Treba priznať IVF?
Chcem sa opýtať na váš názor. Vyšiel nám 1.vklad a teraz neviem, nechcem sa veľmi priznať mojej gym.doktorke k IVF. Myslíte, že bude sprostosť zavolať a objednať sa na potvrdenie tehotenstva akoby to bolo prirodzené otehotnenie? Samozrejme kontrolu v CAR absolvujem. Je nutné mať v dokumentácii zaznačené že sa jedná o IVF?
Autorky je mi luto, ze to tu vsetko musi citat. Prajem co najkludnejsie tehotenstvo a zdrave babatko na zaver. Zasluzite si ho po tak dlhej a narocnej ceste.
@taja567 ďakujem
@anjelicek26 ďakujem
Na záver len toľko, sme veriaci, kňaz nás sám nasmeroval na IVF, pretože videl ako sa v manželstve bez detí trápime. Ano, sú aj rim-kat kňazi, ktorí individuálne pristupujú k veriacim. Iba Boh je tvorcom života.
Nemienim nikomu povedať o IVF a potrebovala som len poznať názor a skúsenosti s prechodom z CAR ku drgyn. Ďakujem, teraz viem že to nie je nutnosť. Je mnoho detí, ktoré nepoznajú zdravotný stav svojich rodičov a žijú a fungujú...
@janetinka27 uz ti nieco napisala @michaela329 naozaj ti nebudem dohladavat to co je tvoja domnienka (alebo vymysel niekoho ineho a ty si ich len prebrala a dalej siris)
V kazdom pripade, nechaj kazdeho nech sa rozhodne. Ak sa rozhodne lekar pre vyhradu svedomia, ty nie si ta, ktora to mas zdovodnovat. Mal by to zdovodnit on sam, a hlavne by to mal jasne a bez akycholvek okolkov oznamit svojim pacientkam aby sa ony mohli rozhodnut ci s nim budu spolupracovat, ci nie.
Pred nejakym casom, fakt je to uz nejaky ten rok, dva tu pisala zufala zena, ktorej obvodacka odmietla spravit odbery pre CAR, dokonca jej navykladala o nejakom mixovani nepouzitych embryi a este nejake dalsie otrasnosti. Taky lekar ma len oboznamit pacienta s vyhradou svedomia, ale ma sa zachovat ako profesional a akceptovat rozhodnutie pacienta bez ohladu na to aky ma na to nazor. Presne tak ako ma akceptovat rozhodnutie pacienta odmietnut liecbu ma akceptovat jeho rozhodnutie nejaku liecbu podstupit. Pretoze asistovana reprodukcia ako celok, vratane IVF je protokolizovana metoda liecby neplodnosti, je to liecba ako akakolvek ina. Taketo "moralizovanie", apely na svedomie a strasenie su uz cez ciaru. Su cez ciaru lekarskej etiky.
A ešte ako tu čítam, že gynekológ ten a ten bol alebo je proti IVF, to kde žijeme, si myslím, že gynekológ sa nemá právo vyjadrovať k tejto forme otehotnenia, obdivujem ženy, ktoré otehotnela IVF a chodia k takýmto gynekológom, to akože tam chodíte s výčitkami svedomia, alebo s nejakým pocitom hanby, ved takéto negatívne pocity Vám len a len budú po celý čas tehotenstva škodiť.
Držím palce❤️
@taja567 tak chvalabohu sú aj takí gynekológovia ktorí sa tešia že sa pacientke podarilo otehotnieť po rokoch a iných skúškach so zdravým bábätkom, nehľadia na svoju vieru a predsudky. moja doktorka je jedna z tých a aj keď je veriaca tak ma neskutočne podporovala a starala sa o mna ako v bavlnke. Ani minútu by som nestrávila u doktora u ktorého by som sa mala hanbiť za to že som otehotnela s pomocou doktorov a nie prirodzene.
@viestta napisala si tu nazor na nejake konanie doktorov, s ktorym nesuhlasis.ok. ano a pripad nestastnej zeny.
A co teda som tu nafabulovala ja, si nenapisala. Ano, suhlasim s tebou, nech sa pacientka pyta priamo doktora na jeho vyhradu vo svedomi. To iste som napisala jednej diskutujucej, pretoze sa tu dookola opakovali tieto otazky, ktore ja zodpovedat za nikoho nemozem. Nuz ale viem,aky mas na mna nazor,nie som tu den ani dva.ale tak zrejme tu na mk sme ludia rozni,len by to tu lepsie vyzeralo bez niektorych zbytocnych vyrazov a oznaceni.
@janetinka27 neviem co si zas domyslas. Nemusime mat rovnake nazory a mozme diskutovat. Dokonca mozme aj korektne diskutovat, nariek tomu, ze mame na niektore veci tak diametralne odlisne nazory. Ja akceptujem, ze ty zmyslas inac a aj ked sa nezhodneme nebolo by od veci ak by si iny nazor nebrala ako utok.
@viestta pisem niekde o utoku? Pisem, ze viem aky mas na mna nazor. A pisem,ze bez niektorych vyrazov by to.tu bolo lepsie.ak len diskutujeme, preco na mna reagujes, ze fabulujem? Ak si presvedcena, ze pisem odveci, nie je na to vhodnejsi vyraz ako fabulacia?
@jj298 a v čom ju preberá konkrétne? aby do nej vrtala jej vlastná gynekologická, že je proti IVF?? gynekologická ju má sledovať ako ďalšie tehotné pacientky, čo z toho robíš nejaký zložitý proces, zrejme máš za úlohu odradiť všetky ženy od IVF, tak keď ja som zadrela, tak ty tu nesplietaj bludy preboha a nerieš mňa, sa zamysli ako sa vyjadrujes, zrejme nie si v poriadku, ale hlavne nenut tu ženy "vybaliť" svoje intímne veci gynekologicke.
@jj298 na záver, ver mi, žiadna zena, ktorá to nepriznala svojmu lekárovi, si ničím nepohorsila, nemám záujem sa tu s tebou dohadovať, ty si za tým pevné stojíš, že to treba oznámiť a ešte ma tu presviedčaš, že ja som IVF nepostúpila, neviem, mam pocit, že sa ťa tento príspevok dotkol viac, než je pre teba únosné, bud vďačná za svoje dieťa a neplytvaj energiou na nejaké zbytočne emočné prejavy. Všetko dobré ti prajem.
vies co... mna uprimne mrzi ze kvoli viere nebude mat vase dieta a jeho lekari celistve informacie o svojom povode a stave.... staci ze bude mat inej farby oci ako ocakavate iny rh faktor v krvi ako ocakavate a kazdy bezny lekar zisti ze nemoze byt potomkom svojho otca.... existuju diagnozy ktore pediater vyluci lebo nebude vediet vsetky relevantne informacie. v krajnom pripade naozaj moze ist o zdravie a zivit tvojho potomka. ja som vdacna ze viera dava nieco co nevie dat nic ine a sice vieru a nadej v beznadeji. ale to ze vibec si nutena riesit taketo dilemy kvoli viere. tak to je scestne a nezdrave. . . proste prezivat strach a hanbu zato ze ste sli na ivf... to mi je akurat tak luto...
@kaitlin3 nemusíš ma ľutovať a nie za IVF sa nehanbime, pretože inak by sme so toho nešli. My inak deti nemôžeme mať, chcem tým chrániť aj manžela. A deťom to nemusíme povedať, ak bude potrebné v správnom čase im to vysvetlíme, ale myslím že nie je dôvod ich tým zaťažovať alebo znepokojovať.
@juliet86 v mojej a manželovej rodine sú snáď všetky typy vlasov, farby očí, tvár nosov, takže rozmanitosť ktorá sa môže prejaviť na našich deťoch je veľká, nemám strach že by niekto povedal že manžel nie je otec.
Darca spermií má krvnú skupinu môjho manžela, takže o krv a rh faktor sa nebojím a manžel má toľko diagnóz, že naše dieťa bude sledované úplne na všetko čo je vlastne aj dobre i keď sa dieťatka tie diagnózy geneticky netýkajú, takže asi tak...
Riešite tu ako sa cítim a necítim a čo mám alebo nemám robiť, diskusia ide asi troma smermi... A otázka bola jednoduchá: je treba povedať o IVF? Odpoveď áno/nie a prípadne dôvod úplne stačil.
Ženy niekedy ste fakt divné, presvedčené o vašej správnej ceste a bude to tu omielat stále dookola.
Ďakujem za názory. Už je to jedno. Na základe asi 10tich komentov som zistila čo a ako a tým dámam čo napísali ako sa veci majú hneď na začiatku ďakujem.
@jj298 tak si sadni radšej, lebo ta trúba si ty, ako sa ty vyjadrujes o ženách, že "vadne kusy", čítaj co píšeš preboha, " chápem, že autorkine obavy sú opodstatnene", ale má to aj tak oznámiť lekárke....autorkine otázka znela, či to musí oznámiť.... čítaj s porozumením, dopraj si viac spánku a kľudu, evidentne máš problém s psychikou, zrejme je toho na teba veľa. Aj tie silné lieky už počas tehotenstva urobia svoje. Cela tvoja komunikácia mi príde z tvojej strany hystericky, necitit z teba ochotu poradiť autorke, skôr ju ideš cepovat za jej rozhodnutie a na to ty trúba, ako si nazvala ty mňa, nemáš najmenšie právo! Chod si dat tabletku na nervy, alebo si zacvič a radšej mi už neodpisuj, lebo začnem mat o tebe pochybnosti....

@mircalla uz rozumiem.cize reagujes k tomu clanku.ja som tu ten clanok nedala.vraj som ho ani nepochopila, lebo nemam otvorenu mysel.tak snad si ho aspon ty pochopila. Ale ja som ho pochopila ako ty, ze on nie je ivf nakloneny.