Kryoembryotransfer bez súhlasu partnera
Ahojte,
ma niekto skusenost? Mam zmrazene embryo, ktore by som si chcela dat vlozit ale partner, s kt toto embryo mam sa so mnou rozisiel a nechce mi dat suhlas na vklad. Je nejaky sposob ako obist jeho suhlas?
Vopred dakujem...
@luciferkax samozrejme, ze ma to napadlo.... ale ako genetici povedali, islo o nahodu, my ako rodicia sme uplne zdravi....
@elabka Neviem ti poradit, len ti zelam, aby si si toto rozhodnutie dobre zvazila. Po druhom dietatku velmi tuzis alebo skor riesis eticky problem? S partnerom ako vychadzate? Zaujima sa o dcerku? A ak by nastali komplikacie typu DS alebo vrodene vyvojove vady v druhom tehotenstve, ako sa rozhodnes? Ma ti kto pomoct?
@elabka podla fotiek skutocne nevyzera, ako babo s DS. Ale k teme. Otoc to a predstav si, ze nechces dieta, partner si stiahne kondom a to dieta urobi aj tak, bez tvojho suhlasu. Budes sa citit pouzita,ponizena, hlavne ak toho partnera uz nemilujes. Deti sa maju rodit zo spolocnej lasky a nie kvoli tomu, aby "tahali surodenca dopredu".
Fuu,ved blastocysta ma okolo 100buniek,vsak to nie je ziadne dieta este! Nema to srdce ani nic... zhluk buniek,este k tomu zmrazeny na ale -60C, ked to zlikviduju tak "to" ani nebude vediet ze to bolo.
Najdi si noveho partnera a bude aj surodenec,aj otec,aj normalny zivot.
@elabka myslim, ze nie je - musi to podpisat - bud v CAR alebo pred notarom (na slovensku v niektorych centrach)
alebo to tak aspon bolo, ak sa nieco nezmenilo....co neviem, je to mozne
prepac, ze sa pytam - mala ma DS? lebo podla foto to ozaj vobec nevypada
@perzephona myslim, ze nemas sajnu, co je to ivf a nemoct otehotniet (ono vzdy najviac sudia zeny, ktorych sa to netyka), tak lepsie mlcat...
@mircalla ano, mala ma DS. Zistili to pri amniocenteze a aj geneticke vysetrenie z krvi, ked mala 6 mesiacov, to potvrdili. DS na nej nevidno, ani nema ziadne zdravotne problemy, vdaka Bohu. Vsetci lekari boli prekvapeni, ked sa dozvedeli jej diagnozu... Pre mna je hlavne, ze nema zdravotne komplikacie a ze je aka je. Ona je totiz uzasna 🙂
@elabka Nemam skusenost ako ty. Mozem ti len napisat, aby si o vsetkom premyslala a zvazila vsetky situacie ako matka samozivitelka. Predstav si, ze by ste "mrazacikov" mali viac ako jedno...chcela by si vynosit kazde? Predstav si, ze prides o pracu, nebodaj zdravie...bude sa mat o tvoje deti kto postarat? Mas dostatok financii pre kazdodenny zivot aj extra situacie? Rezervu? Vies, starat sa o babatko s DS je velmi podobne ako starat sa o zdrave miminko, tie rozdiely je zial vidno vo vyssom veku ovela viac a prave vtedy to bude ovela narocnejsie. Budes sa napriek tomu vediet plnohodnotne venovat obom detom? To, ze voci partnerovi povazujem za nefer vobec hladanie tej moznosti ako obist jeho suhlas, o tom pisat nebudem...zodpovednost nesies sama za svoje ciny, aj za buducnost tvojich deti...tak kym vobec nieco spravis, prosim, premyslaj o vsetkych moznostiach, aby si to nikdy nemusela lutovat. Drzim ti palce, aby si so svojim rozhodnutim bola spokojna po cely zivot.
@elise dakujem za upresnenie. Kazdopadne blastocysta nie je dieta, zivot, nic co sa da zabit,ako niektore tvrdia ze by si dieta nezabili. Aj niektore antikoncepcie funguju na principe,ak aj dojde nahodou k ovulacii a oplodneniu, ako sa opl.vajicko kotula do maternice a deli, pri vchode je vplyvom HAK hustejsi hlien ktory ho tam nevpusti a morula,blastula,blastocysta a pod.tam odumrie.
@elabka uplne najlepsie bude, ak sa opytas v CAR - ake dokumenty sa podpisuju ku KET, nemusis sa rovno pytat ci je mozny KET bez suhlasu partnera....my sme pred KET podpisovali suhlas v CAR obaja. v CR napriklad nechceli notarsky overeny, stacilo sa podpisat tam, na slovensku v niektorych centrach ano
niekto to spominal univerzalny suhlas, no mne sa to nezda
@elabka samozrejme ja respektujem tvoj nazor. Ja som ani moj prispevok neadresovala tebe,ale len vseobecne.
Len mi to pripada divne ze chces partnerove dieta bez jeho suhladu. To ako keby on prisiel do centra s novou zenou a chcel aby to vase embryo vlozili jej,ved aj on si moze robit so svojim materialom co chce bez tvojho suhlasu.
@99zuzula ano, mas pravdu, ze si to neadresovala mne ale je to v diskusii, ktoru som otvorila a proste mi nedalo nereagovat...
Ja viem, ze to nie je fer, ze chcem nakladat s jeho genetickym materialom bez jeho suhlasu... je mi to proti srsti, a to naozaj... opakujem sa, len chcem vediet, ci to ide ale este to nejdem vykonat a neviem, ci to niekedy vykonam. Bola by som najradsej, keby sme sa obaja dohodli na niecom...
@elabka A ake by bolo podla teba najlepsie riesenie? Teda, take, ktore by sa pacilo tebe.
@trdelnik234 Mal tam byt otaznik, nie bodka. Napisane s bodkou to vyznieva tak, ze ta provokujem. To nie, len ma zaujima, ze ako by si sa rozhodla, keby to bolo vyslovene len na tebe.
@elabka stale mi to pride odveci chciet druhe dieta s chlapom,ktoty nechce ani teba ani to prve. Podla foto si velmi pekna zena a mozes mat dalsie dieta s chlapom, co vas bude chciet vsetkych troch a dobrovolne.
Svoj prispevok som myslela v tom duchu,ze nemas mat vycitky ze si "zabila" svoje dieta ked das emryo zlikvidovat. Ja by som ho tiez nedarovala, asi by mi vadilo, ze bude niekde po svete behat moje dieta. Ale zase ked sa nad tym hlbsie zamyslim,mozno by ma aj potesilo ze ho niekde daleko niekto s laskou vychovava ☺.
@trdelnik234 Este ma napadlo, ze som o tom videla film. Babenka pracovala v centre a urobila to bez suhlasu partnera. Dopadlo to katastrofalne.
@99zuzula Ako chlapi s tym problem nemaju, ale myslim, ze u zien je to ine. Zit s pocitom, ze niekde zije moje dieta, ktore ani nepoznam, to musi byt silna kava.
@trdelnik234 do kelu, mala som napisanu odpoved a niekam odisla! ☹ Tak este raz...
Najlepsie riesenie by bolo, keby sme tvorili rodinu a zili ako sme to chceli... dat si vlozit embryo ktore sme spolu dali zamrazit a tesit sa na babo...
Toto sa, zial, nikdy nestane. Tak by som chcela aby mi dal ten suhlas a mohla si dat embryo vlozit. Ano, je to velka zodpovednost vychovavat 2 deti bez otca... ale mam skvelu rodinu, ktora stoji pri mne a pomaha ako sa da. uz teraz chodim do prace na polovicny uvazok aby som nebola financne odkazana na rodicoch... a viem, ze vydavky pojdu hore a pri 2 detoch to bude este tazsie... ale verim, ze kde je vola, tam je aj cesta.. ked sa chce, vsetko sa da...
Samozrejme, nie som uplne lahkovazna, aj ked to mozno z tej mojej otazky na zaciatku tejto diskusie vyzera, premyslam skor ako konam... a este nic takeho nejdem urobit len zistujem moznosti....
@99zuzula Ja by som ale vycitky mala, ak by som to spravila... mame na to iny pohlad a ako som nedokazala ist na potrat, ked som sa dozvedela, ze moje dievcatko ma DS tak je pre mna tazke zmierit sa s tym, ze by som nechala toto embryo zlikvidovat (ok, je to urcite uplne ina vec ist na potrat v 24.tyzdni a nechat zlikvidovat niekolko dnove embryo...) Ano, urcite by bolo krasne urobit niekoho stastnym a darovat im moje embryo... mozno to raz urobim, neviem...
@elabka ty by si nevedela zit s pocitom, ze niekde mozno beha tvoje dieta. A od tvojho ex chces a ocakavas, ze presne s takymto pocitom zit bude napriek tomu, ze s tym evidentne nesuhlasi. Nie si tak trochu sebecka? Naozaj len trosicku...
@maslenka47 urcite sebecka som, o tom nie je pochybnosti... skusam sa na to pozerat aj z jeho pohladu... ak by som obisla ten jeho suhlas, tak by som mu samozrejme o tom nedala vediet ani by som nechcela aby to vedel. Ak by mi suhlas dal, mal by moznost o svojich detoch vediet aj sa s nimi stretavat, v tomto by som mu nikdy nebranila. Tak ako mu nebranim ani teraz a priebezne ho informujem ako sa ma nasa dcera...

@luciferkax vajicka su oplodnene zvlast, kazde jednou spermiou tak to nema vysoku pravdepodobnost.