icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

gabu_lienka
28. aug 2021

@miro100 pokial si dobre spominam, tak mi sestricka na reproimuno povedala, ze indikaciou na vystrenie su dva potraty. Skus zavolat/napisat mail. Ked ti da termin uz len zavolas svojmu gyn, nech ti pripravi vymenny listok. Ja som si vygooglila ze repro imunologia existuje, objednala sa a potom som si bola pytat vymenne listky. A este sa urcite objenaj aj na hematologiu a endokrinologiu.

miro100
29. aug 2021

@gabu_lienka dobre, tak to skúsim aj ja. Endokrinológia je štítna žľaza že? To chodím aj mám lieky ale ešte hematologiu teda poriesim

miro100
29. aug 2021

@elka77 ďakujem tak toto som potrebovala počuť 😉 a gratulujem 😊😊

elka77
29. aug 2021

@miro100 za malo, keby dačo tak sa kludne pýtaj rada poradim v com viem 🙂

sjusiquatro
5. sep 2021

Na odber na lacno ale po pol noci vodu mozem ze??

rosalie1411
5. sep 2021

@sjusiquatro treba veľa vody piť, aby si nemala hustú krv.. Berú dosť ampuliek 😊

luci_ba
6. sep 2021

@kvietocek1989 ahoj, dufam že ti moj príspevok pomôže aj ked si už pisala dávnejšie. Ja som to mala takto: po dvoch skorých potratoch som bola o.i. na reproimuno, kde mi vyšli zvysene cytokiny. Nasadený medrol 8mg s tym že do 6 mesiacov otehotniet. Nepodarilo sa. Teda medrol som postupne vysadzala. Asi týždeň po poslednej tabletke dve čiarky na teste (podla sona som vtedy bola asi tak 5+3).o 30 minút po teste mi už brali krv -btw nikdy nezabudnem na to ako sestrička zagulala očami ked som jej povedala že už medrol neberiem. 🙄asi takto. Po 6 dňoch na moje naliehanie boli výsledky (povodne mali byt o 14 dni) samozrejme cytokiny zvýšené. Čiže som zacala brat medrol asi v 7tt a teraz sme chvalabohu 25tt 🙏 napís ako pokracujes, budem rada

miro100
6. sep 2021

@elka77 ďakujem, tak už si aj pýtam radu 🙂 keď som bola ešte 2011 na hematologii a nič mi nezistil, mám si zopakovať vyšetrenie alebo stačí keď zoberiem toto do NR

elka77
6. sep 2021

@miro100 ja osobne som určite za to, si to zopakovat, a hlavne po takom case, množstvo veci sa mení a vidím to teraz aj po 3mesiacoch keď idem na hemato alebo aj na imuno. Či už v menšom merítku ale myslím že aj vo väčšom. Na hemato ti pokojne môžu teraz objaviť už časom zhorsenu zrazanlivost alebo “len”chybajuci vitamín D, v každom prípade to stojí za ten jeden odber . Ja som sa už poučila že proste kým sa dá a človek ma na to čas a nervy tak si treba dať vysetrit čo to dá🙂..napríklad ešte príbeh z Hemato odo mna a od asi 3 mojich známych-vraj mutácia génu MTHFR je úplne nič (to mi tam zistili) a k tomu nejaké PAP-1-či čo 😅 už ani neviem tie skratky nuz a že ma to každý 3ti človek tak nemám riešiť…ale v CR dali kamoskam po neúspešných IVF potom vraj na základe tohto zistenia clexan/fraxiparin a to IVF potom vyšlo 🤷🏻‍♀️Možno náhoda neviem🤷🏻‍♀️.. mne to tiež twraz vyšlo ako som začala s fraxi ale aj s medrolom tak neviem či to bolo jedným či druhým 🤷🏻‍♀️Ja som menila aj pracu a bola som viac vklude a zmenila som aj stravu takze viac faktorov zmeny naraz.. aby som teda nahádzala všetko len na fraxi či medrol.. najme keď ten medrol som prestala brat bez vedomia lekara lebo to ťažký liek nuz a výsledky mám dobre a tehotná tiež stále som vďakabohu…

kvietocek1989
6. sep 2021

@luci_ba ahojcek.dakujem velmi krasne za tvoju skusenost.zatial sme 11tt+1.nasadeny medrol z reproimuno.14.9 idem konecne ku gynekologicke na poradnu.dufam,ze malicke je v poriadku.ten strach je obrovsky a kazdy den dakujem ze je babatko s nami.buduci tyzden idem na reproimuno na odbery krvi.a este stale beries medrol ci uz vysadili?

luci_ba
6. sep 2021

@kvietocek1989 tak to je skvelé, že sa drzite, prvých 12 týždňov najhoršich budes mat za sebou 🙏🙏 uz neberiem, on sa vysadza vždy od 15tt. Zaujímavé je, že aj na kontrolnom odbere pred vysadenim som ich mala mierne zvýšené, tie hodnoty.

kvietocek1989
7. sep 2021

@luci_ba veru tieto tyzdne su narocne pre mna..ja som pri dcerke tiez vysadzala do 18tt a stale zvysene.ale doktorka mi to vysvetlila,ze uz dieta je vyzivovane cez placentu.ale aj tak som sa bala.ale chvalabohu sme to zvladli a mame 10 mesacnu dcerku.my sme ani neverili ,ze by sme mohli mat dalsie deticky takze pre nas je to zazrak 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

luci_ba
7. sep 2021

@kvietocek1989 tak to je úžasné že uuz mate doma jeden poklad 🤗 Ano takto to aj mne vysvetlila to vysadzanie, napriek tomu sa mi zmenil pohľad, už to nebol ten hnusny medrol, ale čo ked sa niečo stane keď ho vysadim. chápeš 🙄

luci_ba
7. sep 2021

@kvietocek1989 a inak ešte mi napadlo, či to skutočne nejako pomohlo, myslim ten medrol. Keď aj ty aj ja mame skúsenost, že boli cytokiny zvýšené napriek liečbe ?? Ale to len taka myslienka

kvietocek1989
7. sep 2021

@luci_ba ja ked som bola prvy raz na vysetreni mala som straaasne vysoke cytokiny.az medrolom klesli.ked som porodila o pol roka som bola na kontrole.cytokiny boli v norme,povedali ze vacsinou sa to po porode upravi a nebude potrebna liecba,ak by som otehotnela.ale po vysledkoch krvi ihned nasadili medrol,lebo cytokiny znova vyskocili.takze za mna dakujem medrolu,fraxiparinu atd.ze mam zdravu dcerku a dufam,ze aj toto babatko uspesne donosim aj vdaka medrolu 🙏🏻

michaelaj174
10. sep 2021

Ahojte, pridam aj ja svoju skusenost s repro Imuno. cca 3 a viac rokov snahy a ani jedno tehotenstvo, ani naznak. Vsetky vysetrenia za nami. Muz ma raz teratozoospermiu, raz ma SPG v poriadku - bohvie cim to je. Ja = veeeelmi vysoke embryotoxicke cykotiny. Na moju otazku ci to je dovod ze nie sme tehotni "moze, ale nemusi byt". Ja som to pochopila tak, ze to sposobuje potraty v skorom stadiu tehotenstva...kam sme sa mi nidky nedostali. Nasadení medrol dopichana ako sitko, lahsia o par stovak s kopou dalsich vitaminov, ktore by som k tomu mala brat. Vysledok, jeden z dvoch zlych ukazovatelov klesol pod hranicu, druhý nie....IUI nam osud zakazdym zahatil, pukli mi nervy, vysadila som to a sli sme old school bez tlaku. Psychika a intimny zivot si ziadali pauzu.

Po cca roku ideme do toho opat. Vek nepusti. GIN - fiv. Vysledok teratozoospermia...a moja nocna mora cykotiny? Dnes mi volali z gynfiv, ze to je v poriadku!!! WTF?! Brala som Serapeptazu a omega 3 - ked ma to napadlo, ziadna pravidelnost, vykaslala som na na inofolic a v zime a na jar sme aktivnejsie behali ako predtym a tým pádom som klesla som zo 61 kg na 57,4 kg. Moje akne sa tiež zlepšilo (a to co mam na tvari je teda ina tragedia v čerstvých 34 rokoch). Niekde som citala ze tieto cykotiny sa viazu na tukove bunky, bohvie ci je to tak. Serapeptaza vraj lieci zapal a embryotoxicke cykotiny by tiež vlastne mali byť zápal.....

Takže za nás teraz IUI, možno IVF ...ale až koncom oktobra a serapeptazu nosim teraz vsade so sebou :D :D .

mkatkam
10. sep 2021

@michaelaj174 to je super ,drzim palce. Ako si prosím prisla na serapeptazu? A ak mozes posles mi,ktoru užívaš? Vdaka

elka77
11. sep 2021

@michaelaj174 to je super 🙂 že sa to zlepšilo.. ja som tiež vysadila medrol a výsledky lepsie.. predtým počas uzivania horsie.. potom ale zase lepsie.. neviem.. mám popravde pocit že mi tiež pomohlo omega3, ryby, minimalizácia zápalových potravín (biele pečivo a zemiaky).. nuz ale ktovie… my sme skúsili IVF a nič a nakoniec som si sledovala ovulaciu sama s mojou gyn a keď folikul narástol pichla som si Ovitralle išli sme na to svojim spôsobom 😅😛a nakoniec vyšlo 🤷🏻‍♀️. A tiež som schudla zo 62 na 55.. možno aj to pomohlo 🤔🤷🏻‍♀️. A tu serapeptazu nepoznam kto ti to odporučil prosim ?🙂 ja som takto brala niečo proti histaminu ale nakoniec dr.vravela že to nemám brat že to niesu overené lieky 🙄 hmm… (inak ja mám 32r).
Btw a k Medrolu ešte: čítala som tu veľa o chlapoch a bolaných kolenách a vravi že si že “aaa však každý ma nejaké iné vedľajšie účinky a našom nikdy žiadne z nicoho nemala” a došlo ak na mna 😭, mám to iste čo tu ma každá druha 😢, po dobrati úplne odrovnana kolena alo keby som ani chrupavky nemala, pleť hrozna, vlasy riedke a chlpaté ruky a brucho a aj bok tvare plus aj tvar taká pribratejsia alo keby v spodných lícach 🙈… ale tak čo by sme neurobili pre to mat babo vsakze 🙏🏻😇🙏🏻

sjusiquatro
Autor odpoveď zmazal
michaelaj174
13. sep 2021

@mkatkam Dakujem 🙂 Nechcela som už kortikoidy, tak som googlila a na nejakom fore to na mna vyskocilo. Tak som si o tom čítala a usúdila som, že tým nič nepokazím, keď to vyskúšam. A keď som aj povedala niekde, že to beriem, dostala som súhlasné prikývnutie hlavou :D Tak asi dobre 🙈 Donedavna som mala som 250 000 IU zo slovenskej stránky, ale teraz som ju už nikde nevedela zohnať - zákaz predaja v EU. Tak mam teraz 120 000 IU, tuším z tejto zahraničnej stránky: https://sk.pipingrock.com/inflammation/serrapep...

michaelaj174
13. sep 2021

@elka77 wau, to je super, že sa vám takto podarilo ❤.....u nás sledovanie cyklu a ovitrelle nepomohli.

Mne nebolo z medrolu na začiatku nič, ale pri tom si človek nemôže dať poriadne nič od bolesti - u mňa veľký problém pri MS. Rozhádzalo mi to cyklus a po mesiaci som sa začala cítiť zle...na žalúdok mi to robilo zle, cítila som sa ako v neustálom PMS stave...Vyplašili ma, že sa mi zhorší pleť s bratím medrolu a to ja som mala strašné akné predtým. Ako poviem ti, nikdy som nemala takú krásnu pleť ako keď som brala medrol. Po vysadení zasa zlá pleť + soberoiká dermatitída a vypadala mi polovica vlasov (to som netušila že z toho).

Serrapeptazu som vygooglila a vyskúšala. Ako neviem či to zabralo, ale určite som tým nič nepokazila 🙂 Je to na rôzne iné veci, takže za skúšku to stálo.

Histamínovú intoleranciu mám ževraj aj ja...ŽEVRAJ, ja sa cítim ok :D

ddudu
13. sep 2021

Ahojte, mala by som otázku, možno blbú. Na vyšetrení reprodukčnej imunológie odoberú len krv alebo čo všetko sa robí? Nevadí keď budem mať akurát menštruáciu alebo tesne po? Ďakujem za každú odpoveď. 😚

zuzzi18
13. sep 2021

@ddudu áno iba krv a je jedno v akom štádiu cyklu si

ddudu
13. sep 2021

@zuzzi18 ďakujem 😊❤️

vianocka288
14. sep 2021

@ddudu mne brali 11 ampuliek krvi. Pi vela cistej vody pred odberom, aby si nemala hustu krv. Partner odovzdal spermie (abstinencia pred odberom 4-5 dni). Ak si mala v poslednej dobe kyretaz, tak musis byt uz po “sestonedeli” aby neboli skreslene vysledky.

elka77
15. sep 2021

@michaelaj174 no mne nakoniec tu histamintku teraz nepotvrdili ale merali mi to nejak inak ako pred rokmi kedy si len pametam nejaké dve skratky a dve hodnoty do 10 a nad 10 🤔 a tam mi vysla 🤷🏻‍♀️… teraz to merala jednou premennou ktora vraj ma byt pri histamine pod 3 a ja som mala 40 🤷🏻‍♀️. Nevadi no… s týmito cytokinmi aj keď to tu citam aj zo skúsenosti a aj zo slov lekar mi to príde ešte strašne neprebádaná oblasť 🤔..asi na com sa všetci zhodneme je snažit sa eliminovať permanentne napätie/stres, trosku zlepšiť stravu (aspoň eliminovať zapalove potraviny), pripadne kto ma nejak viac kul navyše tak trosku zhodiť (ale mne vždy vravela že som hranične nízke BMI a aj tak cytokiny boli🤷🏻‍♀️..ale tak aspoň som stravu upravila) nuz a ten medrol či užívať či nie to je na diskusiu.. ma vedľajšie účinky to sa asi baviť nemusíme.. a ja som rada že som do toho isla..verim že pomohol, ale či ma zrovna on priviedol k babu to si už istá niesom.. myslím že to bola kombinácia veci… netreba brat medrol ako tu záchranu typu “aaa zistili mi cytokiny toto bude riešenie”. Tak myslím že ten medrol nefunguje 😅🙂🤷🏻‍♀️. A ešte k tomu cyklu a ovitralu, ten ovitral bol už hádam desiaty co sme skúsili😀, nuz bola to kombinácia všetkého.. plus možno mame šťastie aj že sme pomerne mladi..(33 a 32)..
Ach veľa faktorov zohráva rolu pri otehotneni je to až neuveriteľne 😕..treba len skúšať a raz v jeden pokus sa to už proste stretne to šťastie s našou snahou 😊🙏🏻

vero013
16. sep 2021

Ahojte. Ktore centrum reprodukcnej imunologie v Presove by ste odporucili? Adla alebo Alergoimun? Budem vdacna za kazdu skusenost 🙂

strojarka25
17. sep 2021

ahojte chcem sa opýtať vystrujú sa na repro imuno aj chlamýdie?

elka77
17. sep 2021

@strojarka25 podľa mna nie. Na to je gynekológ 🤔. Aj mne to vyšetroval gynekológ.

gabu_lienka
17. sep 2021

@strojarka25 vystrenia na komplet vsetky choroby (chlamydie, ureaplazmy atd) mi robil gynekolog a “cerstve” vysledky som posielala na reproimuno