Predimplantačná genetická diagnostika embryí. Poradíte?

22tanulka
20. máj 2015

prosim vas predimplantačná genetická diagnostika embryí sa robi tak ze sa zistuje konkretna mutacia,vyvojova vada....zaujima ma a doteraz som sa nedopatrala odpovede ci sa pri predimplantačnej genetickej diagnostike embryí da vysetrit viacero vyvojovich poruch a ak ano,ci to stoji viac ako ked sa zistuje len jedna porucha.... uvediem priklad ako to myslim...
proste ked sa uz budu vysetrovat embrya tak dajme tomu ze z 10tich bude mat 5 geneticku poruchu (chromozomu X)....a tychto 5 embryi by boli akoze bez tejto vyvojovej vady a su vhodne na embryo transfer...Ale moze sa stat ze okrem tejto cielene hladanej gen.poruchy mozu mat zas aj inu geneticku poruchu ktora sa nezistovala a moze sa vlozit embryo ktore nesie chybu v gene...no a toto je to co by som chcela vediet.ono sa to kontroluje na uplne vsetky genove poruchy a vyluci sa uplne vsetko alebo len ta konkretna o ktorej uz vieme????
a este jedna otazka,odber vajicok sa robi len v celkovej narkoze?ina moznost neni?
dakujem krasne za odpovede

candour
20. máj 2015

Ahoj, nam dr. povedal k PIG ze nedokaze odhalit vsetko a spolahlivost je niekde na urovni 90% t.j. neda ti to uplnu zaruku
odber vajicok sa robi v uplne slabej narkoze, bez plucnej ventilacie, uspia ta na par min, da sa ist aj bez narkozy ked o to poziadas, aspon v brne urcite, ale to ti urcite neodporucam , kamaratky co to riskli horko lutovali, brutalna bolest..ja som bola x krat v narkoze je to pohoda, nemas sa coho bat...

lucy125
20. máj 2015

Na 1.otazku ti odpovedat neviem,ja neviem či mi kontrolovali embryjka či maju vyvojovu poruchu,ale na 2.otazku ti odpoviem,ano punkcia vajičok sa robi iba v celkovej narkoze a trva to cca 15min.

ada274
20. máj 2015

Pri PiGD sa vysetruju konkretne poruchy, je ich obmedzeny pocet. Ano aj tie vyselektovane ako vhodne na transfer mozu mat neodhalene poruchy. PiGD je v sucasnosti velmi draha a precenovana metoda. Pokial viem nevedu sa statistiky o uspesnych tehotenstvach po PiGD. Ako mi vysvetloval 1 specialista, embrya maju vo velmi vcasnom stadiu vyvoja schopnost "opravit" poskodene geny. To znamena, ze embrya u kt. bol zisteny nevhodny gen su vacsinou znicene resp. oznacene ako nevhodne na transfer pricom ak by boli transferovane, bola by u nich sanca na "opravu" a normalny vyvoj laicky povedane.

Ja som PiGD absolvovala, z 3 embryi bolo na transfer vhodne 1 a to sa neujalo. Zaplatili sme vtedy cca 25000 korun. Dceru mam z transferu, kde embrio takouto selekciou nepreslo. Podla mna su to vyhodene peniaze ak v rodine netrpite zavaznou genetickou poruchou, u kt. je vysoka pravdepodobnost, ze by sa prejavila na vasom potomkovi. Jedine v takom pripade to ma vyznam, inak nie.
Este k tej 90% uspesnosti - ak sa bavime o pravdepodobnosti odhalenia poruchy tak ano, ale to nic nevypoveda o pravdepodobnosti, ze sa embryo vyselektovane ako vhodne na transfer aj ujme.

dina14
20. máj 2015

je to tak, ako pise ada274, tiez som mala diskusiu so specialistom a takto mi to vysvetlil.. OPU sa robi v kratkej celkovej anesteze, ako pisu dievcata, Ty si mala asi na mysli lokalnu, pri ktorej sa znecitlivie spodna cast tela (nie je to epidural).. anesteziologicka mi povedala, ze tato moznost je tiez, ale nedoporucila ju..

seginiatko
21. júl 2015

Ahote baby, rada by som vedela, ci pri tej narkoze ,teda pred nou su potrebne predoperacne vysetrenia alebo nie. Nikdy som v narkoze nebola a teda toto je moja najvacsia nocna mora zatial ohladne tohto vsetkeho co ideme podstupit 🙂 dakujem.napiste mi prosim IP lebo zrejme sem sa uz neda viac krat odpisovat

lilitela
26. júl 2015

Tych metod genetickych vysetreni je viac, myslim, ze vsetky sa volaju, alebo spadaju pod PGD, resp. PiGD, Su tam napr. FISH metoda, ta konkretne vysetruje iba nejaky pocet genetickych poruch na chromozomoch a potom je tam aCGH, ta vysetruje vsetky chromozomy, ale formou porovnavania so "zdravou" vzorkou. Dnes to najdes na strankach kazdeho centra, daj si napr. Helios a najdi si tam OGD, mas to vysvetlene. Volba metody moze zavisiet ako od tvojich financii, tak od genetiky partnerov, alebo ciste od toho, ci chces predist "zbytocnym" transferom. OPU sa zvycajne robi pod narkozou, ale citala som, ze pri nativoch (ktore sa zvycajne opakuju kazdy mesiach az do otehotnenia), sa robia aj bez narkozy - opytaj sa v teme nativ.

maria394
10. okt 2015

Súhlasím s adou 274. Naviac, treba si uvedomiť. že sa vyšetruje z daného embrya len niekoľko bu-
niek.Tie môžu byť v poriadku, ale to nie je záruka, že aj ostatné bunky sú zdravé a naviac týmto vy-
šetrením sa nevylúči možnosť vzniku inej genetickej anomálie pri ´dalšom výv oji embrya a delení
buniek. Preto sa toto vyšetrenie odsúva na čo najneskorší termín, kedy je embryo už čím viac dife-
rencované- robí sa to 5.-6.deň po oplodnení.