icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

chelly
6. dec 2016

@lal super tak sme múdrejšie

lal
6. dec 2016

@chelly ano a este som sa pytala aj na ten chraneny styk, ci to preventivne mame dodrziavat a povedala ze podla nej to nema vobec ziadny zmysel v nasom pripade, ze to sa predpisuje len ak su zvysene NK bunky. To som teda tiez nevedela.

chelly
6. dec 2016

@lal zaujimave. super ze si sa spytala!

eliskaad
6. dec 2016

@lal ahoj. Prosim ta co vsetko - a akym sposobom si chces dat skontrolovat- aby si odhalila tu moznu skrytu infekciu?

lal
6. dec 2016

@eliskaad vcera som bola na gynekologii na stere - to jedine mi dala aj dzurillova do odporucania k mojej diagnoze. Cize komplet mikrobiologia vratane chlamydii, urea a mykoplaziem. Chlamydie, urea a mykoplazmy mi sice robili pred dvomi rokmi s negativnym vysledkom, ale dala som to skontrolovat radsej znova, hoci neviem kde by som k tomu prisla. No asi tri roky dozadu mi nasli nejakeho enterokoka a dali mi aj lieky na vkladanie, no priznavam ze som to vtedy flakala, moc som ani neverila ze to mam...lieky som sice vyuzivala, ale pocas liekov nemal byt sex a ja som na to dlabala...na kontrolny ster nekazali prist, tak som neriesila. Takze tipujem ze mozno nieco podobne sa ukaze. Vysledky z toho budem mat v pondelok, niesla som si do labaku tri vzorky.

hydrangeapeony
7. dec 2016

@lal podla toho co si pisala vyssie, ze si si preverovala, ci mate dodrziavat chraneny styk, to vyzera, ze aj my by sme nemuseli, aj ked to mame v sprave (preukázaná špecifická celulárna odpoveď voči spermiám partnera ľahkého stupňa, voči trofoblastu nepreukázaná a odporučila nám dodržiavať chránený pohlavný styk) - chapem to spravne prosim?

monka30
7. dec 2016

@hydrangeapeony pokial ti odporucila chraneny styk treba ho dodrzat tych 6-8tyzdnov po pretestovanie.
Ona vie co robi,mas alergiu na spermie to preto ti to doporucila.
V Prahe davaju kondom ochranu kazdemu komu vyjdu zle testy...

cheeky82
7. dec 2016

@hydrangeapeony a nezabudajte dievcata, ze i ked mate v sprave mozno rovnaky vysledkok-bunkova odpoved... atd , tak kazda sme ina ( a Dzurillova sleduje vsetky ostatne vysledky, ako aj krvny obraz) a ona vie najlepsie preco tej ktorej da konkretnu liecbu a odporucania .

monka30
7. dec 2016

@lal
Daj si spravit aj ster na Stafylokoka zlateho aj ten ti moze sposobovat zapal-je zakerny .Nemusis vediet ze ho mas.Alebo vlastne vsetky stery z hrdla na vsetky bakterie...

rokina13
7. dec 2016

Ahojte, myslíte, že "iba" tie vysoké NK bunky môžu mať naozaj na svedomí keď sa nepodarí ET alebo KET? Veľmi vela zahraničnej literatúry som o tom prečítala a našla som protichodné informácie. Niekde píšu áno, nikde, že to s neúspechom IVF nemá nič spoločného, že musí tam byť aj iná príčina.. Som z toho zmätená.. Mám za sebou zatiaľ 1 neúspešný ET a neviem či mám ešte skúšať KET (mám ešte 6 mrazáčikov) alebo začať boj proti NK bunkám...

cheeky82
7. dec 2016

@rokina13 ako vysoke ich mas? ja 19-20 a ani liecbou mi neklesli a podarilo sa

maculicek1977
7. dec 2016

@rokina13 ajoj a hematológiu, endokrinológiu a genetiku už máš porobenú? V týchto ešte môže byť háčik!

rokina13
7. dec 2016

Práveže veľmi vysoké - 38% a kvôli tomu som prežila 2 najhoršie mesiace v mojom živote tento rok a vtedy som si povedala, že na reprodukčnú imunológiu už nikdy nevkročím, ale teraz opäť rozmýšlam... keď som išla pre výsledky, tak som si vypočula, že som úplny ekzot, v živote nič také nevideli a vlastne mi povedali, že musím mať nejaký typ rakoviny krvi.. Podotýkam všetky moje odbery krvi vždy aj mesiac predtým boli dokonalé, všetky ukazovatele. Nechcem opísať čo som prežívala kým som čakala 2 mesiace na výsledky z onkológie, kam som išla kvoli tomu čo mi povedali. Napokon som 100% zdravá, len neviem ako ďalej. IVF som absolvovala teraz bez problémov, embryjka všetky boli super kvality ale mrcha prišla, tak myslím že to tá moja imunita zviťazila...☹

cheeky82
7. dec 2016

@rokina13 no nie som lekar, ale mne bolo vysvetlene, ze NK bunky ak maju vysoku aktivitu, tak zlikviduju embryo, lebo ho identifikuju ako nepriatela-virus, bakteriu a nador. mne zasa na NK bunky Dzurillova povedala, ze mam byt rada, lebo mam mensiu pravdepodobnost ze dostanem rakovinu ako ludia, ktori maju NK nizsie.

rokina13
7. dec 2016

Vidíš a mne tá istá osoba povedala to čom som opísala hore 🙂 Tiež som čakala úplny opak 🙂 že konečne začneme s liečbou, ale nedočkala som sa.. Vraj som extrém s akým sa ešte nestretla a nechcela mi dať na to nič, kým nedonesiem papier, že punkcia kostnej drene bola negatívna.. už som sa nevrátila. Stále mi nejde inak do hlavy, že tá imunita by sa nemala sama vypnúť? Protilátky a všetko ostatné som mala negatívne a aj IVF sme mali prirodzene bez ICSI a 7 vajíčok sa oplodnilo a všetky to dotiahli do 5. dňa, takže medzi nami imuno-prekážky nie sú.. Už iba tie NK bunky či naozaj sa nevedia vypnúť..

cheeky82
7. dec 2016

@rokina13 no podla toho co pises, mozu to byt prave NK bunky.... nechces jej predsa len zobrat ten papier?

rokina13
7. dec 2016

To už asi nie, ale skúsim vybaviť asi termín niekde inde a medzitým možno vyskúšam ešte 1 transfer. 1 pokus nemá vypovedaciu schopnosť. Prirodzené stretnutie u nás doteraz nemohlo byť, keďže ja nemám funkčné vajíčkovody - vrodená chyba ☹
Vlastne som chcela vedieť či tu je niekto kto mal vysoké NK bunky a predsa sa podarilo otehotnieť bez liečby. Píše sa aj to, že bolo by treba z maternice zobrať krv nie z periférnej krvi, lebo to môže byť iné ale to sa na SK ešte nerobí ako sa nerieši ani ich sila -power of NK cells. Inak ďakujem za snahu pomôcť a gratulujem k mimi v brušku 🙂

lal
7. dec 2016

@hydrangeapeony ako pisu baby, radsej dodrziavaj co ti kazala...podla mna ona to riesi tak komplexne a pozera aj na ine hodnoty, aspon mi to tak pripadalo ked som s nou volala. V mojom pripade vyzerala byt dost presvedcena ze to mam z nejakej infekcie, takze mi podla mna povedala ze v nasom pripade to netreba.
@monka30 mas s tym skusenosti? Mne vyslovene povedala ze vaginalna infekcia, tak som si bola zobrat ster na gynekologii. O nejakych vyteroch z hrdla nehovorila nic, vyslovene mi napisala aj povedala ze vyter z posvy. Ale tiez nemam absolutne ziadne problemy, ani som nikdy v zovote ziadnu infekciu nemala, takze ma prekvapi ak sa nieco najde, no modlim sa aby to tak bolo a aby sa to vysvetlilo.
@rokina13 boze, toto sa strasne cita...

monka30
7. dec 2016

@lal mam toho dost za sebou ale az teraz to vsetko dostava vyznam a pekne to do seba zacalo zapadat...
Nikdy som nemala ziadne problemy ak tak len obcas mykozy...
Moje velke problemy z klasickou imunitou a reproimuno zacali po druhom potrate...a zle vykonanej kyretazi...
Tymto mi spustili v r. 2013 komplet celu imunitu jak jednu tak i druhu......co je velmi smutne na dnesnu dobu.
Az tohto rocna laparka dala vyznam celym tym 3rokom spatne...

rokina13
7. dec 2016

@lal viem, ale už to mám za sebou..len teraz sa už necítim dosť silná začať riešiť tú moju imunitu znova, Nechcem už počuť nič podobné ako v júli. Jednoducho nech mi skúsia dať na to niečo a nech to nekomentujú. a vy máte aký problém?

lal
7. dec 2016

@monka30 toto je fakt strasne toto nase zdravotnictvo. Cloveka ide z toho porazit a nic s tym nedokaze spravit. No aspon ze ste sa uz posunuli niekam dalej.

@rokina13 verim ti....osobne by som tiez uz asi nenasla odvahu ist tam kde by ma takto komentovali. Ale v podstate mam podobnu skusenost - nas jediny problem su spermie, vdaka slovenskym lekarom, ktori to absolutne neriesili sme museli hladat pomoc az v Prahe a teda nastastie sa to podarilo poriesit a je velka sanca, ze to bude po case dobre. No teraz ako sme boli v Nitre tak tiez mi Dzurillova tie manzelove spermie komentovala vselijako, uz pri prvej navsteve, ze ake ma ona skusenosti a ake je to cele zle. A teraz po vysledkoch to iste - hoci sme sa prave vratili od urologa, ktory manzela liecil a ktory povedal ze vsetko je uz uplne ok... Kazala nam prist niekedy v januari-februari na ten test znova a ja tiez neviem ci vobec mam chut tam ist. Lebo dala mi prednasku o spermiach akoby som bola vcerajsia, to ma fakt nastvalo, lebo uprimne si myslim ze o tom viem trochu viac ako ona po tom vsetkom co som si musela pozistovat aby sa nam nejakej liecby vobec dostalo v tomto smere.

rokina13
7. dec 2016

@lal verím ti a určite sa nenechaj ovplyvniť, len choď svojou cestou! Keď vedia vám nejako pomôcť v pluse v NR, tak to využi, ale ak nie tak nič si z toho nerob. Na ten trofoblast vám neodporučila kontrolný odber? Mala si to iba ľahkého stupňa, tak je možné že iba náhodne sa to trošku zvýšilo. Po prvom odbere u nej som aj ja mala ešte hraničné hodnoty na nejaký fosfatidylserin ale 2x som to už mala ukážkové, tak povedala, že to bola iba náhoda.
Čo sa prístupu týka ja dodnes nechápem ako mohla vysloviť vôbec tú punkciu kostnej drene ale na hematologii mi hned povedali, že nevyzerá to na nič vážne, ide iba o imunologickú špecialitku a to ešte predtým ako prišli výsledky. Ja by som také niečo nikomu nepovedala kým nie som si 100% istá, že viem o čom rozprávam.

lal
7. dec 2016

@rokina13 presne to mam aj v plane...dzurillova je odbornik na imunologiu, takze ostatne jej vyjadrenia som si vypocula, ale pomyslela si o nich svoje. A beriem to tak, ze ak tam je ozaj len blba infekcia, tak super ze sme na tu imunologiu isli a zistili to. Mna len najprv vytocilo ked mi poslala vysledky -ze clovek caka tri mesiace na termin, potom mesiac na vysledky, zaplati za to pomaly tri stovky a nakoniec sa akurat tak dozvie, aby isiel do centra, lebo partner ma malo spermii, ako keby som bola vcerajsia a nevedela o tom. Ale potom ako som si to s nou vydiskutovala, tak uz to beriem inak. Ale teda hento co povedala tebe je prisilna kava....akoze mysliet si mohla co chcela, ale tebe to mohla povedat nejak inak, trebars ze ma podozrenie na nieco a je treba aby si isla k takemu a takemu odbornikovi a nie vybafnut na teba ze mas rakovinu krvi preboha.

K tomu trofoblastu mi nehovorila nic, ona bola celkovo presvedcena ze za tie vysledky moze nejaka infekcia, takze mi odporucila len ten ster a preliecit to. Ten fosfatidylserin som mala aj ja - ze miernu elevaciu, ale bola pri tom poznamka, ze sa jedna o laboratornu chybu. Mozno ta metoda stanovenia nie je uplne dokonala ked sa ti to stalo tiez.

monka30
7. dec 2016

@lal hej v niecom sa posunies no v inom dostanes kopanec...
V reproimuno sme sa posunuli konecne po 3rokoch ale co s toho ked tehu je v nedohladne....snad uz len verit na zazraky a dockat sa ho bude este vacsi...
Pani "lekari"mi sposobili Ashermana-to bol ten moj zapal v tele ktory mi spustil komplet celu imunitu...zial na Ashermana sa prislo neskoro 2.5roka po 2potrate...
Cize vysledok tohto celeho je znicena-zrastena komplet cela maternica uplne mi odpisali pravy vajcovod....znicili vystelku maternice...otazkou je ako otehotniet prirodzene,Et,Ket????Pojde to vobec niekedy nejak...
Ako ciste psycho...

lal
7. dec 2016

@monka30 bozinku to je strasne ☹ A zdrava baba...paneboze ☹ Hrozne. Keby sa clovek z toho aspon mohol dostat. Cize tebe zistili az na reproimuno ze mas v tele zapal a ten ti medzicasom znicil cely reprodukcny system? ☹

majinka81
8. dec 2016

@lal Ano máš zvýšenú imunitu a preto telo zabíja mužove spermie, môže to mat súvis, ok ale liečba je tak či tak rovnaká znížiť imunitu - čiže najprv nájsť zápal ak nejaký je - zubné,ORL vyšetrenie,gynekolog - proste nájst zápal ak žiadny nebude tak liečiť.A dat kortikoidy.Tak ti poviem mne nič nenašli - tak som ich užívala a otehotnela som.Ak dr. na tom trvá tak ju poslúchni s tým spermiogramom - proste doktori sú takí, a potom ti dá liečbu. Bude to možno trvat trošku dlhšie ale neva, hlavne že ste sa posunuli.Dlho sa snažíte o bábo?

lal
8. dec 2016

@majinka81 ona mi povedala, ze kortikoidy sa nedavaju pausalne kazdemu a na vsetko...a hlavne nie na dlhy cas. Takze ked sa nechystame na ivf, tak ja to nemozem teraz niekolko rokov vkuse uzivat tak ci tak. Ved uvidim, ja som si takmer ista ze to bude nejaka infekcia a snad kvoli tomu bola ta reakcia taka. Plus ten nas ubohy spermiogram.
Snazime sa 4,5 roka, ale tak normalne ze cielene asi 2,5 roka. Z toho 1,5 roka sme zabili len kvoli chybe lekarov, takze tiez ma ide este stale z toho porazit.

majinka81
9. dec 2016

@lal ano kortikoidy su na chvilu.Najlepsie vyzistit co sposobuje tu imunitu zvysenu ja som patrala pol roka a nic.Po pol roku uzivania som otehotnela.Ale v uzivani sa robi prestavka a pokracuje sa dalej cize je tam moznost.

cheeky82
9. dec 2016

@lal aj mna poslala gynekologovi na stery, ale nezistil mi absolutne nic. proste niekto to ma zvysene bez priciny. a ja som nebrala kortikody, ale injekcie imunoglobulinov. lenze ja som sla na ivf. tie injekcie a nasledne infuzie su velmi drahe a myslim, ze je to nejako podmienene dalsou liecbiu (IVF). preco sa tak branis tomu IVF? ako neni to prijemne, ale ked sa vam 4 a pol roka nedari.....

lal
9. dec 2016

@cheeky82 proste pre mna ivf nie je cesta. Byd to pojde prirodzene alebo vobec. Jedna sa mi hlavne o zdravotne rizika ivf, ktore pre mna nie su akceptovatelne.