icon

Je pravda, že deti po IVF majú vyšší výskyt onkologických ochorení?

9. máj 2026

Ahojte, tie čo máte už väčšie deti stretli ste sa s týmto? Pripadne v okoli? Naozaj je to len šírenie strachu?
Ďakujem za odpoved.

Strana
z2
anonym_f9ae55
9. máj 2026

@anonym_autor Stručne: dnešné kvalitné dáta neukazujú, že by deti po IVF mali výrazne vyšší celkový výskyt rakoviny. Niektoré štúdie našli mierne zvýšené riziko pri určitých typoch nádorov (najmä leukémie), ale absolútne riziko zostáva veľmi malé.

Dôležité je rozlišovať medzi:

relatívnym rizikom („o koľko percent vyššie“),
a absolútnym rizikom („koľkých detí sa to reálne týka“).

Aj keď niektoré práce ukazujú napr. 20–60 % relatívne zvýšenie pri konkrétnych diagnózach, detská rakovina je našťastie veľmi zriedkavá. V absolútnych číslach ide približne o niekoľko dodatočných prípadov na 100 000 detí.

Najväčšie a najnovšie štúdie:

nenašli zvýšenie celkovej rakoviny u detí po IVF/ART,
ale pri niektorých podskupinách (napr. po frozen embryo transfer) pozorovali mierne zvýšené riziko leukémie.

Vedci zároveň upozorňujú, že problém nemusí byť samotné IVF. Veľký faktor môže byť:

vyšší vek rodičov,
genetika,
samotná neplodnosť,
hormonálne a tehotenské komplikácie častejšie u párov, ktoré IVF potrebujú.

Preto dnes odborné spoločnosti všeobecne nepovažujú IVF za postup, ktorý by spôsoboval veľké onkologické riziko u detí. Väčšina detí po IVF je zdravá.

autor
9. máj 2026
@anonym_f9ae55

@anonym_autor Stručne: dnešné kvalitné dáta neukazujú, že by deti po IVF mali výrazne vyšší celkový výskyt rakoviny. Niektoré štúdie našli mierne zvýšené riziko pri určitých typoch nádorov (najmä leukémie), ale absolútne riziko zostáva veľmi malé.

Dôležité je rozlišovať medzi:

relatívnym rizikom („o koľko percent vyššie“),
a absolútnym rizikom („koľkých detí sa to reálne týka“).

Aj keď niektoré práce ukazujú napr. 20–60 % relatívne zvýšenie pri konkrétnych diagnózach, detská rakovina je našťastie veľmi zriedkavá. V absolútnych číslach ide približne o niekoľko dodatočných prípadov na 100 000 detí.

Najväčšie a najnovšie štúdie:

nenašli zvýšenie celkovej rakoviny u detí po IVF/ART,
ale pri niektorých podskupinách (napr. po frozen embryo transfer) pozorovali mierne zvýšené riziko leukémie.

Vedci zároveň upozorňujú, že problém nemusí byť samotné IVF. Veľký faktor môže byť:

vyšší vek rodičov,
genetika,
samotná neplodnosť,
hormonálne a tehotenské komplikácie častejšie u párov, ktoré IVF potrebujú.

Preto dnes odborné spoločnosti všeobecne nepovažujú IVF za postup, ktorý by spôsoboval veľké onkologické riziko u detí. Väčšina detí po IVF je zdravá.

@anonym_f9ae55 toto som si našla aj sama. Skôr má zaujíma tie čo máte takto narodené deti a aj v okoli či to fakt pozorujete a reálne skúsenosti nie chat gpt.

anonym_945835
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_f9ae55 toto som si našla aj sama. Skôr má zaujíma tie čo máte takto narodené deti a aj v okoli či to fakt pozorujete a reálne skúsenosti nie chat gpt.

@anonym_autor som IVF dieťa a som zdravá, nepozorujem v mojom okolí takýto trend. Kto tento strach šíri? Počujem to prvý krát.

autor
9. máj 2026
@anonym_945835

@anonym_autor som IVF dieťa a som zdravá, nepozorujem v mojom okolí takýto trend. Kto tento strach šíri? Počujem to prvý krát.

@anonym_945835 jedna influ, že na oddelení sa stretli viaceré deti a všetky po ivf s rakovinou.. dosť som sa zľakla mám bábätko po ivf..

anonym_2c2514
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_945835 jedna influ, že na oddelení sa stretli viaceré deti a všetky po ivf s rakovinou.. dosť som sa zľakla mám bábätko po ivf..

@anonym_autor Preco by deti po IVF mali mat vacsi predpoklad na leukemiu? Este, keby napises, ze zeny co podstupili viac IVF maju rakovinu, tak ok je to mozne. Tolko hormonov do seba popchali, ze je to mozne. Ale uz ked rastie babatko v bruchu uz zena max progesteron berie a lieky na riedenie krvi. Ale progesteron a lieky na riedenie krvi beru casto aj zeny bez IVF v tehotenstve. Ak mas naozaj dieta po IVF uzivaj si ho, a nie zit v strese. Snad tu nesiris len paniku, a pritom okolo IVF si ani nesla.

anonym_3b447c
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor naozaj sme úzkostná generácia, lebo máme veľa informácií.Poznam dve ženy, ktoré podstúpili ivf a obe majú rakovinu prsníka náhoda, osud?Sú to veľké dávky hormónov.Treba byť obozretní, ale...vždy sa vyberajú tie najlepšie zárodky.Aj deti počaté prirodzene majú rakovinu aj malé bábätká.

autor
9. máj 2026
@anonym_2c2514

@anonym_autor Preco by deti po IVF mali mat vacsi predpoklad na leukemiu? Este, keby napises, ze zeny co podstupili viac IVF maju rakovinu, tak ok je to mozne. Tolko hormonov do seba popchali, ze je to mozne. Ale uz ked rastie babatko v bruchu uz zena max progesteron berie a lieky na riedenie krvi. Ale progesteron a lieky na riedenie krvi beru casto aj zeny bez IVF v tehotenstve. Ak mas naozaj dieta po IVF uzivaj si ho, a nie zit v strese. Snad tu nesiris len paniku, a pritom okolo IVF si ani nesla.

@anonym_2c2514 podstúpila som 5x ivf takze nesirim žiadnu paniku. A o to že je tam riziko pre mna som vedela dávno. Len má až zamrazilo že aj pre dieťa. Čo som čítala nejaké články vraj mrazenim embrya sa to môže stať že to rýchle zmrazenie môže narušiť bunky a potom keď sa embryo rozmrazi tak začnú rýchlo rast.

autor
9. máj 2026
@anonym_3b447c

@anonym_autor naozaj sme úzkostná generácia, lebo máme veľa informácií.Poznam dve ženy, ktoré podstúpili ivf a obe majú rakovinu prsníka náhoda, osud?Sú to veľké dávky hormónov.Treba byť obozretní, ale...vždy sa vyberajú tie najlepšie zárodky.Aj deti počaté prirodzene majú rakovinu aj malé bábätká.

@anonym_3b447c áno máš pravdu asi radšej keby dostupné informácie ani neboli žilo by sa nám ľahšie.. a aj v tom že aj deti počaté prirodzene sú choré.. ale aj tie články ako píšu že to riziko je o 60% vyššie tak z toho mi až zostalo zle.

anonym_2c2514
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_2c2514 podstúpila som 5x ivf takze nesirim žiadnu paniku. A o to že je tam riziko pre mna som vedela dávno. Len má až zamrazilo že aj pre dieťa. Čo som čítala nejaké články vraj mrazenim embrya sa to môže stať že to rýchle zmrazenie môže narušiť bunky a potom keď sa embryo rozmrazi tak začnú rýchlo rast.

@anonym_autor Precitaj si na nete je vela clankov. Boli vyvratene tieto nazory. A niekde pisu ze naozaj minimalne vacsie riziko, az take, ze to je takmer narovnako ako prirodzene pocate deti. Ak si mala 5 IVF drzim ti naozaj palce, aby si temu rakoviny nikdy riesit nemusela. Je to uz naozaj vela 5 IVF. Radsej ries seba, lebo si si velmi zvysila riziko rakoviny. A to dieta potrebuje mamu. Podstupuj preventivky pravidelke. A ak cokolvek sa ti na sebe bude znat divne, hned smer lekar.

autor
9. máj 2026
@anonym_2c2514

@anonym_autor Precitaj si na nete je vela clankov. Boli vyvratene tieto nazory. A niekde pisu ze naozaj minimalne vacsie riziko, az take, ze to je takmer narovnako ako prirodzene pocate deti. Ak si mala 5 IVF drzim ti naozaj palce, aby si temu rakoviny nikdy riesit nemusela. Je to uz naozaj vela 5 IVF. Radsej ries seba, lebo si si velmi zvysila riziko rakoviny. A to dieta potrebuje mamu. Podstupuj preventivky pravidelke. A ak cokolvek sa ti na sebe bude znat divne, hned smer lekar.

@anonym_2c2514 skúsim si o tom načítať, ďakujem.
Dúfam že nebude mala som veľmi minalne stimulácie a minimálne dávky pretože mám PCOS. Ale poznám aj ženy čo mali tie dávky aj 5x násobne. Tak snáď to bude ok.

rachel36a
9. máj 2026

@anonym_autor ja mam syna po IVF, aj kopa mojich známych co sme sa spoznali v xase tohto procesu...ani jedno dieta z IVF nepoznám co ma rakovinu...jasne zd mizd mat, ale tak isto ako dieťa pocatw prirodzene

anonym_2c2514
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_2c2514 skúsim si o tom načítať, ďakujem.
Dúfam že nebude mala som veľmi minalne stimulácie a minimálne dávky pretože mám PCOS. Ale poznám aj ženy čo mali tie dávky aj 5x násobne. Tak snáď to bude ok.

@anonym_autor Mala si davky 5 krat aj ked minimalne ako pises. Naozaj ries seba, a nie tento uz davno vyvrateny nezmysel o detoch z IVF a leukemii. Ty mas ovela vyssie riziko ako deti z IVF a vies to. Akurat tu nezmyslom strasis zeny co maju deticky z IVF.

autor
9. máj 2026
@anonym_2c2514

@anonym_autor Mala si davky 5 krat aj ked minimalne ako pises. Naozaj ries seba, a nie tento uz davno vyvrateny nezmysel o detoch z IVF a leukemii. Ty mas ovela vyssie riziko ako deti z IVF a vies to. Akurat tu nezmyslom strasis zeny co maju deticky z IVF.

@anonym_2c2514 nikoho som naozaj nechcela vystrašiť len som sa na to chcela opýtať či ste sa s tsm nestretli, ospravedlňujem sa ak to pôsobilo inak

anonym_f9ae55
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ako chces. Ked pre teba viac znamena "jednej znamej zmana ma znameho" ako vedecke vyskumy

anonym_3b447c
9. máj 2026
@anonym_2c2514

@anonym_2c2514 každý deň sa tvoria zle bunky dôležité je mať dobrú imunitu, ktorá to zachytí a zlikviduje.Otazne je v tejto dobe plnej stresu a neistoty,zlých potravín, minerálok v plastoch a zlého životného štýlu kto vlastne má dobrú imunitu.Mozno taký bača, rodina na samote, ktorá si dipestuje, dochova a má kľudný život zbiera bylinky a vo voľnom čase kreslí mandaly😉

anonym_945835
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to môže byť aj úplna náhoda. Naozaj to nemá moc výpovednú hodnotu. Dáta určite nemajú v tomto tak jasno ako ona. Nemám pocit, že je môj život iný ako život ľudí počatých mimo IVF.

autor
9. máj 2026

Ďakujem vám za odpovede, máte pravdu trosku ma to ukludnilo. Len ona to tak napísala že fakt ako keby tersz každé dieťa to má mať.

anonym_2c2514
9. máj 2026

Tak vela ludi ma rakovinu, ze jedine co clovek moze dufat, ze ju nebude mat a ani jeho najblizsi. Ale snad v dnesnej dobe je v kazdej rodine skor ci neskor pripad rakoviny. Dokonca aj u ludi co sa zdravo stravuju a sportuju. Je to pliaga a hnusoba ta rakovina. Radsej na to ani nemyslit aby si clovek neprivolal.

anonym_2c2514
9. máj 2026
@anonym_autor

Ďakujem vám za odpovede, máte pravdu trosku ma to ukludnilo. Len ona to tak napísala že fakt ako keby tersz každé dieťa to má mať.

@anonym_autor Trosku rozmyslaj, ta tvoja posledna veta je ozaj hroza. A ja napriklad poznam par pripadov deti s leukomiou, pocate prirodzene...

anonym_89d495
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor taketo a podobne reči šíria ľudia ktorí odsudzujú IVF veľkí katolíci a spol. Viď moja svokra.. my chvalabohu mame prirodzene ale už sme mali ísť do ivf v tom čase len sa pošťastilo prirodzene no a tiež som si vypočula strašne veci ako su "take" ivf deti choré atď.. odsúdila jej budúce vnúča ešte predtým ako vôbec "vzniklo v skumavke" a aj keď sme nakoniec nemuseli ísť tehotenstvo po niekoľkých potratoch bolo pre mňa peklo vďaka nej a materstvo takisto. Aj keď svoje dieťa ľúbim najviac na svete veľmi som psychicky vyčerpaná z toho všetkého čo som si prežila a ťahá sa to so mnou ďalej.. ono najlepšie je takých ľudí tiež rovno "odsúdiť" a zbaviť sa ich

procrastique
9. máj 2026

Písala som to aj v pôvodnej téme. Nie nič také sa nepreukázalo.

autor
9. máj 2026
@anonym_89d495

@anonym_autor taketo a podobne reči šíria ľudia ktorí odsudzujú IVF veľkí katolíci a spol. Viď moja svokra.. my chvalabohu mame prirodzene ale už sme mali ísť do ivf v tom čase len sa pošťastilo prirodzene no a tiež som si vypočula strašne veci ako su "take" ivf deti choré atď.. odsúdila jej budúce vnúča ešte predtým ako vôbec "vzniklo v skumavke" a aj keď sme nakoniec nemuseli ísť tehotenstvo po niekoľkých potratoch bolo pre mňa peklo vďaka nej a materstvo takisto. Aj keď svoje dieťa ľúbim najviac na svete veľmi som psychicky vyčerpaná z toho všetkého čo som si prežila a ťahá sa to so mnou ďalej.. ono najlepšie je takých ľudí tiež rovno "odsúdiť" a zbaviť sa ich

@anonym_89d495 áno asi máte pravdu, možno veľa ľuďom lezi v žalúdku koľko financií je v ivf centrách.
Ja tiež mám svokru ťažkú povahu, hneď ako som otehotnela tak sa má tiež “pekných” otázok pýtala ale radšej som to vypustila z hlavy. Ale tiež to bol náročný proces a stále mame veľa otáznikov v sebe a strachu.

anonym_f7936a
9. máj 2026

Mozem sa opytat, ktora influencerka to bola?

autor
9. máj 2026
@anonym_f7936a

Mozem sa opytat, ktora influencerka to bola?

@anonym_f7936a luciamatejickasehnalova, videla som jej príspevok z októbra na Facebooku.

anonym_0d7771
9. máj 2026

Ked to povedala infliencerka, musi to byt ptaUda!!!🙄 Internet fakt nie je pre vsetkych....

autor
9. máj 2026
@anonym_0d7771

Ked to povedala infliencerka, musi to byt ptaUda!!!🙄 Internet fakt nie je pre vsetkych....

@anonym_0d7771 našla som aj pár článkov a robil sa na to výskum. A ona tam tvrdila ze aj nejaká lekárka sa tiež nad tým zamýšľala plus komentáre k tomu príspevku sú tiež rôzne, napríklad som našla komentár z radiologickeho oddelenia kde sa pani vyjadrila že najčastejšie majú deti po ivf. Keby som si toto necitala nepýtala by som sa, takze má môžeš zosmiešňovať kľudne.'

anonym_c7cc49
9. máj 2026

@anonym_autor schválne som sa spýtala AI zo zvedavosti lebo som o tom nepočula ešte.

Stručne: doterajšie kvalitné štúdie neukazujú jasný dôkaz, že IVF samo osebe výrazne zvyšuje riziko onkologických ochorení u detí. Niektoré analýzy našli mierne zvýšené riziko určitých typov detských nádorov, ale absolútne riziko zostáva veľmi nízke a nie je jasné, či za to môže samotné IVF alebo skôr faktory spojené s neplodnosťou rodičov. ([Frontiers][1])

Čo hovoria dáta podrobnejšie:

* Staršie a viaceré meta-analýzy nezistili jednoznačné zvýšenie celkového rizika rakoviny u detí po IVF/ART. ([PMC][2])
* Niektoré štúdie však našli malé zvýšenie rizika určitých nádorov, napríklad leukémie alebo retinoblastómu. ([ScienceDirect][3])
* Aj keď relatívne riziko môže vyzerať „o 20–30 % vyššie“, detské onkologické ochorenia sú našťastie veľmi zriedkavé. V absolútnych číslach ide približne o niekoľko dodatočných prípadov na 100 000 detí. ([Reddit][4])
* Veľký problém je tzv. confounding — rodičia podstupujúci IVF sa často líšia od bežnej populácie (vyšší vek, genetické faktory, endometrióza, hormonálne poruchy, samotná neplodnosť). Časť pozorovaného rizika môže súvisieť práve s týmito faktormi, nie s IVF procedúrou. ([ScienceDirect][3])

Zaujímavé je, že niektoré novšie práce skúmajú aj rozdiel medzi:

* čerstvým embryotransferom,
* a transferom zmrazených embryí (FET).

Tam sa v niektorých databázach objavil možný mierny nárast rizika, ale výsledky zatiaľ nie sú definitívne a odborné spoločnosti nepovažujú IVF za významný onkologický rizikový faktor pre deti. ([Reddit][5])

Praktický záver:

* Ak riziko existuje, je pravdepodobne malé.
* Absolútna pravdepodobnosť detskej rakoviny po IVF zostáva veľmi nízka.
* Väčšina detí narodených po IVF je zdravá.
* Odborníci dnes nepovažujú možné malé zvýšenie rizika za dôvod neodporúčať IVF.

[1]: https://www.frontiersin.org/journals/oncology/a... "Frontiers | Cumulative temporal association between assisted reproductive technology and childhood cancer: a systematic review and meta-analysis of observational studies"
[2]: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC236168... "Meta-analysis of cancer incidence in children born after assisted reproductive technologies - PMC"
[3]: https://www.sciencedirect.com/science/article/p... "Fertility treatment and childhood cancer risk: a systematic meta-analysis - ScienceDirect"
[4]: https://www.reddit.com/r/IVF/comments/1pe2soy/i... "IVF and childhood cancer?"
[5]: https://www.reddit.com/r/worldnews/comments/x3e... "IVF babies born from frozen embryo transfers may be at higher risk of cancer"

anonym_ee3e1b
9. máj 2026

Nesleduj náhodné influencerky. S takýmito vecami sa rad s odborníkmi, s lekárm. Nie s nejakou herečkou, co sa vycapuje na nete.

anonym_7b9049
9. máj 2026
@anonym_2c2514

@anonym_2c2514 Aj moja švagriná po umelom oplodnení sa liečila na rakovinu prsníka. 😔

anonym_1b491f
Dnes o 12:24

Moje dieťa po ivf nebolo ani raz choré ..(ak nerátam 6,7 chorobu a kiahne ). To ma 4 roky ...

Strana
z2