Narodilo sa vám postihnuté dieťa po IVF alebo ICSI?

nelasis
3. dec 2010

Narodilo sa niektorej po IVF alebo ICSI postihnuté bábo?My sme po ICSI mali nekvalitné embria a lekár nám doporučuje IVF s darcom z dôvodu zahniezdenia embria s chrom.aberaciou.Že vraj pri PIG zistia len 6 druhov postihnutií 😒 ani nám ho nedoporičil,že je to zbytočné priplácanie a aj tak nebudeme mať istotu ☹ .

nemko
5. dec 2010

je to mozne, v kazdej zmluve je napisane, ze nerucia za postihnutie dietata, ja osobne poznam babu co ma po IVF dieta postihnute downovym syndromom

zufalka
5. dec 2010

ahoj,myslím že za postihnuté dieta nemôže ICSI,ale chromozómy a samotná genetika.ICSI je len priame zavedenie spermie do vajíčka a či už sa vajko začne delit a je ok o tom rozhoduje ten "hore",takže na toto je tažke odpovedat,a hlavne dá sa to zistit velmi skoro,už do 13.týždna musíš mat za sebou prvé skríningové testy,ktoré dokážu zachytit niektoré vývojové vady.

jani2
8. dec 2010

@nelasis - už som čo-to ohľadom umelého oplodnenia prečítala....je už mnoho štatistík pre ICSI a pri žiadnej sa nepotvrdilo vyššie percento vrodených vývojových vád. 🙂 🙂 🙂

maznacik007
8. dec 2010

statistiky boli robene v Kanade a v USA, svojho casu som si to studovala...

ale odpoved je ano je to mozne a stalo sa to... ono napr. dokazu posudit spermiu len z pohladu tvaru a pod.. ale ci je tam poskodenie na urovni DNA to nedokazu urcit... ono v reali by mozno taka spermia vobec nemala sancu prirodzene oplodnit vajicko / neprezila by cestu/

ale nejake extra zvysene riziko za tym netreba hladat... ono velmi zavisi na diagnoze paru... a na vzajomnej kompaktibilte co sa tyka genovej vybavy...

xdagmarx
25. nov 2011

Tento článok som našla dnes na nete možno by vás mohol zaujímať.

Vysoká pravdepodobnosť vzniku genetických ochorení pri deťoch počatých in-vitro

Pravdepodobnosť výskytu zriedkavých genetických ochorení pri deťoch počatých metódou umelého oplodnenia in-vitro je až desaťnásobne vyššia než u bežnej populácie - vyplýva to z najnovšieho výskumu realizovaného odborníkmi z Torontskej univerzity.
Vedúca výskumu, Dr. Rosanna Weksberg, však upozorňuje na nutnosť pokračovať vo výskume, ktorého výsledky poukazujú predovšetkým na dve ochorenia - Beckwith-Wiedermannov syndróm a Anglemanov syndróm.
Prvý z uvedených, ktorý sa prejavuje abnormálnym zväčšením končatín, jazyka a vysokou náchylnosťou postihnutého na obličkové nádory, sav bežnej populácii vyskytuje v pomere 1:13 000, zatiaľ čo u in-vitro počatých detí až 1:1300, teda v desaťnásobne väčšom počte.
Podobne Angelmanov syndróm, prejavujúci sa stredným až ťažkým stupňom mentálnej retardácie a výraznými poruchami reči, dosahuje v bežnej populácii incidenciu 1:15 000, u in-vitro počatých detí 1:1500.
Na častejší možný výskyt ochorení po počatí spôsobom in-vitro upozorňovali v minulosti viaceré štúdie, napríklad vedci z inštitúcie "The British government’s Human Fertilisation and Embryology Authority" varovali na základe uskutočneného výskumu pred vyššou pravdepodnosťou výskytu genetických abnormalít až o 30% u detí počatých metódou in-vitro.

Autor : Fórum života - Zdroj : www.lifesitenews.com - Dátum : 9.10.2011

mircalla
18. dec 2012

@xdagmarx To je pekna hlupost

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre