icon

Treba priznať IVF?

21. máj 2023

Chcem sa opýtať na váš názor. Vyšiel nám 1.vklad a teraz neviem, nechcem sa veľmi priznať mojej gym.doktorke k IVF. Myslíte, že bude sprostosť zavolať a objednať sa na potvrdenie tehotenstva akoby to bolo prirodzené otehotnenie? Samozrejme kontrolu v CAR absolvujem. Je nutné mať v dokumentácii zaznačené že sa jedná o IVF?

rk123
21. máj 2023

ja by som to netajila, sice som ziadne prednostne a navyse vystrenia nemala ako tu niekto pisal, ale netajila by som to naozaj. skor by som zmenila lekarku.
a teda este tu niekto pisal ze dieta to ma v zaznamoch u pediatra? moja to vobec nema, pediatricku nic take nezaujimalo, ano v porodnici to nikoho nezaujimalo, aj ked som to mala v tehotenskej knizke

janetinka27
21. máj 2023

@kaitlin3 nie som zatrpknuta. Iba pisem, ze ludia si mozu a budu mat este presnejsie info o embryu, aby si mohli vybrat. Nie je to pravda? To,ze genetika embrya prinasa moznost nevlozit embryo, ktore ma geneticku poruchu prinasa aj moznost si vybrat aj v menej zavaznych situaciach a embryo odmietnut

janetinka27
21. máj 2023

@monsterablue a ja pisem, ze niekto niekoho do genetickeho vysetrenia nuti? Tak sa uz tolko neopakuj

kaitlin3
21. máj 2023

@janetinka27 v akých napríklad? Daj prosím ta v com si môže žena na Slovensku vybrať zo svojich embryi.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 no daj tie menej závažné prípady, kde žena kdekoľvek na svete si vyberie embryo...ktoré sa vyšetruje práve a len na geneticky závažné ochorenia. Nič iné.

janetinka27
21. máj 2023

@jj298 ale on s tym nikde nesuhlasi... nie preto,ze je knaz. On iba pise, ze chape ake tazke to maju pary, ktore trpia neplodnostou, pretoze si neplidnost sami nezvolili. Ale nepise tam,ze keby nebol knaz,tak by s tym suhlasil.

viestta
21. máj 2023

@janetinka27 zy si proti asistovanej reprodukci, je to absolutne v poriadku, mas pravo sa rozhodnut. Ale nebolo by od veci necht tych ostatnych aby sa aj oni rozhodli. Ako sa rozhodnu, je ich zalezitost, nie tvoja. Je to ich svedomie, nie tvoje. Je to ich moralka, nie tvoja. Nastastie medicina je tak daleko, ze moze pomoct. Je na rozhodnuti kazdeho jedneho ci moznosti, ktore medicina ponuka vyuzije, ci nie. A je uplne jedno ci odmietne chemoterapiu alebo IVF. Rovnako je to iba a len jeho voba ak tieto moznosti neodmietne. Nazor cirkvi na asistovanu reprodukciu moze byt relavantny len pre urcitu skupinu ludi, pre tych ostatnych moze byt iba zaijimavy, ale nie smerodajny.

dorothy13
21. máj 2023

@janetinka27 nerada sa zapájam do takýchto diskusii, ale toto čo píšete je už veľmi cez čiaru a z vášho písania skôr ide, žiaľ, o neprajnost iným ženám mať vytúžené dieťa. To čo ponúka moderná medicína je úžasné. Sama som tehotná po ivf. Nepriechodné vajcovody ,oba odobraté a žiadna iná možnosť mať dieťa. Vdakabohu,vďaka medicíne ,že sme tak ďaleko a dá sa pomáhať takto ženám. Určite je ťažké podstúpiť to niekoľkokrát bezvýsledne. Tu ide potom aj o to ako to ženy cítia a ako veľmi chcú bojovať. Ale odcudzovat takúto ,pre mnohé ženy jednu,možnosť mať svoje dieťatko, je cez. Sú situácie keď nemôžeme nechať všetko na prírodu, veď sa vraví,pomôž si človeče aj Boh ti pomôže. Skúste prestať všade hľadať zlo , ukludnite sa, a naozaj trošku otvorte myseľ. Prajem vám bábätko,ako všetkým ženám,ktoré ho mať nemôžu. Lebo dieťa je zázrak a je jedno či je "zo skúmavky" alebo prirodzene počaté. Každý život je zázrak. Prajem vám veľa síl.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 cize vo svete nie je moznost, ze si moze par vybrat napriklad z moznosti dievca-chlapec?
Embrya sa netestuju iba na zavazne ochorenia, ked je z embrya zistena dna, je mozne zistit aj predpoklad na ochorenie v buducnosti.

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 vieš, kto si môže vybrať? Ten, kto má v rodine geneticky podmienené ochorenie dediace sa po línii ch/d. Môže - nemusí. No Ty tu vypisuješ bludy o IVF, teraz aj o veľmi drahom vyšetrení, ktoré nie je štandard a nafukuješ si domnienky. Ak aj niekde na svete, niekto brutálne bohatý si vyberá pohlavie, je to tak mimo bežneho IVF-že celá táto debata tu ukazuje len jedno, dopraj si menej zloby a viac faktickych info.

janetinka27
21. máj 2023

@dorothy13 ja mam v rodine tiez deti z ivf, moje kamaratky maju deti z ivf. Deti im velmi prajem a mam ich velmi rada.za svoje netere by som dala zivot.to neznamena,ze ja neprajem parom deti a ani som nikomu ivf nevyhovarala a ani nebudem.
Toto je diskusia a riesila sa tu vyhrada vosvedomi. Vujadrujem sa teda k tomu, preco si lekar moze uplatnit vyhradu vo svedomi a ake su moralne otazky, ktore sa k tomu vztahuju.
To neznamena,ze budem niekoho sudit,nenavidiet. To je omyl. Ano, moze byt diskusia otom,ze vsetci budu pisat len o vyhodach ivf.

stevvvka
21. máj 2023

Dievčatá, musím sa zastať @janetinka27 v jednej veci.
Ona začala písať o výhrade vo svedomí lekára. Ak s tým nesúhlasíte, vždy máte právo a možnosť vybrať si iného lekára. Či ten lekár je katolík, moslim, či pastafarian alebo ma vymyslenu vieru, to je jedna vec, na základe čoho si uplatňuje výhradu vo svedomí. Nato ma pravo. Vy k takému lekárovi chodiť nemusíte.
Ja predpokladám ze autorkina gynekologicka možno ma neprofesionálnych prístup, keďže autorka to chce zatajiť, ale je otázne, či by ju odmietla ďalej liečiť, či by bolo "len" v ambulancii "trápne ticho", nakoľko by sa k tejto téme vyjadrovala.nemyslim,zeby sa tam začala s autorkou hádať. Ale tak prijemne to byť nemusí, tomu verim. Stále ma autorka možnosť lekárku zmeniť.

K ostatným komentárom o genetické a delení embryí sa vyjadrovať nebudem, ale výhrada vo svedomi je pre mňa dosť podstatná vec, ktorú treba rešpektovať.

AUtorka, veľa zdravia a spokojnosti a úspešne tehotenstvo

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 vies co, vobec mi nerozumies. To, ze u nas na slovensku ma ivf nejaku podobu neznamena,ze to takto ostane a ze jeto tak vsade. Nech si kazdy vyberie co chce, nech si kazdy urobi co chce. Nech je kazdy zdravy a stastny. Nech ma deri kolko chce.ale to nemeni nic na tom,ze tato moznost uz existuje

dorothy13
21. máj 2023

@janetinka27 ale z vášho postoju to tak znie. Jasne,že množstvo umelých hormónov nie je pre ženu prospešné ,že tak ako všetko aj ivf má plusy a mínusy,nie každý s tým môže súhlasiť,je to ok. Ale niektoré veci,ktoré píšete už niesu ok. Keby som vaše slová čítala pred podstupenim ivf,asi by som sa veľmi bála ísť do toho.

mircalla
21. máj 2023

@michaela329 Ja som k nej isla este pred IVF, potrebovala som skor pomoc a podporu, tak som rychlo pochopila, ze tadialto cesta nevedie a nasla som si ineho lekara

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 a existuje možnosť, že zajtra nejaký blbec vezme auto a zrazí ním niekoho len tak pre radosť - prestaneš používať auto? Existuje možnosť, že Dr. v bohatej krajine predáva organy na transplantáciu - majú sa teda úplne zakázať? Všetko na svete sa da zneužiť. No tvrdiť, ze to tak isto iste je je taka blbosť, ako 99% Tvojich príspevkov o IVF. Ak mas vo svojom okolí skutočne také kvantá IVF detí a kamošiek, tak sa skús aspoň s nimi o tom lepšie bavit.

dorothy13
21. máj 2023

@stevvvka ale asi nikto nechápe prečo tam chce autorka chodiť a zatajovať takú vec. Nie je jednoduchšie lekárku naozaj zmeniť než riešiť tajnosti? A nebolo by to aj jej trápne keby sa lekárka dozvie,že jej zatajuje takú vec. Sme dospeli ľudia , chvalabohu za túto dobu,kedy máme možnosť výberu vo všetkom a ,že sme dospeli ľudia a vieme diskutovať.

janetinka27
21. máj 2023

@dorothy13 mozno to tak vyznelo preto,ze reagujem na vela prispevkov. Ja som pisala, ze doktor nemusi byt ok s tym,aby zena uzivala tolko hormonov,pretoze to ma rizika.a ze teda doktor,ktory chce zeny liecit nema byt nuteny podavat jej vysoke davky hormonov (lebo v diskusii bolo povedane,ze ak s tym nesuhlasi, ma zmenit profesiu)

mircalla
21. máj 2023

@janetinka27 Knaz to nechape. Chape to len ten, co to zazil.

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 co ti na to povedat.ved o tom hovorim,ze vsetko sa da pouzit aj tak,ze to prekroci urcite hranice.auto moze sluzit,aj zabijat. Pokrok v genetike embryi pomoze paru vyhnut sa vaznej chorobe alebo si proste vybrat modrooku blondinu. To je to, co som chcela povedat,ze kazdy ma hranice inde.

kaitlin3
21. máj 2023

@janetinka27 okej ale ja nechápem tvoje rozhorčenie nad tou genetikou embryi… a keď zoberieme tvoje tvrdenie že ano niekde vo svete a možno za pár desiatok rokov aj na Slovensku si niekto veľmi veľmi bohatý bude môcť vybrať z embryi či chce chlapca alebo dievča, čo je na tom zle?

janetinka27
21. máj 2023

@mircalla tu uz odbocujes od temy, lebo islo o konkretny clanok o ktorom sme sa bavili s inou uzivatelkou.

viestta
21. máj 2023

@janetinka27 doktor si moze uplatnit vyhradu svedomia. Na com ju zalozi je jeho sukromna zalezitost. Ty mozes mat osobny, moralny a eticky problem s IVF. Na com to odmietnutie zalozis ty, je tvoja vec. Potial to bolo vsetko v absolutnom poriadku.
Ale v momente, ked tu zacnes podsuvat svoje nepodlozene domienky, tak to uz v poriadku nie je. A tych nepodlozenych domienok si tu v tejto diskusii dala celkom dost.

dorothy13
21. máj 2023

@janetinka27 tak potom pardon,teraz to chápem lepšie ,ak to myslíte takto , sama som šla do toho s tým,že nechcem veľké množstvo hormónov a ak to nevyjde tak sa zmierim s tým že to nevyšlo. Ale aj obdivujem tie ženy,ktoré to podstupujú niekoľkokrát. Ale zas aby som ako gynekológ odcudzovala ženu,ktorá príde tehotná po ivf mi príde zvláštne. Ale vlastne autorka ani nevie či ju dr. Odsudi alebo aká bude. Len si robí v hlave závery a vymysla scenáre. Lebo ja tiež môžem s hocičím nesúhlasiť ,ale nechám ľudí tak žiť. Je to ich život a ich voľba.

rk123
21. máj 2023

@kaitlin3 inak ono to nie je iba pre velmi velmi bohatych, ta genetika embrya stoji cca 300-400e (to zas nie je tak vela) a vedia zistit aj pohlavie rovno, ale u nas je to neeticke (alebo zakazane nechcem sa hadat o slovicka) a nepovedia ti ho proste. v usa je to standard ze si mozes vybrat ktore chces vlozit ci dievca ci chlapca

janetinka27
21. máj 2023

@kaitlin3 no ved na to je tu tato diskusia. Ty to vnimas ako keby som tu nieco zakazovala,ale ja pisem o tom, preco moze mat s tym nejaky drgyn problem, prpste v tom moze vidiet nieco nemoralne. Ze napr. par pojde na odber, bude mat napr. tri zdrave e.brya a vsetko budu chlapci. Tak pojde znova na odber atd., lebo chcu dievca a embrya chlapcov odmietnu. Taketo konanie moze byt pre niekoho neprijatelne, mozno to moze znamenat neuctu k zivotu. A tak sa toho dr nechce zucastnovat.ale tu nejde len o samotnu genetiku, to je iba jeden z dovodov vyhrady vo svedomi.nepisala som len o genetike, ale aj napr. nadbytocnych embryach atd

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 opakujem - modrooku blondínku si nikto nevyberie, tak to nefunguje. Vyšetrujú sa choroby. A aj to nie vždy. Tak z toho láskavo nerob niečo, čo to nie je.

kaitlin3
21. máj 2023

@rk123 nestojí to 300-400€ 😉 a v usa už dupľom nie 🙃