Predsudky voči umelému oplodneniu

5. feb 2023

Stretli ste sa s nevhodnymi komentarmi a predsudkami na tuto temu? Co to bo a ako ste reagovali?

gejb
5. feb 2023

Nie, nikomu to nevešam na nos.

nelca0510
5. feb 2023

Bože,ja čítam kvôli umelému oploteniu :D nie,v mojom okolí je zopár párov, ktoré to podstúpili a úprimne sa s nimi teším,že majú dlhoocakavane detičky.

kamatopo
5. feb 2023

To už by musel byť posledný úbožiak ,ktorý by mal voči takémuto niečomu komentár ,alebo predsudky.

danieladeley
5. feb 2023

okrem manzela to predsa nikto nemusi vediet

autor
5. feb 2023

@danieladeley Lekari to vedia - gynekologo, vseobecny, pediater. Aj tam mozu byt predsudky

berry266
5. feb 2023

a nieje jedno kto si čo myslí? Treba mať silno u prdele nazor iných a je to vybavené. Prvú pripomienku by som im oplieskala o hlavu a zmenila lekára 😉
Ludom strašne práši na mozog a majú pocit že sa môžu starať do všetkého treba ich usmerniť a bude vymalované.

yanni
5. feb 2023

okrem gyn to nemusi vediet ani vseobecny a uz vobec nie pediater.

rk123
5. feb 2023

tiez ma zaujima preco to ma vediet vseobecny a pediater 😀
ale nie nestretla som sa s predsudkami

danieladeley
5. feb 2023

A tebe zalezi na nazoroch cudzich ludi? Lekar nema co vyjadrovat svoje osobne nazory a komentovat presvedcenie pacienta a ked tak robi, nie je profesional a treba ho zmenit. Ked raz chcem dieta, je mi suma fuk, co si kto mysli a este cuzdi ludia. Ci vazne zavrhnes tuto moznost, lebo tvojmu vseobecnemu sa to nepaci???

autor
5. feb 2023

@yanni Info, ze dieta je z IVF ide do zdravotnej dokumentacie. Pediater to teda vie.

rk123
5. feb 2023

mozem ti povedat ze mam dieta z ivf ale v ziadnej zdravotnej dokumentacii to nemam a moj pediater sa na to nikdy nepytal. v jedinej dokumentacii to mam a to u gynekologa, ked mi zakladal tehotensku knizku sa pytal ci je tehotenstvo prirodzene.
to bolo prvy a posledny krat kedy to niekto riesil

beellka
5. feb 2023

Ja mam syna z IVF a pediater to nevie, nikde to nie je napisane, ani v sprave z porodnice.

zuzu1122
5. feb 2023

@nelca0510 zohlo ma vo dva konce... umelé oplotenie 😂 som rada, že nie som sama, čo v rýchlosti prečíta prvú časť slova 😂

katuskamala1
5. feb 2023

Praveze lekari to brali s takym velkym respektom.. Neviem sa asi presne vyjadrit. Ale napr pocas tehotenstva ku mne pristupovali opatrne, dokonca ked som rodila tak mi dali vipku (pocula som ako povedali ze ivf daj ju tam, napis ze plny stav, pritom viacizbove izby mali volne miesto), i iny lekari, kde to bolo potrebne spomenut, tak s respektom, lebo vedeli co vsetko ame museli podstupit, co vsetko som do seba pichala... Uprimne sa tesili, ze sa vydarili moje deti..
Rodina to nevie, len sestra, dalsi dvaja súrodenci ci rodicia nie.. Predsudky by nemali, ale neustale by to riesili, ze aj tamta ma z umeleho aj tamta alebo to ci hento.. A ja to nepotrebujem riesit, lebo ani sex ked si pocala sa neriesi tak nechapem naco :D
Predsudky asi maju silne veriaci, ale ti zas reagovali velmi respektujuco, lebo ide o velmi dobrych ľudí..

A gynekológ to samozrejme vedel, i pediater, dokonca i logoped, po novom si totiž vyzaduju i info o otehotneni, tehotenstve, porode.. Ale nerobim tabu okolo toho v tomto smere. Som hrda na to,lebo moje deti su zazracne 🙂

sgilvadia
5. feb 2023

Ja som aktuálne v 20tt vďaka IVF a vieš čo? Mám to uplne u pr*dele kto si čo myslí. My sme fakt 5 rokov sa snažili mať dieťa nepomohlo nič a len ten kto to nezažil môže mať predsudky. V dnešnej dobe je to už skoro normálne keďže veľa párov na problém

petraj122456
5. feb 2023

Preboha a čo?? Vďaka tomu máte deti, nie?

e1i
5. feb 2023

@beellka ja to mam v prepustacej sprave pre pediatra u oboch deti uvedene aj gynekolog na ziadanky pri skriningoch vypisoval ze je to po ivf

adkalu
5. feb 2023

Úprimne? Nerozumiem dosť dobré tým predsudkom... Mam bezdetnu kamosku, lebo nesúhlasí s UO. Rešpektujem, ale nerozumiem tomu, viem, ze nesmierne po deťoch túžila, ale toto odmietla podstúpiť. Neviem co presne celý ten proces uo vyžaduje, možno by som premýšľala ináč, ale ak by to bola možná cesta k tomu, ako sa stať mamou pravdepodobne ju podstúpim.Poznam 3 deti z umelého oplodnenia, sú krásne, šikovné a hlavne nesmierne milované... Ako by človek mohol mať predsudky, ak toto vidí?!

yanni
5. feb 2023

nie nie je. IVF klinika ta po usmesnom oplodneni a potvrdeni tehotenstva po 6.tt vyradi a posle k tvojmu gyn. Ten to nikam nehlási. Ani v porodnici o nicom nevedia a uz vobec nik nedava nejake "rozumy" pediatrovi. A obvodnímu uz vobec nie. len ak ty mu to nevytrubis.

matkahelka
5. feb 2023

@yanni mozno v DE to tak funguje, na SR nie. v tehu knizke mas uvedene, ze je dieta z IVF, rovnako v prepustacej sprave z porodnice je to uvedene- aj v prepustacej sprave matky pre gynekoologa, aj prepustacej sprave babatka pre pediatra.

matkahelka
5. feb 2023

vyslovene s predsudkami som sa nestretla, ale s nepochopenim ano. hlavne v krestansky orientovanych rodinach je to dost problem.

yanni
5. feb 2023

@matkahelka to fakt? To je riadne svinstvo. Tato info sa dalej nepodava. Nikoho do toho nic nie je.

matkahelka
5. feb 2023

@yanni preco svinstvo? v knizke je to uvedene na ochranu zeny, aby personal na pohotovostiach v pripade komplikacii vedel adekvantne slovne reagovat.

andreatytler
6. feb 2023

Nikdy som sa nestretla s nevhodnymi komentarmi, alebo pedsudkami a uz vobec nie od lekarov. Tu kde zijem su lekari maximalne profesionalni. Otrasne ze sa niekto musi obavavat nevhodneho komentara od pediatra. Lenze ja to netajim. Beriem to ako uplne normalnu informaciu. Nieco na tej urovni ci ma syn cierne, alebo blond vlasy. Takze nemusim riesit ci ta informacia je, alebo nie je v zdravotnych zaznamoch, alebo kto a ako sa moze k tej informacii dostat.

rk123
6. feb 2023

@matkahelka ja nic take nemam nikde uvedene veru

aurora33
6. feb 2023

Nie nestretla. Synovec a neterka sú z ivf, ja sa skôr teším s ich rodičmi, že majú konečne deti 🙂 a to sme veľmi kresťansky založená rodina al rátam aj širšiu rodinu a absolútne nik nemá k tomu iný komentár. Skôr počúvam naopak, prečo sa ľudia trápia a spoliehajú na prírodu, keď to nejde a odmietajú takúto možnosť.

kamatopo
6. feb 2023

Prečo by mal mať lekár predsudky. Veď keby ich má tak nejde robiť túto prácu. 🤦. A obzvlášť pediater a gynekológ.

matkahelka
6. feb 2023

@rk123 no vidis a ja ano a viem o viacero takych pripadoch

jasmine_3
8. feb 2023

Kedysi som bola proti umelemu, myslela som si ze príroda vie co robi a ze zrejme tie deti by neboli zdravé. .....hmmmm.....kým som si tým sama neprešla. Kým ta túžba po dieťati nebola tak silná, že mi bolo jedno čo podstúpim len nech mam bábätko. Teraz sa na to pozerám inak. Obdivujem každú jednu ženu, ktorá si tým prešla a som hrdá sama na seba, že to zvládam. Každá sme veľmi statočna a oveľa silnejšia ako keď sa ženám podarí otehotniet ani nevedia ako. Oveľa viac si to vazime a prešli sme si kvôli tomu peklom. Takže predsudky mi prídu skôr ako strach z nepoznaneho. My sme to s manželom nepovedali skoro nikomu, vie to len moja mama a sestra inak nikto, pretože nechceme aby sa nás ľudia nato pýtali. Nie preto, ze by sme sa za to nedajbože hanbili, ale ľudia to nepoznajú a nechcem aby na naše dieťa pozerali, že je zo "skumavky". Pretože naše dieťa bude z lásky....akurát cesta k nemu je veľmi ťažká.

alex5896
8. feb 2023

Ahoj ano vedia o tom vsetci doktori veru aj vseobecny aj gyn a aj pediater dokonca na karte ma dieta hned v predu uvadzane ze ide o KET veru asi koli zdraviu dietatka aj ked to nechapem....ale nik nema predsudky nestretla som sa s tym vedia to len lekari a moja najblizsia rodina a ak by doktorka pediatricka na dedine vytrubila daco tak by som to riesila....ale uz sa to tak asi neberie ako kedysi lebo je nas takych mamiciek s detickami vela ❤️

aliii3
14. feb 2023

Nestretla som sa s takými komentármi a keby aj tak jedným uchom dnu a druhým von. Akože keď sme to celé podstupovali tak nebolo pre mňa jednoduché o tom rozprávať. Mala som v sebe taký zmätok, ale dnes s tým už problém nemám, vďaka tomu, že sme išli do ISCARE a že sme sa dali na to, tak máme krásne zdravého syna a to je pre mňa oveľa podstatnejšie ako akékoľvek reči alebo predsudky alebo čosi 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre