icon

Máme dieťa, ďalšie asi nechceme a čakajú nás 4 mrazáčikovia

nechsazadari
21. aug 2013

Ahojte, potrebujem si urobiť poriadok v hlave a preto zakladám túto diskusiu. Máme úžasného chlapčeka po IVF. Prvé IVF bolo neúspešné,ale pri druhom zabojovali okrem malého ešte štyri bublinky a myslela som si,že časom si pre jedno ešte prídeme. Teraz sa však na ďalšie dieťa už necítim. Ak by nebolo mrazáčikov,už by som o ďalších deťoch neuvažovala. Takto ma však bolí srdce, lebo aj náš synček bol presne taká istá malá bublinka- sú to naše deti, hoci úplne v začiatku. Na druhú stranu viem, že maximum by bolo jedno ďalšie. Baby zrušili ste niektoré kryo pre svojich mrazáčikov?Ako ste sa s tým vyrovnali?

Strana
z9
zigzag
9. sep 2013

mne sa cele toto vobec nepaci, ze mrazacikovia, krasne meno, ale je to chore toto vsetko..... nikoho neodsudzujem, ale cele umele oplodnenie je obycajne znasilnovane prirody...aj tak sa uz ukazuje ze deti takto pocate su nachylnejsie na choroby, koli tomu, ze na stimulaciu vajicok sa beru lieky, ktore ovplyvnuju kvalitu vajicok samotnych... ale jasne, kto neprezil nepochopi.. a ja som iba hnusna osoba, ktora nechce dopriat stastie inym ludom,,,, ja som iba vyjadrila svoj nazor na vec... a zlahcovanie veci, ze aj zena potrati a ani nevie o tom, nie je to iste ako ked mas namrazene deti v marazaku a robis to umyselne... ze je to iba vajicko a spermia, tak a ako sa lisime potom vsetci, vsetci sme chodiace vajicka a spermie??? je to iba prekrucanie faktov a hladanie si ospravedlnenia sam pre seba, aby svedomie bolo spokojne,,,,, asi tolko....

jajka71
10. sep 2013

to, co si mi tu myslime o "mrazacikoch", ti moze byt uplne ukradnute, skus si odpovedat na otazku: chces, aby tvoje dieta bolo jedinacik? chces, aby vyrastalo v surodeneckej zostave (dve-tri deti?), ty ako rodic s tvojim partnerom o tom, ci bude jedinacik mozes rozhodnut, to, co si myslia spoludiskutujuce, ta moze trosku ovplyvnit, ale to, ako sa spolu s partnerom rozhodnete, je len na vas a len vy budete znasat dosledky (vychovavat jedno, dve, tri....deti),

nerozmyslaj nad tym dlho, zoberte si papier a napiste klady a zapory, co je pre vase dieta lepsie, vyrastat ako jedinacik, alebo mat surodenca a potom uvidis🙂

horana
10. sep 2013

@zigzag k tomu ako pises: "aj tak sa uz ukazuje ze deti takto pocate su nachylnejsie na choroby, koli tomu, ze na stimulaciu vajicok sa beru lieky, ktore ovplyvnuju kvalitu vajicok samotnych" - link na relevantny zdroj tejto info prosim, nakolko dosial som pocula ze sa to nepodarilo dokazat

katti77
10. sep 2013

@bipsy ved som to napisala, keby si pri oplodneni vedela, ze jedno jedine embryo ti staci a budes mat dieta tak si nepotrebujes dat oplodnit 10-20 alebo kolko vajicok mas...ziadna z nas nechce zabit ani jedno oplodnene vajicko ak chces tak embryo.. ano su pripady, ked je oplodnenych vajícok viac a su zamrazene a zena nevie co s nimi dalej...myslim si, ze preziva nieco hrozne, pocit ktory nezazila ani jedna z nas ktora sa k tejto teme vyjadruje, ale odsudzovat ju tu a utocit na nu mi pride hnus...tam je cely problem, vyjadrujete sa o niecom o com nemate ponatia...jasne mozete mat svoj nazor, ale treba sa snazit pochopit aj druhu stranu nie tu len utocit... na teba som utocna nebola, vysvetlila som ti preco sa zena tesi z vela vajicok a preco si ich nemoze dat vlozit vsetky ktore ma zamrazene, priznavam, ze k caname asi hej ale len preto lebo jej slova boli bezcitne a mna urazali...nehnevaj sa ale porovnavat nas k alkoholikovi ked nevie preco ktora nemoze mat deti je tak ... nemam na to slov..

katti77
10. sep 2013

@zigzag mozem sa ta opytat? ako by si riesila situaciu keby si nemohla mat deti?

m.i.r.i
10. sep 2013

@zigzag zase take iste zarucene info ako ze nedojcene deti su chorlavejsie a narodene cisarskym nervoznejsie a podobne veci....presne tak isto su asi deti po IVF chorlavejsie..niektore ano, niektore nie..niektore po ockovani, ine zije v prasnom prostredi..na vsetko ma vplyv strava, vychova, socialne podmienky..a aj genetika.....zasa nejaka poplasna sprava..

dari
10. sep 2013

ja by som nezrusila ani jedneho "mrazacika". Podla akych kriterii by som to robila? Prvy, druhy, stvrty? Ten nalavo? Na pravo? Alebo vsetkych? Alebo pre istotu jedneho necham....Ja by som si nechala vsetkych, alebo vsetkych darovala.
Asi by ste si mali ujasnit co pre Vas slovo ASI si nechat mrazacika znamena.

kacka1977
10. sep 2013

@nechsazadari Ahoj, ja jsem skoro v podobne situaci jako ty..😉 na druhe kolo IVF se nam podarila krasna holcicka, ma ted rok a pul a je velmi cila...😉 mela jsem dost teske tehotenstvi a po porodu taky narocne, takze jsem si rekla, ze dalsi dite uz asi nechci, ale postupem casu clovek zapomene..😉 mame zmrazene jeste 4 embria, takze jsme si rekly s manzelem, ze jeste tyto 4 nechame rozmrazit a vlozit a nech rozhodne za nas osud.....kdyz se uchyti, tak budu rada a kdyz ne, tak to tak asi melo byt.....

nechsazadari
autor
10. sep 2013

@ dari - predpokladám, že ste si čítali iba môj úvod do témy, tak by som rada zopakovala, že sa chystáme ísť pre mrazáčikov .Písala som sem práve preto, aby som si veci ujasnila a stalo sa.
@kacka1977 - držím palce, aby to dopadlo tak, aby ste boli jednoducho boli šťastní 😉

Svoju otázku som zámerne zaradila do sekcie - o čom sa ťažko rozpráva- pretože to je veľmi ťažká životná situácia.
Verte, že každá zo žien, kt. podstúpili IVF, či inú formu asistovanej reprodukcie si nepredstavovala, že sa -ak to dobre dopadne- k dieťatku prepracuje pomocou X ľudí, v nie práve komornom prostredí, za účasti stresu, bolesti a miliónov obáv. Tiež som dúfala, že k tomu príde po romantickom, alebo nesmierne vášnivom, alebo aspoň vydretom večere v náručí môjho manžela. Dúfala som v magickú chvíľku, ktorá dá vzniknúť v mojom vnútri novému životu. Stalo sa tak na petriho miske, ale doma mám úžasné, nádherné, strašne šikovné, chvalabohu zdravé a nesmierne milované vytúžené dieťa, pre ktoré stálo všetko za to. Ak by som bola ľahostajná, necitlivá k tým zvyšným maličkým, kt. čakajú na svoju mamku, tak sa nebudem na nič pýtať a nič tu riešiť. Naozaj ma mrzí, koľko (z môjho pohľadu) málo empatických ľudí tu prispelo. Život sa s nami nemazná a môžete veci plánovať a zamýšľať akokoľvek najlepšie viete a chcete a zrazu stojíte pred ťažkým rozhodnutím. No mnohé žienky tu boli zlaté, podporili ma a pomohli mi v rozhodnutí. Ďakujem!

jerryjanka
10. sep 2013

celé zle táto debata - vzišlo z toho však jedno veľké pozitívum a tým je rozhodnutie zakladatelky. 😵

Strana
z9