icon

Umelé oplodnenie nie je pre mňa

janulka257
8. júl 2016

Hľadám páry, ktoré nemôžu otehotnieť, resp. majú ťažkosti, alebo zdravotné problémy, a bolo im doporučené umelé oplodnenie, ktoré odmietajú napr. z dôvodu viery a napriek tomu to nevzdali a otehotneli prirodzenou cestou.
Poznáte niekoho?

alaguema
11. júl 2016

@dena22 súcit je krásna vec, ale sú určité hranice, čo ešte viem a môžem pre druhých urobiť a čo už je za čiarou (nie preto, že nechcem, ale preto, lebo to nepovažujem za správne). Samozrejme, je to každého osobná vec, čo urobí so svojim životom a svojim telom.

@sensen12 nemyslím, že by tu niekto niekoho osobne odsudzoval. Bavíme sa o UO všeobecne.

sardinka335
11. júl 2016

@alaguema vdaka za prispevok 🙂 lebo si tu vytrhavaju z kontextu kazda čo sa jej hodi, čo sa jej dotklo a podobne... 😉

mircalla
11. júl 2016

@dena22 Pekny prispevok. Tiez asi nemam uz co povedat. Zena, ktora moze mat deti a aj ich ma nikdy nepochopi zenu, co ich mat nemoze a co preziva.
Chapat ju nemusi, ani tu bolest, zufalstvo ci bezmocnost, ale tieto niektore vysmesne, ironizujuce ci odsudzujuce komentare sa ozaj zle citaju.
Precitala som si uz aj to, ze zeny podstupujuce umele oplodnenie su hormonmi nadopovane monstra a svine, ktore sa nevedia zmierit so svojou neplodnostou. 29-rocna velka krestanka, ktora taketo komenty davala zrejme v duchu miluj blizneho svojho (mimochodom 4 zdrave deti samozrejme). Nebudem sem radsej davat link, lebo to zvdihne dalsiu vlnu diskusii.

sensen12
11. júl 2016

@alaguema ok potom

sensen12
11. júl 2016

@mircalla no tu by som chcela spoznat posli ip

mircalla
11. júl 2016

@sardinka335 myslim, ze kazdy vie, ze plodnost po 30-ke klesa a po 35-ke rapidne. A tiez netvrdim, ze antikoncepcia nesposobnuje problemy, Sposobuje a velke. A tiez netvrdim, ze nie su aj take pary, co to odkladaju.
Akurat som nenapisala nejaky zovseobecnujuci mail, ze pomaly kazdy par si za to moze sam a este dobre ze nedodas: tak im treba...

mircalla
11. júl 2016

@sardinka335 vytrhavaju z kontextu? co si ty z toho zazila, co zazivaju neplodne pary? nic. mas 3 deti a si spokojna. zazila si potraty, operacie, roky cumenia na prazdy test? trosku mozno empatie by to chcelo z tvojej strany. to je cele.

mircalla
11. júl 2016

@sensen12 poslane

alaguema
11. júl 2016

@sardinka335 chápem, že sa podobná debata dotkne ženy, ktorá počala umelo. Preto som aj napísala, že je to veľmi citlivá téma, ide tu o deti, ktoré už sa narodili a ktoré rodičia milujú rovnako ako keby boli počaté prirodzene. Žiaľ, žijeme v šialenej dobe, ktorá ľudí vystavuje podobným skúškam. Inak, úplne súhlasím s tým, že by sa mali riešiť primárne dôvody tejto epidémie neplodnosti.

kristinka86
11. júl 2016

@laskac @bobulazelena Je problém aj v tom, ak sa oplodní jedno jediné vajíčko a umelo vloží do ženy (hoc prežije, lebo žena nikdy nevie, či sa uchytí to prvé vajíčko, alebo bude potrebné skúšať znova). Lebo z náboženského hľadiska prislúcha stať sa rodičmi len mužovi a žene počas prirodzeného sexuálneho aktu, kde je zároveň prítomný Boh. Hmm... Znie to fanaticky? Možno, ale kresťania (nie pseudokresťania) sa toho stále držali a aj by sa držať mali. Ak niekomu nie je Bohom dopriané mať dieťa prirodzenou cestou (spojením muža a ženy) a napriek tomu túži po dieťati, má si dieťa adoptovať, lebo práve to dieťa čaká na milujúcu rodinu. Takto nejako to zriadil Boh - aby aj deti bez rodiny našli svoju rodinu. Ak by každý jeden pár mohol mať dieťa - je jedno akým spôsobom - tak nechcené detičky by ostali nechcenými. Tak to vidím ja. Nie som fanatik, ale som kresťan, ktorý sa riadi tradičným chápaním kresťanského učenia. Aspoň sa snažím. 😉
@majaxy Úctiví ľudia sú aj neveriaci a častokrát sú aj viac úctiví ako tí veriaci. Práve kresťania by si ale mali vedieť odoprieť svetské veci, nemyslíš? 😉
@janulka257 Exspolužiačka sa chystala na UO a zadarilo sa im bez neho. Tiež sa snažili dosť dlho. Teraz majú asi polročného huncúta doma. 😉 A tiež poznám rodinku, čo si adoptovala dieťatko a do roka mali vlastné. 😉 Držím palce!

katti77
11. júl 2016

@sardinka335 prosím ťa, odkiaľ máš, že Anna K. má rakovinu z IFV? Predtým rakovina nebola? Teraz má rakovinu len tá, ktorá podstúpila UO? Poprosím link kde sa o tom píše.
A taktiež poprosím link kde sa píše o tom, že deti z UO majú ochorenia a o aké ide, spôsobené práve OU.
Moja sestra má 2 deti počaté prirodzene ( na prvý šup, toľká nespravodlivosť 🙂 ) a jeden syn má zdravotné problémy, môj chlapec je z IVF a zatiaľ je zdravý. Samozrejme, že ochorieť môže, ale nikdy by som nedávala do súvisu práve to, že je z OU. Poznám jedného autistu a ten bol splodený tiež prirodzene. Neviem, proste choroba si nevyberá. Zatiaľ som nezaregistrovala žiadnu chorobu o ktorej by písali, že ju má len dieťa z OU a detí počatých prirodzene sa netýka. Či?
Ja chápem, že nie každý musí súhlasiť z OU, je to jeho vec a ja nikoho nesúdim, ale písať tu také hororové veci o deťoch z OU je podľa mňa už fantasmagoria.
Ja som antikoncepciu nikdy nebrala, len tak mimochodom, áno mala som dieťa neskoro, práve preto, že sme sa 6 rokov snažili o bábo prirodzene.

mircalla
11. júl 2016

@sardinka335 Co tu niektore dokazete vypustit, ze deti po IVf su vadne a podobne.....ze toto da daka matka.....
Sakra, a berem to osobne, ty by si nebrala, keby slo o tvoje deti?

alaguema
11. júl 2016

@mircalla nemôcť mať deti je určite smutné a frustrujúce, chápem, že to bolí, ale nie je to tragédia. Na tomto svete je omnoho viac utrpenia, než negatívne tehotenské testy. Keď niekomu zomrie dieťa vo vojne, alebo hladom, keď dieťa ťažko ochorie, tak to musí byť podľa mňa skutočné dno utrpenia a bolesti.

mircalla
11. júl 2016

@alaguema ja netvrdim, ze nie su horsie veci. ale cakala by som od niektorych prispevkov mozno viac empatie. nemyslim teba, ale niektore komenty su hrozne

bridgetfidget
11. júl 2016

@kristinka86 k tvojmu prispevku-tak to vidis ty, lebo podla pasu mas dve deti a cakas tretie. Mozno by si to videla uplne inak po 11 rokoch snazenia sa alebo 6 potratoch bez zistenej priciny. Je to krasne,ako veci pre teba tvoj Boh zariadil, ale ja teda radsej verim, ze boh ziadny nie je, lebo jeho zariadovanie teda nic moc- pozrime sa, aky je svet.

katti77
11. júl 2016

@alaguema
@sardinka335 predpokladám, že vy ste neriešili neplodnosť?
Ono je pekné písať o tom čo ste nezažili, ako by ste postupovali, ale vás sa to vlastne netýka tak to nemôžete chápať ani vedieť.
Teraz to píšem všeobecne : Je iné napísať názor čo si o UO myslíte a iné urážať tie ženy a deti, ktoré to podstúpili. Samozrejme, že sa ma dotkne, keď niekto napíše o mojom dieťati ako o umelom. Už som sa tu raz pýtala aký je rozdiel medzi mojím dieťaťom a tým vaším, konečne mi to tu niekto napíšte?

bobulazelena
11. júl 2016

@dena22 no podla.mna ten nativ cyklus nemoze odporovat nicomu...jediny rozdiel je ze namiesto vstrwknutia sperma do posvy sa vsunie jedna speemia priamo do jedneho vajicka...aj ked neviem ako to maju tito ortodoxny katolici...ci aj inseminacia nie je v rozpore s ich vierov

sensen12
11. júl 2016

@katti77 ja by som len na margo toho povedala,ze cela medicina je len o straseni a zastrasovani a deptani cloveka,mne ten superprednosta zas povedal,ze deti narodene cisarskym budu mat aaaaaz o 60% percent viac nabeh na raka a x inych chorob a viete co,za toto by sok mu dala pastovku medzi oci,vacsiu debilinu som nepocula,len aby som sa od strachu pototockovala

mircalla
11. júl 2016

@katti77 samozrejme, ze tieto nazory su vzdy od tych, co tento problem nemaju. ako inak.

sensen12
11. júl 2016

@bobulazelena ano je aj inseminacia,a podla moralnej teologii mozu mat sex s ochranou ale nesmie branit pocatiu,cize prederavit kondom a moralnu teologiu mam doma a dokonca niektori ortodoxni katolici v odseku,kde sa pise o polohach pri sexe,chapu,ze prirodzena poloha je len poloha na chrbte,by ste sa divili co si a ako si vykladaju ludia vsetko po svojom

sardinka335
11. júl 2016

@katti77 Nie rakovina nebola a ani s ničim nesuvisi....fakt tupota sorry...

Spěvačka Anna K., které lékaři diagnostikovali rakovinu prsu, se domnívá, že svůj podíl na vzniku nemoci může mít dlouhodobá hormonální léčba, která jí měla pomoci otěhotnět. A lékaři připouštějí, že může mít pravdu. Estrogeny, které se během léčby tělu dodávají, totiž mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny prsu.
http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
http://www.azrodina.cz/4560-helenamaslovaoporod...

@mircalla a ty čo zase prekrucaš? kto toto doslovne napisal? Ked ti to napise lekar vo vyskume, ze sa začina spajat umele oplodnenie s niektorými vadami, chorobami ako nasledok stimulacie matky tak to ti tiez bude vadit? To tu bolo napisane a nie to ze deti po IVF ako také su vadne. Ale nejdem to uz dokola omielat, lebo je to zbytočne.

alaguema
11. júl 2016

@katti77 po A: nikoho som neurazila. Píšem o OU všeobecne.
po B: predpokladáš zle. Vyše 10 rokov som žila v tom, že deti nebudem môcť mať. UO som nezvažovala nikdy, detičky sa nám nakoniec narodili prirodzene.
po C: neviem, či je nejaký rozdiel medzi mojimi a tvojim deťmi, ale som spirituálne založená a verím tomu, že akt splodenia dieťaťa má aj iný, než fyzický rozmer. Ten iný rozmer pri umelom oplodnení logicky chýba. Aké následky to má, alebo nemá, sa môžme len dohadovať. Nikto ti tu nedá na to link, je to len niečo, čo mnohí ľudia intuitívne vnímajú, ale neexistuje pre to racionálne vysvetlenie.

dena22
11. júl 2016

@bobulazelena asi je v rozpore...je to cele mešuge, tak ako my nechapeme ich, oni nechapu nas a je to kolotoc utokov a obrany....takto si myslim: tie zeny, ktore odsudzuju UO, a maju deti, nech sa teda neustreduju na odsudzovanie IVF, ale na profylaktivnu vychovu vlastnych potomkov k vcasnemu rodicovstvu, aby niekedy nezazili, ze IVF bude standartny sposob oplodnovania, pretoze ako to ja vidim...ludstvo k tomu len speje...s tym nema nic spolocne ego, ani ludsky sucit, ktory btw je jedinym vypinacom ega, ale je to cisty holy pragmaticky fakt...a ti co to odmietaju, nech si zacinaju zvykat....

kristinka86
11. júl 2016

@bridgetfidget Aby sme sa chápali. Ja som tu nikoho neosočovala, ani som nikomu nič nevyčítala. Ani som nepísala o tom, že viem/neviem pochopiť ženy, ktoré detičky mať nemôžu! Napísala som svoj pohľad na vec, ktorý sme s mužom prebrali skôr, ako sme čakali prvé dieťa. Áno, už vtedy sme povedali, že ak sa nepodarí, tak si adoptujeme. Silné reči? Možno, ale bolo to tak. Mali sme o tom vážnu debatu skôr, ako prišli naše deti na svet.
Pre neveriacich ľudí je to čosi úplne iné. O tom ja písať neviem a ani nemôžem, nakoľko veriaca som. Po odignorovaní Boha je život vo viacerých smeroch ľahší, ale stojí to za to? Aký je svet? Taký, akí sú ľudia. Boh dal ľuďom slobodnú vôľu. On nezasahuje do toho, že niekto podstúpi UO, on nezasahuje do toho, že niekto sa obohacuje na úkor iného, ani do toho, že niekto rozpúta vojnu,... Na ňom je potom už "len" konečné zúčtovanie s jednotlivcami. Ale to je už zas úplne na inú debatu. 😉

clarissa77
11. júl 2016

To je co toto za tema? Zblaznili ste sa? Ked je ten vas boh taky uzasny a spravodlivy, preco teda dopraje deti tym, ktori o ne nestoja a nedopraje tym, ktori po nich tuzia?? Preco to zariadi tak, ze niekto porodi a odlozi dieta a iny si ho ma adoptovat? Kde je tu logika?? To su take kraviny toto. Ja mam dieta s chlapom, ktory stal za prd, ale vychovala som ho najlepsie ako sa len dalo. Teraz som nasla uzasneho muza a s nim sa nedari splodit dieta. Toto je akoze rozhodnutie toho vasho Boha?? Figu! To je len tym, ze som svojho draheho nasla neskoro a uz mam nejaky ten svoj vek. A caka ma IVF. Aj 20x keby som nan mala ist, tak pojdem a prirode pomozem. Boh s tymto nema nic spolocne.

alaguema
11. júl 2016

@mircalla tieto názory sú aj od tých, ktorí tieto problémy majú, alebo mali. Viď napr. zakladateľka témy a môj predošlý príspevok.

sardinka335
11. júl 2016

@katti77 ty čakaš viac empatie a ja viac rozumu - nikto o tvojom kontretnom dietati nenapisal ze je umele. Ak mas s tým problém ze tvoje dieta bolo počate ,,umelo,, tak to je tvoj problém. Ak by si s tým bola vyrovnana tak toto neriešiš. Nikto nehovoril o ziadnom rozdiely, medzi zdravymi deťmi a tými počatými umelo, hovorila som o ochoreniach ktore spajaju s detmi, ktore boli takto počate...ale to je nad tvoje chapenie je mi to jasne. Bye bye..

bmuller
11. júl 2016

nemyslim, zeby mal niekto problem s detickami, ktore sa z UO narodili, su to deti ako ostatne pocate prirodzene.
eticky problem podla mna vyvstava predovsetkym - ako vnimat tie embrya, ktore sa zmrazili alebo z inych dovodov nenarodili/zlikvidovali (a ze ich nie je malo)... co s tymi "malymi bytostami"... narodia sa niekedy...ostanu roky zmrazene, co potom?...ostane ten zarodok zivota vo vzduchoprazdne?
skratka, ze okrem deticiek, ktore sa uz narodili, je desiatky a v globalnom meradle tisice potencialnych deticiek niekde len v stadiu zhluku buniek a pravdepodobne vyjdu navnivoc... je to voci nim a zivotu fer? ...asi to by sa mi zdalo ako vacsi problem nez konkretne dieta, ktore sa narodi - teda, ta cena zanho.

katti77
11. júl 2016

@sardinka335 tupota? to sa s kým bavíš? Ty tvrdíš čo jedna pani povedala a mňa tu ideš urážať? Veď čítaj čo tam je napísané : sa domnieva, môže, pripúšťajú. To je také vedecky dokázané, že až.
Rakovina bola je a bude a nemá to nič spoločné z OU ani iné choroby.
Si povýšenecká osoba, ktorá zjedla všetku múdrosť sveta, ale vychádza z bulvárnych článkov a ešte sa nevie správať.

dena22
11. júl 2016

@alaguema asi mas na mysli Bozsku iskru....to je jedna ezotericka teoria a potom su nove kryonovske new age, kde sa hovori, ze deti splodene prostrednictvom IVF su uchranene od rodicovskej karmy, nove ciste bytosti bez karmickeho zatazenia....a here we go, kde je pravda? bola som na kurze Mojzisovej cviceni, a pani cvicitelka oboznamena s problematikou mi povedala, ze ona sa zucastnila "skolenia" a vie ako dietatu pocatemu z IVF prinavratit Bozsku iskru, samozrejme za patricny poplatok...tot spiritualita v praxi, secko sa da kupit....btw. neviem si predstavit nieco viac "bozske" , ako darovat niekomu vlastne bunky, tam uz prave nie je ego, ani priputanost, sucit = to je jedina spiritualna kvalita, a ak o tom nevies, tak sa budes este vela ucit...