icon

Nedozrievanie folikulov a nemožnosť otehotnieť

barunka28
9. okt 2011

ahojte,chcem vas poprosit o radu..bola som vo stvrtok u doktora, robil ultrazvuk,jedine co mi povedal bolo,ze je to zle,mam tam nejaky folikul,kt.je zevraj maly a mam prist v pondelok,aby zistil,ci narastol.Toto som uz absolvovala pred cca pol rokom a nikdy nenarastol..Doteraz som brala duphaston a s priatelom sa snazime o babo len od juna,dovtedy sme si davali pozor (co sme teda nemuseli) .Doktorovi som povedala,ze by som chcela otehotniet nejako prirodzene,pretoze ma posiela do centra asist.reprodukcie.Preto sa chcem spytat,ci tu je nejaka snazilka,ktora to riesi inak ako centrom. Do centra zevraj treba ist,az ked sa snazite rok o babo a neuspesne.My sa snazime len od juna,preto si myslim,ze mam este sancu nejako sama zabojovat,len sa bojim ci nebude neskoro,ak s tym centrom pockam.Doktor povedal,ze moje vajecniky by "mohli" este nieco vydrzat,cize sa bojim..mam uz 29 rokov.Pred tym polrokom mi diagnostikoval PCO.Prosim teda o radu,ako sa mame dalej zariadit,neexistuje nejaka liecba hormonmy?Doktor chce, aby priatel siel na spermiogram,comu nerozumiem,pretoze,chcem to skusit najprv inak..Prosim ak mi viete poradit, aby som v pondelok vedela doktorovi navrhnut ine riesenie.Dakujem vopred 🙂

kate1981
9. jan 2012

@oknosmas my sme zacali chodit do GynFivu v juni 2011, v decembri sme boli na prvej IUI. Partner je v poriadku, ja mam PCO a nemam ovulaciu a postup je taky, ze najprv 3x IUI a potom IVF. Len sa mi zda, ze IUI je strata casu, kedze uspesnost je 10% a ja mam este aj sliznicu stale nizku...Inak snazilkujeme uz cca 2 roky

oknosmas
9. jan 2012

my sa snazime asi 2,5 roka.. mame troska horsi spermio, ja mam lahsi stupen endometriozy, zvyseny prolaktin a najnovsie aj PCO. uz mame za sebou 4 iui. dve mi robil primar v bb a 2 v centre. potom robili ivf. zial, z velkeho poctu odobratych a oplodnenych vajicok prezilo nakoniec len jedno a to bolo velmi slabucke..takze to po vklade vzdalo aj ono. mali sme ist na druhe ivf, ale po zmene centra sme sa dohodli na inom postupe. snad stastnom.

kraskanz1
12. jan 2012

@oknosmas ja beriem siofot od maja 2011 a stale nic akurat som znizila hmotnost o 10kg.
Co sa tyka toho zle mi nikdy nebolo ani na zaciatku ani teraz vobec nic . A beriem tiez 500 2x1.
Kedze dokyka videla ze vaha klesla tak ma zacala stimulovat clostilom polsden dva cykli ale nezabralo na tetno cyklus som dostala injkcie Merional. Uvidime co bude kedze na clostil vobec nereagujem... 😖

kraskanz1
12. jan 2012

Som z toho inac na prasky bo enchapem preco tie moje vajecniky nie a nie zareagovat su bombardovane vecne nejakym liekom a nic uplne na ho.no ☹ Mi sa snazime cca 4 roky ale prvy rok moc nepocitam bo to sme za lekarom enboli botom som mala cistu operovali ma a az potom sme isli za lekarom...tak ked to od vtedy pocitam tak je to cca tak 2,5 roka

oknosmas
12. jan 2012

@kraskanz1 no, ja si mam dat v dalsom cykle aj clostyl. i ked vravel, ze ho mozno nebudem potrebovat, ale kedze mam daleko k lekarovi, tak vravel, nech si ho pre istotu beriem. ja myslim, ze reagovat nan budem, lebo som velmi citliva na kazdy hormon. mam skor problem potom s hyperstimulaciou, cize musim brat len tie najmensie davky. s tym chudnutim..no parada..ja nepotrebujem velmi chudnut. vazim o dve tri kila menej, ako by som podla vysky mala mat. takze ked este schudnem, tak to bude vyzerat asi zle. ale tak ja sa napchavam...a v poslednej dobe peciem same bublaniny a babovky. tak snad neschudnem tak velmi. teda, ak je to tymi liekmi. budem ti drzat palce, nech sa tu oz podari. zasluzite si to. ved tak dlho uz cakate. 😕

kraskanz1
14. jan 2012

@oknosmas jaj bojdaj by som ja mala aspn torku nazna reagovania ale na mna nezabere asi tak hoci co... ☹
uvidime mrska uz dorazila a od pondelka picham merional do piatku a potom v piatok na folikulometriu....mam z toho stresy ze ci zaberu tie injekcie neviem sa od toho odputat... 😒
Ja som bol aaj na laparke v maji a ta tiez potvrdila PCO...ale maternica je krasna dokonala tak hadam ked raz bude folik tak uz neodite...ale tak to musi byt aj hormonalna hladina ok...
Aj ja vam drzim palce nech sa vam cim skor zadariii...

mianc
14. jan 2012

@barunka28 ja som mala ten istý problém, chodili sme aj do ISCARU, podstúpila som aj IUI a neúspešne, dr. nám odporúčal už len umelé oplodnenie.. IVF! Ale rozhodla som sa ešte vyskúšať niečo iné. Elektroakupunktúra podla Dr. Volla! musím povedať, že u nás veru zabrala a hneď v druhom cykle som otehotnela a teraz už máme 10mesačnú princeznú! 🙂 ale verím Ti a viem, čo prežívaš.. ja som si toho zažila tiež.. aj keď viem, že niektoré kočky to majú ťažšie.. treba vyskúšať všetko, možno aj to, na čo človek pozerá s nedôverou, lebo niekedy to nevyzerá logické.. ale nakoniec to zafunguje.. 🙂 to je moja rada! Už je len na tebe či to vyskúšaš alebo nie to je tvoja vec! 🙂 ale aj tak veľa šťastia!

mianc
14. jan 2012

@barunka28 inak dr. mi v tom čase odporúčal užívať aj mladý jačmeň, po pravde som začala aj chudnúť, čo môže mať aj za následok nabehnutia cyklu.. inak niektorým ženám odporúčajú chudnúť iným pribrať a viac aktívneho pohybu hlavne na vzduchu.. 🙂

oknosmas
14. jan 2012

@kraskanz1 neboj, urcite to raz vyjde aj vam....a bocian sa uz konecne trafi na to spravne miesto.. ja nemam ani tak problem s folikulkmi, skor s tym, ze vajicka nedozrievaju. zrejme... a velmi citlivo reagujem na kazdy hormon... az mi nevedia urcit, co by mi tak dali, aby som zasa nehyperstimulovala. co z tolkych vajicok, ked ziadne nie je dobre...ale tak snad sa to zmeni

bambula27
16. jan 2012

@kraskanz1
@oknosmas
Ahojte,
juj, uz dlho hladam temu, kde by sa dalo co to popisat aj o metformine (siofor). 🙂 My sa snazime od juna, aj ked nemozem povedat, ze vkuse, pretoze som pracovala na turnusy v Nemecku az do novembra. Taktiez mi gynek. povedala, ze moze ist o PCO. Ja uzivam Duphaston pre pravidelny MC uz niekolko rokov. V juny mi ho vysadila, ze skusime, ci nedojde menzes len tak sam od seba. Nedosiel ☹ Tak som sa k nemu vratila a nasadila mi aj Clostilbegyt, brala som ho len 1 cyklus a nezabral - folikuly nenarastli tak ako by mali. ☹ Nechcela to skusat dalej, tak zmenila na metformin, ktory odporucala uz skor, ale endokrinolog musel suhlasit. TAk ho beriem od decembra, je to nieco vyse mesiaca a bolo mi povedane, ze mesiac uzivania je este malo....26.12. cakam ms, tak uvidime, lebo ja verim stale. A inak po tom metformine (beriem 850 2xdenne) som "umierala". Ja som mesiac vkuse vracala min. 2x denne, mohla som to uzivat aj s jedlom, nepomahalo nic....nemohla som jest, to bola hruza. Pred tyzdnom som sa pytala gyn., tak povedala, aby som znizila davku len na 1 denne. Tak 2 dni som znizila, bolo mi lepsie, tak dnes som zacala zas s dvoma. Uvidime, co to spravi.
Ale mne už z toho všetkého asi tiež už šibe, už sa mi aj sníva - napr. dnes, že som porodila dcérku 🙂 A takéto sny mávam často, minulý týždeň aj manželovi sa snívalo 😀 Už by tie sny mohli aj niečo znamenať....

bambula27
16. jan 2012

chcela som povedat, ze ms cakam 26.1. nie 26.12. 😀

oknosmas
16. jan 2012

super, ze stale veris...nech ti to vydrzi a uz sa konecne dockate. a snad tie sny uz budu aj daco naozaj znamenat :D nuz, drzim palce, aby mrcha nedosla 🙂

kraskanz1
17. jan 2012

@bambula27 ahoj som rada ze sa tu objavuju spriazene duse bo ja si o tom metroformine nemam s kym pisat asi to bere malo dievcat...ja mam davku 500 2x1 visiu mi nechcela dat koli tomu aby mi nebolo zle...citala som ze dievcatam s toho byva zle ale mne fakt z toho este nidky nic nebolo..
Co sa tyka toho metroforminu teda sioforu tak je to na dlhodobu liecbu pokial viem minimalne pol roka kym to pco zmierni...ja ho uz berem cca 9 mesiacov a stale nic ...ale vraj su s tym uspechy..ja tiez mrsku nemam iba ked s duphastonom....
Clostil na mna tiez nezabera teraz picham merional a v piatok idem co CARu na folikulometriu.
Na laparke si nebola???to zvykne vraj tiez zabrat..

bambula27
17. jan 2012

@kraskanz1 Ahoj ... Ani ja nemam velmi s kym o tom pokecat. Tak mozno preto ti z nich este nic nebolo, lebo mas nizsiu davku. Aj ked su baby, ktore beru 500 1x denne a je im zle. Ale 850 to je moc. Ja som mala tyzden sväty pokoj a dnes som zase vracala 2x hned rano, co som sa naranajkovala ☹ Manzel hovori, ze toto uz bude z tehotenstva 😀 Bodaj by mal pravdu, aj ked ja si radsej taketo nadeje nedavam hned. Cakam menzes v sobotu. A mne tiez bolo povedane, ze metformin si vyzaduje dlhodobejsiu liecbu, ale gynek. povedala, ze tehotna mozem ostat aj po 2-3 mesiacoch, alebo teda neskor. Uspechy na metformin som pocula aj ja, tak tomu strasne verim, dufam, ze sa nesklamem. A som rovnaky pripad ako ty s tym Duphastonom. Len mne PCO nebol diagnostikovany, parkrat ho chcela gynek. potvrdit alebo vylucit, poslala ma na endokrinologiu, tam sa to doteraz nepotvrdilo. TAkze neviem, co mi vlastne je.
A laparku som este nepodstupila, aj ked rozmyslam. Ale este pockame. Kamoska sa tiez dlhsie snazili, brala Clostilbegyt, ten zaberal az prilis, cize boli z toho az cysty a nakoniec podstupila laparku a tusim mesiac na to uz bola v tom 😵
Ja som ochotna vyskusat vsetko, ale kedze snazenie netrva este ani rok, tak este pockame...

bambula27
17. jan 2012

@oknosmas Dakujem ti pekne 🙂 Ja tu sobotu uz tak cakam. Nieco mi strasne vo vnutri hovori, ze mrcha nedojde, ale....nerada si sama davam taketo plane nadeje zavcasu. Aj ja vam drzim palceky, aby sposob, aky ste si vybrali, bol pre vas ten stastnejsi a nech to konecne vyjde. 😉

kraskanz1
17. jan 2012

@bambula27 bodaj by mal muzicek pravdu a bolo by to z tehu...a uz si mala mrsku niekedy len tak bez liekov???alebo furt duphik???na folikulometrii si bola niekedy alebo pozerali ti vajecniky ze ci ti dozrieva vajicko???

bambula27
17. jan 2012

@kraskanz1 Mala som mrsku len tak, hoc to obcas trvalo, ziaden 28 dnovy cyklus, boli to aj 2-3 mesiace, inak stale Duphaston. Beriem ho uz roky. Na folikulometriu som bola len ked som brala ten Clostil, a vraj slaba odozva nan bola. ☹ A ja verim, ze vajicko dozrievalo stale, pretoze vzdy priblizne v polovicke cyklu som ovulku teda citila riadne. Problem nastal, ked mi Duphaston vysadila v juny, ze ci mrcha dojde sama. A vtedy ovulka sa stratila, ani mrcha nedosla. Teraz som ju citila zas....tak ja som na Duphastone "zavisla" :D
A ty ked beries ten metformin uz tak dlho, mas aj nejake kontroly? Ci vobec zabera?

kraskanz1
17. jan 2012

Evidentne nezabera bo som tehu neni akurat som brala clostil 2 cykli ktory nezabral a teraz tie injekcie...Ale mavam casto folikulometriu a nikdy folik nerastol...nejaky male vajicka ci foli co co to tam v tych vajicnikoch je mam ale nerastu ....

oknosmas
23. jan 2012

dievcata, aku sta mali mrchu po zacati liecby so sioforom? ja uz styri dni len spinim...a spinim a nechce sa to rozbehnut..uz som z toho riadne nervna, lebo si vlastne neviem urcit zaciatok mrchy...a s tym spojene vsetky dalsie ukony

oknosmas
24. jan 2012

uz sa rozbehlo...

oknosmas
26. jan 2012

no, tak mne uz celkom nechuti jest...stale mam zaludok na vode... potom vyhladnem...a chcem sa najest, urobim si daku mlsku, dam si par sust a je mi zle. takto si o mne budu mysliet, ze som anorekticka 😒

janka1349
17. mar 2012

@enanena
ahoj, enanena, hladam tiez nejakeho lekara kvoli podobnym problemom, mohla by si mi prosim tiez dat na toho co odporucas kontakt? vopred dakujem.

sbear
6. apr 2012

Ahojte, ja tiez neviem otehotniet, zachvilu budem mat 31 rokov. Skusali ste akupunkturu? Nechcem brat ziadne umele hormony zatial.

gabuska36
15. apr 2012

ahoj ja som mala taky isty problém.....po vysadení antikoncepcie sa mi nechceli vaječníky naštartovať folikul bol na 15-16 den velmi malý a ani vôbec nedozrel čiže nedochadzalo mi k ovulacií...kedže už na prve dieťa sme čakali 4 roky pre ten isty problém a pomocou všelijakých liekov a injekcii som nakoniec otehotnela ....teraz po 10 rokoch sme sa rozhodli mať druhe babo...zašla som za lekarom a rovno mu povedala že nemienim zase čakať 4 roky aj pre vek 36 r 🙂 nasadil mi clostilbegyt ..brala som ho 1 x denne 5 dni...a neverila som vlastným očiam hneď po prvom brani som otehotnela.....je sice pravda, že ma nahovorili aj na zumbu ta vraj pomaha takže jedno s druhým a mam doma 5 mesačnu krasnu dcerku....takže myslím si, že Ti možno treba len dakulinko pomocť naštartovať .....a budeš sa aj ty tešiť!...držím palce

fomarik
15. apr 2012

@barunka28 Tiež som bojovla s PCO...6 rokov sme sa snažili o miminko. Nakoneic nám pomohli v centre Helios v MT...moj gynekolog mi po laparke , chromopertubácii, drilingu vaječníkov povedal....viacej pre vás urobiť nemožem, obráťte sa na centrum asist. reprodukcie. Tak s me neváhalai...a po 9 mesačnej liečbe hormonmi.... sa nám na tretí pokus IUI podarilo otehotnieť,...a máme vytuženu, vymodlenu dcérku.
duphaston som užívala 7 rokov nepretržite každý cyklus + clostilbegyt 2-1-2, estrimax 3x1 a samozrejme po folikulometrii pregnyl. Vaječníky som mala vystimulované ale až po 4-mesačnej liečbe...dovtedy som nemala vajká...prípadne boli,ale malé- nevhodné na oplodnenie.

oknosmas
16. apr 2012

mne dakedy ten folik pekne narastie...ale zrejme nepraskne...a uz je z neho cysta....od posledneho ivf som ovulaciu necitila ani raz... :( tak neviem..caka ma zistenie priechodnosti..o mesiac... snad sa s tym daco pohne dalej :(

monulienka866
17. apr 2012

@kraskanz1 ahojcek neda mi nezareagovat ja chodila po lekaroch od 15rokov nemavala som mrsku len po podani liekov vecny kolotoc ked som sa vidala po 10rokoch moje manzelstvo stroskotalo dovod dieta nerastli mi tiez folikuly a doktor nas odporucil do centra iscare v bratislave to som sa druhy krat vidala na druhy pokus sme otehotneli zo zmrazenych embryok mam 6r synceka zdraveho a tak sme po piatich rokoch si povedali ze chceme druhe vyskusat aj ked tie financie nato niesu male a cuduj sa svete mi sme spontanne otehotneli a nasa dcerka ma uz 15mes.doktori sa divili ze zazrak ako je to mozne vidis musis verit nestracaj nadej a vyuzi vsetky moznosti si este mladucka a k tvojej nadvahe...ja som teda riadna bacula tiez som pocuvala schudnut a podarilo sa mi dat dolu 25kg a prvy pokus mi nevysiel a ked som to pribrala zas naspet bohuzial v yslo to drzim palceky viem ako ti je co prezivas zelam aby si co najskor drzala ten krasny vonavy uzlicek v naruci

kraskanz1
18. apr 2012

@monulienka866 ahoj moja dakujem pekne za tieto povzbudive slova velmi mi to pomaha ked niekto s podobnym problemom existuje a ma vlstne dieta.ja mam taky pocit ze s tymto problemom co mam nikto na svete neexistuje iba ja nikto to nechape... 😒 ja mam strsny strach ze zo mna tie vajicka nedostanu ...uz s snazime tiez nejaky ten rok ...teraz mi zastavili stymulku bo ani na to som nereagovala mala som puregon 150 a od dalsieho cyklu bude 225 ale hovori dokyka ze to dame ze ta hranica niekde je kde zareagujem...ale je to na nervy clovek furt dufa a potom aj tak zasa nic... 😢 a po prvom tehu sa ti mrska upravila ,ci???

monulienka866
18. apr 2012

@kraskanz1 ahoj dam si ta do priatelov ak nevadi ano po prvom tehotenstve mi zacala chodit pekne na cas inak ja fakt 18r bola na injekciach a liekoch a ked som nesla tak aj rok som nemala a na umele sa nechystate teda aj vy?podla mna takato porucha je len trapenie ta liekmi v tych centrach predsa daju silnejsie hormony ktore tie vajicka donutia reagovat drzim palceky

kraskanz1
18. apr 2012

@monulienka866 ved chodime do centra a uz sme zacali stymulovat na IVF pichala osm si ten puregon 150jednotiek kazdy den a 6DC sme boli v iscare a dokyka mi stopla stymulku lebo ziadna reakcia na tie lieky... ☹ ideme znovu stymulovat od dalsieho cyklu a teraz 225 jednotiek puregonu...aj doktorka si skrabe hlavu ze co na mna zabere... 😒