icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

suzanca86
18. feb 2021

@zuzzi18 odpisali mi, ze si mam s tym poradit sama (pytala som sa, ci mam pokracovat v liecbe, kedze vysledky vysli inak) a ze si mam sama vybrat lekara a laboratorium, ktoremu doverujem... Cize mi to pripada byt trosku neprofesionalne v zmysle, ja naozaj neviem usudit, kt. laboratoriu mam doverovat viac..

zuzzi18
18. feb 2021

@suzanca86 no tak to nic moc veru

suzanca86
18. feb 2021

@zuzzi18 ano, neviem, asi pockam 2 mesiace, kedze uz mam tie kortikoidy v tele a dam si spravit kontrolny odber v nejakom tretom laboratoriu :D ak existuje..

sjuzik15
18. feb 2021

👋👋 ahojte, ako dlho trvaju vysledky v imunovitale?

butterfly333
18. feb 2021

@sjuzik15 ja som prvý krát na výsledky čakala 7 týždňov

zuzzi18
19. feb 2021

@butterfly333 prosím ta a aj pri kontrolných je to tam bolo tak dlho?

sjuzik15
19. feb 2021

Tiež som chodila do Imunovitalu, je tomu rok.
Odporucili ma tam z car, kde mi vyšli protilatky voči spermiam. V imumo sa to uz nepotvrdilo, ale vyšli mi cytok. Pretože som mladá, navrhla liečbu Igampliou, 8 tyždňov 2x/tyždenne. Posielam Vám výsledky, ako to vtedy dopadlo. Pomohlo mi to, vysledky ukažkové, záver bol, že môžem prirodzene otehotnieť. Po polročnej neuspešnej snahe sme to vzdali a do dnešneho dňa absolvovali 2x neuspešne iui. A moja otazka znie, oplati sa absolvovať znova imunologiu pred IVF, ak nezabrala ani vtedy a ani po jej uspešnej liečbe som neotehotnela?

sjuzik15
19. feb 2021

@butterfly333 ja si uz nepamatam kolko som ja cakala 🤦‍♀️ a neviem ci tam stiham ist pred ivf, alebo ci sa to oplati vobec tam chodit.

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 ked sa vam nedari otehotniet napriek tomu, ze vysledky z imunologie uz si mala v norme, tak bude mozno problem inde. Ostatne vysetrenia mas spravene? Endokrinologia, hematologia atď?

janie7
19. feb 2021

@sjuzik15 Ahoj, je to podľa mňa individuálne, ja som čakala ani nie 2 týždne, ale povedala som im, že som pred IVF. Ja by som išla na tvojom mieste znovu, po cca roku sa hodnoty môžu zmeniť, no neviem, či si bola s Imunovitalom spokojná, ja teda nie😉

sjuzik15
19. feb 2021

@zuzzi18 nie nemam ziadne vysetrenia, kedze mi na imuno robili krvne testy na 4 strany, nepotvrdila sa ani stitna zlaza, ani nejake dalsie skutocnosti, taktiez u mojho obvodneho lekara mam vsetky vysledky v poriadku nepovazovala som to za potrebne. Zijem zdravo, citim sa zdravo. Nemam rada lekarov a dupovanie liekmi. Aaaaj ked suhlasim, ze nieco v poriadku nebude ked sa nedarí.

lienocka20989
19. feb 2021

@sjuzik15 ja som bola 19.1. na odberoch a rovno ma objednali s termínom po výsledky na 16.2., s tým ze jednu hodnotu volali ešte počas mojej návštevy telefonicky

sjuzik15
19. feb 2021

@janie7 nemala som konkretny problem.
Liecba zabrala, so setrickou a doktorkou som bola spokojna, cennik nezmenim 😁 a ani moj nazor na repro imuno na SK, ze je estelen v plienkach a liecba sa urcuje na zaklade vyskupov a knih.

milakrasna
19. feb 2021

@sjuzik15 tie výsledky sa v čase menia. Ja by som si to dala skontrolovat znova. Inak si prvý prípad kedy počujem ze niekomu pomohla igamplia. Vacsine bab iba zhoršila výsledky 🤷‍♀️

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 urcite treba patrat po pricine, castokrat nad ramec toho, co odporucaju lekari..ti posielaju na jednotlive vysetrenia az ked sa nedari, pripadne po neuspesnych pokusoch, ked je na to indikacia..z vlastnej skusenosti radim neist na IVF bez komplet vysetrenia stitnej (to ze je napr TSH v norme neznamena, ze je to idealna hladina pre otehotnenie), hematologie (nie iba tej v CAR), reproimunologie a podrobneho spermiogramu, samozrejme hormonalny profil ale ten je snad samozrejmost..vyhnete sa tak zbytocnym neuspesnym vkladom

milakrasna
19. feb 2021

@sjuzik15 súhlasím so @zuzzi18 tiež by som nešla na KET kým nebudem mat všetko vysetrene. Je som to brala tak ako ty mala som 29 nič mi nebolo problem nebude. 5 KETov a nič... Potom mi zistili protilatky na embryo 🤷‍♀️ brala som medrol, dokonca aj Hematologicka mi dala preventívne Fraxiparine. Niečo z toho pomohlo,podľa mňa medrol ale keby nejdem po vyšetreniach tak tehotna nie som...

sjuzik15
19. feb 2021

@milakrasna prosim ta a to ti zistili kde?
@milakrasna dakujem vam za rady.

sjuzik15
19. feb 2021

@zuzzi18 ďakujem.
Obvolala som 11 endo. nikto ma nevezme, alebo volny termin v septembri, hemato detto 🤦‍♀️ tak ja neviem, funguje niečo vôbec v tomto štáte? Takymto systemom sa nedostanem na ivf do konca roka a nie to na buduci mesiac. 😩

butterfly333
19. feb 2021

@zuzzi18 nie tak 2-3 týždeň

zuzzi18
19. feb 2021

@sjuzik15 ano to su velmi narocne vysetrenia na cas, caka sa tam mesiace..neviem odkial si, ja som k endo isla cez CAR (priplatila som si 80 eur za prve vysetrenie ale dali termin do dvoch tyzdnov a uz som ich pacient, vyborna endokrinologicka Dr. Kalafutova v Ba a isla som tam cez Iscare) a k hemaologicke som objednana k Dr. Drakulovej na Kramaroch, stacil mail s vysvetlenim mojej situacie a sestricka mi hned odpisala a dala mi termin na 8.3. (pisala som im koncom januara). vsade ale treba vymenny listok

janie7
19. feb 2021

@zuzzi18 A prosím ťa, na endokrinológii, okrem štítnej žľazy, tú mám v poriadku - teta robi na hematológii, tak mi vždy spraví odber aj na štítnu žľazu keď k nej idem, čo tam ešte môžu zistiť? Či ma pre mňa význam tam ísť na vyšetrenie.

e1i
19. feb 2021

@zuzzi18 dolezite je aj vysetrenie sy lepivych dosticiek a tie dr Drakulova nerobi. robi ich centrum hemostazy a trombozy.

suzanca86
19. feb 2021

@e1i ja som si ho u Drakulovej vydupala, poslala ma do Martina, lebo zevraj len tam to robia s pochopitelnou interpretaciou vysledkov.

zuzzi18
19. feb 2021

@janie7 no ako hovorim, to ze je napr. TSH v ramci normy (ta je tusim v niektorych labakoch az do 5,10) neznamena, ze pre otehotnenie je to idealne. Mne cely zivot iba hovorili na beznych kontrolach ze v norme v norme ale mala som to na hornej hranici..ked sa na to uz pozrel endokrinolog skrz IVF a predosly neuspesny pokus tak predsa nasadila Euthyrox, nakolko ideal pre otehotnenie je TSH na urovno okolo 1. Ja uz mam teraz 0,7. Este dolezitejsi parameter je T4 aby bolo v norme - lebo to ak sa nemylim by v opacnom pripade znamenalo autimunitne ochorenie a to je tiez velmi neziaduce pre otehtnenie a treba to liecit (tiez Euthyroxom). Treba vzdy riesit s endokrinologom to, ze sa nedari otehotniet. Spravny endokrinolog by na to mal reagovat inak nez len povedat, ze vysledok je v ramci normy..

e1i
19. feb 2021

@zuzzi18 mne endokrinologicka povedala ze tsh do 2 je ok

e1i
19. feb 2021

@suzanca86 áno aj mňa moja vtedajsia hemato poslala na toto vyšetrenie zvlášť. Len upozorňujem aby si ostatné nemysleli že automaticky urobí aj hento

janie7
19. feb 2021

@zuzzi18 Ďakujem krásne za detailné informácie🙂 Skúsim sa teda aj ja objednať k Mudr. Kalafutovej, prípadne sa popýtam ešte môjho gynekológa či nevie niekoho odporúčiť, aj keď najradšej by som všetko absolvovala v Brne😉

milakrasna
19. feb 2021

@sjuzik15 repro imuno

milakrasna
19. feb 2021

@suzanca86 a ako sa lieci táto diagnóza? Pretože podľa mňa 99% týchto hemato problémov konci fraxikom alebo clexanom. Ci mate niekto nejakú inú skúsenosť?

zuzzi18
19. feb 2021

@e1i áno do 2 je norma 🙂 aj vtedy v CAR odporucaju vklady. vseobecne plati, ze cim nizsie TSH tym lepsie, lebo ked sa embryjko uhniezdi a zacne sa produkovat HCG tak stupa aj TSH tak nevadi, ked je zena aj mierne prestimulovana, aspon nevyskoci potom to TSH rychlo hore.