Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@rosalie1411 Ahoj, mne to robili Iscare Ba a nepotvrdili sa mi v maternici. Dokonca ich tam bolo este menej, nez je norma. Lebo NK bunky sa v tele v urcitom pocte nachadzaju len to nesmie byt viac ako je norma. Aj v pripade ak sa najdu v maternici tak sa nasadzuju intralipidy 🙂 kludne ak nieco este potrebujes vediet, zodpoviem co viem 🙂
@zuzzi18 Ahoj, môžem sa spýtať, kde napríklad robia tieto vyšetrenia NK buniek z maternice? Ideálne ak vieš poradiť Bratislavu. Ja som mala minimálne zvýšené NK bunky z krvi, dali sme pred KETom aj po KETe intalipidy, blastocysta ako lusk, už morfologicky lepšia byť nemohla😉, no test z krvi negatívny😉 Tak rozmýšľam, že okrem vyšetrenia genetiky embryjka, by som skočila na test aj NK buniek z maternice. Vopred vďaka.
@janie7 ahoj mne ich robili v Iscare BA. Mne ich vysetrovali po prvom neuspesnom vklade a na druhy vklad aj napriek tomu ze mi ich v maternici nenasli mi doktorka nasadila pre istotu aj intralipidy (oni vytvoria lepsie prostredie pre embryjko) a vklad vysiel ale skoncil v 5tt ako biochemicke. Takze patrame dalej, v NK bunkach to u mna asi nebude. Nasledne sa ani v krvi nepotvrdili.
@zuzzi18 vďaka za info 😊 a nie je to niečo ako kyret, že sa po tom musí mať pár mesiacov pauza?
Ja mam zvýšené NK bunky, takže ak aj preventívne dávajú intralipidy, keď sa zistia v maternici, potom je to asi jedno.. A bola si aj na vyšetrení na repro imuno ci len v centre ti robili?
@rosalie1411 robi sa to na 19-22 den cyklu a nasledujuci cyklus sa moze ist na vklad, nie je potrebna pauza.
Preventivne to dava moja doktorka ale nie je to uplne bezne. Ano teraz riesim reproimuno a pojdem aj na hematologiu. Na reproimuno mi ale z krvi tie NK bunky nezistili, ja mam zvysene cytokiny, takze u mna bol to problem ze druhy vklad skoncil ako biochemicke
@zuzzi18 Aha, ďakujem krásne za info, ale ty si asi ich pacient. Ja všeobecne nedokážem otehotnieť a to mám všetky hodnoty ukážkové, tiež už som bezradná, lebo vek mi už vyhadzuje parádny blinker 😉 Ja som mala nasadené v Brne aj intralipidy, len je teraz otázka, či pomáhajú rovnako aj keby som mala zvýšené NK bunky v maternici, či tam netreba iný zákrok. Presne, aj mne to tak vysvetľoval môj doktor z Brne, že vytvoria lepšie prostredie pre embryjko a je to oveľa lepšie ako embryoglue- citujem môjho doktora: No žadný zázrak to embryoglue není🙂
@janie7 a mas aj reproimuno aj hematologiu asi podchytenu ze? ja mam este len 32 rokov a nemam uz ziadne vlastne vajicka, riesime preto darovane
ja som si pri poslednom vklade dala aj intralipidy aj embryoglue a vtedy sa embryo chytilo aj ked v 5tt odislo ale predsa to bol pokrok takze ja na embryoglue verim 🙂 budem si ho davat aj pri dalsich vkladoch.
@zuzzi18 No ja mám 42😉 a bez problémov vyprodukujem po stimulke 12 vajíčok a nemala som najvyššiu dávku😉 Sám môj doktor nechápal🙂 Bola som pripravená, že pôjdeme do darovaných aj my, ale po sone zahlásil, že ne ne, skúsime to z vlastnými. Toto bolo moje prvé IVF a prvý KET, tak som verila v zlaté brnenské ručičky, ale zrejme to nestačilo. Ja mám v tele asi nieaký blok či čo. Áno mám aj hematológiu a reproimuno, aj HyFoSy, manžel má spermigram ako plemenný býk, aj genetiku máme ukážkovú,sliznica maternice po Estrofeme perfektná, dokonca sme po sone naplánovali kvôli výbornej reakcii skorší vklad, príznaky tehotenstva po vklade ako z učebnice a test negatívny☹ Jasne, možno si aj ja dám embryoglue nabudúce.
A nemáš náhodou zvýšené cytokíny alebo protilátky proti embryjku?
@butterfly333 ahoj, co ti povedali na to colostrum? IgG nie je cytokin,ale imunoglobulin, ktory ma ulohu v imunite. Colostrum je super, ale obsahuje okrem ineho aj cytokyni a teda ak mas zvysene cytokiny nebrala by som ho. Ja tak spatne rozmyslam ze som otehotnela právě ked som ho
vysadila,ci tiez s tym nesuviselo. Colostrum prave podporuje imunitu a ak sa trochu akoby předávkuje clovek moze posobit aj na embryjko ze telo proti nemu bojuje.
@pink_lady vieš čo toľko toho sa ma pýtala že som na to colostrum zabudla. No idem na krv tak dúfam že výsledky už budú ok.
@janie7 no kedze mas 42 a zatial sa nepodarilo tak asi niekde nejaky problem bude, akurat ze nanho nikto neprisiel este. Keby nebol problem, tak by ste predsa nemuseli riesit IVF. Nenavrhli vam nejake dalsie vysetrenia? Pri vyssom veku sa riesi aj genetika embryii (to ze vasa genetika je ok neznamena, ze aj embrya gu geneticky vhodne). Kolko Vam ich este ostalo?
ano ja mam zvysene cytokiny, uz som zacala liecbu a este idem k hematologicke, aby som mala dusu na mieste a spravene vsetky vysetrenia, ktore sa daju. Az potom pojdeme na dalsi vklad.
@janie7 drahá vieš čo som bola teraz na imuno tak tam sa ma dr pýtala či mi robili v BA tu aktivitu komplementu no neviem či v tom bude problém u nás že sa embryo neuchytilo alebo len tie cytokiny no som hlavne zvedavá na to ale budú výsledky.
@zuzzi18 Veď to Zuzi, každý lekár tu na SR ma len chváli, že akú mám perfektnú maternicu, že ani 30 ročné takú nemajú, o AMH ani nehovoriac, to aj sám doktor v Brne zíral a nikto nevie kde je problém, až na doktora v Brne, teda on mi dal aspoň rôzne možnosti liečby. Až tam som sa dozvedela, že mám jeden vaječník vyššie a že, keď mám sklon k PCOS, tak aj to môže byť problém prirodzeného otehotnenia. Som skoro ústa otvorila, ako Kelišová, keď sa divila. Samozrejme genetiku embryí mi navrhol hneď, keďže sme do IVF išli s vlastnými vajíčkami, ale oni na PGT-A nemajú proklientský cenník, majú to nacenené v sete po 4 embryjka a mne sa po PK uchytili 2 blastocysty vhodné na vklad, takže sa nám to ako samoplatcom neoplatilo, iba žeby nám to zaplatil on🙂 a s genetičkou na telefóne ako Žolíkom, sme sa to rozhodli risknúť, ona nám totiž hovorila, že maximálne nám hrozí, nieako to vyrátala, že iba na 2 percentá Downov syndróm, ale v tom prípade by sa embryjko začalo vyvíjať, len by sa stoplo, prípadne by sa vyvinulo úplne, čo vôbec nie je môj prípad, tak si stále myslím, že problém musí byť niekde inde, len netuším kde. Zistila som ale, že vyšetrenie NK buniek z maternici robia v Nitre, tak tam skúsim brnknúť.
A užívaš Medrol na tie cytokíny alebo to nemáš až také strašné? Ja som išla na reproimuno hlavne kvôli tomu, že sestra má protilátky proti embryu, no u mňa sa nepotvrdili, akurát mám trošku zvýšené NK bunky z krvi, ako som ti už spomínala.
@janie7 a ten spg ste dávali robiť rozšírený? Fragmetacia DNA? Keď sa z toľkých vajíčok udržali len 2 blastocysty. Kamoške tak zistili ze muž má dosť zle spermie a to ho na prvy pohľad podľa spg chceli dat ako darcu...
@butterfly333 Moja ja mám taký tušák, že u mňa sa história opakuje, že krpec sa prvý týždeň uchytil, všetky symptómy tomu nasvedčovali, len potom ho niečo stoplo. Podobné pocity som mala aj keď sme sa pokúšali otehotnieť prirodzene a jeden krát to bolo, ako som ti už spomínala tehotenstvo na hrabe, len potom hcg začalo z ničoho nič klesať. To ma vtedy poslali domov ako mätúci prípad, že počkáme a potom mi pichli Agolutín. Ja tam do tej Nitry budúci týždeň brnknem a keď tam budeme, spýtam sa jej aj na tú aktivitu komplementu, tiež by ma to zaujímalo, ak ma nepredbehneš 🙂
@milakrasna Ahojky, myslím, že rozšírený spermiogram sme dávali robiť tiež, ale dávnejšie, teraz nie. Ono, asi ho dáme spraviť znovu rozšírený, aj keď si nemyslím, že by bol problém v manželovi, lebo z 12 folíkov sa podarilo oplodniť 8 embryjok, avšak nejde mi do hlavy jedna vec, 4. deň PK som mala 5 morúl, 4 v ideálnom stave a jednu pomalšiu, avšak na 5ty deň prežili iba dve, jedna mega super blastocysta, tú sme aj vložili a druhá pomalšia, na tú sme počkali na 6ty deň, tá bola 5BB, čiže tiež vhodná na vklad. A oni tam v CAR majú embryoskope, čo je že vraj ešte lepšie ako geri inkubátor, tak dodnes nechápem, čo sa stalo.
@janie7 ja som mala na 5.deň vyhatchovanu blastocystu (môj vek 30, mužov ešte menej) a po PGT nebola vhodná. Takže odpoveď na svoju otázku sa nedozvies,je to príroda. Žiadna metóda na tejto zemi neodhali všetky poruchy, ktoré embryo môže mať. Ani žiadna technika. Aj geneticky vysetrene sa nemusí prijať alebo sa prestane v prvom trimestri vyvíjať. Jedine co môžeme urobiť vysetrit maximum a myslieť pozitivne 😊
Mate za sebou len jeden pokus z toho sa nedajú robiť závery. Určite by bolo fajn mat PGT, refreshnut spg podporiť spermie vitamínmi (spermia dozrieva 90 dní) takže výsledky bude vidno až po nejakom čase.
@milakrasna Veď práve, presne ako hovoríš, to mi dával aj môj doktor v Brne za pravdu, že ani geneticky ošetrená a morfologicky perfektná blastocysta, sa nemusí uchytiť, či správne vyvíjať. Len ako som už spomínala @butterfly333 podobné pocity uhniezďovania som mala aj keď sme sa pokúšali otehotnieť prirodzene, len teraz boli ešte intenzívnejšie a ako z učebnice, a jeden krát to bolo tehotenstvo na hrane, len potom hcg začalo z ničoho nič klesať, čiže ja mám podľa mňa v tele niečo, čo blokuje vývoj embryjka, avšak nemám ani protilátky proti embryju, ani alergiu na partnerove spermie. A o tom dozrievaní spermijí mi nemusiš nič hovoriť, môj muž bol učebnicový príklad, prekonal chrípku a následne išiel na spermiogram, čistá Azoospermia: ejakulát neobsahuje žiadne spermie, mňa normálne až zamrazilo, po troch mesiacoch ho išiel zopakovať, pred tým som ho nadopovala Folandrolom a Kotvičníkom a spermiogram mal ako z učebnice, dokonca niektoré hodnoty vykazovali aj o pedesiat percent lepšie hodnoty ako bola norma, urológ sa ho normálne pýtal, či to môže publikovať🙂
Ďakujem krásne za rady, som si ich pekne pozapisovala a tebe, pokiaľ sa nemýlim, želám krásne tehuľkovanie😉
@janie7 ďakujem..držím palce nech sa podarí ☘️😊
@milakrasna Taktiež ďakujem a verím, že druhý pokus už bude úspešný😉
@janie7 ja som na krv objednaná 2.3.
@janie7 nám sa podaril až šiesty 🙈 ale paradoxne v Brne na prvý šup 🤷♀️ stále to beriem ako zázrak ☘️
@milakrasna moja, to si mala dobre na nervy a ešte raz srdečne gratulujem🎂, už len teraz nech v zdraví tehuľkuješ. A u Vás bol aký problém, ak sa môžem spýtať?
My sme boli hneď rozhodnutí ísť do Brna, ja som si môjho doktora veľmi obľúbila a aj hlavne kvôli tomu som si ich vybrala, že celú dobu sa mi venuje iba on, kedže to bolo naše prvé IVF, tak som veľmi dúfala, že bude aj úspešné. Manžel sa strašne rehotal na našom rozhovore, keď mi robil sono pred vkladom, hovorí mi, že folíky tam nemáme, tý tam nechceme a cysty tam taky nemáme a ty tam už vubec nechceme😉 Mi potom hovoril, že sa tam s nami cítil ako v materskej škole😉
Ja verím, že aj my sa dočkáme čoskoro tohto nádherného zázraku🙏 Každopádne sa s mojim doktorom chcem ešte po výsledkoch z repro imuno telefonicky porozprávať, rozmýšľam, keďže máme urobenú biopsiu oboch embryjok, že by som biopsiu toho vloženého embryjka poslala spätne na genetiku, koordinátorka to overovala a je to možné a ak to bude geneticky v poriadku, potom príčina rozhodne nemôže byť v genetike. A možno niečo nové navrhne on sám, vždy má kopec alternatív🙂
@butterfly333 Tak to ma určite predbehneš😉 Potom ale budeš zrejme čakať ešte na výsledky z krvi a povedali ti, že do kedy ich budeš mať? Pravdepodobne po odbere už nebudeš mať konzultáciu, až po výsledkoch, že?
@janie7 no to neviem kedy budú výsledky to som sa veru nespytala ale spýtam sa keď pôjdem na krv. No a výsledky len prepošlem im to a uvidím aké budú výsledky.
@butterfly333 Aha, tak skús dať prosím ťa potom info, aby som sa vedela časovo zariadiť. A s tými výsledkami to myslíš tak, že to pošleš potom Tomovi? Ja by som si to s ním osobne, prípadne minimálne telefonicky prešla, ale neviem ako ste dohodnutí.

@zuzzi18 ahoj, prosím ta, ty máš skúsenosť s tou biopsiou maternice? Ja to zvažujem, viem, že to robia v Martine.. A ak sa potvrdia zvýšené NK bunky v maternici, aký tam je potom postup? Tiež intralipidy? Nemáš k tomu lepšie info? 🙂