icon

Treba priznať IVF?

21. máj 2023

Chcem sa opýtať na váš názor. Vyšiel nám 1.vklad a teraz neviem, nechcem sa veľmi priznať mojej gym.doktorke k IVF. Myslíte, že bude sprostosť zavolať a objednať sa na potvrdenie tehotenstva akoby to bolo prirodzené otehotnenie? Samozrejme kontrolu v CAR absolvujem. Je nutné mať v dokumentácii zaznačené že sa jedná o IVF?

janetinka27
21. máj 2023

@viestta tak ktore boli teda tie nepodlozene?

mircalla
21. máj 2023

@janetinka27 Ja lem pisem, ze knaz to nechape. Pomerne odvazne tvrdenie. Nema sancu to chapat. Nie je v tej situacii.

michaela329
21. máj 2023

@rk123 kde zo stoji tak malo? Lebo to, o com sa bavíme, bežne stojí 1300 eur jedno. A v USA o hooodne viac.

rk123
21. máj 2023

@kaitlin3 ja som nepisala kolko stoji v usa. u nas stoji 400e, davala som si geneticky vysetrovat embrya pred vkladom

rk123
21. máj 2023

@michaela329 v repromedice sme platili 400e, potom v reprofite v brne 11800czk to je cca tolko isto pokial dobre ratam

michaela329
21. máj 2023

@rk123 ale to nebol komplet. Ale iba aneuploida.

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 modrooka blondina je priklad.jasne,ze u nas sa totakto neda.ide o princip,pre niekoho to moze byt moralny problem. Genetika neviem kolko stoji, ale casom bude urvite dostupnejsia. Vyber na zaklade genetickeho rozboru je velka aktualna moralna dilema.

janetinka27
21. máj 2023

@mircalla ano, rozumiem co myslis, ze knaz to nechape. Ale tu islo o konkretny clanok a konkretne vyjadrenie.alebo sa vyjadrujes k tomu clanku? Lebo teraz neviem.

kaitlin3
21. máj 2023

@janetinka27 no veď všetky sme tu akceptovali že lekár ma možnosť výhrady svedomia a v tom prípade je najlepšie keď autorka zmení lekára ale ty tu sústavne argumentuješ akoby genetika embryi bola najhoršia vec na svete, aj keď spôsob akým ju chápeš ty sa u nás vôbec nevykonáva, preto tento lekár na Slovensku naozaj nemôže pacientke argumentovať že si uplatňuje výhradu o svedomí kvôli genetike embryi pretože si vybrala modrooku blondínka. To je akoby sa na Slovensku teraz povinne zaviedlo ráno spievať hymnu lebo v amerike to tak v školách ráno robia.

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 takže filozofovanie o morálnych dilemach, Ti zakladá dôvod tu písať hlúposti o tom, ako prebieha IVF. Výborne...nezabudni, ze morálnou dilemou svojho času bolo aj nosenie krátkych sukní a volebné právo ženám.

janetinka27
21. máj 2023

@kaitlin3 ale nie... ved sme sa bavili o vyhrade svedomia a ta vyhrada ma svoj dovod.a dovody su tieto.... a medzi nimi genetika, ktora je nz malom slovensku este len taka aku ju pozname.ale tak to nebude vzdy.alebo to takto bude vzdy?

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 si to praveze vystihla.Ved doba sa meni, spolocnost postupne akceptuje to, co predtym neprijimala. Kratke sukne aj volebne pravo su uz tu.preco by genetika mala zostat mimo slovenska?

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 tá výhrada je obraz nekompetencie lekára vo svojej profesii, keďže kvôli náboženstvu ignoruje kusisko odborných postupov vo svojej profesii. Kľudne k takému chodievaj, ale ospravedlniť to hlúposťami a nafuknutymi domnienkami to tu naozaj nemusíš.

kaitlin3
21. máj 2023

@janetinka27 ale ako môže normálny inteligentný lekár argumentovať niečím čo na Slovensku nie je?

viestta
21. máj 2023

@janetinka27 ty presne vies ktore.

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 tak mozes to vnimat aj takto.ze lekar je nekompetentny a hotovo

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 genetika tu už je, je to dobrá vec a ze Ty tu z nej robíš niečo úplne iné, je už fakt Tvoj problém.

janetinka27
21. máj 2023

@viestta myslim to vazne, ze neviem, diskusia je dlha

janetinka27
21. máj 2023

@kaitlin3 tak preco sa ale na to pozeras tak,ze co je na slovensku? Povedzme,ze vo svete je moznost si vybrat pohlavie.slovensku doktor tuto moznost neponuka,ale prave to,ze vo svete sa tento vyber pohlavia uz vykonava, v nom moze vzbudit moralny problem.

kaitlin3
21. máj 2023

@rk123 400€ stalo jedno embryo, väčšinou sa ich dáva na vyšetrenia viac, plus ešte biopsia embrya je nejakých 300€ a my sme ešte na vytvorenie vzorky platilo 1300€. A to ti ani nepovedia pohlavie. Takze keby naozaj tu malo prist legalne vyberanie embrya na základe pohlavia tak to určite stojí ešte viac. V amerike sa bavíme o tisícoch dolároch tiež

janetinka27
21. máj 2023

@michaela329 ale ved ja som pisala,ze ta genetika pomoze vyhnut sa zavaznym genetickym porucham. Ale ze zaroven moze byt pouzita na vyber dietata podla inych kriterii.ved ja neviem,preco narazas na mna, keby si si pozrela nejake moralne dilemy ludskej spolocnosti, urcite by si tam narazila aj na problematiku genetiky embryi.

kaitlin3
21. máj 2023

@janetinka27 ale prečo ma ma slovenský lekár odmietnuť vyšetriť za to že som absolvovala výkon na Slovensku len preto lebo v zahraniči robia iný výkon?

janetinka27
21. máj 2023

@kaitlin3 ale ved sa opytaj jeho

kaitlin3
21. máj 2023

@janetinka27 nie, tu sme zase pri tvojich mylných domnienkach o ktorých ti tu všetky vravime. Ak by mi takto argumentoval lekár že si uplatňuje výhradu svedomia levov zahraničia sa niekde dá vybrať chlapec a dievča tak by mal vrátiť diplom a ani leukoplast by som mu nenechala už nalepiť nikomu. Nech si nájde lepšie argumenty prečo odmietnuť pacientku po IVF a aj ty.

viestta
21. máj 2023

@janetinka27 takze ty ani nevies co si tu stihla popisat (nepisem vyfabulovat, pretoze je celkom mozne, ze tym fabulaciam aj veris)

michaela329
21. máj 2023

@janetinka27 ale nerobím z nich bežnú súčasť nejakého procesu a celý ho preto nenegujem. Začala si pomaly vyhadzovanim embryí len tak z roztopaše a teraz sa tu dookola točíš okolo hypotetického zneužívania vysetrenia. Vieš čo zajtra si radšej nekrajaj chlieb nozom, je ním možné zabiť.

mircalla
21. máj 2023

@janetinka27 ano, konkretne.

janetinka27
21. máj 2023

@kaitlin3 ja uz neviem, ja som nic take nepisala.pisala som,ze moralnou dilemou moze byt aj genetika.a ze tych bodov, pre ktore dr moze uplatnit vyhradu vo svedomi je viac.ja predpokladam,ze dr ktory ma vyhradu vo svedomi ma tych dovodov viac ako len genetiku. A mozno ma niekto prave len tu genetiku.chod teda za nejakym dr a povedz mu, nech vrati diplom, lebo nepodporuje iv. Ja ti neviem. Preco na mna utocis? Preco mi to pripisujes osobne, akoby som ja niekomu nieco zakazovala alebo niekoho sudila? chod k inemu dr, k takemu, s ktorym sa zhodnes a to je cele. Mna neries

janetinka27
21. máj 2023

@viestta viem, co som pisala.ale neviem na co narazas.

taja567
21. máj 2023

Nemusíš jej hovoriť nič, a keďže si to tu napísala asi ta to svojim spôsobom trápi, to sú bludy, že budeš mať niekde výhody + dieťatko, pokiaľ si to s manželom chcete nechať pre seba, tak to neoznamuj, pokiaľ viem, lieky a postupy, udáva klinika kde si podstúpila zákrok. Preboha živého, keď si raz tehotná, tak si tehotná a prečo by to mal každý vedieť ako si otehotnela, každý nech sa stará o seba, ver mi. Apropó, gynekologicka ta ma sledovať počas tehotenstva a nie riešiť kde a s kým si počala, a dôležité, gynekologicka ti to neplatila!!! Hlavne sa ukludni a teste sa z uspechu🙂