icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

cheeky82
2. mar 2016

@monka30 aha. Tu na koníku je baba co chodila k Dzurillovej a otehotnela prirodzene. Nechápem prečo henti dávaju šance ivf

buba08
2. mar 2016

@monka30 Malickova vyšetruje len ženu

diska
2. mar 2016

@cheeky82 nie dzurilova vyseruje ale labaky a mne bukovu imunutu dala robit normalna imuno alergologica a nikto ma neuctoval,slo to na poistovnu.asi sa nechapeme co som chcela povedat.

katkaajurko
2. mar 2016

@monka30 ja som otehotnela pocas liecby v imunovitale-prirodzene,ale ja som im to od zaciatku vravela,ze viem otehotniet,ale neviem udrzat,resp dostat sa cez ten uplny zaciatok a ze o IVF vobec zatial neuvazujem...a povedali,ze ok,ale automaticky to brali najprv,ze planujem IVF,pritom este ani v centre nepadlo jedine slovo o ivf a len mi robili vysetrenia.... inac nechcem to tu pliest-ale tie hodnoty-ci nevytvaram protilatky proti trofoblastu,zona pelucida a este niecomu mi robili normalne v CAR a neplatila som za to nic....

diska
2. mar 2016

@katkaajurko no dobre,ze sa pleties 😀 lebo su aj baby pre ktore je kazde ecko dobre a ako vravis v car sa zato neplati,napiklad ani vtedy ak ti tvoj gynekolog ano aj obvodny gynekolog moze dat spravit tie vysetrenia tiez nic neplatis a ide to na poistovnu,preto sa ponuka otazka,preco si teda pytajju za to peniaze? ja len sa snazim babam povedat,ze je aj ina moznost ako za vsetko len plati a plati ale zas vsetko ma svoje negativa a ak niekot dvoveruje lekarovi kde je to spoplatnne tak ok,kazdy ma navyber.

zhuzhu07
2. mar 2016

V Nitre platíš len za vyšetrenia, ktoré nehradí poisťovňa. Neexistuje vyšetrenie, ktoré ti dá urobiť CAR, alebo bežný imunológ na poisťovňu a v Nitre to ide na cash. Bodka.
Navyše Medicentrum Dzurilla má vlastné laboratórium priamo v budove. Takže to, čo musí byť spracované rýchlo po odbere, je hneď u nich na mieste aj vyšetrené. To je ich hlavné plus.

diska
2. mar 2016

@zhuzhu07 ze bodka 😀 😀 😀 😀 toto ma teda pobavilo.

diska
2. mar 2016

@zhuzhu07 pozeram,ze si sa dnes zaregistovala a mas vo vsetko svatu pravdu 😀

diska
2. mar 2016

Baby kazdy nech si robi ako chce,,ja som len chcela povedat,ze je aj ina moznost lebo je.Za ziadne vysetrenie som neplatila mala som ich robene opakovane ako som spomnala na ziadanke od gyn. a aj imnunolaegologa ,takisto aj v medirexe.Potom so to vsetko este konzultovala aj V RF,kde mi ich lekari nasadili liecbu ktora zabrala,plus som to este dokonzultovavala s Mudr.Girovskov a pisala aj Malickovej kedze som stale chcela mat co najviac info.NIje to navod ale ide to aj tak a aj v Car maju k tomu co povedat ved oni maju dost skusenosti.

katkaajurko
2. mar 2016

@diska ako ja som samozrejme vdacna,ze som otehotnela,ale niektore veci by mali byt odtial potial... email za 15 eur,pritom "konzultaciu" si naozaj vedia zauctovat v poistovni 😠 a aj to robia atd.... nevravim o odberoch ktore naozaj nepreplaca poistovna. ale ked idem k normalnemu imunologovi,ziadnu konzultaciu neplatim. Akoze mne sa teraz stalo,ze u sukormneho gyndosa platim dost vela, plus som si dala urobit testy za 350 eur navyse,lebo neverim tripple testom, kazde 4 tzydne cytokiny 60 eur , a to sa teda riadne nazbieralo,nastastie si to mozem dovolit,ale co ti-ktori nemozu ???

cheeky82
2. mar 2016

@zhuzhu07 absolútny suhlas

zhuzhu07
2. mar 2016

Ale v CAR predsa pracujú GYNEKOLÓGOVIA, nie IMUNOLÓGOVIA. Žiadne CAR na Slovensku nezamestnáva reprodukčného imunológa. Gynekológ nerozumie imunológii a naopak. To sú dva rôzne medicínske odbory. Neplodnosť, alebo potrácanie z imunologických príčin je tou pravou príčinou u cca. 15, maximálne 20% párov. Ale práve tieto páry doteraz blúdili kade tade a podstupovali drahé IVF v CAR dookola bez toho, že by sa niekto zamyslel prečo to nejde. Samozrejme, načo, veď ich CAR skasíruje o iné pálky pri každom cykle. Myslíte si, že je normálne, keď dvojica podstúpi kľudne aj 7-8 IVF cyklov? Aká je to záťaž na hormonálny systém ženy, na psychiku a aj na peňaženku?

katkaajurko
2. mar 2016

@zhuzhu07 toto podla mna tiez nie je vobec normalne,nechat par ist na IVF a nemat komplet vysetrenia. To som ja tak mala pri prvom synovi v Iscare 5r dozadu, neslo to dlhu dobu tak ma gyndos poslal tam,urobili hadam len hormonalny profil,uzv,spermiogram a skusili IUI dva krat - nic,potom ze dame ziadost,suhlasila som,ale objednala som sa sama do prahy na reproimuno - akurat sa mi v rodine vtedy nieco udialo a mala som enormne psychicke vypatie a bum- ochorela som a brala silne antibiotika a cuduj sa svate.otehotnela - 4 dni pred terminom v prahe ,tak tam mi povedali,aby som nechodila ale nasadila si pre istotu aspon anopyrin ... ten mi vzapati gyndos vysadil... podla mna mi ten stres odplalil tak imunitu-ze "kleslo" vsetko a preto som otehotnela... ale teraz pri druhom mi uz v gynfive urobili vsetko co sa dalo,vsade ma poposielali,hemato,testy chlamydie,mykoplazmy atd. , hormony a plus tieto tri veci z imunity , a samozrejme aj genetiku-vsetko vyslo negativne -napriek tomu ma poslali do reproimuna-co som sama uz nechapala kedze tie antiovaria,zona pelucida a trofoblast boli Ok,ale sla som. Za tieto horne vysetrenia som nic nikde neplatila. a ked mi zistili cytokiny,tak v CARe doktorka povedala,ze kym neklesnu ani nebudu nic skusat (chcela som skusit stimullku aspon clostylom,nie IVF) ...

cheeky82
2. mar 2016

@zhuzhu07 mame BA vec úplne rovnaký názor. Mna z CÁR v Brne rovno poslali k dzurillovej nakoľko som z Nitry. CÁR ti takéto vyšetrenie neurobí, možno len nejaký zaklad

anaba1
2. mar 2016

@cmudlo
@zhuzhu07
@cheeky82 baby ..tak mam odpoved z presova...problematika bb imunity voči trofoblastu a spermiam je živo diskutovanou v reprodukčnej imunologii - su pracoviska , ktoré tieto považujú za nespoľahlivé a malo prínosné - iné pracoviska ich prevádzajú . Podobná situácia je v Čechách - pracovisku prím Malickovej napríklad tieto vyšetrenia nepovažujú za dôležité- iné pracoviska - Morava - ich presadzujú. Na Sk ich robí Nitra, oni zase robia len polovičný profil ic cytokinov oproti nášmu pracovisku či oproti Bratislave ... V každom prípade je Nitra tiež dobrou voľbou s dobrými skúsenosťami.

monka30
2. mar 2016

@diska jedine car ktore ma najviac skusenosti je podla mna len RF...no nie kazda sme bola alebo sa chysta do RF...
A co sa tyka reprodukcnej imunologie ver ze keby som mala taku moznost za nu neplatit urcite ju neplatim...
No nemam ani len takeho lekata co by mi tieto odbery na repro.imuno zobral nieto tak skonzultoval...
A to si myslim ze viacere sme tu take co valia neskutocne €za tieto vysetrenia...
A klobuk dole ze mas tak super lekarov co ti to spravia...je to len plus pre teba.

cmudlo
2. mar 2016

@anaba1 tak baba raď 😀😀😀 co teraz? Kam ísť PO alebo NR? PO je pre mňa jednoznačne jednoduchšia voľba. ..o peniaze mi vôbec nejde...ak bude treba dám čokoľvek. ..a máme už dieťatko vďaka ivf, ktoré sa podarilo pri 4 ivf ale ďalšie 3 boli neúspešné. ..čiže spolu 7 ivf...A vlastne pred ivf som bola už 2x tehotná, ale bolo to mimomaternicove. ..takto sa trápime už takmer 10 rokov...ešte že máme ten náš malý poklad. ..ale ešte veľmi túžime po súrodencovi 😍🙈💑

diska
2. mar 2016

@monka30 jo ja som len chcela poradit,tych lekarov ako vravis je malo takych a treba ich veru hladat aj u mna to bola vemi dlha cesta pokial som dosla a zistiala co kde a ako sa da,mne je to luto,ze je to tak spoplatnene lebo naozaj nie kazdy nato ma,,tak si teraz mozem len povedat,ze som mal stastie a vystihla to obdobie ked sa to este tak dalo a dokazala som si to pozistovat a povybavovat .Ja som bola v RF a preto vravim,ze oni maju skusenosti lebo vedia po akej liecbe aj imunoliecbe tehotneju pacienkty,,ja som sa drzala sechmi co mi dali oni a zafungovalo to ako som spominala aj Mudr.Girovska a Malickova boli ochotne hodnoti a radit.

monka30
2. mar 2016

@diska ved to je uplne ze super...
No Malickova v dnesnej dobe uz pomaly ani na maily ze nereaguje...tazko odpise svojim pacientkam a ked si neni jej pacientka tak udajne ze vobec...svet sa meni a peniazky su teraz top...
Ak sa smiem spytat dokazali pomoct aj tebe,mas uz dietatko po liecbe???

diska
2. mar 2016

@monka30 ano dokazali,mne vlastne v RF poradili intralipid infuzie a zvysit medrol ,ostatne veci mi kril hematolog,mame po rokoch snazenie chlapceka ma 9mesiacov ale musim povedat,ze aj Mudr.Girovska mi radila v kazdom smere a velmi ochotne aj ohladom inych porblemov co som mala a ked som ostala tehotna a potrebovala som okamzitu odpoved,ze co robit tak vzdy odpovedala este v ten den a aj Mudr,Malickova on mi vlastne poradili pokracovat v intralipide az do 20tt tak som naozaj stastna,ze to tak bolo a poradili.Je to velmi tazke a smutne kam to vsetko speje,ze teda clovek ma poistovnu a vsetko si plati sam alebo velke mnozstvo a ak to trva roky aj to nepridava na pohode.

buba08
2. mar 2016

@monka30 v tomto mas pravdu, ak nie si Malickovej pacientka, na mail vobec nezareaguje ☹

monka30
2. mar 2016

@buba08 peniazky dnes tocia svetom...zial

zhuzhu07
3. mar 2016

Overovala som v Nitre, ako je to s tým "polovičným" cytokínovým profilom. Slušne povedané, odpoveď z PO je zavádzanie laikov. Všetky cytokíny vyšetrujú aj v Nitre, akurát vo výsledkovom liste ich na rozdiel od Medirexu udávajú len pre skupinu pomocných T-buniek, nie všetkých T-buniek. Podľa Dzurillovej nikde v odbornej literatúre sa nevyskytuje hodnotenie cytokínových výsledkov zo všetkých T-buniek, nemá to pre diagnózu žiadnu váhu. Samozrejme prístroj tak či tak nameria celkové aj pomocné T-bunky. Dúfam, že som to vysvetlenie správne pochopila. A k testu LIF (MIF) sa akurát zasmiala, že je zaujímavé, že tento test bude zahrnutý aj oficiálnom odporučení pre diagnostiku, ktoré chystajú spoločne Česi a Slováci. Ten test je ale veľmi náročný na čas a prácu laboranta a v Nitre im trvalo skoro rok kým to "vyladili" aby to fungovalo. Tak mi to pripadá, že v PO sa radšej pred pacientami tvária, že je LIF nanič, kedže ho nemajú dostupný...

jaris84
3. mar 2016

@katkaajurko ahoj citam, ze mame asi rovnakt problem. Ja tiez nemam problem otehotniet, ale donosit. Pre mna je kriticky prvy trimester - obdobie kedy sa zacina vyvyjat plod a bit srdievko. Tam to vacsinou skonci. Mame s manzelom porobene vsetky mozne vysetrenia, ale vraj vsetko OK, nikde nevidia pricinu toho, co sa deje. Ked sa mozem spytat, tebe nieco zistili, resp. mas uz nejake deti?

monka30
3. mar 2016

@jaris84 tiez mam rovnaky problem aj ked ostanem prirodzene tehotna nedokazem prejst prvy trimester,6+2srdiecko krasne bije neskor uz bohuzial nie.
Vsetky vysetrenia co som mala robene boli Ok az na reprodukcnu imunologiu...skus si poriesit repro.imuno a uvidis na com si.

jaris84
3. mar 2016

@monka30 reprodukcnu som mala robenu spolu s manzelom v juni 2015. Nikde nevidia pricinu- vsetko v poriadku. ☹ Uz naozaj neviem

cheeky82
3. mar 2016

@jaris84 vies nie je reprodukcna ako reprodukcna. mne ju robili asi 3 roky dozadu. Lenze to bol len test na protilatky. ale to je velmi malo. sla som na skutocnu reproimunologiu a cuduj sa svete, protilatky ok, ako mi robili predtym, ale dalsie veci uz ok neboli.

katkaajurko
3. mar 2016

@jaris84 ano ako som pisala uz vyssie,mam syna,ale ten je nahodou,po psychickom vypati,oslabeni orgnaizmu a antibiotikach som otehotnela vtedy a donosila. potom to zas neslo,teraz cakam opat,som 18tt ,snad to dokopem. V podstate mi zistili iba zvysene cytokiny, tie som liecila -injekcie subcuvia - po 6ticch tyzdnoch som otehotnela ani som nevedela ako.. a plus si picham proti zrazeninam injekccie clexan,kedze som dvojity heterozygot MTHFr...

jaris84
3. mar 2016

@cheeky82 tak mi sme na tu reprodukcnu boli v Prahe - ustav peci pro matku i dite, tam robia aj nejake vysetrenia navyse a vsetko bolo ok

cheeky82
3. mar 2016

@jaris84 tak potom hore hlavu, bud rada, ze ti nic nenasli. neostava ti teda nic ine len nevzdavat to a skusat.