Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@suzanca86 ja by som mohla uz aj knihu napisat o mojich diagnozach..treti vklad s Medrolom a intralipidmi a fraxikom nevysiel. Embryjka sme vlozili dve a ani netukli. Dr. povedala, ze statistikcky s darovanymi vajickami by som po troch vkladoch a styroch embryjach bola uz davno tehotna, ze ieco tam stale brani tej implantacii. Nakolko som mala v minulosti endometriozu, nasadila mi trojmesacnu liecbu tabletkami, ktore odstavia uplne menzes aby sa endo skludnila a nasledne pojdeme na vklad. Este mi vypisala ziadanku na MR panvy na Kramare aby sme odhalili pripadne loziska, ktore nie su na utz vidno aby vedela vylucit, ze ta endo tam nie je a nerobi ona problem pri neuspechoch. Nasledne este pred vkladom urobime aj endometrialny skratching a postuchneme maternicu, nakolko Dr. hovori ze je leniva a musime ju trochu nastarotvat. Druhy vklad mi vysiel tiez po biopsii endometria, takze chceme ist touto cestou a vzdy pred vkladom postuchnut. Zaroven som kvoli tomu zacala aj cvicit hormonalnu jogu a som objednana aj na akupunkturu. Moja Dr. hovori, ze z medicinskeho hladiska uz sme takmer na konci, ze vsetko mame preverene ale ze telo musi fungovat dobre ako celok. Nie je to len o dobrej maternici a kvalitnom embryu. Tak uvidim, co prinesu dalsie tyzdne
@doomuska27 to je zvlastne. Ja som mala cely zivot totalny nedostatok Dcka ale ako pocas IVF som zacala pravidelne brat, tak mi stuplo az na hodnotu 45, som nechapala ze az tak vystrelilo..
@zuzzi18 Ahojky, s tým MRkom som aj ja milo prekvapená, že sa to takto dá. Áno moja, som už po druhej punkcii, ale scenár ako prvý krát, začiatok úžasný, dokonca 3.deň PK sme mali 6 embryjok z 8mych oplodnených v ideálnom stave a na konci PK ostali 3, z ktorých sa im jedno pri biopsii rozpadlo 😢 Tak máme celkovo 3 embryjká, ešte s jedným z minulého roka a čakáme na genetiku embryjí. No teraz som mala posledné 4 dni, maximálne dávkovanie, jedla som kopec vitamínov, dali sme aj metódu MACS + embryomonitoring a houby z toho ☹ Ideme bud. týždeň zopáknuť repro - imuno a potom kooonečne prevetrať hlavu a telo na dovolenku.
Ty máš ešte mrazáčikov, že?
@luckamjar Ahoj Luci, to ma mrzi, ze az 5 :( ja 3 a je to zaber... Urcite vsetko prekontrolujem, kym sa do toho pustime 4 x avsak uz mi robili asi vsetko a teda jedina vec, co vyskocila bola imunita, ale nasledne bola v poriadku. Ono ten myom mam tak nestastne, prave tam, kde sa uhniezduju embryjka, avsak predtym bol v stene maternice a hovoril mi gyndos, ze je to v poriadku a az pri tretom prerastol do maternice i ked ten dalsi, co ma operoval povedal, ze to nemuseli dobre vidiet, ze ultrazvuk nie je presny, tak dufam, ze fakt v tom je pes zakopany.. Drzim palceky, nech to vyjde, niektore zeny bohuzial aj 8x potratia, kym sa podari, ale netreba nikdy stracat nadej <3
@zuzzi18 Drzim palce! Super, ze si naozaj dobre monitorovana a snazia sa o vsetko, aby to vyslo! Treba naozaj skusat aj nemozne a hlavne dobrych lekarov. Mne to pozerali 2 gyndosi a ziadny mi nepovedal, ze toto posledne odislo kvoli myomu, az tento posledny a hned ako sa pozrel na ultrazvuku. Drzim palce <3
zdravím dievčatá, dnes začínam protokol s Clostilbegytom, mám uvedené 4x1 tbl. mám ich zjesť naraz 4, alebo rozdeliť? ďakujem
@mondolina 4x1 znamená 4 krát denne 1tbl takze rozdeliť
@niikoletka
ďakujem
@mondolina podľa mna si vždy radšej zavolaj doktorke lebo toto sú veci ktoré nestojí za to riskovať hľadaním na nete alebo diskusiami na MK🤷🏻♀️. Ale to je len môj názor, lebo mne keď mám niečo brat viackrát za deň VŽDY píšu že 1x ráno 1x večer ale tebe keď napísala len 4x1 tak neviem či by som to nebrala len raz po 4🤷🏻♀️
@elka77 ja som zdravotná sestra a som si istá zápisom liekov ;) každopádne pri clostyle je to jedno aj keby si dala naraz aj po jednej aj po dvoch to je úplne jedno keďže sa v tele kumuluje a je dôležitá dávka nie čas
@niikoletka
ďakujem ti veľmi pekne ♥️
@niikoletka mne ho doktorka napríklad predpísala brat naraz preto som jej tak odpísala 🙂.. z mojich skúsenosti to píšu doktorky do zaveru nie vzdy jednotne/rovnako, a preto som sa radšej vzdy ešte opýtala, aby som nebrala lieky nesprávne🤷🏻♀️.. ja sa v tomto na MK proste nespolieham však jeden telefonát k dr.ma nezabije podľa mna treba byt opatrný v užívaní liekov a byt si istý 🙂 ale chápem ze keď si vo fachu tak je vysoký predpoklad ze to bude tak ako hovoríš 😊. Ja som len typ čo sa proste radšej uistí v tomto priamo u dr🤷🏻♀️.
@zuzzi18 super ja som konečne po asi 6 rokoch zase krásne opálená a som sa každé leto čudovala že vo sa neviem odpáliť a nenapadlo ma ze to môže byť dckom
Ahojte dievčatá,vy ste tu už skúsené ,chcem sa spýtať ,pri darcovskom programe pri IVF budem musieť navštíviť repro.imunológiu? Co mi budú robit,budem užívať nejaké lieky aby sa prijalo DV? V centre mi nič o tomto nehovorili akurát že s mojou krvnou skupinou sa dlhšie čaká na darkyňu
Ahojte žienky.chcem sa prosim vas opytat.podarilo sa nam prirodzene otehotniet a hned som bola na repro v Nitre.dnes prisli vysledky.zvysene embryotoxicke cytokiny,nasadeny medrol.zabral medrol ked uz bolo tehotenstvo rozbehnute (8tt+2)?
V 2019 MA,2020 IVF-KET + medrol uz pred vkladom 3 mesiace.mame dcerku.a teraz sa podarilo prirodzene,mame velky strach. Ak by sa tu nasla nejaka zienka co mala podobny problem,bola by som rada.dakujem
@janasim Ahoj, ja mám tiež IVF s DV a doktorka mi pri prvom aj druhom vklade nasadila preventivne 5mg Prednisonu ale to niektorí lekári dávajú aj pri IVF s vlastnými vajíčkami. Ide o to, že prednison pôsobí protizápalovo, ak by sa telo rozhodlo bojovať proti embryjku náhodou. Ale vo všeobecnosti to nie je tak, že kvôli tomu že je to embryo z darovaného vajíčka, ho telo ženy horšie prijme. IVF s darovanými vajíčkami majú ďaleko vyššiu úspešnosť než IVF s vlastnými, takže to sa vylučuje 🙂
Každopádne ísť si vyšetriť reprodukčnú imunológiu nie je vôbec naškodu ešte pred prvým pokusom. Základnú reporimuno by ti určite mali urobiť aj v CAR. Rozšírenú dávajú robiť skôr už po neúspešných pokusoch keď je na to nejaká indikácia. Ty však môžes ísť na reporimuno do imunocentra aj sama si nechať povyšetrovať veci, čo odporúčam.
Baby, objedavali ste sa do NR mailom alebo telefonicky? Mne sa tam nedari dovolat. Diky.
@vianocka288 iba mailom,telefonicky sa mi nikdy nepodarilo dovolat.
@vianocka288 oni funguju mailom🙂
@janasim aj ja mavam pravidelnu mestruaciu ale AMH 0,12 takze bez sance na vlastne vajicka. Mam len 32 rokov a este mi vyvstavlo aj kopec inych diagnoz, takze aj ked sme mali uspesne oplodnenie a mame 6 velmi kvalitnych blastocyst, tak stale bojujeme. Som v Iscare BA u Dr. Grossovej.
Ahojte, chcela by som sa spýtať, na to vyšetrenie imunologiu potrebujem aj odporucanie alebo tam iba zavolám a poviem že by som chcela vyšetrenie kvôli potratom, alebo ako ste to riešili, ďakujem
@miro100 zavolas, sestricka sa spyta aky mas problem, ochorenia a povie ti co treba. Vymenny listok som mala od gyn. a muz od obvodaka (iba napisali “prosim o imunologicke vysetrenie)
@gabu_lienka ďakujem, tak skúsim lebo môj gynekológ povedal že 2xpotrat sa veľmi nerieši až 4 a viac ale ja nechcem čakať
@miro100 moja gyn mi tiež povedala to iste, že nemám zbytočne stresovať.. pritom som vôbec nestresovala len som si dovolila sa opýtat aké sú možnosti aby som o dieťa znova neprišla… povedala to s tým repro imuno ale že to nemam riešiť, že to je zbytočne, že až keď prídem o dieťa 3x🙈. Aj tak som to riešila a VĎAKABOHU lebo mi zistili problém a po 4mesiacoch od toho ako som sa začala na repro imuno liečiť som nakoniec otehotnela bez umelého oplodnenia.

@suzanca86 ahoj! Mrzia ma tvoje straty 😔 ja len k tomu myomu, ono naozaj nie je take jasne ani jednoznačne že spôsobil potraty v takýchto skorých stadiach. Kolegyňa mala pri prvom tehotenstve fakt veľký a počas druhého jej tam našli dokopy vraj 3 mensie. Jedine čo robili bolo že ich sledovali a všetko slo tabuľkovo ako ma a dodnes ma tie myomy v maternici. Bohužiaľ áno, je mozne, že práve tebe tam ten myom spôsobil problém…tipujem že ak sa ti uhniezdilo niekde v jeho blízkosti tak maternica tehotenstvo nevyzivovala dostatočne…napriek tomu je stále možnosť že nie vždy bol myom dôvodom potratu. Určite ešte popri odstránení myomu premyslaj aj nad inými vyšetreniami ktoré nemáte aj keď je to hľadanie ihly v kope sena 😔. Ja som uz potratila 5x…uz nám ani nevedia pomôcť, vraj mame len skúšať.