Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@ada274 ďakujem ti za povzbudenie 🙂
@zibi ja som bola vzdy na dne ked mi transfery nevysli, lebo ked to clovek skusa nepretrzite 4-5 rokov tak to je vela aj na kona. Casom som si pomyslela asi to tak ma byt a uz som necitila zufalstvo ale pozerala som inym smerom a pochopila ze aj adopcia je cesta. Mesiac po tom ako som si sla pre papiere ohl. adopcie mi vysiel KET , asi 8. alebo 9. transfer. Zvlastne je ze tesne pred KET sa mi snivalo, ze som tehotna. Vo sne som isla po schodoch, vedela som ze som tehotna a zrazu som mala pocit ze nemam brucho, strasne som sa zlakla tak som sa ho dotkla a dieta bolo tam. Strasne silny sen to bol. Odvtedy verim, ze na veci ma vplyv niekto iny, my tomu mozeme pomoct, ale ci to bude aj realita nie je v nasich rukach.
inak na tie cytokyny sa mi vidi ze lepsie zabera ten dexamed injekcie ale ot som si nie ista som dala hore link na to forum a tam baby este v roku 2013 pisali ohladne tych cytokynov ..si zober ako sme mi za opicami ..ja som to zacala zistovat aj po 3 ivf v roku 2013 v lete a si zober ze pritom v cesku o tom davno uz vedeli a aj to riesili a tu lekari su nejaki prispati ci co 😝
@nelly3 mne pred kazdym et odporucali stery
ci uz na ureu alebo myko to by si mala mat ok ked chces ist na et
plus viem ze je jeden bacil ktory brani nidacii niekde to niekto spominal ale nehccem kecat Gardnerella vaginalis? ked sa premnozi moze byt problem aj s plodnostou aj s otehotnenim..ja by som na ket bez vyterov nesla .. 😀
@nelly3 presne ako píše zibi sprav si kultivačné vyšetrenia ja to tiež tak robím preto KET stále odkladám, lebo nie som úplne OK a zase mám antibiotiká kvôli streptokokovi. Inak ja som tú Gardnerellu schytala po hysteroskopii podľa mňa tú tak ľahko nedostaneš iba po nejakom zákroku ale je zákerná. Tak veľa šťastia zlato moje 😀 😀 😀
@ria191 ja mam streptococa dlhé roky a zatiaľ žiadne atb nezabrali, aj dr. tvrdí, ze sa nedá úplne zlikvidovať, ze sa znovu objaví ☹Tebe aké atb dávali?
@margaretka4 presne ako píšeš tiež som počula, že sa nedá zlikvidovať. Presne neviem názov ale sú penicilinové. Čo viem, tak veľa žien má s týmto problém. Čo už
@margaretka4 tak volajú sa SANDOZ
baby, pisete, ze zvysene cytokiny... ja mam tiez zvysene, ale len v troch polozkach to CD3+IL-4 a CD3+IL-2 a CD4+IFN-g ale to len mierne nad referencny ramec... myslite, ze je to problem? ci take male zvysenie sa ani neriesi? a este sa vas spytam, ze nk bunky maju byt asi v akej hodnote aby to bolo ok? vdaka 😉
pod 18 alebo najlepšie pod 16 tak nejak
nieco ohladne nk buniek a cytokynov
u je ohladne tych nk buniek cd56 ako si to telo myli s nadorom placentu
Natural Killer bunky sú veľké lymfocyty (druh bielych krviniek), ktoré hrajú dôležitú úlohu v regulácii impanation koreňového systému embrya (trofoblastu). Oni produkujú rad miestnych rastových faktorov, známych ako cytokíny, z ktorých sú dva druhy : TH-1 a TH-2 cytokínov.
- V situáciách, kedy NK bunky stanú "aktivované" (tj NKA) dochádza k nadprodukcii TH-1 cytokínov.
- To ohrozuje trofoblastu bunky, čo vedie k nefunkčné implantáciu s výsledkom je buď totálne zlyhanie embryá k implantátu, potrat, alebo zlá následný vývoj prežívajúce tehotenstva.
http://haveababy.com/infertility-education/caus...
o K dispozícii je špeciálna trieda NK buniek (CD3-, CD16-, CD56 +) v placente, ktorý podporuje rast buniek, vylučuje molekuly rastu pre placente a dole reguluje imunitnú reakciu matky lokálne na materskej / placenty rozhranie.Protichodné je ďalšia skupina NK buniek (CD3-, CD16 +, CD56 +), pri aktivácii cytokínu IL-2, sú cytotoxické pre placenty trofoblastu. Rovnaké bunky vylučujú tumor nekrotizujúci faktor (TNF), ktoré môžu zničiť placentou. Ženy s CD16 +, CD56 + NK bunky vo viac než 20%, sú v riziku potratu cez optimálnu imunitnú liečby (otcovský leukocytov imunizácie, prednizónu, aspirín a heparín). V podskupine žien, ktoré mali viac neúspešných IVFs, sa predpokladá, že TNF je vylučovaný v množstve, ktoré inhibujú implantáciu a predčasnej tvorbe placenty, čo vedie k IVF cykle, ktorý nevytvára klinického tehotenstva.
http://www.rialab.com/miscarriages_prevented.php
ecko a cytokyny
Vitamín E
- Ako pomerne silný antioxidant znižuje poškodenie od radikálov kyslíka (ROS), ktoré sú vytvorené v dôsledku zápalu a ničia okolité tkanivá.
- Znižuje zápal (typ 2 úrovne prostaglandínu)
- Zlepšuje prietok krvi
•Progesterón
- Viac proti-zápalových cytokínov
- Menej zápalových cytokínov
- Menej TNF-alfa
- Inhibuje cytotoxity NK buniek
- Viac Th2 (ako Th1)
- Inhibuje uvoľňovanie arachidónovej kyseliny
@diska 😀 😀 😀 to vieš blondína 😝 😝 😝 Ospen 1500 našla som totižto ten plastový obal v koši tak som z útržkov odpísala čo tam bolo napísane najväčším písmom a to malým bolo pre mňa evidentne nepodstatné 😎 😎 😎
@margaretka4 takže Ospen 1500
plus prednison na co je dobry - cize ma zmysel brat kortikoidy- nechcem to tu spamovat s clankami - viac v skupine nk bunky, vitaminy a ivf 😀
Prednison
1..Prednizón znižuje TH1 (zápalový cytokín) produkcia, pričom nemajú žiadny vplyv na produkciu TH2 (protizápalové) cytokíny. To pomáha znížiť celkový pomer Th1/Th2 cytokínov a pomáha pri vytváraní imunitnej tolerancie.
2.Prednison sa tiež viaže na receptory na rovnaké bunky, ktoré TNF alfa a iných zápalových cytokínov sa viažu na, a prednizón pôsobí proti normálny imunitný stimulačný účinok na tieto bunky imunitného systému. V podstate je prednizón tlmí účinok zápalových cytokínov, takže môžu t vykonávať svoju funkciu imunitného aktivácie.
3. Počas procesu implantácie, mnoho z akcií proti antifosfolipidových protilátok je prostredníctvom aktivácie prevzatia systému komplementu v mieste implantácie, ktorá vedie k zápalu a deštrukcii plavidiel potrebných pre poskytovanie embryo, prednizón pomáha v boji proti tomuto procesu rovnako.
4.Prednizón znižuje produkciu protilátok, ktoré môžu interferovať s implantáciou embrya. Ako je ANA, APA, ACA a idiotypickým protilátok, ktoré sú produkované B lymfocyty a naprogramované tak, aby útok na embryo directly.Note: Pri dlhodobom užívaní, kortikosteroidy môžu mať rednutie kostí účinok, čo je dôvod, prečo je dôležité, aby sa im doplnok vápnika 500 mg dvakrát denne, plus kvalitný multivitamín s obsahom vitamínu D pomáha telu vstrebávať štúdii calcium.A, ktorý ukazuje, prednizolón, aby boli účinné pri znižovaní NK bunky zabíja výkon:http://www.ncbi.nlm.nih .gov/pubmed/18275519 Steroidy pomôcť aj s kvalitou vajec: Dexametazón je substrátom pre enzým typu 1 (Best et al, 1997.) 11-beta-hydroxysteroiddehydrogenázou dehydrogenázy (11-beta, HSD). Táto izoforma bola zistená v luteinized ľudských granulosa buniek (Smith et al., 1997) a oocytov (Smith et al., 2000), čo naznačuje, že dexametazón môžu priamo ovplyvňovať vývoja folikulov. Vývojová regulácia ľudského beta; HSD izoforma výraz uprednostňuje vysokú preovulačnímu koncentráciu kortizolu folikulárnej tekutiny (Tetsuka et al, 1997.) A ďalšie druhy vyžadujú glukokortikoidy pre konečné dozrievanie oocytov (Greeley et al, 1986.). http://humrep. oxfordjournals.org/content/16/9/1861.full Ak chcete vypočítať, koľko dexametazónu je ekvivalentná x množstvo prednisonu, použite túto kalkulačku:http://www.medcalc.com/steroid.html Štandardná dávka prednizónu je na najmenej 20 mg od cd1 až BFN alebo 10 týždňov tehotenstva. Potom odstaviť až 10 mg na 10 týždňov a 5 mg na 11 týždňov. Potom sa úplne zastaviť na 12 týždňov. Podávanie prednisonu je bezpečné v prvom trimestri tehotenstva, ale môže spôsobiť drobné poškodenie plodu, ak prijaté neskôr v tehotenstve.
@zibi mam otazocku vsetky tu riešite zvýšené NK bunky..ja som asi vadný kus ale ja mam pod normou/pod 5 tie hodnoty co to znamena?

baby tu pisu o tom dexamede.
ze zabera kombinacia metypred, medrol a dexamed na tnf, cytokyna aspon som to tak pochopila
tak skuste predebatovat s dokynou ktora mate take problemy
http://www.emimino.cz/diskuse/imunita-proti-emb...