Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@boba82 ahoj, tie cytokiny som mala len mierne zvýšené hodnoty a v ba mi doktorka nasadila hrozne dávky medrolu, ktoré nezaberali :( brala som to 5mesiacov a len horšie a horšie výsledky. Tak som to vysadila. Objednala sa do Nitry a tam mi povedala že tie dávky medrolu boli úplne neopodstatnene a že dôležitý je aj ich pomer nie samotna výška a že tie moje sú ok. Takze zrazu cytokiny ok, ale mala som nk bunky zvýšené a na tie mi dala infúzie intralipidov v plánovanom cykle pred ket. Neviem či to pomohlo, snáď áno a dobre to dopadne. Dnes sa cely deň citim veľmi zle a bojím sa čo i len trosku tešiť.
Všetko je podstatné! Každý výsledok, či už znížený alebo zvýšený niečo znamená!!! Možno to nemá význam z hľadiska reprodukcie, ale niečo iné určite znamená. Treba sa pýtať, nenechať sa odbiť!
@ketere mňa poslala Dr. Ďurechova z Ferticentra. Ale ktovie, možno aký majú práve deň či náladu. Ona je tiež niekedy čudná
baby aký je váš názor a skúsenosti na CELULARNU ODPOVED VOCI partnerovim antigenom stredne ťažky stupen ??? liečiť či neliecit ?v nitre chcú liečiť v CAR nie že IVF to obide
@zuza00 takto mi to odôvodnil doktor v CAR kvalitní blastocysta má v současné době, při optimální kultivaci, šanci na uchycení cca 50%. Proto neztrácejte naději s druhým embryem. Buněčná imunita v tomto případě nemá vliv na uchycení embrya. Léčka kortikoidy je zbytečná. Embryo má v pátém dni již aktivní placentární buňky, které produkují imunosupresivní látky a to má hlavní význam v uchycení a růstu embrya. Toto je dané genetickým základem a nedá se ovlivnit.
přeji hodně štěstí.
prim. MUDr. Pavel Texl
@zuza00 tak ja napisem co tu jedna baba pisala ako odporucanie od pani doktorky dzurillovej z nitry
"Rada by som Vam vysvetlila, ze tato odpoved nie je protilatkova. Pri protilatkovej imunite sa to obchadza prave metodikou ICSI. Je to imunitna odpoved, ktora zahrna aj odpoved voci HLA-C antigenom, ktore su pritomne aj na spermiach aj na zarodku, pretoze ich "podedi aj od otca""
cize to ivf neobide nakolko nesie aj blastocysta informaciu spermie (bunku)
@ceklis mozno to tak je. Aj ked ja som v centre hovorila, ze ked nemam reakciu na spermie, ale iba na HLA-C ...preco by mala byt imunitna reakcia na embryo, ktore navyse je aj z polovice moje. Odpoved bola: liecba ako nastavila Dzurillova ...cize davky Medrolu ako na kona 20 mg denne. Zase kontrola u nej = zase love. Vysledok: upravene. Vklad: neuspech. Zase kontrola ked budeme chciet pokračovať, samozrejme nie zadarmo.
@bubko2019 boooze :( to je masaker, fakt 20mg denne? :( doslaka
ja som mala 16mg denne a bolo to hrozne, este teraz mam z toho nocne mory a tiez mi to na hodnoty nijako nezaberalo
ale je to divne, ze vdaka medrolu su vysledky ok a neuspesny vklad :( doslaka
ja viem, ze toto je bez na dlhe trate, ale co narobime?
urcite to nevdzavaj, viem, ze je to velmi psychicky narocne, no oplati sa bojovat. drzim silno silno palce
@luckamjar počuj toto nerieš, že nebude dieťatko zdravé z tých liekov.
Už viaceré tu písali čo majú deti cez medrol a sú všetky OK.
Moja mala síce ešte len 3 mesiace, tak sa to až tak nedá posúdiť, ale vyzerá zdravo 😀.
Najlepšie a najpokojnejšie dieťa na planete, čo prespi celu noc od pôrodnice, ani plakať nezvykne, takže ADHD isto nebude 😀 a ani autista to nebude 😀, stále ma hľadá očami a vyškiera sa na mňa keď ma vidí.
Ja som sa toho tiež strašne prestrašne bála, som o tom dosť čítala, hľadala, študovala = a výsledok bol, že kortikoidy (medrol, prednison) by isto nemali mať negatívny vplyv na dieťa.
Pritom ako som chodila po lekároch ako tehotná, tak každý ZDRAVOTNIK kto mi videl že užívam medrol počas tehu (všeobecna, zubar, plucna, aj hematologička dokonca) sa len zhrozene čudovali ako mi to mohli dať užívať počas tehu.
Ver že by to všetkým na celom svete nedávali tí imunologovia (celosvetovo) keby to nebolo bezpečné.
@zuza00
RIEŠ IMUNOLOGIU ! CAR to neobíde. Zmeň CAR keď nevedia čo robia.
Ja som si tiež myslela, že imunitnu odpoveď na spermie obíde IVF - to je pohľad mňa ako laika a ospravedlňuje ma to. Ale nonsens keď to povie lekar v CAR (buď je blb, alebo len chce zarobiť na ďalšom zbytočnom vklade, čiže tiež blb).
Priama odpoveď na toto z Nitry od Dzurillovej od nicku "lienocka1988":
ja som konzultovala tento problém s Dzurillovou ...či ivf neobchádza tie spermie a odpoveď bola "Rada by som Vam vysvetlila, ze tato odpoved nie je protilatkova. Pri protilatkovej imunite sa to obchadza prave metodikou ICSI. Je to imuntina odpoved, ktora zahrna aj odpoved voci HLA-C antigenom, ktore su pritomne aj na spermiach aj na zarodku, pretoze ich " podedi aj od otca" " Čiže sa to IVF neobíde nakoľko nesie aj blastocysta informáciu spermie (bunku).
@majinka81 ahoj. Prečo ti odporučili pri druhom ísť cez centrum ? Len kvôli veku, alebo máte aj slabé spermie ? A odporučili ti priamo umelé oplodnenie (IVF), alebo len insemináciu (IUI) ?
Asi mám toľko rokov čo ty (1981), prvé dieťa mám s medrolom, má ešte len 3 mesiace, ale pravdu povediac som si to rozpísala na papier a ak chcem druhé porodiť kým bude mať prvé 3 roky (kvôli peniazom zo socialky), tak musim koncom tohto roku už volať do Nitry sa objednať. Vôbec sa mi do toho NECHCE pravdu povediac, ešte len teraz som porodila, ale keď zaratam dlžku objednavania do Nitry, čakania na vysledky, čakania na zabratie Medrolu a otehotnenia + rezerva na chorobu (kedy sa nemože isť na odbery) - rovno možem začať riešiť druhe.
Ale teda sa mi nechce isť na umele oplodnenie (už aj nad 38 rokov neprispeje nič poisťovňa), keď prve dieťa sa podarilo cez IUI (Helios Martin) (IUI nebolo potrebne, ja som chcela, chcela som zvyšiť pravdeporobnosť).
Chceš IVF či IUI ? Ja by som najradšej prirodzene :D.
@zuza00 no veď píšeš baba hneď dostala MEDROL !
Vôbec naozaj neviem ako si ten príspevok myslela, ako keby si mi chcela napísať, že imunitu riešiť netreba. Ale v texte je baba že mala medrol, babo nevydržalo bez medrolu. Neviem či sme sa porozumeli.
Si sa pýtala na nazor, som odpovedala.
Neviem či sa len liečby nebojiš a nehľadaš dierku ktory by ti povedala, že "VŠAK NETREBA MAŠ TO OK AJ BEZ LIEČBY". Veď ako chceš.
Môžeš skusiť .... ale vysoko pravdepodobne si zabiješ imunitou svoje dieťa v zarodku. Tak ako ja predtym dve, kym som o svojej imunite proti spermiam nevedela.
Ak chceš ešte dotlačiť do verzie BEZ LIEČBY IMUNOLOGIE tak ti ešte môžem napisať, že vedľajšie učinky uživania medrolu boli hrozne a doteraz mam následky užívania medrolu ☹. mam problem chodiť po 3ibyte, čo ma všetko stale boli (zlepšuje sa to pomaly).
A to mi zabral na prvy šup (nie je to bežne), otehotnela som hneď a vysadil sa do 8 mesiacov.
Mne to stalo za to a chystam sa druhy raz ...
Takže kontrola u lekára je embryjka videl, činnosť srdiečka videl - super , ale mám zvåcseny zltKovy vak. Neviete čo to znamená? Na kontrolu mám ísť o 2 tt

Ahojte baby neviete co toto znamena hlavne tie voci partnerovi. Dakujem