Pokles ľudského choriového gonadotropínu

leria
23. nov 2012

Vie mi tu niekto poradiť? som po IUI, ostala som tehotná, teraz budem končiť piaty týždeň...bohužial hcg mi kleslo a doktorka mi povedala, že to nevyzerá dobre a v pondelok mám prísť na kontrolné hcg, že niečo sa tam deje, no pozitívne tehotenstvo to nebude....Po prvom odbere,ked to bolo v poriadku mi kázala nadalej brať duphaston a večer vaginálne utrogestan...po tej správe, že to nie je v poriadku som bola v takom šoku, že som sa jej zabudla opýtať či mám nadalej brať cez víkend tie lieky....robila som si teraz test a je tam len duch, takže je to v háji...a ja neviem či by nebolo lepšie lieky vysadiť aby som čím skôr dostala menštruáciu aby som radšej potratila prirodzene...nemám chuť ísť na missed, aj ked to nezáleží od toho čo chcem ja ale moje telo a zdravie je podstatné....čo mám robiť?nádej tu už asi nie je žiadna,však?prišla som o druhé bábo...zase sa musím z toho zbierať...

danielitka26
24. nov 2012

@leria Ľudský choriový gonadotropín (hCG) je glykoproteínový hormón produkovaný v tehotenstve vyvíjajúcim sa embryom krátko po počatí, a neskôr časťou placenty. Jeho úlohou je zabrániť rozloženiu žltého telieska vo vaječníku a tak zachovať produkciu progesterónu, ktorý je dôležitý pre udržanie tehotenstva.

hCG môže mať aj ďalšie funkcie, napríklad sa predpokladá, že ovplyvňuje imunitnú toleranciu v tehotenstve. Testovanie začínajúceho tehotenstva je vo všeobecnosti založené na detekcii a meraní hladiny hCG. Keďže hCG tiež môže byť produkovaný istým druhom tumoru, hCG je dôležitý rakovinový marker, ale nie je známe, či spolupôsobí ako príčina vzniku rakoviny, alebo je to skôr výsledok tvorby nádoru.
Funkcia

Ľudský choriový gonadotropín sa naviaže na LHCG receptor a podporuje udržanie žltého telieska na začiatku tehotenstva, čím sa zachováva sekrécia hormónu progesterónu. Progesterón spôsobuje pretkanie sliznice maternice hustou sieťou krvných vlásočníc a kapilár tak, aby umožnil vyživovanie rastúceho embrya. Vysoké dávky progesterónu pravdepodobne utlmujú imunitné bunky matky, čím chránia plod počas prvého trimestra. Predpokladá sa, že práve progesterón môže byť zodpovedný za rozvoj lokálnej imunitnej tolerancie v maternici. Je tiež pravdepodobné, že hladina hCG súvisí s výskytom rannej tehotenskej nevoľnosti.

Kôli podobnosti s luteotropným hormónom (LH) sa hCG klinicky využíva na podporu ovulácie u žien, a u mužov na podporu produkcie testosterónu v semenníkoch. Keďže najdostupnejším biologickým zdrojom je moč tehotných žien, niektoré spoločnosti ho zhromažďujú za účelom extrakcie hCG na liečbu neplodnosti.

Injekcie hCG sa využívajú na podporu ovulácie pri asistovanej reprodukcii. K ovulácii dochádza 36 až 48 hodín po injekcii hCG, preto je možné naplánovať a zosúladiť ďalšie potrebné kroky v rámci liečby neplodnosti.

hCG tiež zohráva rolu v bunkovej diferenciácii a môže aktivovať apoptozu

danielitka26
24. nov 2012

@leria ale myslim ze u teba ide o missed abort ked nemas priznaky iba s krvi sa vie ze kleslo hcg

Mnoho žien ide s nadšením na prvý ultrazvuk, už sa vidia s tehotenskou knižkou v ruke a namiesto toho im na lístoček z ultrazvuku napíšu: missed ab. Čo to je a aké sú príčiny?
Missed abortion alebo zamĺknutý potrat je jednou z foriem spontánneho potratu. Rozdiel oproti bežnému potratu je v tom, že sa u ženy neprejavuje krvácaním a bolesťami podbruška, teda príznakmi vypudzovania potrateného embrya z maternice. Príčin môže byť niekoľko. Zo strany matky (napríklad hormonálne príčiny, malformácie maternice, zápaly, imunologické faktory, poranenia maternice a podobne) a tiež zo strany embrya. Tie sú z hľadiska zamĺknutého potratu významnejšie. Ide najčastejšie o abnormality v genetickej výbave.

Ženy častokrát označujú oznámenie tejto smutnej udalosti za veľmi necitlivé zo strany lekára. Dozvedia sa len „surovú“ informáciu, že „tam nie je akcia“...
V ranom štádiu tehotnosti je možné pomocou ultrazvukového vyšetrenia posudzovať prítomnosť aktivity základu srdcového svalu embrya. Limitácia tohto vyšetrenia sa posúva do nižších týždňov tehotnosti vďaka zdokonaľujúcej sa zobrazovacej technike najmä pri transvaginálnom vyšetrení. Napriek tomu sa v nízkych týždňoch tehotnosti všeobecne odporúča uvedené vyšetrenie aj niekoľkokrát opakovať, najlepšie s odstupom aspoň 48 hodín. Samozrejme podmienkou je nekomplikovaný priebeh. Ďalším faktorom je zastavenie vývoja embrya. Pokiaľ sa opakovaným ultrasonografickým vyšetrením preukáže neprítomnosť akcie srdca embrya a zastavenie jeho ďalšieho vývoja, musí vyšetrujúci lekár bohužiaľ konštatovať diagnózu zamĺknutého potratu. Uvedenú informáciu je nutné podať citlivo, s jasným vysvetlením stavu a ďalšieho postupu.

Existujú nejaké oficiálne štatistiky, aké percento žien takto potratí svoje dieťatko?
Zamĺknutý potrat sa štatisticky radí k potratom spontánnym. Ich frekvencia je rôzna. Podľa literárnych údajov sa takto končí približne 10-15% diagnostikovaných tehotností.

Musí byť žena hospitalizovaná a ako prebieha zákrok? Čo sa deje s neživým plodom po vybratí z maternice?
Hospitalizácia je pri diagnóze zamĺknutého potratu nevyhnutná. Hrozí totiž riziko rozvoja rôznych komplikácií, ktoré by mohli spôsobiť okrem iného aj následky komplikujúce následnú tehotnosť. Pri potvrdení diagnózy zamĺknutého potratu je nutné indikovať a previesť inštrumentálnu revíziu dutiny maternice. Jedná sa o odstránenie materiálu z dutiny maternice v celkovej anestézii pacientky. Tento výkon je najúčinnejšou prevenciou komplikácií spontánneho, zamĺknutého potratu. Zabezpečí sa ním aj dokonalá regenerácia sliznice maternice a príprava na možnú ďalšiu tehotnosť.
Materiál dutiny maternice (embryo a ostatné štruktúry) sa histologicky vyšetrujú, aby sa vylúčili menej časté a závažnejšie príčiny zastavenia vývinu tehotnosti.

Kedy sa môže žena pokúsiť o ďalšie dieťa?
Prakticky je to možné hneď v ďalšom cykle po spomínanom výkone. Odporúča sa však počkať aspoň tri nasledujúce menštruačné cykly, zabezpečujúce zregenerovanie sliznice dutiny maternice pred ďalšou implantáciou oplodneného vajíčka.

Čo ak žena potratila viackrát?
Za opakované potrácanie je považovaný stav, keď žena potratí tri a viackrát. V takom prípade je namieste indikovať vyšetrenia, ktoré by pomohli stanoviť príčinu opakovaného vývoja tehotnosti. Netreba pritom zabúdať na vyšetrenie partnera. V nasledovnej tehotnosti sa musí k sledovaniu takejto tehotnej pristupovať prísnejšie. Samozrejmosťou je zaradenie tehotnej na rizikovú graviditu s dodržiavaním všetkých režimových aj preventívne- terapeutických opatrení.

Pre mnohé ženy nastáva touto skúsenosťou veľmi bolestivé obdobie, nedokážu sa pozrieť na malé dieťa, matku s kočíkom, všetko v nich vyvoláva pocity smútku a u niektorých aj viny (prečo sa to stalo mne, to nedokážem ani donosiť dieťa...). Čo by ste im odporučili?
Aj napriek, bezpochyby, veľmi smutnému a negatívnemu zážitku, straty všetkých nádejí a radostného očakávania dieťatka, je nutné postaviť sa tejto skutočnosti tak silno, ako to len ženy vedia. Zmierňujúco môže pôsobiť aj fakt, že je to možno priaznivejší osud ako by mal mať vyvíjajúci sa plod v neskoršom štádiu tehotnosti komplikácie nezlučiteľné so životom. V každom prípade sa netreba vzdávať nádejí na zdravý priebeh ďalšej tehotnosti. Skúsenosti to len potvrdzujú. Život je veľmi silný a tiež spravodlivý. Pokiaľ niekto po dieťatku veľmi túži, túžba sa mu určite spravodlivo vyplní.

cuculik1
24. nov 2012

@leria nemusis mat missed abort, mne sa to stalo tento rok uz dva krat, hcg zacalo klesat, hned mi kazali vysadit lieky a do troch styroch dni som zacala krvacat, missed je ked to nedostanes dlhsie ale v tak skorom stadiu sa to vacsinou rozbehnne skoro same, takze len vyckaj. Neviem ako s liekmi ale ja som to uz dlhsie nepredlzovala a vlastne mi aj tak poradili. Je mi to luto, no bohuzial je nas tu takych mnoho.

leria
autor
27. nov 2012

@cuculik1 tak ja som nakoniec skončila v nemocnici na 3dni,začala som krvácať.... do včerajška tými liekmi mi to ešte udržiavali...hcg nakoniec kleslo ešte viac a teraz čakám, že dojde menštruácia a ten kyret nebude potrebny...no neostáva mi len dúfať dalej, snád do tretice to výjde 🙂

lusipe
27. nov 2012

@leria
ahoj moja, len nahodou som narazila tu na teba....lebo si nepisala dlho na IUI.... je mi to velmi luto....som s tebou...musi to vyjst do tretice...velmi ti drzim palceky...skus sa teraz dat dohromady, pit vitaminiky a robit si trosku program kadetade, nech mas pozitivne myslienky....drz sa.

leria
autor
27. nov 2012

@lusipe dakujem velmi pekne...ja som dosť pozitívna, aj ked to v nemocnici medzi šťastnými tehulkami bolo trošku ťažšie...no boli tam aj baby po IVF, ktoré ten istý doktor predávkoval hormonami a odobral viac vajíčok, než je v norme a dobabral vnútorné orgány...proste prípady, nad ktorými mi rozum zastával...takže vlastne som rada, že som rada 😉 len je niekedy blbé, že tisíc doktorov,tisíc názorov a človek sa nevie rozhodnúť komu veriť....som rada že mi zatial nerobili ten zákrok a dúfam,že to pekne samo odíde a vyčistí 🙂

lusipe
27. nov 2012

@leria
jejda, tak to verim, ze to tam muselo byt hrozne, ale aspon si videla, ze ine su na tom este horsie a ze ty sa das pekne dohromady...toto umele oplodnenie je strasny business...lekari robia aj veci ,ktore by sa bezne nerobili... :(...a my zeny z dovodu zufalstva a tuzby po materstve, sme schopne urobit cokolvek...a pritom si tak strasne skodime tymi hormonami, to je len chemia, co tela uplne rozbabre....drz sa...a daj vediet ako sa ti dari.

leria
autor
27. nov 2012

dakujem,si zlatá...dám vedieť🙂aj Ty sa drž 🙂