icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

milakrasna
8. feb 2021

@barborennka ja mam alergiu na mliecnu bielkovinu a brala som medrol pol roka cca. Je to kortikoid utlmi alergickú reakciu a možno ti vôbec nič nebude. Ja si pamätám ze som zjedla napr mliecnu čokoládu a vôbec som sa nevychádzala, co za iných okolností bolo ihneď. Keby ti robí problémy tak ho vysadis...

barborennka
8. feb 2021

@milakrasna ja som s mliečnou bielkovinou v pohode, ja nedokážem vôbec stráviť mliečny cukor a medrol ho obsahuje. Keby si dám mliečnu čokoládu tak do par minút mam šialené tráviace problémy a do toho sa mi teda moc nechce. Neviem na co tu laktózu pchaju už aj do liekov..

milakrasna
9. feb 2021

@barborennka je to stabilizátor. Nachadza sa vo veľké liekoch žiaľ bohu 🤷‍♀️

junyk
9. feb 2021

Ahojte dievčátá. Chcela by som sa vás opýtať na názor 🙂 predsa ste skúsenejšie. 😊 mna reprodukcna imunologia este len o pár dní čaká v NR. Verim, ze na zakladne aj vasich skusenosti mi viete dat nejake odpovede 😊.
Presla som si behom roka dvakrat MA raz v 8tt a raz v 10tt a odvtedy este jedným samovolným potratom v 6tt. 😞 stale si davam otazku ci moze byt aj na imunologickej strane chyba, nakolko viem ze u mna platilo, ze aj tri dni pred ovulaciou sme mali pohlavný styk a spermijky si pekne čakali na uvolnené vajíčko. Merala som BT tak podla toho som si znacila styk a graf mi vzdy pekne znacil ovulku. Viem to naisto nakolko moj muzicek pracuje v statnej sprave a kedze sme netlacili na pilu, tak v case plodnych dni sme mali kazdy treti den styk a otehotniet viem pomerne do 3 cyklov.
Máme spravené hematologické, endokrinologické a genetické vysetrenie. Partner spermiogram este nemá, tak preto si davam otazku, ci podla vas moze aj napriek tomuto byt, ze aj moje a jeho látky sa takzvane "nemusia" a moja imunita vyhodnoti plod za votrelčeka. Viem, že nie ste imunologičky 🙂 ale ako tak čítam niektoré máte bohaté vedomosti, však bohužial ste si mnohé aj vy týmto museli prejsť. Všetkym prajem aby ste mali čoskoro pri sebe svoje zdrave babatka 😍 a dakujem za Vase reakcie

butterfly333
9. feb 2021

@junyk ak ešte teda nemáš imunologiu tak môže byť problém tam môžeš mať zvýšené cytokiny aj NK bunky teda čo môže brániť uhniezdeniu. Ja idem dnes na imuno do NR prvý krát. Chodila som do imunvital no tam nie som moc spokojná.

junyk
9. feb 2021

@butterfly333 dakujem takze cytokiny a NK bunky sa prejavuju vlastne neskor? Ked oplodnene vajicko sa uz hniezdi? Myslela som ze cytokiny a NK bunky sa uz rovno v rannom reprodukcnom procese prejavia.
Tak potom daj vediet ako si dopadla v NR 🙂

butterfly333
9. feb 2021

@junyk no mne dr v BA povedala ze ak aj otehotniem tak moje telo plod vypudi berie ho ako cudzie teleso koli tomu ze mám zvýšené cytokiny no NK bunky mám trolinku nízke aj tak mi pred vkladom aj po dala intralipidy teda aj medrol pol roka som brala no intralipidy sú vraj na NK bunky na zníženie no baby tu písali o imunoglobinoch tak sa jej dnes spýtam.

janie7
9. feb 2021

@junyk Ahoj, trošku to upresním: Vyššie NK bunky bránia primárne uhniezdeniu, ale aj donoseniu krpčeka. Vysoké cytokíny a aj protilátky proti trofoblastu, čiže embryjku zabraňujú hlavne donoseniu bábätka a konči to MA☹

butterfly333
9. feb 2021

@janie7 moja našla som colostrum poznáš to nemohlo by to pomôcť na tie cytokiny IgG a tak ja mám nízke to IgG. Spýtam sa na to dr.

janie7
9. feb 2021

@butterfly333 Ahojky😉, nemyslíš náhodou cytokíny In-g, lebo ja som žiadne IgG nenašla v mojich výsledkoch😉 Ja mám ten jeden typ úplne v norme a druhý trošku zvýšený, ale na to mi lekárka povedala, že to je zanedbateľné. Každopádne sa na to popýtaj, od toho sú tí lekári tam a daj echo ako si sopdla🙂

junyk
9. feb 2021

@janie7 dakujem pekne za objasnenie. 🙂
Ja som v tomto este novacik 🙂 tak dufam ze nic nenajdu a tam budeme OK. Na hematologii mi nasli nejake nizke pozitivity, tak uvidime ako dopadneme v NR na repro

junyk
9. feb 2021

@butterfly333 pred vkladom ti odporucili pol roka vopred brat medrol? Ci staci aj nejaky kratsi cas pred tym?

❣Baby a tie ktore mate medrol, tak uziva sa uz pred planovanym tehotenstvom alebo počas tehotenstva alebo to je individualne?

butterfly333
9. feb 2021

@janie7 ano myslím IgG v sére to mám nízke. No uvidím čo povie dnes dr a teda hlavne potrebujem aby mi vzali krv a zistili ako sú na tom cytokiny.

butterfly333
9. feb 2021

@junyk no ja som medrol začala brať vo februári na vklad sme mali ísť v marci no práve v ten deň začala korona teda zatvorili hranice od piatku 13.3 takže sme sa do Brna na vklad nedostali ale až v júli. Preto som ho tak dlho brala v októbri som ho už vysadila. No niektoré baby ho začali brať ako zistili že sú tehu.

janie7
9. feb 2021

@butterfly333 Presne, dôležité je aby ti zobrali znovu krv, lebo všetky hodnoty sa mohli úplne zmeniť, samozrejme verím, že len k lepšiemu🙂 Ja sa už neviem dočkať zajtrajška, keď pôjdem na krv ohľadne hcg, môj muž mi zakázal testovať doma😀. Mi hovorí, však vidím, že si tehotná😀, ale tak už to vydržím, lebo má pravdu v tom, že vždy keď som doma testovala, vždy bol tehu test snehobiely☹ A už teraz plánuje cestu do Brna na intralipidy🙂

butterfly333
9. feb 2021

@janie7 moja moooc držím palčeky verím že je všetko tak ako má byť.

janie7
9. feb 2021

@butterfly333 Ďakujem krásne, nápodobne silno držím palčáky aj ja tebe😘😘

janie7
9. feb 2021

@junyk Za máličko, určite potom pisni ako si dopadla😉

milakrasna
9. feb 2021

@janie7 daj vedieť ako si dopadla ☘️👏

milakrasna
9. feb 2021

@junyk pol roka pred vkladom by bolo hrozne 🙏 ty by si mala ideálne otehotnieť do pol roka od zaciatku brania. Niekde to dávajú od KET, niekde par tyzdnov pred KET a niektoré baby začnú brat až keď su tehot 😊

junyk
9. feb 2021

@milakrasna presne 🤭 pre nas snazilky znamena pol roka ako pol života 😊

suzanca86
9. feb 2021

@janie7 drzim palce <3

butterfly333
9. feb 2021

@janie7 no moja ja už som doma boli sme vo vnútri 1h a dr veľmi príjemná. No všetko možné zapísala pozerala výsledky z imunvital a pýtala sa prečo mi nebrali krv na aktivitu komplementu neviem síce čo to je no hneď ma objednala na krv 2.3 bude to stáť 240€ kašlat na peniaze len nech zistia kde je problém a teda potom da liečbu podľa výsledkov a až potom na vklad keď to bude ok už nebude riskovať.

janie7
9. feb 2021

@butterfly333 No super, radšej nech máš porobené všetky dôležité vyšetrenia a potom hopky dupky na vklad k Tomovi😉 A som veľmi rada, že aj prístup, bol oveľa lepší, Komplement alebo komplementový systém je sústava približne 30 sérových a membránových proteínov, ktoré sú dôležitou súčasťou nešpecifickej (prirodzenej, neadaptívnej) imunity. Hlavnou zložkou komplementu je 9 sérových proteínov označovaných C1-C9, ktoré vytvárajú hlavnú kaskádu vedúcu ku chemotaxii ostatných zložiek imunity, opsonizácii cieľovej bunky a jej osmotickej lýze. Ústrednou zložkou komplementu je proteín C3. Existujú tri spôsoby aktivácie komplementového systému – tzv. alternatívna, lektínová a klasická cesta.
To som to múdra, keď som to zadala do uja Googla😀

butterfly333
9. feb 2021

@janie7drahá som to čítala aj ja na nete ale tak celkovo čo to je .No hlavne nech porobia čo treba a podľa toho sa uvidí vklad teda až apríl máj keďže v marci idem ešte len na krv potom čakať na výsledky a začať liečbu. No hlavne nech už to je všetko spravené.

monik84
9. feb 2021

@junyk Ja som uživala medrol od polovice novembra 2018 a po 3 mesiacoch mi kazali prisť na krv a potom doktorka odporučila isť na KET. Na KET som bola až v júni, KET vyšiel a stále som brala medrol až do 15tt. Ja som ho brala skoro rok.

suzanca86
9. feb 2021

@monik84 a mala si nejake nasledky po roku?

smejulinko
10. feb 2021

Dievčatá pomôžte mi alebo kto má skúsenosť mi to vysvetlit alebo čo má čaká
Moja diagnoza
Záver:
FW v norme, KO - Leu, Hgb znížené, leukogram - Neu abs. Počtoch znížené
REPRO CBP - NKbb % a abs. počtoch zvýšené, NKTbb a Treg v norme
Itracelularne cytokiny - nepreukázaná zvýšená produkcia TNFa a IFNx v CD4, bez prevahy Th1 profilu
Nepreukázaná špecifická celularna odpoveď voči partnerovým antigenom a trofoblastu
Parametre humoralnej imunity - znížená hladina IgG
Skrining autoprotilatok negatívny
Skrining APLA, ACLA, protilátky proti nosičom fosfolipidov - zvýšená hladina protilátok IgM voči protrombinu
Protilátky proti ovariam, spermiam, zóna pellucida v norme
Ciliaki v norme, aTG v norme
Vitamín D nedostatočná substitúcia
Cytotoxicita NK buniek v norme

Diagnoza:zvýšená zastúpenie NK buniek v periférnej krvi, zvýšená hladina protilátok IgM voči protrombinu
Hypoimunoglobulinemia v triede IgG, etiologia v dif.dg., hraničná lekopenia
Hypovitanimoza Vít. D

Chcela by som sa opýtať či dane výsledky neboli trosku skreslene lebo keď som bola na odbere som dosť krvacala po zamlčanie potrate.
Týmto sa chcem opýtať či s danými výsledkami môžem ísť na vklad alebo ich mám riešiť a dať ich do normálu.
Začala som aj brat tabletky na znížené štítnej žľazy,...
ďakujem

zuzzi18
11. feb 2021

@smejulinko Ahoj, a k diagnoze ti nikto nenavrhol liecbu?? Co sa tyka NK buniek, na tie sa nasadzuju infuzie intralipidov. Zalezi na tom ako ich mas zvysene. Niekedy staci az pred vkladom tyzden a tyzden po vklade a potom podla vysledku vkladu. Dolezitejsie vsak ako NK bunky v krvi su NK bunky v maternici - vtedy je to vacsi problem ze zabiju embryo. Robi sa to biopsiou maternice - jednoduchy zakrok priamo v CAR za 5 min vsetko hotovo.
co sa tyka Dcka tak samozrejme treba ho doplnat tabletkami a ostatne co si pisala vyzera na hematologicky problem. Tam ak este nie si sledovana, urcite by som sla.
Co sa tyka stitnej zlazy, tam tiez zalezi aku mas teraz hodnotu TSH a ci mas T4 v norme. Idealne pre otehotnenie je mat TSH okolo 1,5 max.

suzanca86
11. feb 2021

@zuzzi18 Ahoj Zuzi a prosim ta, kde robia tu biopsiu maternice za 5 min? Pocula som, ze v niektorych CAR to robia ambulantne, avsak co som pisala, tak mi odpovedali, ze pod narkozou, ja by som radsej ambulantne..