Rozhodovanie o darovaní vajíčok
Ahojte ženy, išli by ste do darovania vajíčok? Mám už dve zdravé detičky, dalšie nie sú v pláne a 28 rokov..
Už mi to dlhšie vŕta v hlave, že by som do toho šla.
Aký máte nato názor? Vedeli by ste si predstaviť, že sú na svete geneticky "vaše" deti, ktoré nikdy nebudete poznať?
@anonym_40c970 ja mam tiez,dieta z ivf.
Druhe prirodzene.
Ale do tohto by som isla len v ramci rodiny...sestre. inak nie.
Vlastne netusim, ci je to v ramci rodiny u nas vobec povolene
@snowflakenel nie, bnie je to povolene...u nas je darcovstvo anonymne
Ja ak by som mohla, hned by som darovala. Matka by bola ta, ktorej ste bunku darovali a to je ten najuzasnejsi počin ktory moze zena zene preukázať🖤na slovensku je matka ta, ktora dieta porodí a da mu lasku nie ta ktora dodala geneticky material.citala som tie komentare a cumim. Tie hormony, ktore budes brat 10 dni su tie ktore telo aj tak produkuje kazdy mesiac len su to vyssie davky a to ti povie kazdy lekar, narkóza je kratučká asi 10 min.
@janka1011 Vo svete je to bezne ze sestra daruje vajicka sestre.
@andreatytler vo svete neviem, ale bavíme sa o Slovensku a tu je to nemožné. A chvalabohu že je to tak.
@andreatytler vo svete neviem, ale bavíme sa o Slovensku a tu je to nemožné. A chvalabohu že je to tak.
@janka1011 Autorka nikde nenapisala ze sa bavime o Slovensku. Je tu kopa ludi ktori neziju na Slovensku a tak mozu napisat svoj pohlad na vec a ten nebude mat zo Slovenskom nic spolocne. A hlavne to rozsiri obzori tym co na Slovensku ziju.
Co ti na tom tak velmi vadi?
@janka1011
prečo chvalabohu Bohu?? Mne naoriklad sestra po svojich 3 detoch povedala, ze keby neviem otehotnieť, výnosi nám dieťa! Teda plakala som od dojatia este viac, ked som porodila prve a potom tiez to tretie.
Véd to robíš z lásky k súrodencovi
@janka1011 Autorka nikde nenapisala ze sa bavime o Slovensku. Je tu kopa ludi ktori neziju na Slovensku a tak mozu napisat svoj pohlad na vec a ten nebude mat zo Slovenskom nic spolocne. A hlavne to rozsiri obzori tym co na Slovensku ziju.
Co ti na tom tak velmi vadi?
@andreatytler autorka nepíše nič o zahraničí ani konkrétnej krajine, tak logicky predpokladám, že je reč o Slovensku.
@janka1011
prečo chvalabohu Bohu?? Mne naoriklad sestra po svojich 3 detoch povedala, ze keby neviem otehotnieť, výnosi nám dieťa! Teda plakala som od dojatia este viac, ked som porodila prve a potom tiez to tretie.
Véd to robíš z lásky k súrodencovi
@svetlonos berieš to veľmi jednoducho. Toto je veľmi citlivá téma a bolo už spracovaných viac prípadov, kedy žena, ktorá porodila dieťa inej sa ho potom nechcela vzdať. Toto nie je to isté ako že darujem ti kabát lebo ho už nepotrebujem. Aj keď daruješ vajíčka konkrétnej osobe a potom vidíš to dieťa a vieš, že je tvoje...nie každá to unesie...ja znova hovorím, chvalabohu, že u nás je to prísne anonymné.
@svetlonos berieš to veľmi jednoducho. Toto je veľmi citlivá téma a bolo už spracovaných viac prípadov, kedy žena, ktorá porodila dieťa inej sa ho potom nechcela vzdať. Toto nie je to isté ako že darujem ti kabát lebo ho už nepotrebujem. Aj keď daruješ vajíčka konkrétnej osobe a potom vidíš to dieťa a vieš, že je tvoje...nie každá to unesie...ja znova hovorím, chvalabohu, že u nás je to prísne anonymné.
@janka1011
nie, nechcem vobec zjednodušivat túto temu. Je citlivá a mali by to skutočne robyt vyzrete zeny, ked uz sa tak rozhodnu.
A vykostíme dueta a následne ho odovzdať- fu uplne ina téma! Ja som napisala priamo o sestre a to je iné, tiez určite nie pre každého.
No s tými vajíčkami- je to neber. Ved kolkokrat dospely by chcel realne spoznať zenu, ktoa darovala to jej vajíčko jeho matke. Je tam xy krat aj podla štúdií problem identity.
Na medicine jsem mela domluvenou konzultaci a byla dokonce i na klinice, kdyz za mnou prisla sestricka do čekárny, ze se omlouva, ze mi ten termin musi presunout, protože Dr.musel k urgentni operaci.
Kvuli zkouskam jsem to presunula az na dalsi mesic- a hle, osud to zaridil jinak- mesic na to mi vynechala menstruace a ja byla tehotna s moji nejstarsi dcerou.
Takze ano, ja bych darovala. Jen „osud“ to chtel jinak a v prubehu zivota uz jsem dalsi moznost z ruznych duvodu nemela.
Kdybych mela jine zivotni podminky i zamestnani, a bylo by to u nas v Nemecku nebo Cechach legalne možné, dokážu si predstavit, ze bych dokonce vynosila jinemu paru miminko. Nemam s tim vůbec žádný problem, ani s dárcovstvím vajíček, ani spermii, ani se surogatnimi matkami.
Je to na konci dňa aj tak na tebe. Kopa ľudí tu napíše, že si to nevie predstaviť, lenže nevedia si predstaviť ani aké to je, keď pár nemôže použit vlastne bunky a spolieha sa len na darcov a darkyne. Je to obrovský dobrý skutok. Ja sama som zvažovala že darujem dávno predtým, než sme riešili dieťa my. Teraz som na druhom brehu, riešime problémy vôbec otehotnieť. Tie pohľady, že po svete bude behať "vaše dieťa" sú jedným uhlom. Druhý je, že darujete bunky, dieťa bude ľudí, ktorí ho splodili, DNA ženy, ktorá dieťa nosí sa prenáša na bábätko aj keď nešlo o jej vajíčko, su tam spermie jej partnera. Je to úplne iné, ako keby ste darovali hotové embryo vás a vášho partnera.

Ja už darovať síce nemôžem, lebo som mimo vekovej hranice, ale keby som bola mladšia, idem do toho úplne v pohode. Sama som podstúpila 2x IVF síce s vlastným materiálom, tiež som sa bála injekcií a stimulácie, ale nič hrozné to nie je, ani som nevedela, že stimulujem a na kliniku som sa vždy tešila, pracujú tam veľmi milí ľudia. V zahraničí je to úplne bežná vec, študentky v Brne si tým privyrábajú a zároveň pomáhajú neplodným párom.
@anonym_40c970 ja mam tiez,dieta z ivf.
Druhe prirodzene.
Ale do tohto by som isla len v ramci rodiny...sestre. inak nie.
Vlastne netusim, ci je to v ramci rodiny u nas vobec povolene