Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@lenka2905 ahoj, my sme mali 6 vajok, z toho vhodné na oplodnenie boli dve, z toho sa oplodnilo len jedno a to neprežilo PK, takže som mala dlhý protokol - ešte o čosi dlhší než iné baby a žiadny et ani ket. Zmenili sme centrum, mne v predchádzajúcom centre pokazili stimuláciu, nakoľko mi dali veľmi nízke dávky hormónov a potom už mohli zvyšovať koľko chceli, už sa nič nezmenilo. Tri vajká som mala peknej veľkosti a tri len také maličké. Predtým som bola na IUI stimulovaná 5 dní clostylbegitom a vtedy aj bez toho kvanta hormónov sa mi vytvorili 3 vajká . Je to čudné, že pri obyčajnom clostyle som mala v podstate toľko vajok ako pri stimulke Proverou, Dipherline a Menopurom.. Teraz sa liečim na imuno a potom chceme ísť do druhého IVF.
caute zeny, tak musim sa s Vami podelit, co sa na tomto nasom Slovensku deje :( . Chodim na imunologiu do Ba do Imunovitalu a beriem Medrol 4mg ako mi dr kazala, kvoli zvysenym cytokinom a mam chodit pravidelne na kontrolne vysetrenie krvy, ci je vsetko ok. Kedze som mala az zvyseny RO52 reuma faktor, tak mi kazala ist na reumatologiu, aby zistili, co sa deje. Nechodila som, lebo som nemala cas, az som sa objednala po niekolko hodinovom hladani vhodneho reumatologa v BA. Pridem dnes tam, najskor ma nevedeli najst, ze kto ma kedy objednal a preco. Ked nasli, vyplnila som vstupny formular. Potom po chvili vysla sestricka a ze doktor sa pozrel na tie vysledky z Imunologie, kvoli ktorym ma poslali a ze to nie je potrebne riesit. Vraj ma nemozu uprednostnit, lebo nestihaju vlastnych pacientov ( ako keby ja som nebola potencionalny pacient). Vraj mam prist vo februari a zistit, ci nemaju volny termin pre mna, alebo ist do Piestan. No totalne ma nastvali, vyzeralo to skor, ze nemaju zaujem o dalsieho pacienta a riesit ho uz vobec nie. Vraj ten RO52 moze byt zvyseny len chvilu a potom sa upravi, ze to videli uz mnohych pacientov a dovodov moze byt milion. Tak som sa zbytocne presla. No a aby nebolo malo, tak som pisala na imunologiiu pred nedavnom, ze chcem na kontrolne vysetrenie krvy, ale ci mi mozu okrem cytokinov urobit kontrolu ako ked som prisla prvy krat, ze ci ten RO52 je stale zvyseny, alebo uz klesol. Na to mi odpisala sestricka, ze oni opakovanu kontrolu na tieto veci nerobia, len pri vstupnom vysetreni. Ako teda a u koho mam zistit, ako som na tom, ked ma kazdy posle do riti? Hlavne ze kortikoidy mam brat a dosrat si organizmus, aby som potom naozaj riesila vaznejsie diagnozy??? Vazne uvazujem, ze sa o tom pobavim s mojou gynekologickou, ci je nutne toto vobec riesit
@lenka2905 my sme mali tiez 4 vajka, aj sa vsetky oplodnili, vkladali sme jednu blastocystu, jedno ostalo 5 bunkove, ako na 3.den, jedno bolo 7 a dalsie 8 bunkove, no a prave tieto dve, co vyzerali, ze maju potencial tiez PK neprezili ☹ tak som stale dufala, ze nam ostane aspon jedno, ale bohuzial. Je to poriadna veda toto vsetko, ktovie, ci by sa im lepsie darilo, keby sa vlozia a nejdu na PK.
Dnes mi na repre dali termin 22.2. To cakanie bude hrozne. Pytala som sa, ci tie protilatky spermii proti krvi, ci ako mi to povedala mozu sposobovat problem pri uhniezdeni a bolo mi povedane, ze zmrazit mozeme dat, ale ak sa pri vysetreni zisti nejaky problem, treba to poriesit medikamentne, a az potom riesit vklad. Tak som to aj planovala. Tak uvidime este, co a ako.
@wanda52 boli sme v Heliose Martin...v Brne nám povedali, že by dlhý protokol ani neskúšala...rovno krátky...teraz by som chcela vedieť, čo by na to povedali v Heliose...či by tiež už išli do krátkeho..príp.ešte jednu konzultáciu s iným lekárom..čo by navrhol ten..som taká nerozhodná..
@lenka2905 ano, tak sme to doma rozobrali, a ze pojdeme tam. To by bolo fajn, keby sa nasla taka dobra dusa a posunula by termin 🙂 ja som mala len 0,99 a ty ako?
Inak vies co by ma este zaujimalo? O kolko sa znizi amh pri stimulke, ked sa tam vybucha tolko folikulov. Ci tam funguje nejaka priama umera, ze je dajmetomu 8 folikulov, ci to znaci 8 cyklov, ked je pri jednom normalnom cykle 1 folikul.
@katka413 ja som mala trosku viac 1,3..ale 0,99 este asi nie je tak zle..su tu dievcata, co maju aj ovela menej..a otehotneli 😉nemusis to az tak nahanat za kazdu cenu..radsej pockaj s tou stimulaciou az potom..to amh zas za 3 mesiace az tak velmi nemoze klesnut, ked klesa cely zivot..ci?..aj ked citala som uz aj o prudkych poklesoch..😒skus si ho dat zmerat este raz..ked aj u svojho gyn..neda sa?..zistime kam ho posunula stimulacia?..inak som citala aj o necakanom naraste amh..😲
@lenka2905 🙂 ja viem moja, ze aj z nizsim sa zadarilo, len mne to prave koli protilatkam na vajecniky velmi klesa. Za rok som sla z 1,5 na 0,99 a bolo mi povedane, ze nikto nevie, ako rychlo sa pri tejto diagnoze vajka nicia 😔 prave pre to, ma to nahana. Gyn mi to spravi, to sa nebojim, aj sa tam chystam. FSH bolo zvysene 6,05 ale este v norme.
@lenka2905 ja keď budem môcť ísť do ďalšieho IVF, tak určite som za krátky protokol s vyššími dávkami, dúfam, že bude aj viacej vajíčok. Mne potom zvýšili na 300 jednotiek Menopuru, ale to už bolo neskoro, v Iscare mi doktorka povedala, že tie prvé dávky sú najdôležitejšie.. Inak ja som mala AMH 3,5 - čo bolo ok, tak preto nechápem, že som tak slabo reagovala na stimuláciu.
Ahojte.. Dievčatá už týždeň čakám na výsledky z Nitry. Mam im ešte raz napísať? Alebo ešte počkať?
@katka413 aha..pozerala som to u mňa v papieroch...mne robili iba protilátky proti spermiám a proti placente..akurát mi vyšli pozitívne nejaké parientálne bunky sliznice žalúdka...ale to som zistila až zo správy na požiadanie..a nemá to nič spoločné s reprodukciu..ani neviem, čo to presne pre mňa znamená😒
Ahojte baby, dnes ma poslal gynos do CAR v Nitre, ja som od neho chcela iba hormonalny profil .. kedze moj cyklus je 40 dnovy a z toho 25 dni krvacam ... co ok nie je ... a rovno ma poslal tam... ani neviem co tam mam robit...Mate niekto podobnu skusenost? Ze ste isli do CAR iba na hormonalny profil? A este by som rada kolko to stoji a ako dlho sa caka na termin. Dakujem ❤🙂
@wanda52 ahoj moje amh bolo tiez nieco okolo 3.4 a tak isto som zle zareagovala na stimulku. Prvu mi dokonca stopli. To som mala dlhy protokol. Potom dalsi cyklus mi dali uz krátky no s tymi istymi liekmi (fostimon) tiez som zle zareagovala. Mali sme len 2 vajka z toho len jedno embryo. Prve Ivf nevyslo. Na dalsie som už ocakavala ine lieky co som aj dostala (gonal) a tiez kratky protokol. Potom uz som mala 8 vajok z toho peknych 5 embryi dve vložili a som tehu s dvojkami 😉 drzim palce
Pred vysetrenim v Nitre musi byt aj muz bez liekov tie 2tyzdne?akurat ma seknute v krku😕

@lenka2905 pre mba bol prvotny sok manzelov zly spmg. Vtedy som sa skoro zrutila. Vyplakala som sa a povedala si ze sa musim vzchopiť a ist si za svojim cielom. Ved su aj iné moznosti. A ked som videla tie plne centra videla som ze sme jedny z mnohych a dakovala som bohu ze mane aspon tu moznost ist na ivf lebo su aj pary ktorym ani ivf nepomôže. Sla som si za svojim snom a snad ho v juni dosnivam a dockam sa zdravych 👶 👶 a to prajem kazdej z nas