icon

Mali ste niektorá zlé výsledky z genetiky?

daniela2022
12. júl 2019

Ahojte dievčatá. Prešla som všetky stránky a nič. Dnes mi povedali v care že mám zle výsledky z genetiky. Vraj mam zlý chromozom 9. Stretla sa niektorá s tym? Teda nedarí sa mi otehotniet a ešte k tomu vraj je to dedičné. Chcú všetko posielať na genetiku. Teda a vklady nemajú význam 😶 je tu niekto kto zažil niečo podobné?

Strana
z2
mogaa
16. júl 2019

@daniela2022 to že máš chybný ten chromozóm - to zákonite neznamená že na niektorú z tých chorôb ochorieš - to si zistila aj u vás v rodine že nikto nič, všetci sú zdraví....znamená to len o niečo väčšiu pravdepodobnosť ako keby bol ten gén v poriadku, ale nemusí sa to po viac generácii prejaviť - ale práve preto geneticky pozerajú aj embrijká aky nasadili len bez chybného chromozómu......s tou rakovinou som ťa nechcela vystrašiť, naopak som to brala ako možnosť kde sa dá urobiť tá preddispozícia na určitý typ. Ak je tam zistená genetická preddispozícia na určitý typ je to výhoda - pretože ak by ochorenie vzniklo - zistia ti to v počiatočnom štádiu kedy je to liečiteľné. Ale na tvojom mieste vymením gynekológa - už len to že si mala zvýšené onkomarkery a neurobil ti po čase kontrolný odber či sa to upravilo je divné.....teda predpokladám že si brala liečbu na eniometriozu....

daniela2022
autor
16. júl 2019

@mogaa nie ja som rada ze si napísala. Určite si všetko budem pytat keby si nenapísala ani neviem co a ako mam robiť. No ja len chcem aby boli moji súrodenci ok a aby mamka nemala výčitky že je to kvôli nej. A tak ti poviem nebude embryjko dobre tak ja si nasetrim aj keď za 5 rokov ale pôjdem do Brna. A môžem sa opýtať neviete náhodou koľko stojí to vyšetrenie embrya približne? Človek keby vedel nejde na ivf ale najskôr na vyšetrenia a mala by som na ďalšie možnosti. Ale my to dáme ja to tak nenechám. A keď už bude zle porozmýšľam nad tým darovanym vajíčkom. Nikdy som si nemyslela ze horšie ako endometrioza mi zistia. A to som bola na hematologii tak som verila že nič nenájdu ale nevadí asi to tak ma byz

mogaa
16. júl 2019

@daniela2022 sama si písala že to embijko budú testovať či má tiež ten chybný chromozóm, takže by ti ho nasadili len v prípade že bude ten chromozóm ok....čo sa týka genetickej preddispozície na určité druhy rakoviny - to si zavolaj do NOU alebo Onkologický ústav sv.Alžbety - tie 2 linky čo som ti poslala - telefonicky ti vedia povedať či má význam robiť ti genetickú preddispozíciu na napr.malígny melanóm ak ho nemáte v rodine ale máš geneticky zistený chybný chromozóm9 ktorý ho môže vyvolať - ak nie, tak sa tým vôbec nestresuj a hoď to za hlavu lebo sama vidíš že u vás v rodine nič podobné nebolo.......ale aby sme sa rozumeli - tam ti vedia zistiť len čisto genetickú preddispozíciu na určitý druh rakoviny , nie všetky choroby.....čo na tvojom mieste určite riešim - zmenu gynekologa...

maciatkoe
16. júl 2019

@daniela2022 ta cena za predimplatacne vysetrenie emryjok je v kazdom centre ina. Ale tie dve emryjka co mas ta prienerne vyjdu na vysetrenie 1200 eur. Vacsinou v centrach prve stoji okolo 800 eur, plus kazde dalsie okolo 400 eur. Velmi drzim prsty, aby boli obe embryjka v poriadku.

szkatuska
2. aug 2019

@daniela2022 Je mi to strašne, strašne ľúto, aj mne dnes volali z kliniky , že všetky 3 emryá sú aneuploidy, takže zase sa nedostaneme k transféru 😢😔
Chápem Ťa, ale určite nájdete riešenie! Hlavnu hore a držím Vám palce!

szkatuska
2. aug 2019

@maciatkoe
Ahoj! Koľko máš rokov, ak sa smiem spýtať? Ja mám 42 a 2x nám vyšli aneuploidy (1x 4 emryá, 2 x 3 emrya), k transferu sme sa ani nedostali... 😔

maciatkoe
2. aug 2019

@szkatuska Ja mam 33, a mimco nemame ziadne ☹. Iba 3 potraty mame. Teraz sme zvedavi ci najdu pricinu potratov na genetike, a repr.imunologii. My sme na IVF zatial neboli. Uvidime co nam vyjde z vysetreni a mozno v oktobri zacneme IVF.

daniela2022
autor
6. aug 2019

@szkatuska no moje výsledky sú zlé. Ale povedali že nie je to až také hrozné aby som sa ukludnila. Ale neverím tomu som z toho na nervy ja som sa tak zmenila od času kedy riešime babo. A to ma strašne mrzí. Poslali sme 2 embrya na genetické vyšetrenie. 500 eur už som hotová z toho že ďalšie peniažky zase riešiť odkiaľ. A keď budu zlé tak 3 umelé ale to by som už asi riešila v Brne, alebo už neviem. Keď sa na šetrí niečo. Ale mam strašne nervy ze mi také základné vyšetrenia neurobili hneď ale stále len vklad vklad. Nechápem ako to tak mohli. Teraz už len čakať 😶 ale ešte nikde som nečítala o takom prípade ako som ja takže sama neviem čo od toho čakať 🙄 mrzí ma ze sa vám neoplodnili ale treba si pýtať všetky vyšetrenia aké existujú nie len hneď ivf a problém je kto vie kde. Ty máš urobene vyšetrenia?

szkatuska
6. aug 2019

@daniela2022 ksryotype nam robili, krv my brali este v Brartislave, v Brne nic. Z januara som mala hodnotu amh a hcg. Nic viac. Nemas to lahké, ale treba dufam, nic ine nam neostava. Drz sa!

daniela2022
autor
7. aug 2019

@szkatuska no tak to áno nič iné neostáva ale som taka že vôbec neviem čo čakať alebo vôbec či sa to niekedy podarí. Najradšej by som sa vykaslala na všetky vyšetrenia a čakala ale tak ja asi fakt inú možnosť nemám.

majka_22
29. jún 2020

@ikuska187 dobrý deň koľko ten proces stojí prosím vás

ktochytavzite
29. jún 2020

@mogaa no zaujimaju ma tie nadory,napr v nasej ridine mali nadiry moja mama,teta a tusim babka umrela na rakivinu maternice.Ja sim bila na genetike a ok,tiez provlem s plodnostou nebol u nas,myslus ze mame podla toho co si pisala tiez chybny gen?

mogaa
29. jún 2020

@ktochytavzite asi myslíš na tú genetickú preddispozíciu na určitý druh rakoviny.....určité druhy rakoviny majú genetickú preddispozíciu, čiže ak sa v rodine objaví častejšie určitý druh rakoviny na ktorý môže byť genetická preddispozícia, robia sa testy či máš preddispozíciu alebo nie...ale nie je to pri všetkých druhoch rakoviny, len pri určitých druhoch....tuším pri prsníkoch to je, napr.pri rakovine plúc nebola dokázaná preddispozícia, takže tam sa testy nerobia.....takže na tie testy sa môžeš informovať v onkologickom ústave či na ten konkrétny druh rakoviny sa dá zistiť preddispozícia......čo sa týka genetických testov pri počatí - to už sú uplne iné genetické vyšetrenia.....

mogaa
29. jún 2020

@ktochytavzite čiže pri určitom druhu rakoviny kde sa dá zistiť preddispozícia a mali ste ten druh rakoviny v rodine - vtedy sa tam tie testy robia - ale je to len na ten jeden konkrétny typ rakoviny - a z testov ti výde či ty ako osoba si zdedila tú preddispozíciu alebo nie.....ty si ju zdediť mohla a nemusela...ak je tam tá preddispozícia potvrdená - robia sa tam častejšie prehliadky napr.pri rakovine prsníka - sono či mamografia....preto niektoré ženy ak to mali potvrdené si dávali preventívne ostrániť prsníky(ak tam bola potvrdená preddispozícia na rakovinu pŕs)......genetické testy pri počatí - to sú uplne iné testy...

ikuska187
29. jún 2020

@majka_22 ahoj, teraz neviem, ktorý proces myslíš. Ci genetiku z krvi ako z páru - ak to, to sa dá aj čisto cez poisťovnu, niekde je to s poplatkom. Ak myslíš genetiku embryí, tak to záleží čisto od CAR. Niektoré majú cenu za 1 embryo, niekde platíš za set, napr so 4 embryami (platíš za cely set aj keby tam bolo len 1 embryo, ak je set plný a máš viac embryí ako 4, tak potom za každé ďalšie sa platí nejaká cena). Pozri stránku CAR, ktoré ťa zaujíma, lebo ta cena je dať velmi rôzna. Ja som v RG platila za set so 4 embryami, mala som presne 4 embrya do setu, stalo to 1400 eur vtedy, ale pred rokom menili ceny, aktuálne neviem. Po vklade hneď prvého embrya mam 4mesacneho fesaka 😊 Unión aktuálne prispieva na genetiku embryii myslím 800 alebo 900 eur, ak je ivf absolvovane na svk.

majka_22
29. jún 2020

@ikuska187 dákujem za odpoveď

klarabohun77
11. apr 2025

@szkatuska
@daniela2022
Ahojte dievcata, teraz sim narazila na tuto temu. Mozem sa Vas spytat ako ste nakoniec dopadli? Mate deticky? Ja mam nizke amh a nekvalitne vajicka resp ani jedno embryjko po PK

Strana
z2