icon

Mám skoro 35 rokov, som slobodná a túžim po dieťati. Môžem ísť na umelé oplodnenie bez chlapa?

26. dec 2021

Potrebovala by som radu. Som slobodná, mám pomaly 35 rokov a veľmi túžim po dieťati. Šialene. Zabezpečiť ho viem, rodina by mi pomáhala, mám stabilnú, dobrú prácu. Je nejaká možnosť podstúpiť umelé oplodnenie bez chlapa? Viem, že naša legislatíva to neumožňuje, ale zdá sa mi to nefér. Neviete mi niekto poradiť ako to je v českej republike? Ak by mal niekto reálnu skúsenosť, to by bolo najlepšia. Ďakujem 🙏

Strana
z6
heln
28. dec 2021

@snezienkaaa82 nesuhlasim, ked sa mi narodila dcera, tak som mozno prvy krat v zivote mala pocit, ze som stastna.

autor
28. dec 2021

Dievčatá nehádajte sa prosím. Viem, že to nie je úplne štandardné riešenie, ale ja som nečakala požehnanie ani zatratenie. Je to niečo o čom rozmýšľam, určite si na to celé dám čas a nebudem to predsa riešiť zbrklo. To nie je túžba, ze dnes som sa rozhodla tak chcem a chcem. Dozrievalo to pomaly. Bolo to postupne, tak to prosím už neriešte, či je to správne, alebo sebecké. Ďakujem. A prajem vám pekný koniec roka ❤️

snezienkaaa82
28. dec 2021

A ja Tebe veľa šťastia a správnych rozhodnutí 👍😉 držím palce, pekný zvyšok roka 🙂

dianaana
28. dec 2021

Ahoj, napises mi PROSIM IP? Dakujem

forewergirl
29. dec 2021

@carambolos ? Prosim? A kolko je slobodnych mamiciek a dobre im je. Lepsie ako s chlapom co na nich sere. Čo ste vy za zákerné ženy. Ak dana dáma túži po dietatku a neni vhodný chlap, podla mňa je samozrejmé, že hľadá vhodnu alternatívu. Ak srdce a pocity hovoria, ze to dolaze aj sama a chve to a hlada cedtu a aj našla cestu tak nech sa ide popytať a infrmovať tam. Tu sa jej normalnej komunikacii, rady ani podpory neujde. Moja rada je, nenechať sa odradiť neprajnikmi. Najdolezitejsie pre stastie je naplnit si naše sny a potreby. A je vela zien, ktore same vychovavaju a je im dobre. Deti stastne a mama kludna. Dolezite je aby dieta si naslo ten muzsky vzor, nie stale je to otec. Dieta si same vybera. A predpokladam, ze dana slečna neplanuje zit sama naveky. Len rozmysla stylom "radcej sama, ako s debilom"

marsmykkok
29. dec 2021

potom daj vedieť ak sa niekde posunieš a niečo vybavíš. dakujem

marsmykkok
29. dec 2021

@carambolos známemu sa akurát nedávno stalo, že si hľadal na zoznamke vzťah (normálny nie len flirt), našiel si babu, tá ho oklamala že berie antikoncepciu a bude otcom. To ti príde etickejšie a lepšie ked takto nefér žena oklame muža kvôli túžbe po dieťati, nebolo by viac fér, keby si vyberie z anonymných darcov a dieťa je len jej a nikoho neoklame?

marilora
29. dec 2021

@lasoli keby si ich este stale nemohla mat, toto by si teraz nepisala. Ja som o moje prve bojovala roky a presli sme si peklom, chceli by sme druhe ale vek neoklames. Uz dva roky sa nedarí ja mam 43 a túžba je velka. Je jasné, ze ked mas dieta musis sa vela veci vzdat ale zas nerobme z toho tragédiu. Su to deti a deti su radost. Poznam vela bezdetnych zien a vekom to na kazdu zenu pride. Moja suseda ma 82 rokov , cely zivot makala , karieristka, na deti nebolo cas a vlastne bola aj šťastná, zila zivot aky chcela. Dnes sedi v byte sama a rozpráva sa s plysovými hračkami, to su jej ,,deti" . Je jej smutno a ľutuje ze v živote nemala deti. Mna boli srdce z toho ked vidim ako sa zeny trapia , lebo nemohli alebo ,,nestihli" mat deti. Takze ak niekto túžbu po detoch ma nech len ide smelo do toho.

lasoli
29. dec 2021

@marilora ano lebo ty si tuzila a prezila a neslo ti to lahko.Ale ja pisem ze zivot aj bez deti by som si vedela prezit a byt stastna,ale to zalezi hlavne od toho,ci clovek dokaze byt stastny aj sam alebo k tomu potrebuje niekoho.Dalsia vec aj tlak okolia a traone otazky a vy nemate deti,preco nevhcete kedy sa ides vydavat a take.Kebyze je aj spolocnost inak nastavena,tak vela ludim pride normalne mat aj bezdetne rodiny,alwbo stare dievky;)
Samozrejme ze svoje deti mam rada a staram sa o ne atd ani by ma nenapadlo ist na potrat alwbo ich darovat.Ale neurobili ma stastnejsou,mozno spokojnejsou,lebo aj pri detoch je to zasa ten isty stereotyp a rutina a obeta,obeta k tomu patri ale stereotyp a rutina zasa moze viest k tomu ze cloveku nieco chyba.

lasoli
29. dec 2021

nieje nic sebecke,len ty nemas ine moznosti,to si uvedom ze tebe neschvalia inseminaciu,jedine v zahranici a je na tebe teda akou cestou pojdes.
Aj na to zahranicie mozes dlhsie cakat,skus tu ziznamku aspon.

marilora
29. dec 2021

@21oktober
@lasoli mať dieťa je zodpovednost a urcite to nie je ľahké. Ale aj z tých kolikov a buchania sa o zem deti vyrastú. Tiez to netrvá večne. Ja vidim v detoch radosť, lásku , šťastiie ...neviem si predstaviť a ani si nechcem predstavit život bez mojej dcerky. No každý to ma inak. Ja len píšem ak zena tuzbu ma, tak smelo do toho.

tanchen
30. dec 2021

@makova333 no môže stretnúť o rok, o dva partnera, s ktorým bude chcieť mať dieťa, nemusí mať dieťa v 50-ke. Ja by som teraz napríklad vlastné zmrazené vajíčka privítala. Prvé dieťa sa nám podarilo v mojich 35 hádam na prvý šup, úplne bezproblémové tehotenstvo, chceli by sme druhé ale jedno skončilo pre genetickú vadu v 5. mesiaci, po polroku sa síce zadarilo znova ale zase to nevyzerá dobre. Už proste po 35 tá kvalita vajíčok klesá rapídne.

makova333
30. dec 2021

@tanchen to vobec nemusi mat suvis s vajickami, ale napriklad so spermiami.

marsmykkok
30. dec 2021

@marilora no presne. Hlavne čas je neúprosný, neprináša nám do života nič dobré sám od seba, len to zlé, postupne nám umierajú blízky, starneme, strácame zdravie a sily. A deti a neskôr možno vnúčatá sú jediným svetlým bodom v tom všetkom. Kto ho nemá ťažšie to znáša. Napríklad keď sú dvaja súrodenci okolo 50, jeden žije len s manželom /manželkou a druhý má deti a vnúčatá a umrie im napríklad mama, ten čo nemá deti to vždy ťažšie znáša, lebo vidí ako jeho blízky odchádzajú a pomaly nemá nikoho... Rovnako čo poznám bezdetne staršie páry, veľa cestujú, vtedy sú možno šťastný, ale to je pár dní v roku, väčšinu života žijú všednosť a trápi ich že deti nemajú.

ivado
8. jan 2022

@ivkazba ahoj aký je postup pri náhradnej matke ?

ivkazba
9. jan 2022

@ivado myslím že sa to dá rýchlo vygooglit. V skratke: náhradnej matke sa do maternice vloží embryo (použije sa vajíčko moje a môjho partnera), po pôrode do rodného listu ako rodičov zapisujú nás, náhradná matka nemá žiadny právny nárok na dieťa. Ale teda u nás to legálne nie je. Čiže je potrebné to absolvovať mimo SR.

ivado
9. jan 2022

@ivkazba ten pricncip chápem , ale v rodnom liste sa zapisujeme my ako adoptívny rodičia? Ako je to potom s prinesenim dieťaťa na SR ?

babina_api
Odpoveď bola odstránená
mini_vivi
10. aug 2022

Ahoj Autorka, taktiez sa zaujimam o toto riesenie, mohla by si sa mi pls ozvat ako sa ti dari v tejto veci? Dakujem krasne!

Strana
z6