Môžem sestre vynosiť dieťa?

anjelik87
5. okt 2016

Vraj to na SR nie je mozne ale nie su predsa len nejake ine moznosti? Sestra prisla o dietatko a dalsie dieta uz mat nemoze. Chcela by som jej velmi pomoct je prosim vas nejaka moznost? Mozu ma umelo oplodnit z ich vajicka a spermie?

dominika6
5. okt 2016

@anjelik87 to ti oni navrhli?

sissy27
5. okt 2016

@anjelik87 na SK toto legálne určite nie je... v zahraničí áno, ale v ktorých krajinách a aké sú podmienky (napr. či to spravia aj pre cudzincov) si musíš pozisťovať... a treba si pripraviť veľa, naozaj veľa peňazí...
ale niektoré veci je lepšie nechať tak - nikdy nevieš, čo sa stane v budúcnosti, či si nebudete niečo navzájom vyčítať, čo ak sa dieťatko nenarodí zdravé, alebo zdedí po tebe nejakú chorobu, alebo ty počas tehotenstva či pôrodu budeš mať problémy... proste je tam strašne veľa vecí, ktoré sa môžu skomplikovať... skôr by som na sestrinom mieste zvážila adopciu...

lavinis
5. okt 2016

myslím, že toto možné u nás nie je.

dominika6
5. okt 2016

jednoduchšie to bude ked sa švagor obetuje formou telesného kontaktu 😀

lavinis
5. okt 2016

@sissy27 tak dieťa by po nej chorobu nemohlo zdediť, lebo autorka píše, že by oplodnili sestrino vajíčko. Ale inak súhlasím s tebou, že to prináša veľa etických otázok.

nivea777
5. okt 2016

@anjelik87 preco nemoze mat vlastne ked vajicka ma oplodnenia schopne?

sissy27
5. okt 2016

@lavinis ale bude rásť a čerpať všetko z jej tela... takže nakaziť čímkoľvek to dieťa môže... zle som sa vyjadrila - nie zdedí, ale proste získa napr. nejaký vírus cez ňu...

jankalukasova
5. okt 2016

@dominika6 lenže to už nebude vajíčko jej sestry... a to by teda mohol byť teprva prúser 😀 a ešte si predstav, že sa to nepodarí na prvý krát... (čo je pravdepodobné) 😀
sestre bude dokonca života vŕtať v hlave či v tej "humanitárnej akcii" nebolo aj niečo viac...

dominika6
5. okt 2016

@jankalukasova aleby to bola legálna cesta...a aspon spolovice.. 🙂

evittam
5. okt 2016

@nivea777 Nemá pravdepodobne schopnosť vynosiť dieťa. 😉

jaruskatt
5. okt 2016

myslím si, že na Slovensku nie :-/ skús si zistiť na sociálnom odbore alebo u právnikov. Jedine že by si sa ho ako matka po pôrode vzdala a dala ho náhradným rodičom... neviem. Alebo nech skúsia adopciu. Keď sa aj hocičo stane s dieťatkom, choroba alebo nejaká vada a pod..nebudeš na vine ty. Verím že im chceš pomôcť, ale aby si netrpela ty 😉

anjelik87
autor
5. okt 2016

@jaruskatt ved tak nejako to myslim aby to bolo. Na akom soc odbore myslis?

jaruskatt
5. okt 2016

@anjelik87 ÚPSVaR asi

evittam
5. okt 2016

@anjelik87 Legálne to na SVK nie je.

nivea777
5. okt 2016

@jaruskatt to je jedna vec,ze by bolo nahradni rodicia...ale ako docieli aby zdravej zene schopnej otehotnenia prirodzene vlozili vajicka od inej zeny oplodnene spermiami muza tej zeny?? myslis ze im to nebude podozrive?

korytnacka7
5. okt 2016

Zial nie. My sme toto riesili pred par rokmi. Na SK je podla zakona matka ta, ktora dieta porodi. Aj keby vlozili sestrine oplodnene vajicko jej muzom, legislativne by ste boli matkou. Myslim si, ze u nas by ti to ani po zdravotnej stranke nespravili. Jedine nacierno a potom posunut dieta na cielenu adopciu biolog.rodicom... ale to je na siroke lakte a s neistym koncom pribeh.

lucinka511
5. okt 2016

@dominika6 v jednej diskusii si cosi pisala o Empatii .no ty si tu svoju ukazala ozaj na mieste.

lija22
5. okt 2016

legalne nie ale viem si predstavit scenar, ze pojdes so svagromna umele oplodnenie napr do brna, potom sa vzdas dietata a to zostane otcovi. ale kto vie ci nemusitebyt manzelmi atd, o dileme dat svoje dieta sestre po narodeni ani nehovorim. obavam sa, ze sestre zostava adopc ia

lucinka511
5. okt 2016

@anjelik87 v Cechach sa nejako sa obist zakon.bola tu aj tema na MK raz podobna ale ti hladali cudziu zenu na vynosenie dietata.skus si ju najst v zazname.Nemusi to byt anibtak drahe nakolko asi za ro peniaze nebudes chciet.

dupinka
5. okt 2016

jediný spôsob je, nechať si vložiť k svojmu vajíčku švagrove spermie.
Inak "prenájom maternice" nie je u nás legálny. Navyše, matkou je žena, ktorá dieťa porodila, takže by sa muselo vyriešiť zverenie dieťaťa do starostlivosti otca /švagra a jeho manželky (sestra). Veľa právnych prekážok a hlavne etický problém.
Tiež neviem, či by umelé oplodnenie odporúčili inak zdravej plodnej žene..

lucinka511
5. okt 2016

@nivea777 niektore zeny maju slabe maternice alebo po operaciach myomov.ja ked som lezala na gyn.tak tam jedna spominala.zenu kt mala myomy.vrla operacii.plastiku maternice a otehotnela.no nanestastue maternuca babo neudrzala a praskla jej.teda tio boki odkazani ma vynosenie cudzou zenou.

lija22
5. okt 2016

@dupinka inseminacia by teda stacila. ved ona im moze tvrdit ze sa im roky nedari. vladtne takych zdravych ktorym sa nedari vobec nie je malo

catherinah
5. okt 2016

Ty by si sa dokázala vzdať dieťatka, ktoré vynosíš a porodíš?
Ja by som to nezvládla.....

xstelinka
5. okt 2016

@anjelik87 V USA jedna zena vynosila manzelskemu paru dieta, ale to sa narodilo postihnute. Nahradna matka(co ho vynosila) ho samozrejme nechcela a biologicky rodicia tiez nie 😖 A ty sama by si sa vedela vzdat dietata, ktore by si nosila pod srdcom, citila by si ako kopka, videla ho na sone.... . Mas uz vlastne deti?

nivea777
5. okt 2016

@lucinka511 chapem to,ze sestra nemoze..ale pytala som sa ci by im v centre nebolo divne preco zdrava zena chce aby jej vlozili ine vajicko... keby nemala napr chlapa tak jej zoberu jej vajicko a to oplodnia od darcu..ci?nevyznam sa.. ale toto by bolo ze zdrava zena chce aby jej vlozili vajicko inej zeny oplodnene spermiami tej zeny ktora daruje vajicko.. ak lekari nie su blbi a to asi nie su tak by im to bolo podozrive.. a neviem ci by to aj spravili zdravej zene,kedze pred vkladom su rozne vysetrenia..

lucinka511
5. okt 2016

@nivea777 no ona by bola darcovska matkam vlozili by jej sestrino a svagrove embryo.len na Sk to legalne nie je. To bola aj otazka autorky vibtake nieco na Sk funguje.

salfusco
5. okt 2016

@dominika6 jednoduchšie to bude ked sa švagor obetuje formou telesného kontaktu

OMG :D :D :D

saurian
5. okt 2016

@anjelik87 no okrem rizik zdravotnych - pre teba aj dieta, a potom ten psychologicky aspekt - ci sa dokazes vzdat dietatka len tak, a brat ho ako sestrine, ci ona ho bude brat ako svoje.... celkom legalne to nie je, ale....tak som kdesi na fore citala, ze niekde v CR to robia (myslim tym oplodnia zenu cudzim embryom ak chce - skus pozriet ceskeho MK urcite najdes diskusie, hladaj slova ako hladam nahradnu matku a pod), potom otec - teda sestrin manzel normalne prizna otcovstvo a je v rodnom liste zapisany, potom sa ty vzdas rodicovskych prav a bude v starostlivosti otca, a potom si ho jeho manzelka - tvoja sestra osvoji.
takze je to v dvoch rovinach - v prvej najdes centurm kde to spravia, v druhej si prejdes sudne peripetie.

dominika6
5. okt 2016

@lucinka511 nieje nič na tom ani pohoršujúce,ani urážlivé...čo sa nad tým tak pozastavuješ?
je jesné že sa to nedá,tak nad tým nebudem vôbec uvažovať,kedže to má neskutočné ťahanice do konca života..

anjelik87
autor
5. okt 2016

@nivea777 ved o to mi ide ci je to mozne

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre