icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

evadek
9. okt 2015

@fatma1
@ingrid0105
@zibi tento krem mam...a objednavala som ho aj z tej stranky ...

http://www.oliveland.sk/oliveland/eshop/38-1-Zd...

tam je aj vela info

zibi
9. okt 2015

@evadek super...nei nahodou z wild yam? ja mam tabletky zo starlife z toho

evadek
9. okt 2015

@zibi ano..je🙂

michelitta
9. okt 2015

@zibi ahoj diki za info. a co su to NK bunky to je to isté?ci to mam asi v norne..a to tnf a th1?neja sa tomu nerozumiem 🙂) vit D mam vignettol viac sa najviac vstrebava a je aj najucinejsi,dala mi ho aj dzuriilova aj poradila homeopatka..aky je rozdiel medzi prednisonom a medrolom..lebo na krabicke mam napisane methylprednisolonum a je to medrol..ok pridala som sa do skupiny tak prestudujem..su to overene veci?lebo tu na koni vies ako to je,ked jedna napise tak druha to hned spravi🙂))

zibi
9. okt 2015

@ingrid0105 malo by ti to zabrat..ty mas tusim aj IFN zvysene ..mozes mat aj plucnu mykoplazmu ..to by ti mal obvodak alebo plucny skontrolovat..
ja si myslim ze nejaka bakteria, streptokok, pripadne mykoplazma ti to zvysuje....klacid dobre ucinkuje na bakterie neznameho povodu , teda , je tam vypisanych asi 30 veci na co ucinkuje, ale v podstate ked ti envedia zistit, treba ked tak aj dvojfazove napr. klacid a cyplox plus zospodu maxmiror alebo nieco take..
ja som citala na zahranicnych forach , ze davaju antibiotika proti mykrobom , a inym pliagam pred ivf..cize ono to zmysel ma.... a zbytocne ti imunitu hrotia... proste ja veirm, ze cytokyny a tnf maju povod v nejakom zapale, a tam je zbytocne brat kortikoidy , kym nezistis z coho to je..lebo tvoje telo ich stale produkuje, kedze zapasi s nejakym zapalom ....

lucia2505
9. okt 2015

@srnanka21 ano zistili mi bunkovu imunitu na partnerove spermie, mam nasadenu liecbu na 8 tyzdnov a potom kontrola. Momentalne to beriem 2 tyzdne. Co sa tyka Gynfivu,ja tam tiez chodim,mam tam este 8 embryi zamrazenych,takze to nejako hadam dotiahnem do uspesneho konca,ale co sa tyka pristupu,tak nie som spokojna. Ked som sa ich po neuspesnych vkladoch pytala,ze ake vysetrenia mam absolvovat,tak mi nic neporadili,povedal mi doktor,ze ja ziadne vysetrenia nepotrebujem,ze som uplne zdrava,ze to je u mna len otazka pokusov,no ved jasne,treba co najviac zarobit na mne najprv. Tak som si vsetko mozne pozistovala tu na koniku a objednala som sa na hematologiu,hysteroskopiu a nakoniec imunologiu a prave tam je teda problem. A to na mna v centre kukali ako na debila,ze no tak nech to teda absolvujem,aby som mala dusu na mieste a uplne boli nasraty,ze som nechcela hned dalsi vklad,ale najprv tieto vysetrenia vsetky. Teraz som zvedava ako sa budu tvarit,ked pred dalsim vkladom dojdem na konzultaciu a poviem im aka som bola "uplne zdrava". A to uz ani nehovorim o tom,ze partnera mi nechcel ich urolog vysetrit,napriek tomu,ze mame vyslovene odporucanie z Nitri,lebo ma zvysene leukocyty v ejakulate. Pan urolog povedal,ze to nie je dovod na urologicke vysetrenie a navyse v ich spermiograme (pred 5 mesiacmi) leukocyty nemal. Akoze je to tam jak u debilov.

zibi
9. okt 2015

@ingrid0105 CRP ti ukaze pozitivne kd mas nejaku bakterialnu infekciu - mykoplazmy su nieco ine ako bezne bakterie aneviem ci ich zvysene CRP odhali ..preto treba krv a mykoplazmy sa aj inak liecia , inymi antibiotikami ako klasicky ked mas bakerialnu infekciu
a potom mozes mat aj nieco virusove a to ti uz vobec crp neodhali ..cize preto by som sa len na to ako na jediny ukazovatel nespoliehala
fakt pochod plucne, ORL - usne, nosne, krcne, zuby , a proste povedz , ze ti toto z imunologie vyslo, ze ides na ivf a ze potrebuejs vediet, kde ten zapal mas, pretoze momentalne su tieto veci taka novinka a ze preste mas zvysene TN F a cytokiny a ze ti preto s a nedari otehotniet..ono ked to lekarom takto vysvetlis, konkretne co potrebujes, tak oni to potom riesia.... pripadne sa mozes odvolat na centrm reprokuckne, ktore ta poslalo na vysetrenie...

zibi
9. okt 2015

@lucia2505 hlavne ze sa gin fiv na ich strankach obhana tym ako spolupracuju s reprodukcnou imunologiou ... toto je uplne biznisove centrum a to mi strasne vela bab povedalo, ze hrozny pristup a len tlacenie na ivf 😝 😠 nedaj sa, clovek nei je milionar aby hazardoval aj so svojim telom, aj s embryjkami, plus stale stimulky,? nech sa daju vypchat

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko a na plucnom si bola? ktore konkretne cytokiny mas zvysene..napis mi vysledky ..

skaredekacatko
9. okt 2015

@zibi poslem ti tu hodnoty.

skaredekacatko
9. okt 2015

Tu su tie hodnoty prve potom po subcuvii a nasledne po medrole.

zibi
9. okt 2015

@lucia2505 ako bunkovu imunitu na partnerove spermie? ci protilatky??
skus omega ten ryby olej citronovy ..jamieson.jednej kocke z temy co mam , sa uplne vyrovnali ... tak viem, ze je to uspesne ... 🙂

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko ti robili plucne a vysertrovali z krvi mykoplazmy? lebo prave to IFN co maas ako prve moze hovorit o taktomto zapale..a to ti ani crp nezisti ani nic...skusila by som plucne

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko minule som to davala do svojho blogu to vysvetlenie a ako jedno s druhym suvisi

TH1aTH2 koncepcia

TH1 cytokiny- tietu su najma - IL2, IFN-y,TNF-alfa.

Tieto cytokiny zohravaju dolezitu ulohu pri implantacii embrya. Akakolvek nerovnovaha medzi tymito cytokinmi, moze sposobit, ze sa embryo nedokaze uhniezdit. Na embryo vplyvaju casto toxicky, zabranuju rast a vyvoj plodu a sposobuju casto aj potrat v rannych stadiach tehotenstva.

TNF - sposobuje apoptozu- bunkovu smrt, buniek trofoblastu a IFN, tuto vlastnost este zvysuje a nasledne moze sposobit aj narast NK buniek.

Nasledne pozname TH2 cytokiny - IL4, IL10 a TGF-B.

Tieto cytokiny posobia protizapalovo a nasledne ochranuju plod. Akonahle je nerovnovaha medzi tymito cytokinmi sposobuje to situaciu v organizme, ze telo nedokaze spravne ochranovat embryo.

Na reprodukcnu imunologiu ma velky vplyv aj hormon progesteron. Progesteron, moze byt oslabeny roznymi vplyvmi , napr. poruchou zleho telieska, pripadne aj hypotyroeozou. Najma zeny, ktore otehotneli po IVF, mozu mat nedostatocnu tvorbu progesteronu, lebo telo este nemuselo postrehnut, ze "otehotnelo", kedze sa to neudialo prirodzenou cestou. Preto je dolezite, aby sa doplnali vysoke davky progesteronu - utorgestan a to az 1200 mg denne. Bolo dokazane, ze tento pocet mg dokaze elimiovat agresivne nk bunky, cytokyny a tnf a tym padom implantacia prebehne v poriadku. Aj ked je to len jednen faktor z celeho mnozstva, ktore na to vplyvaju -vid vyssie. Je dolezite nepodcenovat progesteron. Ma na imunitu a znizenie imunity velky vyznam.

Zvysene TNF - je vzdy prejavom nejakej infekcie, ktora moze byt aj bezpriznakova. Preto je dolezite preliecit pacientku a zistit, kde by sa mohol zapal nachadzat. (zuby - paradentoza, kosti, klby, borelioza, alergia, reuma, bakterialna infekcia nezisteneho povodu, gynekologicke zapaly, preliecit aj partnera.

Taktiez zvysene cytokiny - casto krat sposobuje nejaka bakterialna alebo virusova infekcia, ktora mohla byt prechodena a casto z nasho podhladu bezvyznamna. Je dolezite, aby bolo skontorlovane vsetko, co moze sposobovat zvysenu imunitu a nasledne poruchy plodnosti. Vid vyssie.

skaredekacatko
9. okt 2015

@zibi vdaka len mne odporucanie na plucne nedali a pisala som bergendiovej ze zapal mi nenasli ze ci by netrebalo zistit tie mykoplazmi a ona len ze mam preist na dexamed . mne moja dr brala krv a stery.Mykoplazmi sa zistuju z krvi?

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko no moze aj gyndsos zospodu
ale z krvi ..skus gyndosa pytat, ci ti nemoze zobrat krv na mykoplazmy , alebo mozno este kozna?

skaredekacatko
9. okt 2015

@zibi cakam este na stery od gyndosa a ked ten nic nezisti tak neviem nemozem.len tak nabehnut na plucne ked mi nikto neda odporucanie. Neda sa to liecit prirodne. Uz fakt neviem co mam robit. Tak sa jej opytam ci by mi nezobrala krv na mykoplazmi.

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko jedine , ze by si od dakoho zohnala antibiotika na to ... 😝 klacid zabera na mykoplazmy a je sirokospektralny
nemas nejaku znamu v lekarni alebo doktorku a imnologicka ti nemoze predpisat, ? ako nechapem ze oni nepriedpisu, ved ked zistia oni pricinu tak preco to nedotiahnu, pytaj ju , ci ti neda.... ako tak naslepo a cielene..boze ved kolko zbytocne antibiotik jeme .. jedna navyse ti neuskodi

skaredekacatko
9. okt 2015

@zibi teraz kukam na vysledky od vseibecnej a tam mam neut cize neutrocity 72.5 a naju byt len 68. A to si nik nevsimol proste niekdr musi byt problem.

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko posli mi vysledky na mail kuknem ti este raz na to..krvny obraz a spol.

skaredekacatko
9. okt 2015
zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko mozes tu prvu tabulku odfotit zpredu nie z vrchu ?

skaredekacatko
9. okt 2015
evadek
9. okt 2015

inak ja beriem teraz konopny olej..ze ma super vela tej omegy....🙂..len keby nechutil tak blee..

zibi
9. okt 2015

@skaredekacatko
podla tych vysledkov si myslim, ze mozes mat nejaky zapal alebo infekciu len ti ju nikto esten obobjavil
paradentozu ti vylucili aj zapal dasien? ORL si bola ,? vytery z hrdka. z nosa, z konecnika, ??? mozes mat hocjaku plaigu?
roibli to toxoplazmozu, toxokorezu, yersiniu? remutologicke vysetrenie? protilatky ANA mas v norme?
plus to plucne ..je toho dost ..nejaky zapal tam bude kvoli cytokinom len musia dost na to ze aky.... proste to tnf sa ti musi znizit..

skaredekacatko
9. okt 2015

Idem este k zubarovi v pondelok nech mi urobia snimku. Vytery robili len z nosa a hrdla plus gyndoska brala stery v pondelok budu vysledky. Reumotologicke vyslo oka u vseobecnej. Ak myslis tie antifosfolipidovr protilatky igGa IgM tie su oka. Anti-nukl.protilatky ANA neg.

skaredekacatko
9. okt 2015

@zibi
Idem este k zubarovi v pondelok nech mi urobia snimku. Vytery robili len z nosa a hrdla plus gyndoska brala stery v pondelok budu vysledky. Reumotologicke vyslo oka u vseobecnej. Ak myslis tie antifosfolipidovr protilatky igGa IgM tie su oka. Anti-nukl.protilatky ANA neg

lucia2505
9. okt 2015

@zibi bunkovu imunitu,nie protilatky...aj nato to ucinkuje? Beriem inak vitamin d3 5000 od Swanson

waw
9. okt 2015

@zibi dakujem velmi pekne za odpoved.Mas pravdu busenie sa zvyraznilo ked som nemala magnesium.Kontaktovala som Girovsku ktora mi poradila na cas vysadit medrol a sledovat či sa tachykardie budu opakovat alebo vymiznu aby sa to dosledovalo.Podla jej názoru dávka 4 mg by to nemala robit.Myslim si však ze vsetko je individualne aj ten výskyt neziaducich ucinkov.Ja by som nerada vysadila ked už ho beriem tri mesiace.Znova by sme museli prerušit snazenie.

ingrid0105
9. okt 2015

@zibi ak neudu dobre vysledky terazpo dexamede tak idem po lekaroch. tiey nechcem pchat do seba lieky zbytocne.ja nemam ziadne potiae s dexamedom, ale aj tak.