icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

kuki23
28. dec 2017

Ja ked som sla do Nr mala som vymenny od gyn a chlap nemal,potom sme len povedali meno obvodného ku kt muz chodi a poznacili si to tam.

mirka1478
28. dec 2017

@michellevendero iba muz mal od obvodnej a ja od gyn.na reproimuno aj genetiku pre oboch.

michellevendero
28. dec 2017

@mirka1478 a to môj gynďo nemôže dať jeden výmenný lístok, veď sme manželský pár ?

mirka1478
28. dec 2017

@michellevendero to ja neviem.neskusala som.

nini1010
29. dec 2017

@lenkova5 zatial este nie.

smejko18
30. dec 2017

@michellevendero ahoj.ja ked som volala do prešova,povedali mi 2lístky,ale ak nám dajú v CAR tak stačí jeden...

michellevendero
30. dec 2017

@smejko18 ahoj 😊 skúsim zavolať do Nitry, ako to chcú a nech definujú čo má Dr. napísať.

janulino
2. jan 2018

@michellevendero ahoj nevolala si nahodou tej NR ci musime mat 2 listky?ci ako to je?lebo mojmu muzovi totiz ani urolog ani obvodak nie su schopni dat vymenny listok..a uz som z toho zufala

michellevendero
2. jan 2018

@janulino ahoj ja som sa zatiaľ nedovolala

nini1010
2. jan 2018

@janulino musite mat urcite 2 vymenne listky.aj tvoj muz.

kagaj
2. jan 2018

ahojte,
aj ja som brala medrol do jula 2017 kvôli vysokym cytokinom, chodila som dr. bergendiovej, ktora ma ale dost sklamala. peniaze berie za vsetko, ale pri ustnej konzultacii mi hovorila nieco a pri mailovej komunikacii zase nieco ine. momentalne si hladam novu doktorku, len skoda, ze ich nie je velmi vela :(
ked som medrol uzivala, mala som neziaduce ucinky - opuch tvare a krku, stipanie a svrbenie oci... po vysadeni medrolu - bolesti klbov a kosti (kosti na nohách, kolena, chrbat, kosti na rukach) a tiez mi vypadalo strasne vela vlasov, asi aj polovica. Kamaratka mi poradila na vlasy znacku PARUSAN (ja mam tonikum) a Milva sampon a myslim, ze vypadavanie sa zastavilo.
mne doktorka odporucila popri medrole uzivat vit. D, C, selen, zinok, omega 3m.kys. uzivala som ich poctivo, aj tak neziaducim ucinkom som nezabranila :(
Horsie je ale to, ze tie moje cytokiny mam stale velmi vysoke. Odporuca mi Dexamed inj. Neviete ako tie posobia na organizmus? Manzel ma na ne nechce pustit, lebo sa boji, ze budu este agresivnejsie.
A este, neviete prosim, co vlastne znamena, ked mam zvysene cytokiny CD3+ IFN-g , CD3+ TNF-a, CD4+ IFN-g , CD4+ TNF-a?
Dakujem krasne za kazdu odpoved.

kagaj
2. jan 2018

@lva ahoj. Mozes mi prosim napisat nazov tych injekcii a ktore presne (zo spravy od doktorky) ze kt.cytokiny si mala zysene?
Ďakujeeeem.

janulino
3. jan 2018

@nini1010 no my sa k nim zrejme nedopracujeme

aaangelll
3. jan 2018

@wanda52 ahoj, môžem sa spýtať ako dlho vopred si sa objednavala na kontrolný odber? A nevieš ako dlho sa potom čaká na výsledky?

wanda52
3. jan 2018

@aaangelll Neviem už presne, ale ja som sa objednávala, keď som už užívala Medrol a zistila som, že jedno balenie mi nebude stačiť, tak som písala aj kvôli receptu na Medrol a aj som im oznámila, kedy doužívam tie predpísané dávky, tak mi dali termín. Ja už som tie predpísané dávky na dva mesiace doužívala koncom decembra, teraz beriem až do vyhodnotenia výsledkov 6 mg Medrolu ráno. Na výsledky sa čaká nejaké dva týždne, ak si dobre pamätám, čo mi vravela doktorka. Ja len dúfam, že mi ten Medrol zabral a že budem môcť ísť na IVF.

lva
3. jan 2018

@kagaj
Ahoj, ja mám CD3+ TNF-a a CD4+ TNF-a. Tieto konkrétne napádajú trofoblast embrya, teda to nie je vyživované. Gynekológ mi to vysvetlil tak, že kým bunky trofoblastu len dávajú dokopy placentu, cytokíny ich napádajú a vyvolávajú apoptýzu buniek - ich rozpad, rozdelenie. Po 12. - 15. tt, ked už je placenta "hotová" - veľký fungujúci orgán, už sa asi tak ľahko nenechá "rozpadnúť", preto imunológovia rieša tento problém väčšinou do začiatku druhého trimestra (aspoň čo sa týka CD3 a CD4 TNF-a).
Inj. beriem Dexamed 8mg (to je ten Medrol v inj. forme) najskôr každé dva dni (asi 3-4 týždne), potom do 15.tt už len 2-krát do týždňa.
Ďalej inj. Prolutex každý deň (to je progesterón, ktorý okrem podpory udržania tehu tiež vyživuje a podporuje bunky trofoblastu).
A ešte pichám fraxiparín každý deň, ale ten súvisí s mutáciou MTHFR. Dva roky som si myslela, že toto je môj jediný dôvod predchádzajúcich potratov a nakoniec sa vykotili aj tie cytokíny.
Ženy, prosím Vás, najmä tie, ktoré musíte chodiť na ivf, dajte si skontrolovať, čo sa dá, je hrozné a je mi do plaču, keď čítam, ako niektoré po opakovanom neudržaní po ivf nevyšetria a berú peniaze za dalšie a ďalšie. Ja som si bola stopercentne vnútorne istá, že mám len mutáciu MTHFR a vyšetršenie repro.imuno. som brala ako vyhodených 150 eur. Až tak, že som nečakala na výsledky, ktoré sa omeškali o dva mesiace a počas tehotenstva teraz musím riešiť agresívnu liečbu dexamedom, pričom sa to dalo jednoducho perorálne preliečiť pred tehotenstvom. Najviac ma štve, že v Imunovitale výsledky mali, keby mi ich poslali mailom, tak by mi medrol predpísal aj môj gynekológ. A kedže som vedela, že výsledky dva mesiace majú a neposielajú, predpokladala som, že je všetko v poriadku. Na druhú stranu musím ich teraz pochváliť. Spomína sa tu na fóre aj problém platenia týchto vyšetrení. Chodím tam aj na infúzie intralipidov, bola som na kontrolných testoch a už nijaké peniaze nechceli, dokonca mi dnes prišli výsledky mailom. Neviem, či to má byť na ospravedlnenie, ale momentálne som s ich prístupom veľmi spokojná, dr. Bergendiová mi odpovedá na maily veľmi promptne.

luciatt
3. jan 2018

@melmel78 prosim ťa a podľa čoho vedela že do 15 tt.brala ti krv alebo niečo?

lva
3. jan 2018

@kagaj
Kedže som sa pri prvej správe dosť ponáhľala, až potom som si všimla Tvoj popis problému. Vidím, že máš viaceré cytokíny zvýšené. Vieš, čo konkrétne spôsobujú aj tie ďalšie? A ešte, keď sa môžem spýtať, aké si mala hodnoty cytokínov pred a po liečbe Medrolom? Ja som mala v stave netehotnosti a pred liečbou obe CD3 aj CD4 nad 50 jednotiek, pričom horná hranica je 44. Kontrolné testy mi robili po prvých dvoch injekciách Dexamedu, asi v 6tt a hodnoty sú už v norme (33 a 35), to som sa vlastne práve dozvedela a okrem toho som v 10 tt, tak ma to veľmi teší. Jednoducho tie injekčné formy sú fakt oveľa účinnejšie, pri tabletkovej forme máš strašne veľa odpadu, telo veľa vylúči a berie sa to dlhodobo. Čo sa týka vedľajších účinkov, ťažko povedať, či nejaké mám, odkedy pichám Prolutex, cítim sa stále ako chorá alebo ako po opici. To bolo asi o mesiac skôr, ako som dostala Dexamed. Po jeho doplnení necítim nič naviac. Zle mi je od začiatku tehotenstva a to nepripisujem ničomu inému, len tehotenstvu a progesterónu. Čo bude, keď ho vysadím, to neviem. O kĺboch a vlasoch som čítala od druhých. Padajú vlasy aj počas liečby alebo až po nej? Lebo ja som túto zimu prekvapená, že mi vôbec nepadajú. Jediný vedľajší účinok, ktorý pripisujem Dexamedu, je, že sa mi znížila imunita a už som pár dní naozaj chorá, nie len pocitovo. Dnes mi robili CRP, tak sa zajtra uvidí, či to nebude na antibiotiká. Vraj mierumilovné antibiotiká škodia menej ako silná baktéria. Ved uvidím. Najviac sa bojím toho, aby to moje bábätko nemalo neskôr samo imunitné problémy, keď pichám také svinstvo ako kortikoid počas tehotenstva. Ale vraj....nemá negatívny vplyv. Dokonca sa Dexamed používa na dozrievanie pľúcok (asi predčasne narodeným v inkubátore, ak som to správne pochopila). Jedno je isté, ked už je problém na obzore, treba určiť menšie zlo pre matku a väčšie dobro pre tú malú škvrnu na ultrazvuku 🙂
Prajem všetkým všetko dobré v Novom roku 2018, nech sa Vám splní to, pre čo tu všetky príspevkujete 🙂

luciatt
3. jan 2018

@kagaj Ahoj.Ja ti poviem len toľko že určite sa k Bergendiovej nevracaj.Tiež mám s nou zlú skúsenosť a otehotnela som hneď po tom ako som od nej odišla.Moje výsledky nakoniec neboli také zlé ako mi vravela.Veľmi si chvália Nitru.

segab090
3. jan 2018

@kagaj ahoj uz som si myslela ze som.tu jedina ktora ma problemy pi vysadeni medrolu. To iste mam aj ja bolest kosti vsade ☹ tak isto som pribrala opuch tvare a vypadavanie vlasov. Chcem sa ta opytat ako si na tom teraz pol roka pi vysadeni? Mas este stale tie bolesti kosti a opuch?
Co sa tyka odbornika na reproimuno tak ti mozem odporucit Mudr. Kuzmu v PO. Neviem odkial si ale cestovat sa ti oplati. Dokonca tam neplatis za kazde chytenie kľučky. Ja som mala viac reproimuno problemov ci cytokiny ci NK bunky a chvalabohu mi pomohol a son v 17tt.
Drzim palce

aaangelll
3. jan 2018

@wanda52 ďakujem 🙂 ja zajtra začínam 3.tyzden (16mg Medrolu denne)..potom budem množstvo znižovať.. Tiež mi to predpísané množstvo stačiť nebude. Do 7.1. majú v NR dovolenku, napíšem im, aby mi poslali ďalší recept a hneď sa objednam na ten kontrolný odber. Dúfam aj ja, že výsledky budú dobré a budeme môcť ísť na ďalšie IVF. Držím palčeky..lebo v prípade, že by sa hodnoty nezlepšili, tak neviem veru aký je ďalší postup 🤔

melmel78
3. jan 2018

@luciatt ahoj no pri prvom vysetreni a podla vysledkov krvy mi dala na papier spravu kde mam napisane ze brat do 15tt. Aj mi to hovorila. Je to kvoli tomu ze dovtedy je to embryo stale ohrozene tymi protilatkami. Vraj to nema negativny vplyv na plod a aj gyn mi to potvrdila ze davku co beriem je v poriadku.

lindushka86
3. jan 2018

@kagaj aj ja vrelo odporúčam dr. Kužma PO . S tak ľudským prístupom u lekára som sa ešte naozaj nestretla naozaj dopodrobna vysvetli aj Sa zasmeje . Veľmi zlatý lekár

wanda52
4. jan 2018

Baby a aký je postup, ak by náhodou Medrol nezabral? Existuje ešte niečo, čím sa dá tá imunita upraviť? Mne sa už blíži kontrolný odber a trochu sa bojím, ako to dopadne. Chcela by som ísť na IVF alebo sa snažiť prirodzene, lenže máme už dva mesiace kondómovú ochranu a stále sa mi to snaženie predlžuje..

lienocka1988
4. jan 2018

@wanda52 ani nerozmýšľaj, že sa to nezlepší. Jednoducho to vyjde ver tomu!!! Mne majú prísť v pondelok výsledky z kontrolného odberu a už som začala s dlhým protokolom. Jednoducho inú ako úspešnú cestu si nepripúšťam na tento moment čakám už pridlho a ten hore to vie a verím, že nás nenechá už dlho trápiť.

lindushka86
4. jan 2018

@wanda52 mne lekár povedal že počas liečby mám ísť čo najskôr na IVF ak sa dá aby som to svinstvo čo najmenej brala . Tak koncom januára už začínam aj ja na týždeň konzultácia .

wanda52
4. jan 2018

@lindushka86 Ja by som chcela ísť tiež čím skôr na IVF, v januári to už nestíhame, nakoľko menzes mi má prísť tesne po kontrolnom odbere a ešte si musím dať spraviť počas menzesu hormonálny profil, v car sme sa dohodli na krátkom protokole. Baby, držte palce, nech sú dobré výsledky. Ešte tá imunita na spermie by sa hádam dala oklamať ICSI ale dúfam, že sa mi upravila imunita voči trofoblastu..

zibi
4. jan 2018

@wanda52 keby si aj mala trofoblast pozitivny a stimulujes,stale si mozes dat embryo zmrazit a skusit potom ket

zibi
4. jan 2018

@wanda52 medrol by ti malzabrat
Mozes brat este onega 3 ,ze moze zabrat na protilatky,no naj su koeyikoidy a kondomova ochrana
Plus si si dala vytery spravit?casto to sposobuje inekcia

wanda52
4. jan 2018

@zibi dakujem, tebe som vtedy posielala výsledky, kde si mi poradila a vidíš už som na konci s užívaním toho Medrolu, teda čaká ma kontrolný odber. Momentálne beriem 6mg ráno až do vyhodnotenia výsledkov. Nevieš náhodou, na aké obdobie vydrží tá imunita v norme, ak teda bude u mňa v norme...že dokedy potom treba absolvovať IVF?