Kto ide tento mesiac na umelé oplodnenie?
umele oplodnenie tento mesiac,najde sa tu niekto?
@lilianna1988 tak ci tak...kety budu uspesne..nam vsetkym❤
@dena22 ajoj chcem sa ťa opýtať na názor, tento rok mám za sebou 2 x IVF, 2 x vklady, 2 x pozitívne testy a vkladali mi vždy 10 bunkové embryjko, ktoré to ale vždy nedotiahlo do gestačného vaku, môže byť za tým aj to, že bolo 10 bunkové? Mala som aj 8 bunkové, ale nebolo vhodné na mrazenie, teda na mrazenie mi z dvoch IIVF nezostalo nič. Keď som sa pýtala embryologičky či na vine sú embryjka povedala, že tie boli v poriadku....Bola som v Iscare MT, myslíš, že vedia, že to embryjko je zlé a aj napriek tomu, ho vložia, keď sa nedelilo správne?
Teraz čakám idem si porobiť vyšetrenia hematologiu, imunologiu, endokrinológiu a genetiku, dúfam, že prídu na príčinu...☹
@maculicek1977 mno, takto, ono by to malo z tych 8 skocit na 16, toto je informacia, ktora sa da overit, ked si vyhladas nieco o deleni buniek oplodneneho vajicka...ono moze byt pozadu, ze vybehnu dve bunky najskor, a potom dobehne zvysok, ale je to nepravdepodobne, zväcsa u neproporcneho delenia, aspon tak ako nam to ukazovali na nasich embryjach, ktore discardovali ako nevhodne, sa tie bunky spravaju blaznivo...my sme napriklad mali z jednej na tri, potom hned na vysoky pocet, a tiez je dolezite, aj v ktory den to to je, ak niekomu vkladaju napriklad 8 bunkove, malo by to tak byt aspon na treti den udajne...na 4 morula, 5 blastocysta...a my sme pri to abnormalnom mali na druhy den po oplodneni uz stobunkaca, co je zle...dalsi priklad: moze byt, ze vkladaju 6 bunkove, ale tesne po vklade, resp este v ten den, ho dalsie dve bunky dobehnu, a vznikne 8 bunkove...a ideal je skutocne taky, a my sme to videli na nasom zazname, ze to naozaj tak ma byt a tak to funguje, ze sa naraz vyhupli vzdy exponencionalnym radom parovo tie bunky...moj osobny nazor je, ze ked nemaju problem vlozit ako som vyssie uviedla, 3,5,6,7,a podobne bunkove embryjka, niekde bude chyba...
nechapem odpoved tej embryologicky, ked 8 bunkove vyradili ako nevhodne, ale na druhej strane ti odpovie, ze embryjka boli v poriadku...uz to 10 bunkove je podozrive...podla vsetkeho by malo mat v nasledovnom deleni 16 buniek...dalsia vec su fragmentacie pri deleni..cim väcsie, tym nejvalitnejsie embryo...z najväcsou pravdepodobnostou bude skor problem v kvalite vajicka alebo spermii, alebo oboje..aspon u nas je to tak..."vina" na oboch stranach a preto vzdy velka loteria...ak je nekvalitne vajicko, ma uz napriklad granulovanu cytoplazmu, moze byt oplodnene, ale väcsinou v rannych stadiach delenie nepokracuje...a to iste plati pre spermie....do tretieho dna cerpa embryo vyzivu z cytoplazmy vajicka, na prelome 3 a 4 dna sa pripaja genom spermie...ak je spermia na urovni DNA poskodena, plod sa prestane vyvijat...vseobence, aj inak nedokonala spermia dokaze vajicko oplodnit, ale ak nie je akykolvek faktor ok, dojde napr. k rannym potratom....nekvalitne vajicka sa ale väcsinou prejavia hned a to tym, ze sa vajicko bud neoplodni, alebo ma abnormalny vyvoj...na tom abnormalnom vyvoji sa uz sa predpokladat abnormalitu na urovni chromozomov....cize skor byva pricinou vcasneho rozpadu embryja po transfere nekvalitna spermia...tot teoria...my sme z toho uz tiez vsetkeho na nervy...no, a este mi prosim napis, tebe sa babatko aj uchytilo, mala si hcg pozitivne, ale potom to odislo?
@desza17 bude a hotovo 🙂 si uz objednanan na ten januar ci?
@dena22 boli vkladané 10 bunkové po 72 hodinovej kultivácii....embryologička odporúčala vložiť 2, ale sme nechceli bojíme sa 2...najkrajšie, že bolo 10 bunkové a tie ostatné neboli vhodné na mrazenie, takže mi nezostalo potom nič. Áno v oboch prípadoch sa mi uchytilo 1 x IVF som šla do caru na 21 deň, že už bude vidno gestačný vačok, a toť ho nevidel, sliznica 24 mm, bol piatok, zobrali krv a povedali, že mám prísť v pondelok, zobrali znovu krv už hcg klesnuté a vačok žiadny.....a pri 2 IVF mi to odišlo skoršie, na 13 deň HCG 43....ach jaj úfam, v tú hematológiu, že na niečo prídu.....teraz chodím po šamanoch a dala som sa na čínsku medicínu.....ty už môžeš ísť robiť tiež DR...., držím ti veľmi palčeky....
@maculicek1977 joj, blazena nevedomost... 🙂 aj ja tebe zelam, nech to coskoro vyjde....vies, ako sa hovori, do tretice vsetko dobre 🙂
no kočky radšej anu nebudem čítať co tu píšete....lebo uz som negativna😞
@sofia1 ale preč s negativitou!!!!Príbehy, ktoré píše život a to som ešte nenapísala, ako sa na mne pán primár pomýlil......zamenili ma.....jeden deň volajú že výsledok negatívny, pripadala som si ako idiot, ktorý nájde dve čiarky a výsledok negatívny, nadávala som, že testy ktoré predávajú sú na h...., plakala som.... a o 2 dni volajú, že mám prísť, lebo že ma zamenili........stačí!!!!! všetko je možné!!!!! Ach jaj......
@lilianna1988 este nie..cakam na ms..a potom sa mam objednat na 14.dc na sono a uvidime.len aby ms prisla ako maaaaa.
@sofia1 ty sa s nikym neporovnavaj...kazda jedna je tu jedinecna, a kazda jedna verime, ze budeme postupne Snazilky opustat a pridavat sa do skupiny Tehulky...takze len si navzajom radime, ked sa dlho nedari. Lebo vtedy sa clovek slamky chyta, nerozumie tomu, ze preco sa prave jemu nedari...no a mozno prave pomocou takychto infosiek nieco vychyta a konecne sa zadari...je to pomocka, a nie na odradenie..vsetky tu mame jeden pozitivny ciel 🙂
@desza17 kedy ti ma prist?teraz si v kt dc?ja mam dnes 9dc a ovu zatial nist😒mavam na 10-11dc no a je dost mozne ze ani nebude...
@lilianna1988 ja,mam dostat 22.12. Ms.ovu nemavam takze to ani neriesim.dnes som bola na hematologii a nevysetrili ma..ze sa mam objednat do ban.bystrice.som ztoho na nervy.
@desza17 preco?ides tam a oni ta poslali prec?achh😡ja mam ms 24.12. Pekne na vianoce😀
@lilianna1988 ano..poslali..ze oni take vysetrenie co ja potrebujem nerobia..tak som sa musela objednat do bb..mohla,som sa hned do kelu..a ja mam dva,dni pred vianocami dostat..tak hadam pride..
@desza17 veru mohla keby si tusila ze tu nerobia.....taka otazka,trocha od veci:mali sme 100bunkove embryo po 5-6dni kultuvacii a to je dobre?ci ako to je?baby tu vyssie pisali nieco a bunkach ale ony mali 10-16bunkove....
@lilianna1988 to uz je blastocysta...takze urcite je to fajn
tu je vynatok z jedneho clanku, kde je spravne delenie buniek vysvetlene:
Sledujete aj to, ako sa embryo delí?
To je alfa a omega celého ďalšieho vývoja embrya. Každá bunka musí odovzdať svoju genetickú informáciu ďalším dvom sesterským bunkám. Je to jednoduchý princíp, pretože chromozómy sa musia rozdeliť do ďalších dvoch buniek. A my jednoduchým spôsobom dokážeme rozlíšiť, či sa embryo delí pravidelne, teda či produkuje po dvoch sesterských bunkách. Náš monitoring ukazuje, že mnohé embryá sa týmto spôsobom nedelia. Z jednej bunky teda nevznikajú dve sesterské, ale napríklad tri, chromozómy sa rozostúpia do viacerých buniek a každá bunka ich má menej. Častý je aj tzv. mozaicizmus, teda to, že embryo je zložené z buniek chromozomálne normálnych i abnormálnych. A záleží na tom, či tie normálne prevýšia tie abnormálne, alebo naopak. Z toho dôvodu sú nutné genetické vyšetrenia, ktoré sa u embryí robia v rámci predimplantačného screeningu v podobe biopsií a genetickej analýzy, čo bývajú invazívne metódy. My všetko robíme neinvazívne, embryo sledujeme a na základe retrospektívneho záznamu posudzujeme čas, kedy a ako sa delilo.
cely clanok tu:
http://www.babyweb.sk/nedari-sa-vam-otehotniet-...
@dena22 aha dakujem😊a po blastocyste co pokracuje?toto uz zamrazili takze ked sa rozmrazia este sa bude delit v skumavke predtym ako spravia transfer?diky😊
@lilianna1988 este sa moze delit dalej, tusim ze 100 bunkac sa povazuje za vcasnu blastu...vyvoj je v referencnych hodnotach (120-200 buniek). Pre dokladnejsiu orientaciu prikladam link:
@dena22 dakujem ale stale je to spanielska dedina😊
@lilianna1988 tak si nelam hlavku, a teš sa, že mate krasne blastičky 🙂 malokdo to dotiahne az tam 🙂 superky 🙂 gratulujem

@sofia1 mozno ano ale skor v januari😊