Prvý pokus nevyšiel. Čakanie na ďalší cyklus
Ako ste prežívali neúspech po prvom IVF ?
S manželkou, (máme 36, resp. 35 rokov) sme pred nedávnom absolvovali IVF v Repro-Genesys v Brne. Bohužiaľ neúspešne.... Jediné čo ma na tom všetkom nemrzí, že som konečne zažil lepší prístup lekárov. Viem že sme si za to zaplatili, ale aj v MT, resp. u Kubiša v BB sme si za to zaplatili, ale porovnať sa to nedá. Najskúr chladný prístup dr. Kubiša, robenie spermiogramov, zistenie, že mám pomalé spermie. Začal som brať Folandrol, Profertil a za hrsť všetkých možných vitamínov každý deň. V MT zistili že moje spermie, aj keď ich bolo vždy cez 100 mil, že sú akési deformované a že len menej ako 4 % sú dobré. Vtedy ma to zobralo, ale teraz už viem, že stačí jediná a z toho počtu - kedykoľvek 🙂 S mojim SPG sme absolvovali dve IUI, teraz už viem že boli zbytočné, nám doktor odporučil IVF a že to vidí aj na darcovské spermie. To ma dorazilo.... Vtedy som prežíval neskutočnú skepsu ale keďže žena už dieťa má z prvého manželstva, začal som sa zmierovať s tým, že ostaneme len pri tom. Začal som študovať po nete o všetkom možnom, pričom teraz som tak informovaný, že môžem robiť zo všetkého aj diplomovku 😀 Boli sme ešte aj na genetike, aby sme si boli istí. Žena brala ešte Prednison na potlačenie protilátok proti spermiám a ováriám. Medzitým sme začali riešiť na odporúčanie kamaráta, ktorý sa snažil 7 rokov a podarilo sa 😉 , kliniku v Brne. Už sme mali dohodnutý termín v Brne, boli sme tam 2 razy na konzultáciách a vyšetreniach. Mimochodom tam už mi vyšla Normospermia, síce na hrane ale vyšla. IVF sme však o mesiac museli posunúť, lebo sme si nepozreli detaily so VšZP o preplatení liečby v cudzine. T.j. aj keď sme mali tých pár tisíc úspor, poisťovňa by nepreplatila ani cent a to z dôvodu, že aj keď si to musíme najskôr zaplatiť a potom čakať 90 dní na peniaze, museli sme mať schválený papier že nám to zaplatia. Po mesiaci sme šli do Brna vziať lieky, lebo podmienka bola tá, že museli byť zakúpené v ČR. Manželka sa napichala 2 týždne Gonalom, atď. Pred ET sme boli na Sone, doktor Štelcl našiel cca 13 vajíčok. Po výbere v narkóze jej vybrali 26 vajíčok. Z nich bola polovica slabšej kvality podľa embryologičky. Ale aj tak sa oplodnilo 12 metódou ICSI a zvyšok sa nechal obyčajne. Z tých však nebolo nič a z tých ICSI ostalo na druhý deň 6 s tým, že vždy 2 blastocysty zaostávali za zvyškom. Potom na druhý deň 5/2, na tretí 4/2 a keďže bola aj PK, na štvrtý deň to bolo 4/2 a pri transfere bolo jedno embryo kategórie A a jedno B. Takže z 26, 2 s odretými ušami. Nechali sme zaviesť obe. Doktor ešte hovorí žene počas zavádzania na sone pod fluorescenčným roztokom, tu sú vaše deti. Pozitívna energia dodala energiu aj nám. Žena mala pár dní slabší OHSS. Po 13 dňoch bola na krvi ale už tušila, že z toho nič nebude. Jeden pásik na teste bola predzvesť, ktorú potvrdilo hcg 2,39..... Takže nič. Sme z toho na nervy, nemám chuť na nič ani ja ani žena. O druhom cykle nechce veľmi ani počuť. Uvidíme časom. Je to nápor na psychiku neskutočný. A to ešte nehovorím a neviem sa vžiť do kože mojej ženy, ktorá to prežíva určite ešte viac. Chce mi dopriať dieťa s inou, život s inou, rozpráva o rozvode a podobné nezmysly..... Ja som pri nej stále a aj budem, len prehrýzť toto chce čas a odhodlať sa na ďalší cyklus, to bude asi tiež chcieť čas. Nehovoriac o tom, že musíme ešte počkať na preplatenie VšZP, ktorá ako všetci úradníci v tomto štáte majú kopec času... Takže toto je zatiaľ náš príbeh za svojim dieťaťom. A vy ? Ako to prežívate, alebo ste to prežili ? Šli ste, alebo plánujete ísť na ďalšie IVF ihneď, alebo ste chvíľu počkali ? Ďakujem za každý príspevok. Pekný večer.
Veľmi pekne ďakujem za príspevok a aj povzbudenie. Keď tak čítam všetky tie nepríjemnosti, ktoré každá žena, pomaly každá druhá - tretia má, je mi smutno. Bohužiaľ taký je život. Čítam, že aj ty si si prešla kus utrpenia. 😒 Keby sa dalo, urobil by som pár zmien aj v legislatíve. Myslím, že veda je už tak vpredu, že aj ženy okolo 42 -45 (to už je podľa mňa strop 45) majú právo byť šťastné aj vzhľadom na to, že nemali dovtedy vhodnú príležitosť. Mladým to ide ľahšie.... Vzdávať sa nie je riešenie. Ja Ti tiež držím palce 😉 a snáď sa dočkáme toho, po čom túžime. 🙂 Prajem každému a aj Tebe, aby si mohla byť a bola mamou. Určite skvelou 😉
Ahoj držím palce my to máme už úspešne za sebou chodili sme do heliosu máme doma trojročné dvojičky tiež to nevyšlo na prvýkrát a po 3mesiacoch sme na to išli zas. Nás už tlačil môj vek. Tiež sme mali spatny spermiogram nevzdavajte to prajem všetko dobré
Ďakujem macik9999 😉 My možno ešte nejaký ten rôčik k dobru máme. Ale rýchlo to ubieha... Asi si tiež dáme taký istý čas - možno mesiac/dva pauzu a potom sa uvidí. Dúfam, že druhé pokusy bývajú úspešnejšie, ako tie prvé 😉
@eifel1979 ahoj . Stelc je v Brne hviezda, takze ste v dobrych rukach. Toto je bohuzial o trpezlivosti. Nam to s manzelom vyslo na asi 8. Alebo 9. Transfer v case kedy som uz od toho nic neocakavala. Najhorsie je v tomto procese to napatie, stres a ocakavanie. Ak toto odburate ste na polceste k uspechu.
Ked opadnu emocie, chodte na konzultaciu a rozhodnite sa co dalej. V hre mate este soft a nativ. V native sa neberu ziadne hormony, odoberie sa vajicko v prirodzenom cykle, to sa oplodni a vlozi do maternice v case kedy by tam doslo aj samo. Neboj este mate sancu, len sa treba upokojit.
Áno je to pohoďák. A kľuďas. Inak 8 alebo 9 x, tak to chce klobúk dole a máš moje uznanie. Za trpezlivosť a za všetko s tým spojené. Mys sme sa s manželkou nebavili po neúspešnom prvom IUI. Teraz už je to chvalabohu OK. A som rád, že už je v pohode. Aj keď nejaké tie dozvuky ešte budú. Takže do ôsmych cyklov nám e ešte 7 ostáva 🙂 😀 Naozaj si neviem predstaviť, že niekto prežíva to sklamanie 7 x za sebou, nehovoriac o tom, že ak nie si aspoň trochu zabezpečený, môžeš sa akurát tak zavesiť.... Ale povedal som si jedno, normálne by som venoval aj poisťovni tých pár tisíc. Pretože pocit mať vlastné dieťa sa nedá kúpiť za žiadne peniaze 😉 A som rád, že som nakoniec šiel do zverejnenia nášho problému sem, pretože vidím, že sme tu viacerí a čím viacej sa o tom bude hovoriť, tým to bude lepšie. A nielen pre nás 😉
@eifel1979 Ahoj,ani nam nevyslo prve IVF.Ideme teraz na KET,mame 3 oplodnene vajicka zamrazene.V pripade neuspechu absolvujem este jeden cyklus IVF.
My to cele bereme s manzelom tak sportovo................lebo so zlym spg a mojim PCO mame 3r syna ,pocateho prirodzene.Zazrak...........moj gyndos skoro odpadol,ked videl na usg plodovy vacok 😉
Vsetkym,co sa snazia a nedari sa,odporucam( viem,ze je to tazke!!!):
* ukludnit sa,verit v uspech a snazit sa dalej.V case medzi IUI/ IVF aj prirodzene...........kolke pary takto splodili deti! 🙂
* snazit sa pracovat na sebe......zhodit zopar kil,brat vitaminy,vitaminove doplnky ( Aj my bereme a snazime sa jest viac ovocia,zeleniny.......)
* nerozpravat o snazeni s ludmi,ktori vas nemotivuju k uspechu alebo su zvedavi.....z vlastnej skusenosti.My nikomu nic nevravime,otazky tykajuce sa nasho snazenia zasadne neodpovedame.Celkove ak niekto zacne rozpravat o detoch,nekomentujeme......mlcime.Iba s ludmi,ktori sa snazia,vymiename skusenosti a rady.......vlastne sa motivujeme navzajom 🙂
* Ja som cakala na vlastne dieta 16 (!) rokov.Cele roky sa v mojom okoli rodili deti ,moja psychika si vytrpela svoje......ja som vzdy verila,ze vlastne dieta mat budem.Preto netreba cakat okamzite zazraky,niekedy to jednoducho trochu trva...........u niekoho mesiace,u ineho aj roky.TRPEZLIVOST RUZE PRINASA.....v nasom pripade DIETA!!!!!! 🙂
@eifel1979 snazenie nam zobralo par rokov zivota, ale mam silneho muza. On bol ten kto ma tahal a uistoval, ze to dame, ze to dieta na nas caka. Ale stalo to vela sil. Neboj sa moj pribeh nie je tvoj. Musis verit vo vasu silu, kazdy ma svoju cestu. Nemozes vediet, mozno vas dalsi pokus bude uspesny.
Jeden z vas, by mal byt ten silnejsi, lebo ak sa poddate obaja, nemusi to vydrzat vas vztah. Ja som sa napokon zmierila s adopciou a vtedy som otehotnela. Predpokladam, ze to bol ten bod zlomu, ze som prestala chciet. Doslova a do pismena som to pustila zo svojich ruk a z mysle. Nieco v duchu dej sa vola bozia. Mali sme vela embryi tak som chodila na transfery da sa povedat rutinne bez ocakavania, aspon teda na tie posledne. A potom som bola v soku ked to vyslo.
ahoj 🙂 necitala som uplne vsetko ... kedze vdaka bohu nás umele oplodnenie minulo ... 🙂
písem ti preto ..lebo moj muz ma tiez teratotospermiu ... a i tak som tehu !.😉
v januari 2015 sme boli po roku pokusania na spermiograme ...
Vysledok 79 mil ... 52% pohyblivost ...ale viac ako 96% spermii je patologickych ! ☹ cize dobrých bolo mozno len 1%
no riadne zle som to znasala ...kedze som mala uz ja dost vela problemov = 40-60 dnove cykli (nezabral inofolic a s duphastonu som mavala cykli 12 dnove .. proste hroza)... pravdepodobne nie vzdy s ovulaciou ... prevratena maternica k chrbtici ... a masivne zrasty = tie mi odstranovali laparoskopicky + prefuk vajickovodov v novembri 2014 ...
bolo mi hrozne ... no s muzom sme sa dohodli ze pockame este rok .. lebo sme este mlady . .. a chceli sme to este skusit ...
muzovy som na spermie kupila len vitamin C...E...D ...a ja kyselina listova ...
Ja som sa nasrala.. duphaston som vysadila ... vo februari som nam " naordinovala" sex kazdy druhy den ...
Do toho som robila ovulacne testy a merala BT ...
az na 27 den cyklu bol pozitívny ovulacny test ... no my sne revali od šťastia ze ovulujem .. proste do smrti si to budem pamatat ... este aj mame som musela zavolat ze ovulujem ! 😀
takze 27 a 28 dc bol styk ... a ovu az na 29 dc ..lebo az na 30 dc stupla teplota ...a o osem dni na to bol duch na teste ... 😀 ktory som ignorovala 😀 ze to je "kanalik"
Na 10 den po ovulke vysli mi vysli 3 take testy... a potom to stale silnelo ...a dnes som uz pomali v 20 tt .. 🙂
Cize nestracajte nadej ! 😉 kolko je takých prípadov ze musia ist na umele .. kde su šance mizivé...a otehotneju ...
fakt ono je to pravda ze to pride kedy ono chce ...
Mozes naplanovat IVF a nevýde ... a potom sa mozete na to vykaslat .. opit sa ... a zrazu menzes meška 😉
ale jedno je fakt pravda ..ze to je riaden zaberak na psychyku a manzelstvo .. preto ked teraz budete mat pauzu ... tak sa fakt starajte skor jeden o druheho 🙂 a mozno aj motyka vystreli ! 😉
Vela stastia 🙂
@eifel1979 ahoj, nam tiez nevyslo prve IVF. manzel ma oligoasthenoteratozoospermiu (cize vsetko zle) a ja vytvaram protilatky aj proti tym zopar spermiam. pred prvym IVF sme boli u geneticky na vysetreni, to dopadlo takisto zle. uzivala som prednison na potlacenie protilatok. podarilo sa oplodnit 7 vajicok a z nich sa iba 4 vyvijali dobre. kedze sme museli davat robit aj PGD, zostali napokon iba dve embrya na transfer. tie sme aj vlozili.
ani si nevies predstavit, aka som bola stastna, ked mi oznamili, ze som tehotna, plakala som od radosti. bohuzial tesili sme sa iba kratko. o par dni neskor som zacala krvacat a potratila som. musela som ist na cistenie a laparoskopiu, lebo mali podozrenie, ze by to mohlo byt mimomaternicove.
dalsia stimulka ma caka v auguste a pevne verim tomu, ze to tentokrat dopadne dobre.
drzim palce, nech sa vam to podari. prve IVF je namahave v tom, ze si stale v strese, co ta (resp. tvoju manzelku) caka, ci bude dost vajicok. pred 2. IVF som uz omnoho kludnejsia, aj ked obavy asi budem mat, ako to napokon dopadne
@bubinko1506 Určite,ale určite to dopadne dobre 🙂
@zuzicek88 presne tak, ale teraz si na rade ty, takze drzime palce a cakame na dobre spravy
@bubinko1506 cakanie do pondelka ja riadne dlhe,ale verim tomu,ze sa oplati a budu len sama dobre spravy a dakujem ti za vsetko
@zuzicek88 to cakanie za tie dobre spravy stoji, hlavne bud kludna, nech sa dvojickam paci. ked uz sme to dotiahli tak daleko, tak do dobojujeme do uspesneho konca, nech takto o rok spolu kocikujeme 🙂
@bubinko1506 ach bodaj by,ked ja sa uz bojim verit tomu
@bubinko1506 U nas to az take zle nebolo. SPG na hranici normalu, ale len 4% normalnych. Inak vsetko defekty. ale ked som to ratal, tak zo 100 mil. su 4% 4 miliony 😉 Potom mala manzelka zistene protilatky proti spermiam. Tiez brala Prednison a potom sa protilatky zmenili na tie proti ovariam. Pred 1 IVF sme este boli na genetike, lebo som si myslel ze chyba je u mna. Nakoniec genetika OK. Utesujeme sa tym, ze ked sa podarilo oplodnit z 26 vajicok aspon 6 a na piaty den prezili dve az do blastocysty, tak to musi vyjst. Dnes sme sa rozhodli ze pred druhym ideme do NR k Dzurillovi na repro imunologiu. Ak nevyjde ani druhe, uz budeme aspon vpredu s vysetreniami. Inak drzim palce, nech sa druhe podari. 😉
@eifel1979 dakujem, urcite sa to raz musi podarit. drzim palce, nech vam to vyjde 🙂
Ahojte. Absolvovala som prvé IVF - žiaľ neúspešne. Po akej dobe ste išli do ďalšej stimulácie na nové IVF. Respektíve ohraničuje to nejako poisťovňa?
@eifel1979 n
a co ste cakali?malokomu sa podari 1.ivf. mne sa podarilo 3ivf, celkovo 6 vklad, trvalo to 5 rokov. A nevyvadzala som hned po prvom neuspechu, proste je to beh na dlhu trat. A to mam x diagnoz, medzitim ,laparoskopie koli endometrioze. Sa so zenou vzchopte a skusajte dalej a bud rad ze zena uz dieta ma, nam hrozilo ze nebudeme mat vobec ziadne.
@silvia27 ahoj, kvoli poistovni mozes podstupit dalsiu stimulaciu az po 4 mesiacoch, ale ziadost si mozes podat hned po neuspesnom ivf. schvalovanie trva cca. mesiac, takze je tam potom aj tak cas na pripadne dalsie vysetrenia.
my ideme do dalsej po polroku, chceli sme ist na dovolenku a uzit si leto. drzim palce, nech sa zadari
@gagik na co cakali? mozno na zazrak, tak ako kazda jedna z nas, ktora ide este len prvykrat na ivf. ano, vieme, ze nemusi vyjst, ale vsetky verime, ze prave my budeme tie, ktorym sa zadari na prvykrat.
@bubinko1506 jasne ze kazdy kto ide na ivf dufa ze sa to podari, ale hned po prvom neuspechu spominat rozvod je trochu neadekvatna reakcia. Je tu kopec bab aj starsich ako zakladatel temy co sli na ivf aj viac ako 6x
@eifel1979 neboj sa, chce to cas. Je to cele proces, a ako pises, IVF je velky napor, emocionalne narocny proces a ak sa skonci neuspechom, clovek je z toho vybity na kompletku. My sme u Stelcla absolvovali 1 IVF pred rokom a pol, este v Reprofite, teraz sa chystame este skusit opat, v Reprogenesis... medzitym sme poziadali o adopciu. A skratka neda sa to planovat ani znasilnovat, clovek sa na to musi citit, a casom, mozno o pol roka dojdete na to,ze to este budete chciet skusit. Hlavne clovek musi trosku dojst na to,ze zivot nie je len toto, zvyknut si , ze sice toto nejde, ale su ine veci, ktore si viete spolu vychutnat a uzit a byt za to aj rad... a aj to je proces a chce to cas, kym do toho clovek dojde. Drzim palce!
😎 kkb,jc.bzf-bhh---h
..:...ôj
jh
b
bb
bm.
bkbb.n
-,,&.n.-b-v
§,mb
Po akom case ste isli do2ivf ?Co treba robit,aby to tentokrat vyslo?

Ahoj chcem iba povzbudit aby ste sa navzdavali po prvom neuspechu,aj my sme boli na IVF,vlastne nam ani nezistili vazny problem,manzel ma dobry spg. mne zistili poruchu stitnej zlazy,na ktoru uz uzivam lieky a vraj mi uz slabsie pracuju vajecniky,ale ze to je uz vekom a neni to nic,coho by sme sa mali obavat,boli sme raz na neuspesnom IUI a vzhladom k mojmu veku nas hned odporucili na umele,pretoze budem mat uz 39 a potom to pistovna uz nepreplaca,no tak sme to skusili,zial aj po vsetkej tej stimuke a hormonov mi zostalo len jedno jedine vajicko,vies si predstavit,kolko strachu sme prezili,ci sa oplodni a potom ci sa uchiti aj som krasne otehotnela a kedze este ziadne deticky nemame,radost bola neskutocna,no zial netrvala dlho ,vytvoril sa mi iba plodovy vak bez plodu a v 9 tyzdni som musela na cistenie,po cisteni som mavala neskutocne bolesti a to preto,ze ma zle vycistili,nasledovali injekcie a antibiotika,no vdaka velkej sile,ktoru mi dodaval moj manzel,sme vsetko uzasne zvladli,ze az sa tomu cudujem.Momentalne som po druhom ivf ,pri ktorom sa mi zial aj po viacej hormonoch vytvorili len dve vajicka,ktore sa oplodnili a teraz ich mame v brusku a o tyzden sa dozvieme,ci sa uchytili a budeme sa znova,aj ked uz opatrne tesi. Preto netreba sa vzdavat nikdy,my zeny sme velmi silne,ale potrebujeme podporu aj od vas poloviciek a ja verim,ze sa to podari,len sa netreba vzdavat pri prvom neuspechu,velmi vam zelam,aby sa vam to podarilo a aj vsetkym dlhodobim snazilkam,kazda si zasluzime byt mamou