Je možné zneužitie spermií pri umelom oplodnení?
Ahojte 👋 idem sa vás opýtať či je toto reálne možné lebo nedávno som sa dočítala a ostala som dosť v šoku. Na jednej nemenovanej klinike vraj unikli informácie že ženy ktoré chcú podstúpiť umelé oplodnenie či už bez partnera alebo tam kde partner je neplodný sú vraj ich vajíčka oplodnené aj so spermií tých ktorý tam nosia ,, vzorky,, tých ktorý chcú vedieť kvalitu spermií ( myslím tým páry ktorý sa rozhodnú mať deti ale nejde to a tak ako aj žena tak aj muž musí dať svoj ejakulat aby sa zistilo kde je chyba) No a vraj z tých akože vzoriek ktoré sú kvalitné reálne oplodnenia vajíčka iných bez ich vedomia. Lebo vraj veľa dobrovoľných darcov čo za to dostanú zaplatené je nedostatok kôli podmienkam aj hlavne nie všetci čo aj tie podmienky splnia nemajú dobrú kvalitu spermií vraj v poslednej dobe je veľa deformácií a tým pádom aj vyššia neplodnosť práve na strane mužov a tak nemajú dostatok materiálu na tento proces a tak ak príde nejaký pár a muž tam nechá svoju vzorku a zistia že je kvalitná jednoducho ju zneužijú bez ich vedomia a uskladnia. Akože toto by ma nikdy nenapadlo ale v poslednej dobe sa robia nekalé praktiky v oblasti zdravotníctva až až a nie len tam a tak ľudia špekulujú ako efektívne okrádať bez podozrenia a legálne. A vraj sa to deje vo viacerých krajinách nie len u nás a je to vraj bežná vec nikto to ďalej nerieši hlavne že dostane každý čo chce a obe strany sú spokojné. Tiež mi začalo vŕtať hlavou keďže mi známa vravela že jej brat takto chcel darovať a spĺňal všetky podmienky a však mu na na 2 klinikách čo sa pýtal povedali že nepotrebujú aktuálne vraj ich majú dosť. To akože sa bežne robí len v tajnosti
@anonym_autor My sme tiež nedávno bavili o tom že sa necháme vyšetriť lebo sme mladý pár a už tiež to bude rok co sa nedarí a neviem si predstaviť ze ak by bola chyba vo mne a partner tam tam dá svoju vzorku a bude všetko ok tak si ju tam kdesi uložia pre iné? Lebo však reálne vám nikto nepovie čo s ňou spravia a ani sa neodpisuje nič také. Dočítala som sa tam vraj aj o klinike v Amerike kde boli takto lesbické páry a ich známa čo tam robila im takto ,, popod stôl,, poskytla vzorku kde si ju oni sami z tou striekačkou sa takto oplodnili a vraj im je jedno kdo je otec hlavne chceli darcu ... Normálne mi rozum vtedy zastal myslíte že sa to ozaj deje len my o tom nevieme???
@anonym_autor Ak sa to aj deje, tak my o tom nevieme. Nikto ti nepotvrdí, či sa to naozaj deje.
Osobne si myslím, že nie.
@anonym_autor My sme tiež nedávno bavili o tom že sa necháme vyšetriť lebo sme mladý pár a už tiež to bude rok co sa nedarí a neviem si predstaviť ze ak by bola chyba vo mne a partner tam tam dá svoju vzorku a bude všetko ok tak si ju tam kdesi uložia pre iné? Lebo však reálne vám nikto nepovie čo s ňou spravia a ani sa neodpisuje nič také. Dočítala som sa tam vraj aj o klinike v Amerike kde boli takto lesbické páry a ich známa čo tam robila im takto ,, popod stôl,, poskytla vzorku kde si ju oni sami z tou striekačkou sa takto oplodnili a vraj im je jedno kdo je otec hlavne chceli darcu ... Normálne mi rozum vtedy zastal myslíte že sa to ozaj deje len my o tom nevieme???
@anonym_autor normálna klinika si toto nedovolí...nsm tiež ostali muzove spermie, lebo uz sme do ďalšieho cyklu nemohli ísť, a rovno sa bas pýtali akk s nimi naložiť...ci zlikvidovať, alebo na výskum...pripadne darcovstvo, ale to u nás nebolo možné...
Nikto ti nepovie ci sa to deje alebo nie. Mna osobne viac desi predstava, ze by tam nejaky psychopat z neznamych dovodov zamenil vzorky v den umeleho oplodnenia.. ale bohuzial niekedy sa umelemu neda vyhnut
@anonym_autor veľmi tomu neverím, too by sa veľmi ľahko mohlo prevalit. Stačí ze dieťa ochorie a zisti sa to podla krvnej slupiny, alebo si dajú rodicia robit z nejakého dôvodu testy DNA a je to vonku...
Klinika potom môže rovno zavrieť.
@anonym_autor veľmi tomu neverím, too by sa veľmi ľahko mohlo prevalit. Stačí ze dieťa ochorie a zisti sa to podla krvnej slupiny, alebo si dajú rodicia robit z nejakého dôvodu testy DNA a je to vonku...
Klinika potom môže rovno zavrieť.
@anonym_c3a164 možno tam podpisujú nejaké x stránkové vyhlásenie, ze súhlasia s ......... ktorým sa klinika chráni.
Ale tiež myslím, že sa deje možno veľmi zriedkavo, keď tam úraduje nejaký psycho : a tí sú všade
@anonym_c3a164 možno tam podpisujú nejaké x stránkové vyhlásenie, ze súhlasia s ......... ktorým sa klinika chráni.
Ale tiež myslím, že sa deje možno veľmi zriedkavo, keď tam úraduje nejaký psycho : a tí sú všade
@bluka2 ak sa to stalo, tak jasne ze poškodení podpísali mlčanlivosť. Ale zároveň určite distali mastné odškodné aby boli ticho..ja by som dohodu pod 500 000 €neprijala. Tak si myslím ze by si to klinika veľmi dobre rozmyslela a dávala bacha do buducna..
toto si nemyslím, ale určite ich môžu použiť na nejaké experimenty a to by mne osobne veľmi vadilo
Veď toto je to že nik nevie a oni sú zaviazaný mlčanlivosťou. Ale zase kdo by aj riešil aj by dieťa bolo choré práve kliniku? Moja bývalá suseda takto nemohli mať dieťa až po umelom sa im podarilo ale odkedy sa ta malá narodila ma samé zdravotné problémy a co sa s nou nechodia po doktoroch ale kôli tomu sa nešli sťažovať na kliniku. Každý je vladt
Veď toto je to že nik nevie a oni sú zaviazaný mlčanlivosťou. Ale zase kdo by aj riešil aj by dieťa bolo choré práve kliniku? Moja bývalá suseda takto nemohli mať dieťa až po umelom sa im podarilo ale odkedy sa ta malá narodila ma samé zdravotné problémy a co sa s nou nechodia po doktoroch ale kôli tomu sa nešli sťažovať na kliniku. Každý je vladt
@anonym_autor vlastne rád že to dieťa má sak práve tá klinika im pomohla
Za mňa nie, veď sa ten materiál dá dohľadať aj 100 rokov, náhoda je blbec, to si nikto nezobere na triko..
@anonym_autor
@anonym_autor kde si k tomu prisla? Ktora klinika? V ktorom state?
Toto by ziadna Klinika neriskla, vies ake by boli dosledky? A vies, ze sa to da zistit, moze da to prevalit napr keby doslo na transplantaciu buniek pre dieta. Toto by kliniku polozilo. Mne to pride ako ked sa vsade hovorilo, ze vietnamske obchody s handrami posielaju zive zeny prec v krabici na figuriny. Nikdy to nikto nepreukazal malo sa to stat v nitre, potom v TN, BA atd . Realne sa to nestalo.
Toto by ziadna Klinika neriskla, vies ake by boli dosledky? A vies, ze sa to da zistit, moze da to prevalit napr keby doslo na transplantaciu buniek pre dieta. Toto by kliniku polozilo. Mne to pride ako ked sa vsade hovorilo, ze vietnamske obchody s handrami posielaju zive zeny prec v krabici na figuriny. Nikdy to nikto nepreukazal malo sa to stat v nitre, potom v TN, BA atd . Realne sa to nestalo.
@kiki68 vid ksefty s pupocnikovou krvou. V zdravotnictve sa deju velke zverstva,to si nevieme ani predstavit,ake peniaze sa tocia takto nelegalne. Slovensko nie je vynimkou.
Vid viacero biznisov v zdravotnictve + skutocnost, ze asistovana rep u nas nie je vobec dobre pravne podchytena je takato situacia urcite mozna.
Vid viacero biznisov v zdravotnictve + skutocnost, ze asistovana rep u nas nie je vobec dobre pravne podchytena je takato situacia urcite mozna.
@drahomirrra Kde vidis problem v pravnom podchyteni?
@anonym_autor Nemas sa coho bat.
Sama pises, ze niekto aj chcem darovat spermie aj nemohol, lebo mali plnu banku. Je vela muzov, co podaruje dobrovolne, tak kliniky to nemaju preco robit na tajnasa.
Aj tak by sa to nevyplatilo, staci jeden DNA test a kliniku by to pollozilo, to sa im ani neoplati 🙂 Preco by to robili?
Nepanikar, triezvo uvazuj, a take reci "jedna pani povedala" jednym uchom dnu a druhym von. Vies, co vsetko ti este budu ludia nakecavat?
@anonym_autor Nemas sa coho bat.
Sama pises, ze niekto aj chcem darovat spermie aj nemohol, lebo mali plnu banku. Je vela muzov, co podaruje dobrovolne, tak kliniky to nemaju preco robit na tajnasa.
Aj tak by sa to nevyplatilo, staci jeden DNA test a kliniku by to pollozilo, to sa im ani neoplati 🙂 Preco by to robili?
Nepanikar, triezvo uvazuj, a take reci "jedna pani povedala" jednym uchom dnu a druhym von. Vies, co vsetko ti este budu ludia nakecavat?
@veselo_neveselo lenže to sa stalo však som o tom čítala niekto si otvoril ústa. Áno jasné že nebudú platiť dobrovoľníkom keď majú takto zadarmo. Vieš vôbec aké spinavosti sa dejú? Véd ten prípad nepamätám si kde to bolo ale malé dievčatko malo nehodu samozrejme urobili pitvu a pri pohrebe si otec všimol ze dievčatku chýbajú oči a neviem ešte nejaký orgán samozrejme sa a nemocnicou súdil. Koľko takto nelegálnych spinavosti sa deje a zase oni majú dostatok financií na dobrých právnikov a vetšinou je beh na dlhé roky.A co ty vieš keď máš známeho vybavíš všetko. Veď v jednej z tých reality šou co bývajú v Amerike ci už ukazujú ako niekto ma 4 manželky abo ona 2 mužov bol tam taky lesbicky pár co som spomínala už vyššie a oni sami povedali že celý ten proces umelého by bol drahý tak im tak známy s tej klinike dali vzorku za zlomok ceny a oni si ho špeciálnou striekačkou zaviedli sami doma teda jej partnerka jej to urobila.Prisli si po vzorku chytro domov a tam ju ju tak aplikovali a už majú tak 3 deti 🤦♀️ takže verím že niečo také určite funguje keď to ide troka nelegálnou cestou.Je to lacnejšie ale práve s tou mlcanlivostou 🤷♂️🤷♀️
@veselo_neveselo lenže to sa stalo však som o tom čítala niekto si otvoril ústa. Áno jasné že nebudú platiť dobrovoľníkom keď majú takto zadarmo. Vieš vôbec aké spinavosti sa dejú? Véd ten prípad nepamätám si kde to bolo ale malé dievčatko malo nehodu samozrejme urobili pitvu a pri pohrebe si otec všimol ze dievčatku chýbajú oči a neviem ešte nejaký orgán samozrejme sa a nemocnicou súdil. Koľko takto nelegálnych spinavosti sa deje a zase oni majú dostatok financií na dobrých právnikov a vetšinou je beh na dlhé roky.A co ty vieš keď máš známeho vybavíš všetko. Veď v jednej z tých reality šou co bývajú v Amerike ci už ukazujú ako niekto ma 4 manželky abo ona 2 mužov bol tam taky lesbicky pár co som spomínala už vyššie a oni sami povedali že celý ten proces umelého by bol drahý tak im tak známy s tej klinike dali vzorku za zlomok ceny a oni si ho špeciálnou striekačkou zaviedli sami doma teda jej partnerka jej to urobila.Prisli si po vzorku chytro domov a tam ju ju tak aplikovali a už majú tak 3 deti 🤦♀️ takže verím že niečo také určite funguje keď to ide troka nelegálnou cestou.Je to lacnejšie ale práve s tou mlcanlivostou 🤷♂️🤷♀️
@anonym_autor Uz konecne napises, kde sa to stalo?
@drahomirrra Kde vidis problem v pravnom podchyteni?
@anonym_2ef8dd Vidim ich viacero. Kliniky nemaju ziadnu povinnost viest registre, nemaju ziadnu povinnost robit statistiky, nie je pravne obmedzene kolko x mozes darovat biologicky material, kliniky maju max svoje interne postupy, ale to je malo. Priamo sa pracuje s genetickym materialom, skuma sa DNA a nikto nemusi nic vykazovat NCZI.. milion problemov, ktore krajinaEU v r 2025 nema co mat.
@anonym_2ef8dd Vidim ich viacero. Kliniky nemaju ziadnu povinnost viest registre, nemaju ziadnu povinnost robit statistiky, nie je pravne obmedzene kolko x mozes darovat biologicky material, kliniky maju max svoje interne postupy, ale to je malo. Priamo sa pracuje s genetickym materialom, skuma sa DNA a nikto nemusi nic vykazovat NCZI.. milion problemov, ktore krajinaEU v r 2025 nema co mat.
@drahomirrra V tomto vobec problem nevidim.
@drahomirrra V tomto vobec problem nevidim.
@anonym_2ef8dd Si pravnik?
Prečo by to ako robili?
Klinikám platíš za výkon, nie dieťa. Im môže byť šuma fuk, ak sú spermie zlé a oplodnenie alebo vklad nevyjde. Oops, smola, môžete ísť na ďalší platený vklad.
Nikto, ale absolútne nikto neslintá nad niekoho genetickým materiálom. Ochotných darcov je toľko, že by sa dali lopatami prehadzovať. Niektorí chlapi sú jednoducho posadnutí ideou zachovania ich genetiky. A ak im je ich množstvo potomkov málo, alebo osud im neprimotal ženu popod nohy, tak najjednoduchšie je poslať takto vzorku do sveta a dúfať. A hlavne ak sa za takéto darovanie aj vypláca nejaká suma.
Mimo iné sa dá otcovstvo ľahko potvrdiť testami a niekedy je to aj na tom dieťati vidieť.
Chcem len toľko, že každý vám tie spermie oprdne... táto celá info mi príde ako hoax na tlačenie nejakej ideológie, keďže veľa ľudí má problém s umelým oplodnením, lebo to je proti bohu, alebo podobná kravina.