icon

Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia

nechsazadari
21. aug 2013

Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?

m.i.r.i
22. aug 2013

nepaci sa mi ako sa to tu zvrtlo do toho, ze sa navazate niektore do jedinacikov ci do veriacich vs neveriacich a uz to tu vrie...tie moralne poucovania o jednom ci viac detoch su kontraproduktivne a nezrele...predsa je to kazdeho vec kolko ma deti a preco ich ma tolko...nie ste v situacii toho druheho..kazdy ma inu situaciu, vek, zazemie, povahu dietata, priebeh porodu, zdravotne komplikacie - alebo jednoducho postoj k zivotu..a odsudzovat jedinacikov je uplne scestne.. ze "radsej 3 podarene deti ako jeden nepodareny jedinacik"..no je co za vyrok? Dalo by sa velmi polemizovat o tom kolko je tych podarenych rodin s viacerymi detmi..ktore sa biju o majetky, robia si zle, zavidia, superia...o rodicov sa nepostara nik...moze to byt tak pri jednom ako pri 10 detoch....jedno dieta milujuce svojimi rodicmi moze byt takisto uzasny clovek, ktory obohati zivot vsetkych okolo nas...a LEN jeho rodicia vedia preco je jedinacikom a maju oni pravo o tom rozhodovat...
Taktiez moralizovanie o knazoch a neveriacich a cirkvi..Kazdy mame svoj postoj, kazdy svoj rozum..ak neublizujeme druhym, nech si vyznavame co chceme...sme rozne vychovani a zijeme v roznych socialnych skupinach...preto nam bol dany rozum, aby sme si urobili vlastny nazor a predavame ho aj svojim detom, ktore si ale aj tak spravia po svojom....nikde sa neda nikoho hadzat do jedneho vreca..ani celu cirkev a vsetkych fararov, ani ludi potiacich sa v posilnovni...ani rodicov tuziacich po detickach, ktori vyuzili moznost dnesnej mediciny mat vytuzene deticky......kto je bez viny, nech hodi kamenom.........

lucia2505
22. aug 2013

@nechsazadari Ahoj, ja mám taký podobný problém, že neviem čo so zmrazenými embriami...mám zamrazené 4, ale môj prípad je ešte o to kurioznejší, že ich mám s bývalým partnerom, s ktorým sme sa po 2 ročnom vzťahu a neúspešnom ivf rozišli a stále ešte máme spolu zamrazené embryá...ja mám nového partnera, s ktorým som veľmi šťastná a je o všetkom informovaný a nijako na mňa netlačí, aby sme to dali rozmraziť. S bývalým partnerom normálne komunukujeme ako priatelia a dohodli sme sa, že ich zatiaľ necháme zamrazené, lebo tiež nemáme nato srdce nechať ich spláchnuť (pardon za výraz)...ale tak jedného dňa to určite budeme musieť doriešiť. Možno sa tu teraz niekto chytí za hlavu, ale tak aj takéto veci sa stávajú v živote, bohužial sme zistili, že k sebe nepatríme, len teda mi je lúto tých embryí.

victory1
22. aug 2013

@kvietok47 ..cirkev nie je idealna...ale napriek tomu som tam...kam ten svet speje..vsetko je len biznis....jeden gynekolog, co robil velmi vela potratov, teraz propaguje, ake zlo sa tym robi...OMG! Naozaj som prekvapena, ze takato manipulacia zo strany cirkvi funguje v dnesnej dobre...manipulacia typu vsetko je zle, svet sa ruti do zahuby a kto neveri, nebude spaseny a pojde do..../skoro som napisala, co si myslim 😠 /...do pekla.....Napisala si to ako vycuc z kazne...nevadi, beriem, veris tomu, nesuhlasis so mnou...len som prekvapena.
ALE:
Pises o tom, ako sa snazia misionari ukazat tym "zaostalym" pestovat urodu a staraju sa o nakazenych , buduju a ze neda sa vsetko "lepit problem kondomami"...ako teda chcu robit "politicke velmoci".... Nuz, je to fakt zasluzne, ze misionari sa staraju o osvetu a o nakazenych, ale to je stale len slabe riesenie DOSLEDKU. Preco neriesia PRICINU? ?? Vzhladom na to, ze ta osveta je asi tak na dve veci, kedze pocet nakazenych AIDS kazdorocne stupa, mali byt na odstranenie tej priciny prave kondomy...ked to pritiahnem za vlasy...preco ich cirkev odmieta? Nie preto, zeby nemala potom koho osetrovat a robit si vyznamne pluska pre cely svet..pluska, ze ake ma cirkev zasluhy?
Zda sa ti to demagogia? Ani nie..e to presne taky isty extrem o akom pises ty sama...

victory1
22. aug 2013

@kvietok47 a este nieco..pises, ze cirkev nie je idealna, pretoze ju tvoria tiez len ludia. Pochopitelne...ale kto im dal pravo, umernovat tvoj zivot, tvrdit, co je dobre a co nie, trestat ta za to, co spravis, ako zijes, urcovat normy, pravidla... Ano, prikazania su dobre myslienky , ved aj kedysi si ich osvojili komunisti a uviedli ich vo svojom Kodexe.
Prosim ta, vysvetli mi, preco uz ktorykolvek farar, ktory je teda taky hriesny ako ja /popripade este hriesnejsi/ je prostrednikom medzi mnou a Bohom? Kto mu dal na to pravo? Teologicka fakulta, ktoru vystudoval?

kvietok47
22. aug 2013

@victory1 to mi chces povedat ze pricina sa vyriesi kondomom?? ja vobec nepropagujem teoriu, ze vsetko sa ruti do zahuby a kto neveri nebude spaseny. ved to by sme sli do pekla asi vsetci nie?? ak mame vieru, zivu vieru, tak verime na Bozie milosrdenstvo. a milost moze prist aj na smrtelnej posteli ak ju aj tam neodmietneme. neviem o akom extreme som pisala, cirkev hlasa vzdy len prvotnu pravdu, tu co hlasal Pan Jezis. to, ze sa snazi tie hodnoty zachovat, to je extrem? lebo neprijima kompromisy?

kvietok47
22. aug 2013

@victory1 a kto ta tresce? trestame sa len my nasim hriechom. ty veris vobec v Boha? prepac, nejdem tu vysvetlovat kto dal knazom "pravo" .... a komunisti??? to nemyslis vazne ze si ich oni "OSVOJIILI" ? knazi su ludia, taki isti ako my, LUDIA, to, ze pocitili volanie a dali sa na tazku cestu hlasania evanjelia, to im nenadiktovali v teologickej skole, to poslanie im bolo dane zhora. ja to beriem ako Boziu volu. Ty to ber ako chces, je len na Tebe co si v dnesnom svete povytahujes ci z kazni, zivotov knazov, politikov a ja neviem z kadial este.

victory1
22. aug 2013

@kvietok47 Sorry, citovala som ta..precitaj si svoj prispevok na predchadzajucej strane...katastroficky sceran, ze kam ten svet speje si naznacila viackrat...
A nie, kondomy nevyriesia pricinu, tu vyriesi osveta misionarov a staranie sa o chore deti... 😒 OMG!
No, kasli na to...ja by tom na teba vobec neragovala, len som s uzasom citala tvoj nenavistny prispevok voci gayom a lesbam..a nekorespondovalo mi to s tym "miluj blizneho svojho"...nuz, ale ty si ako ti farari tiez len clovek..a hriesny... 😉

kvietok47
22. aug 2013

@victory1 asi si si ma pomylilia lebo ja som o gayoch nic nepisala

stanislava2
22. aug 2013

@nechsazadari Ahoj.Nečitala som prispevky čo ti tu kto radi ale podla mna by som ešte vyčkala.Máš ešte drobčeka maličkého a ked nemáš po štyridsiatke(netvrdim že nesmie mat žena dietatko )nechala by som si mrazačikov ešte v zálohe.Ja mám užasné dve dcerky 19 a 16 ročné.Po prvom som chcela druhe dieta po 10rokoch a manžel ma prehovoril no v 12tt sme o dietatko prišli a už sme nad druhym dietatkom neváhali.Nikdy v živote nás nenapadlo že ešte zatužime si vychutnat tehotenstvo kojenie prebalovanie nočné vstávanie.V mojich 37rokoch sa nám narodil vytužený synček a sme najštasnejši rodičia troch užasných zázrakov pod slnkom.Aj ked peniažkov nie je na vyskakovanie sme štastný že sme zdravý a lubime sa.Ked by som bola v tvojej pozicii tak by som zvažila svoj vek zdravotný stav(či mi lekár odporuča ešte tehotenstvo)

victory1
22. aug 2013

@kvietok47 Nuz, treba viac citat...byt tolerantnejsi, pristupnejsi. Ano, komunisti si osvojili vela z prikazani a analogicky ich sformulovali do svojho Kodexu. Moja, nie vsetko co sa na prvy kuk javi zle, je zle. Aj komunisti mali vela dobrych myslienok, ale zprasili to ludia...to co bolo u nas, bol odchylka od normalu o ktorej Marx s Engelsom ani nesnivali.
Tak ako aj v Biblii je vela mudrych myslienok..a tiez to prasia ludia... 😉

/a netrestame sa len my nasim hriechom..tresta ta napriklad farar, ktory ti nechce pokrstit dieta, ked tvoj partner je inej viery...priklad tu z okolia/...ake ludske, humane, pokorne k tomu dietatu, ze?

kvietok47
22. aug 2013

@victory1 precitaj si o com sme si my dve pisali... mylis si to asi s niekym inym!! a tema Komunisti. ti spravili velmi vela "dobreho" a to ti zli obycajni ludia to skazili ?? videla si niekedy nieco o komunistoch, kolko zla popachali na nevinnych ludoch, ako s nimi jednali, nejedneho zabili a to len tak bez priciny. mala by si si najst nejake svedectva starsich obcanov, nech ti porozpravaju ako sa k nim spravali. a tema krst tu myslim raz uz bola rozoberana, krst nie je pokrstit dieta a hotovo, treba ho aj viest v duchu krestanskej viery. maj sa dobre.

2014eva
22. aug 2013

😀 😀 😀 😀 😀 😀😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

victory1
22. aug 2013

@kvietok47 Ano, mas pravdu, o gayoch pisala "kolegyna"...bol to moj pocit, ze pisete ako cez kopirak? 😉
Pisala som o MYSLIENKACH komunistov..nie cinoch...myslienky dobre, zprasia to ludia... Inak najvacsi blud bol, ked vymysleli odchylku - pripravnu fazu komunizmu - socializmus...

😠

victory1
22. aug 2013

Howhg.... cize koncim....uplne nekrestansky v duchu starych indianskych kmenov....

Polemika by ma bavila, ale s adekvatnym partnerom, ktory by mal vedomosti nielen z biblie ale aj historie nabozenstva a historie ako takej. Treba mat kde-co nastudovane a precitane, aby sa dali formulovat protiargumenty...tak nic... 😢

usiko
22. aug 2013

@nechsazadari Ahoj, som jedinacik a poviem ti jedno: za ziadnych okolnosti by som nedopustila, aby moje dieta bolo jedinacikom..ta samota, ten nikto doma, s kym samozete hrat /pozor, aj najlepsi a najmilujucejsi a najviac sa venujuci rodicia nie su to iste ako surodenec/ , ten ziadny surodenec, ktorenmu by si zavolala ked ti je tazko a si dospela, plus fanty jedinacikov: neschopnost delit sa, pocit, ze svet je tu pre teba...to vsetko mi robi v zivote tazkosti a viem, ze keby som mala suropdenca, vedela by som zivotom lepsie chodit...ti poviem este jedno...ak mas sancu, vyuzi ju..mnoho parov deti nemoze vobec mat a co by za to dali......isla by som do toho......urcite...

usiko
22. aug 2013

@nechsazadari joj necitala som diskusiu celu, ale predchadzajuce prispevky mi vyludili usmev na perach..ako niekto moze dostat od temy ci mat dalsie dietatko k marxovi, fararom, gayom....toto ti urcite velmi pomoze, taketo reci☹

no, ale v skratke, dala by som neviemco za to, aby som mala surodenca, a mam to vie a nie je jej dobre z toho, ze nemala dalsie dieta, lebo vie, ze by som sa lepsie citila.....takze hor sa do dalsieho tehu🙂

cecil36
22. aug 2013

@kvietok47 sup sup do inej temy, v tejto si uz dlho mimo, najmä riesis veci, na ktore sa zakladatelka napytala. Ak si nezazila, nesud, nemoralizuj a najmä toleruj inych. Najmä, ak si veriaca. A precitaj si knihu Pribehy papezu- Dejiny a tajemnstvi...., nastuduj historiu, najmä kto kolaboroval s nacistami atd. Je toho vela.

irin12
22. aug 2013

@usiko dakujem za podporu mam bratranca jedinacika a nikdy sa nechcel z nicim delit, nevedel sa prisposobit, ja mam surodencov a neviem co by som za nich dala, clovek je samotny bez surodencov..........................

nechsazadari
autor
22. aug 2013

Baby,všetký, ktoré ste ma priamo oslovili- ďakujem za názor, prípadne podporu. Na počudovanie začínam mať z tohto chaosu jasnejšie. Musíme ešte podebatovať s manželom (hoci jeho slová obvykle sú-ako povieš, toto rozhodnutie je na tebe 🙂 ). Pre mňa táto situácia nie je otázkou vieri, peňazí ani či by bol môj syn jedináčik (jedno, alebo X detí- vždy sú to naše lásky a čo z nich vyrastie závisí hlavne, ale nie len, od výchovy. Stať sa môže všeličo. Mať jedno fantastické, alebo 10 úžasných 😉 )Pre mňa je to otázka svedomia a vzťahu k niečomu vzácnemu. Ukončenie krya podľa môjho názoru nie je celkom porovnateľné s potratom, ale pocit straty môže byť podobný. Všetky kočky, ktoré máte podobný problém, držím palce nad prijateľným riešením. Vám i sebe.

kvietok47
22. aug 2013

@cecil36 prepac, ale ja nesudim, ja odsudzujem hriech a to je predsa rozdiel. uz vidim, co je pisane v tej knihe 😔

katti77
22. aug 2013

ja nechapem, preco odpovedaju zeny, ktore ani nevedia ako IVF funguje, nikdy nezazili to co zaziva zena ktora nemoze mat deti a tak podobne....len pocuju IVF a cervene oci, prezehnavanie a pod zahrabeme ju pod ciernu zem.... keby zil Jezis tak vas ako prvy opluje za to vase spravane... vy ste uz uplne zabudli na poctatu toho co ucil Jezis a pocuvate cirkev ktora v kazdom storoci hovori tak ako jej to vyhovuje...Jezis je laska, Jezis je odpustenie, pochopenie,Jezis je vsetko len to dobre....tak sa podla toho spravajte vy ktore si hovorite, ze som krestanka...necitim, ze by ste sa tak spravali...ste ako ti co chceli Magdalenu ukamenovat, uvideli ste sa ci si najdete vyhovorky?, je mi z vas zle...
@nechsazadari ja som bola 2x na IVF nam ziadne mrazacikovia nezostali, ale poviem ti pravdu ako to citim, aj ked ma tu asi ukamenuju... na jednej strane som rada, ze nezostali, lebo zatial druhe nechcem, na druhej strane som smutna, ze nezostali lebo mozno casom by som sa dala nahovorit na dalsie...takto asi uz do IVF nepojdeme a nas maly ostane jedinacikom (urcite nevychovanym ako som sa dnes dozvedela) ... pockaj si este, viem ze musis zato platil ale daj tomu este rok dva, ak budes presvedcena, ze babo uz nechces tak ukoncis kryo... aj tak podla veriacich si uz zabila deti, lebo podla nich tie co sa oplodnili a do alebo po vklade neprezili si zabila (to mojej mame povedala doktorka aby som za svojich 14 oplodnenych vajicok ktore sa z roznych pricin prestali vyvijat dala odsluzit omsu, lebo som ich zabila), tak klud mas este cas a neskor mozno budes vediet odpoved aj sama...

cecil36
22. aug 2013

@usiko nie vzdy je to so surodencami take idealne. Moj o dva roky mladsi brat je egoista neschopny akehokolvek citu. A jedinacik nebol. A ja si zas zivot bez neho celkom viem predstavit, lebo taky zijem- nestretavame sa. Takze nerobme si idealy, ako by ti bolo so surodencom lapsie. Mozno ano a mozno by si mala zo zivota peklo. Povahu jedinca nenapravi ani 1000 surodencov.

cecil36
22. aug 2013

@kvietok47 a na zaklade coho mas pravo odsudzovat? A co je v tej knihe pisane?

victory1
22. aug 2013

@cecil36 ...skoda, ze nie si na "druhom brehu"... 😉 ..howgh uz fakt posledny... 😎

irin12
22. aug 2013

odchadzam z temy skoda slov nad niektorymi individuami, egoistky maju po jednom dietati a su stastne ze maju aspon to jedno 😀 moje predosle prispevky suviseli s predoslymi, niekedy sa nezhodovali s temou, aj ked tie trapky maju po 6 laikov , vychovaju z neho bezcitneho, lakomeho jedinca, ktory vidi len sam seba, nepripusta ineho cloveka. a ked sa budu darovat "skumavky" jak v obchode ani nevie kedy nastane incest! pre nevedomost! Budu sa rodit postihnute deti a plakat v Modrom z neba.................. miluj blizneho svojho ja mam rada ludi, ale nie celu zemegulu som z casti rasista ako by ta dotycna akoby milovala Romov, VIERA+RODINA=Laska opak je na polutovanie= bez viery a v partnerstve 😔

katti77
22. aug 2013

@nechsazadari a este som zabudla, poznam pripad kde manzelia po jednom IVF maju zamrazenych 14 mraziacikov, na prvy pokus sa mi aj podarilo mat dieta, druhe pocali prirodzene aj keby isli este po jedno dve zamrazene pochybujem, ze pojdu po vsetkych 14....co teraz robit? volat ich vrahovia, len preto, ze nemohli vediet ako to dopadne? mat zle svedomie lebo som chcela aspon jedno...je to velmi tazka tema, ale zase by som sa "nevesala"...

usiko
22. aug 2013

@cecil36 dovolim si nesuhlasit, lebo dieta sa narodi ako nepopisany list papiera, a to, cim je, z najvacsej miery formujeme my ako rodicia, skolka, skola a podobne....viem, ze sa ti to nebude pacit a neber to ako utok, ale ak surodenci sa nemaju radi, je to chyba vo vychove......rodicia ich formuju od narodenia, a to, ako si s tym poradia uz na zaciatku, ovplyvnute vyvoj vztahov nadalej....a nepresvedcis ma, ze nie...bavila som sa o tom s detskymi psychologmi, mam to nacitane, a ostatne, aj zdravy sedliacky rozum mi tak vravi......takze ano, povaha je jedna vec, ale nie je pravda ze ju neobides.....ak rodicia od mala ucia deti vzajomnemu respektu a laske jedneho k druhemu, tak sa surodenci budu milovat a dali by jeden za druheho zivot....

perzefona
22. aug 2013

@preshibana hej riadne ich tam niekde sleduje... Mojho tatka sa ako chlapca farar pyta, ci masturbuje.... Mozno sa to bude pytat aj jej syna... Ale to bude v poriadku....
A co sa tyka ohladom tych lekarov.... Ona tvrdi, ze lekar dostava plat za malo driny????? To dievca si snad zo mna robi rit?

cecil36
22. aug 2013

@usiko rodicia nas vychovavali rovnako, vstepovali nam lasku k nim i k nam surodencom medzi sebou. Nepoznam par, ktory by sa mal radsej a viac sa respektoval ako moji rodicia navzajom (moj otec doopatroval moju mamu tak, akoby to dokazal iba malokto, pretoze ju nadovsetko lubil). Samozrejme toto prenasali i na nas deti. Akurat, ze ja som si z toho nieco zobrala a od mojho brata sa akakolvek snaha odrazila. Chodili sme do rovnakej skolky, skoly a kedze je medzi nami rozdiel necele dva roky, dost dlho sme mali aj spolocnych kamaratov a kamaratky od susedov. Aka teda bola ich chyba vo vychove? Ja ju stale neviem najst. Vies, vela veci sa da korigovat vychovou a vela nie, lebo mame isty geneticky potencial, ktory sa sice da ciastocne korigovat, ale to ten dotycny musi chciet. A moj brat nechcel. A urcite to nebolo preto, ze by ho tak niekto vychoval. Nechcel, lebo sa tak sam rozhodol z mne neznameho dovodu (ten vie len on sam a asi mu vyhovoval). P.S. mna nemusis poucat co vravia detski psychologovia, ja mam za sebou xy psychoterapeutickych vycvikov a nedovolila by som si skatulkovat niekoho na zaklade "lebo ho tak vychovali" 😉

seraa
22. aug 2013

@lubikan

PanBozko urcite vie tak ako ty urcite nevies co vie ci co si mysli
nesud ineho aby si nebola sudena , nie?
zuajmave ze tie co sa "obracaju" na vieru su prve co sudia