Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia
Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?
Moje nervy! A co takto zi a nechaj zit?! Keby sa vas zakladatelka diskusie pytala na vase nabozenske citenie a ci "mrazaciky" su zhluk buniek alebo skorobabatko, tak pochopim to "cervene sukno" pred ocami. Konstatovat, ze oplodnene vajicko ma potencial stat sa ludskou bytostou je asi take prirovnanie ako , ked ja poviem, ze mam potencial stat sa dochodcom..no, mam, ak sa dozijem, ak sa Fico nerozhodne, ze budeme musiet robit do smrti, ak sa ja nerozhodnem, ze polozim aj dusu na oltar svojej robote....
Cize kecy o nicom... Ak ste neboli v podobnej situacii, naco radite..aha..ved vlastne neradite, iba sa pohorsujete...ze ako mohla?! No, normalne, tak ako vy mozete moralizovat!
@nechsadari ...citaj si svoju diskusiu tak na preskacku, aby si nehodila tycku...no a ako ti vravi vnutorny pocit, tak sprav...a vies, ze nemusis hned... 😉
K teme len tolko: ten nazov, ze mrazacik mi pride ako nejaky jogurt v mraznicke...ze rozhodnem sa, ci ho zjem alebo vyhodim. Obrazne.
@anexis konečne niekto napísal rozumne!!!!
@anexis 😀
@diusik mne sa to takisto nepaci...je to nasilu robene....proste velmi zvlastne,ale keby som roky nemohla,skusila by som to,ale urcite nie dat si zmrazit rovno 4....a potom si komplikovat situaciu,ze co s nimi....
to uz rovno ,za cerstva za mlada v 18-ke porodit deti,rovno 4 po sebe,nech su co najcerstvejsie,supnut do decaku a deticky moje ked budem mat byvanie,skoly,psychicky,fyzicky sa budem citit,pridem si postupne po vas....je to hovadina,co som napisala,ale princip je ten isty
@lalinko2010 podla mna tiez uz olutovala,ale toto sa dalo cakat,uznaj aka tazka otazka to je z kazdeho hladiska
@prahaxx Osobne si myslim, ze ziadny knaz nebude mat riesenie... len ju bude tlacit, do toho, aby sa rozhodla tak, aby vyhovela krestanskym dogmam....A kazdy krestansky lekar je predovstkym lekar..a ten ju do nicoho tlacit nebude, takze opat rozhodnutie bude na nej...no, holt, neporadila si... 😉
@nechsazadari Iba tak narychlo som prebehla tuto temu a k jej obsahu sa radsej nebudem vyjadrovat, vela prispevkov je uplne odveci a hlavne od temy. Ako pisu niektore baby, daj si este cas na definitivne rozhodnutie. Akokolvek sa rozhodnes, urob tak ako to s manzelom citite vy. Mna iba tak napadlo, ze ak uz raz tieto krasne embryjka existuju, nechaj to na vyssej moci, ci maju byt alebo nie. Ved KET sa vobec nemusi podarit, dokonca sa nemusia ani rozmrazit. Ak je ich osudom zit, neberte im tu sancu. Ale nechcem zasahovat do vasho sukromia a toto, prosim, ber iba ako moj nazor a pohlad. Ak sa rozhodnete embryjok vzdat, darujte ich paru, ktore sa k vlastnym nemozu dopracovat. Ver mi, ze aj takto spravite niekoho velmi statnymi.
Drzim Vam palce, nech sa rozhodnete spravne.
@diusik kočka ani neprispeva, radšej, ale to je už na nej. rozhodnúť sa musí ona. vieš ak ju netlačí vek, tak nemá čo riešiť, pretože to neni ako keď som tehotná a tlačí ma čas - kvôli niečomu, že musím sa rozhodnúť buď si dieťatko nechám alebo nie, ale myslím si, že to prvotné rozhodnutie je rozhodnutie! a nie rozmýšľať! ale každý je zodpovedný za svoj život!
@prahaxx v prvom rade - ak si silno veriaca, tak by si túto otázku neriešila vôbec, lebo by pre teba nebolo prvoradé čo ty, tvoj manžel, dieťa, ale čo by povedal farár a susedia...ako veriaca by si predpokladám nemohla ani na ivf... ani lekár ateista jej nepomôže nijak zásadne sa rozhodnúť, je to len a len na nej a manželovi, nikto iný nebude niesť následky, nech už sa rozhodne akokoľvek... takže posielať ju s takouto otázkou za farárom je trošku mimo...
@lienka_1 vedela by si to spraviť, že máš embryo a daruješ ho???? ja nie, nedokázala by som s tým žiť, nie som za to aby boli zničené alebo niečo podobné v mojom prípade, hej, kočka nech sa rozhodne ako ona uzná za vhodné, ale vieš si predstaviť, že porodíš dieťa a dáš ho na adopciu - kvôli niečomu???? alebo do hniezda záchrany????
nedokázala by som kľudne žiť, že niekde je moje dieťa, v akej rodine a podobe! a ja nie som s ním!
@kvietok47 a kde je podla teba hranica? lekari co dokazu vytvorit novy zivot su pre teba nie, ale lekari ktori ho zachranuju ano? co tak operacie, ockovanie, lieky, masaz srdca, liecba zlomenin, chemoterapia... to je uz pre teba akceptovatelne? to je este "prirodzene" ale umele oplodnenie uz nie? aky je tvoj postoj k inkubatorom, napriklad? to sa ti uz nezda ako zly vynalez 21. storocia, ktorym nas krmia media, ze aky je uzasny?
@sissy27 názor suseda alebo farára mi je tak u mojej zadnej časti tela!
vždy treba myslieť tak - ja, rodina - a potom tý ostatní, cudzí!
@lalinko2010 no mne tiež a preto by som sa ani farára pýtať nešla... ale ako vidíš, niekto by išiel za farárom a dal by na jeho názor...
@sissy27 pisala som pre autorku diskusie, ako by som to riesila ja.. nemusis ma mylit v niecom o com velmi dobre viem.. pre mna je prvorade co citim, co nemam vyriesene, co ma v srdci trapi, v tych desiatich prikazaniach mam obsiahnuty cely zivot, pokial ich dodrzim, nebudem nestastna.. .. takze neviem kto Ta ucil nabozenstvo a nieco o viere, no je to opacne ako pises.. dnes si to vela ludi myli, najprv ja a Boh a potom vsetci ostatni.. !
riesili sme ivf, mali sme podmienku, v ktorej nam nevyhoveli, deticky prichadzaju vdaka Bohu prirodzene, pred uzavretim manzelstva sme mali vyriesene, ze ak nebude moct mat deti, zoberieme v adopcii, este stale nad tym uvazujeme
LASKA JE OBETA
@sissy27 vždy sa treba pýtať seba, nie druhých!
@lalinko2010 asi fakt mali pisat len ti,co tym presli,ti to beru inak.ale mne sa zda,ze uz raz tu takato otazka bola a presne taketo reakcie boli...
@diusik presne, pretože mi nevieme na toto adekvátne reagovať!
Chapem to spravne ze na pociatku bolo 9 mrazacikov, vlozilo sa (neviem ci naraz ci postupne ale pises ze) 5 a len 1 prezilo?
Priroda sama vyradila dalsie 4.
Ked by sa zakladatelka prerozhodla, pocitam ze by uz vlozili vsetky zostavajuce, a bolo by stastie keby sa 1 dalsie uchytilo.
Neviem kolko ma terajsie dieta rokov, ja som sa do 3 rokov prveho, aj kusok nad ten vek absolutne necitila na 2., potom to zrazu precvaklo, teraz si neviem predstavit mat jedinacika.
Dala by som tomu este cas.
A aj keby nie, a nakoniec ste sa ich zbavili, neberiem to ako potrat. Nejaky citak mi hovori ze dusa sa vteluje az omnoho neskor nez sa spoja a "instinktivne" zacne mechanicky proces delenia, aj ked mozem sa mylit, je to cisto intuicia. A to ze ste dali vzniknut jednemu dietatku, ktore by bez toho aby ste mali nutne viac mrazacikov vobec nevznilo, je zasluzne.
Zas take argumenty ze kritika a preco nie a ved by to mohol byt vedec a vynajist liek na rakovinu, nuz to by mohlo aj kazde vase dalsie dieta, keby ste mu dali sancu, splynut so spermiou. A ktore dalsie 13?, 14?...a co ked by to bolo prave 15te? Vedome ste tomu zabranili ci uz antikoncepiou lebo skratka neverim ze kazda z kriticiek ma len tolko deti kolko krat mala v zivote sex.
Da sa obhajovat ze k splynutiu vajicka a spermie nedoslo - no nedoslo, lebo ste tomu zabranili, inak by s velkou pravdepodobnostou doslo a ten najlepsi jadrovy fyzik sveta by tu bol.
Podla mna samotne splynutie nie je tak originalny moment ako sa zda. Kolke sa neuchytia a hned vyplavia - tusim kazde 2. ci 3tie, to sa deje kazdej zene, je tam dost velky prirodzeny odpad. Rozhodol Boh, Priroda, alebo stav tela za ktory je vlastne zodpovedna priamo zena? To nikto nevie.
Zakladatelka, nestresuj sa, a daj si este cas. A potom akokolvek sa rozhodnes nevycitaj si.
@lalinko2010 Nedokazala by si zit s tym, ze darujes embryo??? Ani v tom pripade, keby si bola "kontajnerova kraska" a porodenim toho dietata by si mu sposobila iba prenos od kontajnera do decaku?? Ved to je chore...a cisto egoisticke. Ak by si bola uvedomela a neegoisticka, doslo by ti, ze vzhladom na tvoje podmienku, embryu, ci dietati bude podstatne lepsie v adoptivnej rodine..okrem lasky /predpokladam, ze to jedine by si zabezpecila/, by dostalo aj najest...
niektore prispevky sa ani citat nedaju 🙄
tie co sa tu ohanate krestanstvom asi nebudete velmi logicky zmyslajuce osoby, ze hej?
asi neviete o tom, ze pan farar, kostol a vsetky tie veci okolo toho su len zabavna atrakcia pre babky na dochodku, povacsine na dedinach, ktore nemaju uz co so sebou tak aspon v nedelu maju kulturnu vlozku v tom svojom prazdnom zivote vo forme spievanie v kostole a pocuvanie pribehov...za ktore si musia aj zaplatit samozrejme, kedze dnes nic nieje zadara
@victory1 ty by si to dokázala? tak daruj svoje dieťa niekomu kto ho nemôže mať, pretože nemáš čo do úst a ani tovje dieťa!!!!
Ak by si bola uvedomela a neegoisticka, doslo by ti, ze vzhladom na tvoje podmienku, embryu, ci dietati bude podstatne lepsie v adoptivnej rodine..okrem lasky /predpokladam, ze to jedine by si zabezpecila/, by dostalo aj najest... - čiže tým že nedarujem svoje embryo som egoista!!!!!! super, viem niečo nové o sebe!
@lalinko2010 Bozeeeee, neber to osobne! Mne len skoro zabehlo, ked si pisla , ze sa nevzdas za ziadnych okolnosti embrya...uz som to rozvinula dalej..embryo-dieta...no a na stole mam zrovna takyto pripad, ked krave matke dieta skoro zomrelo od hladu...tolko ho skryvala pred vsetkymi...tak sorry, nechala som sa uniest... 😕
@victory1 to si sa nechala uniesť, pretože si písala rozumne a zrazu bum, bác!
nedám embryo nikomu a hotovo! a nech som egoista! embryo je v mrazáčiku, nemá sa kam ponáhlať!
@victory1 k takej matke sa nejdem vyjadriť ktorá nedokáže dieťaťu zabezpečiť to základné!

no ma ukamenujete teraz, ale ak viem ze sa nedokazem o dieta plnohodnotne postarat (alebo nejaky iny problem), tak to radsej zvolim potrat.
je to o zodpovednosti o toho cloviecika a ak to jednoducho nejde, tak nejde
a plati to tak isto aj pri mrazacikoch
dam si vlozit vajicka lebo etika, ale ze sa narodia a nebudem im mat dat co jest...to je normalne?
@nechsazadari neprezivaj to tak, je to tvoje rozhodnutie a mas nanho pravo