icon

Koľko dní po KET ste mali pozitívny tehotenský test?

syl80
3. feb 2009

Verim, ze toto tu uz bolo x-krat popisane, ale neviem sa dopatrat k presnym cislam dni po KET (iba po ET)...a kedze na krv po KET sa chodi az na 14den (ET je 10), aky je v tom casovani rozdiel?

Kolko dni po KET sa vam objavila druha ciarka na teste?

fialka1318
13. aug 2019

@martuska005 a podarilo sa ti tie kila aj zhodit ? Ci je to fakt take tazke ako baby pisu? :-/ ja uz som vdacna teraz len sa neviem tak tesit pre ten strach 🙂 dokonca som vstala raz v noci s uzkostou ze ma prepadol strach ako to zvladneme s babom aj ked nechapem preco ked som uz tolko vychovala a starala sa one ako o moje a nic mi nerobilo problem ale asi to bude strach ani nie z vychovy ale z teplot a ked bude chorucke a tak ze ako to zvladnem hlavne citovo ☹ vies co myslim ze? 🙂 ze tak dlho som nanho cakala a ked sa narodi nebudem ho vediet ochranit od choroby a tak ☹ nejako ma to prepadlo zobudila som mojho a ten mi povedal ze to zvladneme a ze kazde babo ma teploty alebo je chorucke a ze bude mi pomahat a spolu zvladneme 🙂 tak som lahla a zaspala 🙂

martuska005
13. aug 2019

@fialka1318 vôbec neries vahu. Mysli v prvom rade na to malinke vaha sa dá zhodiť po porode síce ra som moc neschudla ale kašlem nato môj ma ľúbi aj takú. Neboj sa ani porodu ako ti vravím to malinke stojí zato. Tvoj pojde k tebe ku porodu?moj bol a stal pri mne bol mi oporou. Ja som si vždy vravela ked to zvladlo miliony iných žien zvládnem aj ja😊😊😊 to som ešte nepočula aby fackali nato ani nemajú právo a sú podľa mňa nato zvyknuty keďže denne niekolko žien porodi a kazda je iná. Kľudne ak to bude potrebne sa vykric 😊😊😊

martuska005
13. aug 2019

@fialka1318 ja som pred tehu vazila 50 kg a v deň pôrodu 74 a po pôrode mi zostali kilá stále vazim 66 kil ale neriesim to..zlaticko ešte sa nemáš čoho báť ešte máš kopu času pred sebou. Užívaj si ako malinke rastie a ako rasties ty tvoje bruško zmeny tela chutí a potom sa tes na jeho prichod. Nikdy to nebude také aké si to vysnivas tiež som mala predstavy ake to bude ked sa narodi ako budeme žiť spolu atď ale nakoniec to bolo uplne iné. Ale bude to nadherne ten pocit keď si vezmes malinke na rucky a budeš vedieť že je to tvoje že ste mu dali zivot.. potom bude väčší strach budeš sa báť či j3 v poriadku kazdu chorobu kaslik soplik studovat a panikarit 😊😊😊

fialka1318
14. aug 2019

@martuska005 to viem zeby som nemala vahu riesit a viem ze priberem s tym ratam 🙂 budem jest vsetko aby malinke malo vsetko len v mensom mnozstve a castejsie 🙂 ale skor je to take ze dlhe roky som bojovala s vahou a schudla som z 90kg na 70 🙂 a teraz od zaciatku co som mala nechutenstvo a dajak aj nevolnosti tak som schudla na 68kg aj ked sa snazim jest zo vsetkeho ma napina :-O a to ma netrapia stale take uzkosti to len raz som sa zobudila v noci a silno mi busilo srdce a do toho ta uzkost ze ako to bude 🙂 lekarovi ked som povedala povedal ze je to bezne ze zeny maju uzkosti a tak a ze maju strach 😉 ze bat sa budem cely zivot ale furt to bude nieco ine lebo sme zeny a mamy alebo buduce mamy 🙂 uzivat si tehulkovanie budem vediet asi az tesne pred porodom 😀 lebo tolko rokov sme chodili po vysetreniach a sa snazili ze som taka neveriaca ze je to tu 🙂 Ale s tymi soplikmi a chorobkami mas pravdu to si ani nwm predstavit ako to budem prezivat ☹ ale s tym nic nenarobim 🙂 to bude vo mne 🙂 ja sa bojim onho aj teraz a to je vo mne kebyze mozem dam mu nech si zobere co potrebuje a aj z mojho zdravia len aby bolo vsetko ok 🙂

martuska005
14. aug 2019

@fialka1318 aj mne bolo zle na zaciatku. A nemaj strach malinke si vezme čo chce z tvojich zásob v tele. Niekotre ženy grcaju celé tehu a dieta je v poriadku. Ja to len bežný jav ktorý sprevádza tehotentvo vyskúšaj tie coculine aj fatru mne pomohli. Áno to je strach koli bábätku strach či vôbec sa uchyti ci prežije či bude rásť a potom ako to zvládneš ked budes mamka . Neboj zvládneš zvladlo to mnoho zien a keď uvidíš malinke už sama od seba budeš mať ten materinsky pud 😊😊 my ženy sme bohužiaľ také bojíme sa velmi chlapi to občas nechapu

evulik1111
14. aug 2019

@fialka1318 no aké máš správy a fotky pre nás? Dnes si išla na kontrolu? Ak si správne pamätám

fialka1318
14. aug 2019

@evulik1111 ahojky 🙂 dneska som 10tt+4 😉 bola som na sone babenko nam rastie krasne meral od hlavicky po kostrc len sa stocilo ☹ cize priblizne mame teraz 3,8cm ale kedze sa cele skrutilo tak povedal ze ta velkost je len orientacna kedze sa nechcelo dat odmerat a ze je vacsie len s nim nic neurobi 🙂 strasne sa hybe 😀 ja sa tesim hlavne ze rastie a plava a ze mu/jej je dobre a nic nechyba 🙂 fotku som odfotila z videa lebo mi dal video aj spredtym na usb a dal mi aj dnesne video a fotit sa dobre nedalo lebo plavalo 😀 ruckami aj nozkami hybalo jak divoch 😀 kazdy jeho mm milujem :-* cize maly plavec je z neho/nej 🙂 takze ako som pisala sa to otocilo a teraz mas vacsie babenko ty 😉 kazde babenko inak rastie a pribera 🙂 moje ma nuti malo jest 😀 strasne sa tesim :-* prvu poradnu mam koncom augusta ,knizku mi uz vypisali ale daju mi ju az na tej poradni a vtedy idem na moc a aj na krv 🙂

evulik1111
14. aug 2019

@fialka1318 hej ja viem presne ako sa hybal😂. Nám zadok ukázala bublinka 😂😂😂 vtipná po tatovi 😂🤣. Hej že si mi pripomenula tu moc. Musím si do lekárne na to niečo kúpiť piatok mám odovzdať 🔫

martuska005
14. aug 2019

@fialka1318 jeej krasne je 😍😍 juj jak sa s tebou teším. Neboj to sú všetko len orientačné rozmery cez sono ti nevie na 100%povedať..hýbať sa hýbe tak buď rada a nemaj strach ono si zoberie z tela čo potrebuje máš zásoby v tele..A možno aj trošku schudnes ale potom opäť naberies váhu 😊😊

fialka1318
14. aug 2019

@martuska005 to poznam moj mi casto hovori ze preco babu neverim ze bude vsetko ok a ked mu poviem ze sa bojim aby sa nieco nestalo tak len kruti hlavou a ze nesmies to tak brat ze to aj tak nijak neovplyvnim len proste musim verit 🙂 no keby sa dalo tak verim kebyze nemam taky strach v sebe aby bolo zdravucke a ok 🙂 to mi odporucil dneska aj lekar ze mam vyskusat 😉 ze ak by som vracala castejsie alebo mala problem s jedlom tak ze mam dojst k nemu lebo jest musim 🙂 dneska som mu hovorila ze ja sa najem ale tak ma z toho jedla napina ze mam co robit ho udrzat v zaludku 🙂 ale ze zatial som vracala len 2x ale to napinanie je otrasne horsie ako vracanie ☹ potom ta to ze ti bolo zle preslo? 🙂 ja viem ze kazda z nas ma ine tehotenstvo ja len dufam ze mi nebude zle cele 😀 lekarovi som povedala ze prezijem uz cokolvek ked som prezila ivf dvakrat tak prezijem aj vracanie 🙂 hlavne nech sme zdrave/i obaja 🙂 a tvoj malinky ako? Pocuva maminu? :-*

fialka1318
14. aug 2019

@martuska005 uz son schudla 2kg 😀 do ivf som sla ako 70kg a teraz mam 68kg 😀 lekar povedal ze si to mam uzit lebo zanedlhi vaha pojde uz len hore 😀 tak som sa nasmiala ze aku radost mu to robi 😀 a dakujeeeeem :-* len ho zle vidno lebo mam len video 🙂 tak som sa snazila pred plavanim ho stopnut 😀 to viem ze su len orientacne 🙂 hh mna tesi kazdy mm :-* tak sa tesim ze mi to snad ani nikto neuveri a teraz budem dalsie dva tyzdne cakat ze co bude 😀 a potom mi povedal ze im budem stale moc na kazdu poradnu nosit a ze budem chodit na dalsie poradne kazde 4tyzdne od 1vej poradne 🙂 a ze sa mozem vazit aj doma alebo u nich co sa mi zda lepsie doma lebo ja sa vazim naha po potrebe 🙂 cize asi by som to nedala sa vazit pred nimi hola 😀 hh vsetko sa uz zacina konecne rozbiehat 🙂 a hlavne ze je zdravunke a sa hybe ako diablik :-*

fialka1318
14. aug 2019

@evulik1111 hh u nas bolo otocene tak ako ho vidis bruskom k sonu 😀 mne dali skumavku ktoru mam po kazdom pouziti oplachnut a pouzit znova 🙂 a ze na kazdu poradnu donesiem moc 🙂 ty budes chodit na vsetko skor 🙂 cize aspon budem vediet ako a co sa robi 🙂 hh ja mam prve vazne vysetrenia az o dva tyzdne 🙂 uz dufam ze to bude ok 🙂 maju tam kopec skumaviek plastovych na moc 🙂 ja som tusim 50 centov platila ked som potrebovala na predoperacne pred ivf 🙂 hh uz sa to vsetko konecne zacalo hybat ale najvacsiu radost mam ze som ho videla :-*

martuska005
14. aug 2019

@fialka1318 pokial negrcas a prijmas aspoň nejakú stravu tak je to v poriadku máš v tele zásoby ono ma z čoho brat a ak mu niečo bude chybat tak to pocitis. Ale zas chlapi nechapu. Žena to nosí pod srdcom a ma strach a u vás je to tym ze ste sa dlho snažili a nakoniec ste museli podstupit rôzne zakroky aby to malinke bolo ja zas som tiež mala strach zakazdym už po prvom potrate a po tom 4tom ani nehovorim ale chvála bohu sa maly udrzal. Presne tak žena pretrpi. Malý dobre od 7mej ráno vystraja došiel dnes brat s priateľkou juj tak ma prekvapili. A mi oznámili že čakajú bábätko v 7tt už je 😍 juj jak ma potešili taká som šťastná s nimi

evulik1111
14. aug 2019

@fialka1318 sak idem len na krv kde mi zoberú milión ampuliek a hotovo . Ale ja idem zajtra aj tomu primárovi lebo ta moja doktorka sa mi absolútne nepáčila . Niečo mi na nej vadí . Ešte keď som sa niečo pýtala v čakárni sestričky mi povedala že všetkom po ivf posielajú na genetiku . Či je to v poriadku . Nechápala som to . Prekvapilo má to .idme si zo hneď pozrieť čo to znamená

martuska005
14. aug 2019

@fialka1318 áno uzivaj a veľmi rýchlo v niektorych prípadoch vie ísť hore ako napr u mňa 24kg to bolo teda ale tak čo už.. Malý je zdravý to je základ 😊😊 verím ti tiež som to prezila takže viem ako sa cítiš a teším sa s tebou veľmi 😊😊😊 áno moc stále ale ja som až tam do toho poharika curala tebe dal niečo na moc? Ano ja som sa vždy vazila tam mala som v knižke váhu na ich váhe a doma som si osobitne znacila. No vidis už si to len uzivaj bude to trvať len 9mesiacov a bude ti to chybat 😊😊

fialka1318
14. aug 2019

@martuska005 waaaau :* to je nadherne budete mat dalsie babenko v rodine :* chapem ze sa tesis ved dietatko je zazrak :* mas doma radosti a radosti prv malinky a potom skvela spravicka :* ved coskoro ich prekvapis aj ty ze budes tehulka :* tento vesmir vidi kolko sa trapime a kazdej dopraje 🙂 len niektorej skor inej neskor 🙂 troska nefer ze kazdej babe nenadeli hned ale s tym nic nenarobime :( hlavne mysliet pozitivne a ono to pride ked necakas 🙂 hh dufam ze nebudem mat zase 90kg lebo to by ma trafilo :D asi by som zase mala depky a muz so mnou :D hh to aj ja si prajem najviac na svete na nicom inom mi nezalezi tak ako na zdravi 🙂 lebo to je najdolezitejsie 🙂 dakujem :* ja sa tesim dneska tak ze mam sto chuti od radosti kricat a pisala som to aj manzelovi lebo je v robote a on mi napisal ze ked chcem kricat ze nejde domov :D srandista :D hh dala mi taku malu skumavku povedala ze sa mam vzdy osprchovat a vycurat sa vo vani do tej skumavky :O no trocha nehygienicke ale co uz vanu umyjem :O a ze tu skumavku potom vzdy oplachnem a pouzijem znova 🙂 aj ked som rozmyslala ze si kupim zakazdym novu sak to stoji len 50 centov 🙂 tak co budem setrit ked uz som tisice dala za ivf :D a hlavne sa bojim zeby to skreslilo nejake testy ked to nebude sterilne zakazdym 🙂 hm mne povedali ze sa mozem u nich vazit alebo doma a mne je lepsie doma, kedze sa vazim ako sa vazim :D hh oni pohariky uz nemaju , len tie skumavky 🙂 to ze to bezi rychlo a ja sa bojim tak si ho neviem uzit :( ako si pisala ze sa ti trocha ulavilo po tom ako si dostala knizku tak sa ulavi mozno aj mne a bude to ok :* uz len dva tyzdne 🙂

fialka1318
14. aug 2019

@evulik1111 vsetko posielaju na genetiku? to preco? to pocujem prvy krat :O aj mne budu tu krv moc a merat babo kompletne a plus sa zvazim doma 🙂 tebe uz babenko merali 🙂 tak to budes mat raz dva 🙂 cize zajtra ides k tomu do nemocky? a neda sa prejst od nej k nemu ? lebo ak je lepsi on ta chod k nemu 🙂 aspon budes mat menej stresov 🙂 preco by to nemalo byt v poriadku ? :O mozno len chcu mat istotu ze je vsetko ako ma byt 🙂 alebo ja neviem lebo fakt to pocujem prvy krat :O

martuska005
14. aug 2019

@fialka1318 strasne sa tesim. Ona prezivala tehu somnou a teraz budem ja s ňou. Stala pri mne cely cas aj keď som potratila vždy bola pri mne je mi ako sestra ktorú nemam ale čo už. Už aby to bolo aby som bola 😊😊 ale závidela som jej trošku tak možno sa začneme snažiť aj my ale mám trošku strach ten tam bude stále. Ja si tak hovorím každá máme príbeh napísaný a všetko sa deje pre niečo. Vďaka mojmu prvému potratu som sa zblizila s priatelovou rodinou takže to beriem ako plus a ďalšie potraty nato som ešte neprisla prečo sa udiali ale tak hádam nato pridem ale možno som mala počkať na malého ten mi bol asi sudeny neviem ale som šťastná že ho mám je to moje malé stastie😍 nevadi že toľko priberies tvoj tá bude lubit aj s kilami po tehotenstve navyše 😊😊 kric tes sa máš aj z čoho 😍😍 veď je krásne malinke. To som ešte nepočula že dávajú skumavky domov 😊 nieje to veľa dat zato ale keď si už toľko investovala tak šetrí na vybavicku je drahá. Ja som teda veľa nekupovala priatelova sestra mi dala veľa vecí začo som bola vďačná lebo nás dosť stala malého izba. Som počula že moc je dobrý ako prevencia proti plesniam na nohach ale teda neviem čo je natom pravdy 😊😊😊😊

evulik1111
14. aug 2019

@fialka1318 mna sa nepýtaj čo sa deje a prečo . Tiež som ostal v šoku a nevedela som čo povedať. Ale idem sa dnes objednať k doktorovi do ba Čunderlíkovi. To je nejaký mega odborník na to či bábätko je v poriadku že on si pomera všetko a že podľa dĺžky všetkého vie povedať či sa vyvíja v priadku a nemá žiadne postihnutie . Takze neriskujeme a tých 100€ mi je jedno hlavne nech som v poriadku a aj on. Keď budem ja v v priadku isto aj bábätko . Ale ta sestrička ešte povedala že môže mi vyjsť aj pozitívny výsledok na downov z krvi a nemusí byt vôbec postihnuté . Čiže potešila . To budem čakať 9 mesiácov na to???
No on nechce brat nikoho už . Ale priateľ sa bude snažiť má k nemu dostať ale uvidíme.

martuska005
14. aug 2019

@evulik1111 áno občas vyjdu zlé výsledky a nakoniec sa bábätko narodí zdravé. Oni sa potom robia ešte osobitne ďalšie testy aby sa to potvrdilo aj na morfologickom sone vie lekar odmerat a zistiť veľa bábätku

evulik1111
14. aug 2019

@fialka1318 takze ten doktor má úplne plno a nemôžu má zobrať 😓

fialka1318
14. aug 2019

@evulik1111 hm tak to mi je luto a nie je nikde nejaky ktory je tiez dobry a by ta zobral?:( hm mozno je to len nejake vysetrenie ktore potrebuju :O a nevie ta ten primar k niekomu odporucit ? 🙂 urcite maju znamych 🙂 hm hej o tom som citala na internete ze vela bab pise diskusie kde sa pyta na nejake cisla ktore im vysli v tych testoch napr.1:100 a tak na nejaku chorobu a ze to moze znamenat ze moze ju mat ale nemusi :O nwm podla mna tie testy viac zeny vystrasia ako ukludnia :( a na tych testoch co si chcela ist po 12tom tyzdni tak sa neda pozriet ta genetika ci je babo ok alebo nie? :( ja som pozerala tie trisomy testy stoja okolo 300-450eur ci tak nejako a vysetruju vsetky syndromy alebo len niektore podla sumy kolko to stoji 🙂 hm to je inak dost blbe ze nechce brat uz nikoho kedze je velmi malo dobrych odbornikov :( ale tak chapem ked ma tolko pacientiek :(

fialka1318
14. aug 2019

@martuska005 to mas velmi dobru svagrinu 🙂 ked pri sebe tak stojite a mate sa radi 🙂 velmi pekne si to napisala o malom 🙂 si sa mohla vazne opytat na tu reprodukcnu imunologiu , hematologiu a aj genetiku s manzelom a zistili by preco si potratila babenka :( su to vysetrenia mimo gynekologa ci obvodneho lekara oni by ti napisali len listok k nim lebo to su hlbsie vysetrenia mimo gynka ci obvodaka 🙂 a prave tam moze byt niekde hlbsie v tvojom tele pricina :( za ktoru nemozes ale mozno by stacili nejake injekcie alebo lieky a uz by sa ti to nestalo 🙂 a nemusela by si sa bat a ani trapit tolko ako predtym :( to ta mal gynekolog poslat hned po druhom na tie vysetrenia :( a nie ta nechat sa trapit lebo on nezisti kde je pricina kedze to je mimo jeho odbornost :( vies ja to myslim len v dobrom lebo mozno je niekde len malinky problem ktory sa da vyriesit a uz potrat nezazijes :( lebo chapem ze sa bojis ze to zazijes znova :( hlavne ja ti strasne prajem dalsie babenko :* a to ze zavidis v dobrom je ok 🙂 aj ja som kopa krat zavidela babam ale v dobrom ze im vysli vklady alebo otehotneli prirodzene ale vzdy som si povedala ze aj na mna raz dojde rad len si musim pockat 🙂 a prislo to 🙂 ak sa uz citis zeby si chcela babenko chod do toho 🙂 drzim ti prsteky :* ja uz pozeram tie ceny tych veciciek a vsetkeho a sa mi az toci hlava 🙂 pisem zoznam co citam od bab co kupovali a co uznam za vhodne ze pouzijem to si zapisem 🙂 hh a ked bude nieco chybat dokupi sa po narodeni 🙂 hh lebo vzdy sa nekupi vsetko a na nieco sa zabudne 🙂 ja zas izbu nejako neprerabam mame tam skrine a farbu chceme nechat bielu ako je nic tam lepit nebudeme proste taka obycajna izba aby ked vyrastie rychlo sme nemuseli opat vsetko kupovat 🙂 postel tam uz je velka z troch stran zakryta a uz len prikupime na tu postel dopredu aby nepadlo odtial 🙂 to je este daleko ani neviem co tam poriadne chceme 🙂 hlavne spisujem zoznam a uvidime co este baby poradia tuto na mk a dopisem 🙂 to si mala dobre ked si tak usetrila na obleceni lebo to je asi najdrahsie a treba ho kopec 🙂

martuska005
14. aug 2019

@fialka1318 ešte nie úplne svagrina ale čoskoro dúfam.. 😊😊 vieš čo rozmýšľala som najprv skusime bez všetkého ak sa nepodarí tak až potom pôjdem určite na vysetrenia ale zatiaľ mám z nich strach..veľký strach..oni chceli hneď na začiatku ale ja som odmietla potom už sa ma nepytali dakujem moc si zlata 😊😊😘 veru je to drahé akurát som dnes reagovala na prispevok tu na mk a mi príde trošku chore dať za kocar 1200 eur zbytočný prepych pre dieťa ked aj tak za 2roky bude chodiť ale to je kazdej osobna vec.ja by som osobne nedala aj teraz čo sa vyrabaju tie hniezda pre detí to mi príde tiež zvytocne. Naše mami babky fungovali bez takychto pomôcok je to len zbytočný luxus alebo tie mamičky sú choré a idú sa predbiehat čo majú a čo nie ale dieťa to aj tak nebude vnímať. A ty máš ešte čas na kupovanie radšej počkaj aspoň do 5 až 6 mesiaca pre istotu ( ja mám strach takto kupovat) a potom postupne pomaly kupujte vybavicku alebo teda si od niekoho zozen ak máte v rodine dosť to pomôže poznám podľa seba malý teda nema nejaké luxusne veci ale nato že nosil niektoré veci pár krát a niektoré ani 1krat mi to úplne stacilo..ale to necham na teba 😊😉😘 to je len moja rada a môj nazor a nie každý musí taký názor zdielat a zoznam do pôrodnice som si tušim stiahla zo stránky najmama.sk alebo niečo také ak by si chcela 😊

monka_brumka
14. aug 2019

@martuska005 nechcem sa miesat, ale musim..nehnevaj sa prosim...zjavne problem otehotniet nemas, takze ak chcete babenko dalsie, tak minimalne tu hematologiu si daj..tie neskorsie potraty vyzeraju presne na to..nestoji to nic len par tyzdnov cakania na vysledky..ja mam prve diegatko bez problemov, prirodzene..s druhym prisli potraty a okrem ineho mi nasli toto..ja mam niekolko mutacii v krvi, cize napriklad aj po dlhej ceste musim pichat injekciu..nielen pocas tehu..je tam toho viac este..dolezite je to aj pre pripady operacie ak absolvujes, ja to mam aj na zdravotnej karticke uvedene..

martuska005
14. aug 2019

@monka_brumka ani ma nestras ja mám strašne obavy z tých vysetreni 😞😞 viem ze by som mala ísť na vysetrenia toho som si vedoma..ale máš pravdu nazbieram odvahu a pôjdem 😞😞 ale strasne sa bojim

martuska005
14. aug 2019

@monka_brumka a prepáč že budem drza ale nevieš o mne nič a nevieš čo som prezivala v tej chvili..bola som rada ze som nemusela ísť k lekarom chcela som len mať čistú matern9cu aby nevznikol nejaký problem a utiect odtiaľ ukryť sa niekam zabudnut a nie riesit problemy ..ale každá sme ina

gabrielita_8989
14. aug 2019

@martuska005 myslím ze ti len chcela poradiť 😉

martuska005
14. aug 2019

@gabrielita_8989 preto som napísala prepáč ja sa nehadam 😊 každá z nás má názor a ja jej ho neberiem

monka_brumka
15. aug 2019

@martuska005 presne viem co si prezivala..☹ nehnevaj sa ak som ta urazila..hematologicke vysetrenie je len odber krvi a este raz opakujem, je to dolezite, aby si nedostala trombozu napriklad.. vobec to nemusi suvisiet s tehotenstvom..moj otec ma to iste (je to dedicna vec) a cely zivot mal velke problemy-zapaly zil a podobne..leby to vedel skor, mohol sa tomu mozno vyhnut..