icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

zuuuzana7
29. apr 2010

tato tema ma fakt zaujala a prispevok noe mi dal odvahu a silu bojovat. takze noe dakujem 🙂
a taktiez zdielam tvoj nazor, ja si vzdy poviem "moj boh" pre nas vybral tuto cestu, moj boh ma za nieco co je plne lasky a nadeje neodsudzuje a moj boh mi dava denne silu sa postavit a ist dalej.
keby boh nechcel tak neni ani veda ani medicina ...
je to nieco uplne PRIRODZENE a konecne sa na to tak pozerajme!

jaja, tvoj prvy odstavec musim povedat, ze sa ma doslova dotkol!!!!!
jaja, vsetko je to o zazraku! a vsetci cely zivot verime na nejaky zazrak resp. v nase sny a tuzby!
myslim, ze tvoj nazor ako nazor zdravotnika by mal byt o nieco objektivnejsi ...

majkal
29. apr 2010

ahojte babenky,
je to naozaj ťažká téma a dilema. Ja ju riešim takisto. Prvý syn sa nám podaril ani nevieme ako a dokonca sme ho ani tak skoro neplánovali. Ale Pán Boh vedel prečo nám ho práve vtedy dal (ja som to pochopila po siedmych rokoch). Asi pred dvoma rokmi sme sa začali snažiť o druhé bábo - skôr nám to nevyhovovalo - a to je znova paradox ľudského zmýšľania, vyberať a prijímať veci, kedy to mne vyhovuje. Tým chcem povedať, že som Boha zo svojho plánovania rodičovstva tak trochu "vynechávala" a chcela to mať pevne vo svojich rukách. Ale Pán Boh ma "schladil" a ja som po dvoch rokoch márneho snaženia pochopila, že dieťa a nový život je v Jeho rukách, my sme len "prostriedky", cez ktoré má nový život prísť na svet. Nevlastníme ich ... sú nám len zverené. Prešla som si počas týchto dvoch rokov viacerými diagnózami, nakoniec som skončila pri endometrióze. Môj lekár ma však už po polroku posielal do centra. Ja som sa tomu dosť bránila a snažila sa doktora presvedčiť aby urobil viac vyšetrení. Nakoniec ma poslal na LSK aby sa zistila priechodnosť vajíčkovodov a vylúčila endometrióza. Ale nevylúčila. Teraz som na liečbe - v umelom prechode. Tiež to nie je prirodzené. Keď manžel išiel na spermiogram, takisto som to nepovažovala za niečo "neprípustné", aj keď on mal s tým skôr psychický problém, než morálny. No a IVF? Po prečítaní spomínaného pastierskeho listu, som takisto nad tým rozmýšľala a dospela som k názoru, že keby to bolo proti Božej vôli, tak by na to lekári nikdy neprišli, nebolo by to možné. Ani IVF nie je záruka a aj dieťa cez IVF je dar od Boha. Ja som mala teraz počas liečby dosť času premýšľať, čo bude nasledovať po nej. Pre čo sa rozhodnem. Ja verím, že to pôjde prirodzene. Momentálne mám v sebe trochu blok, čo sa IVF týka a nie som s ním stotožnená. IVF si zatiaľ nepripúšťam, ale ani nevylučujem. Tým všetkým chcem povedať, že tak ako máme na to každá iný a svoj názor, takisto aj každá z nás zvádza svoj vnútorný boj - nielen či prijať, neprijať IVF ... ale hlavne či prijať, neprijať Božiu vôľu.
Všetkým nám veľmi držím palce a prajem pevnú, neochvejnú vieru v to, že nech sa udeje čokoľvek, tak že to má svoj význam a že celý náš život riadi Božia prozreteľnosť.

lenka20
29. apr 2010

kamilkka o tejto tvojej dileme sa uz tolko popisalo na MK v inych temach (skus precitat zaciatky temy veriace snazilky, presne toto sa tam riesilo)... nakoniec ti ale ziadne rady ci nazory inych nepomozu, musis si tym prejst sama a rozhodnut sa ci IVF a jeho metody si ochotna podstupit alebo nie... kazdy veriaci ma tu hranicu ,, unosnosti ,, niekde inde postavenu, dolezite je, aby si bola stotoznena s tym ako sa rozhodnes, ty aj manzel, ci uz tak alebo onak... osobne si myslim, ze pokial skusate prirodzene otehotniet len par mesiacov ako pises, tak je zbytocne riesit IVF tak skoro, pokial vas ovsem netlaci vek... pokial ty si v poriadku (nestaci len ze mas ovulaciu, treba zistit aj priechodnost vajcovodov), tak muzov horsi SPG nemusi byt hned velkou prekazkou a skusat to nejaky cas mozte prirodzene.. a hlavne - ty este ani nevies, ci tvoj manzel ma zly SPG, takze najprv to vysetrenie treba dat spravit... potom bude dost casu rozmyslat co dalej 😉 moja rada - ked budete obaja vysetreni, dohodnite si nejaky casovy horizont, v ktorom sa budete pokusat prirodzene a ked tento uplynie a nic sa nebude diat, tak zacnite riesit folikulometrie + planovany styk, IUI, IVF..
to by mi ani vo sne nenapadlo, ze by niekto mohol povazovat vysetrenie SPG za nieco nemoralne 😕 😕 😕 😕 😕 je to vysetrenie ako kazde ine, ako odovzdavas krv, ci moc, tak aj toto, dievcata, nevracajme sa o 500 rokov dozadu, OK, s IVFkom moze niekto mat eticky problem, ale snad uz nie je v mladsej generacii nikto, kto ma manzelsky sex len 2x za mesiac s ucelom plodenia deti 😕 😕 😕 😕 😕

jaja25
29. apr 2010

Kamilka, ak by som nemala svoje deti, určite by som si adoptovala. Už pred manželstvom sme sa tak rozhodli s mojim manželom...

A vôbec nezovšeobecňujem. Bolo to len pár príkladov. Nemyslím si že sa to bábatko narodilo choré kôli IVF- tým som len chcela naznačiť, že aj keď všetko dôkladne vyšetria, nikdy nie je istota výsledku. Vôbec nepokladám Boha za pomstychtivého- Boh je láska a on sa nevyvršuje, dáva nám slobodnú vôľu a je len na nás ako sa rozhodneme...

zuuuzana7
29. apr 2010

lenka BINGO : nevracajme sa o 500 rokov dozadu!

jaja25
29. apr 2010

Ak som niekoho svojim názorom urazila alebo ranila- nemala som to v úmysle. Budem sa za vás modliť baby a verte že to zvládnete. Pekný deň 🙂

majkal
29. apr 2010

lenka: to nie je len o tom, nevracať sa 500 rokov dozadu. Nie všetko čo prináša "nová doba" je dobré a správne. A každý to prežíva a vníma inak, chápem, že niekto môže mať problém v týchto otázkach.

zuuuzana7
29. apr 2010

jaja, tak asi som si tvoj prvy prispevok inac vysvetlila ... 😕
aj tebe zdrave babetko a rychly "pohodovy" porod 😉

jaja25
29. apr 2010

ďakujem 😉

kamilkka
autor
29. apr 2010

zuuuzana a ty si ako na tom?
koľko sa snažíš a čo plánuješ?

baby2
29. apr 2010

dievcata, neda mi sa vyjadrit, dopredu sa ospravedlnujem ak niekoho pohorsim....padlo tu slovo, nevracajme sa 500 rokov dozadu, myslim ze to bolo v suvislosti s problemom ,kt. ma cirkev pri odovzdavani ejakulatu masturbacoiu a ine.....moj nazor je ze, bohuziual rim.kat cirkev je 500 rokov pozadu a vo vselicom.....a mozu to mat veriac snazilky tazke, ak su a citam duchovne zainteresovane, a papez vyda vyrozumenie , ze asistovana reprodukcia nie, a masturbacia je hriech... ak su to intenzivne veriace, nemozu nerespektovat fakt ze to hovoria knazi a vyssie, v ktorom veria ,ze su zastupcami Krista / bytosne. neda sa tvarit , ze sa vyspovedam a ide sa dalej, ked citia ze pachaju hriech, kt.im niekto intenzivne vytyka ....asi vsetky snazilky mame vnutornu cestu i boj a nasli sme si svoju cestu za dietatom, ale cim dalej si myslim, ze sme sa takto stali veriacimi snazilkami s vlastnym rozumom a usudkom ......a ktorym by nam pri spovedi kazdy knaz poriadne nalozil. ak sme len veriace tak ideme dalej, ale ked sme intenzivne praktizujuce veriace, bude nas v podvedomi prenasledovat VYCITKA CIRKVI.....

lenka20
29. apr 2010

baby2 - nie kazdy knaz ti pri rozhovore o IVF a veciach s tym spojenych ,, poriadne nalozi ,, ani knazi sami nie su v nazoroch na IVF jednotni, aj ked stanovisko cirkvi je dost jednoznacne... ja som sa nastastie stretla len s chapavymi knazmi, ktori nas povzbudili, aby sme pre splnenie sna o dietatku spravili vsetko co sa da, chapu, ze nic zleho nerobime a beru nase IVFkovanie uplne v pohode... ale jasne, beriem, ze nie kazdy sa s tym vie vnutorne vysporiadat, nemyslim si ale, ze my ,, vysporiadane ,, sme menej intenzivne veriace ako tie co moderne metody neakceptovali...
nerada sa opakujem - uz som to pisala v inej teme - ale hodi sa to: cirkvi vzdy dost dlho trvalo, kym prijala urcite veci, zmeny... a myslim, ze to je dobre, na vsetko treba cas, netreba sa unahlit.. ale tak ako spopolnenie bol kedysi nie tak davno velky hriech a teraz je to uplne v pohode, tak myslim, ze aj IVF cirkev casom zacne akceptovat, bohuzial, kym by som na to cakala, tak uz budem stara babka a prezijem zivot bez dietatka, takze sa riadim rozumom a intuiciou, mam ciste svedomie voci Bohu, ziadne vycitky ma neprenasleduju a viem, ze aj IVF sa podari len a jedine s bozou pomocou, bez toho to nejde...

cathysun
29. apr 2010

lenka - pekne napísané - ako hovoríš, nie je jednoduché vydať sa správnou cestou, myslím, že si to popísala tak ,ako to vidím aj ja 🙂
sincerity - 🙂 pochopila som celkom správne to, čo a ako si napísala. Do teologickej dišputy prispievam na inom fóre, tak nebudeme robiť kamilkke škrt cez rozpočet 🙂 Vlastne súhlasím s lieskou a jej reakciou, povedala to krátko a výstižne 😉. Určite to nemám ťažšie ako iné(í), ved ja už dieťa mám 🙂 , a čokoľvek, čo človeka postihne (ak má možnosť popritom tešiť sa z vlastného potomka) je potom aj so zverením sa do Božej prozreteľnosti ľahšie a prináša veľa ovocia...

cathysun
29. apr 2010

kamilkka - zdrave detičky nie su za odmenu a chore za trest, to určite nie. Pan Boh nie je zlomyseľný, aby činil ako ľudia - tak ty si ma nasral a teraz ťa za to potrestám, na, tu máš choré dieťa. je to ale fakt a vedecky dokázaný a odborníkmi zaoberajucimi sa fetálnou medicínou a prvotrimestriálnym skríningom, že plody počaté z IVF maju oproti prirodzene počatým plodom viac VVCH a porúch. skús si pozrieť z archivu predvčerajšiu reláciu FOKUS na stv2, aj tam sa o tom hovorí. Pán doktor, ktorý tam bol pozvaný je moj lekár a dobrý znamy a skutočne v posledných rokoch sa celosvetovo dopracovali k záveru, že je to tak a rodičom podstupujucim IVF by to mali povedať - maju na to pravo. Len Ti (už neviem nick) z praxe na novorodeneckom popísala, ake veľké je sklamanie rodičov, ktorí sa na to všetko obetovali a nedopadlo to podľa ich predstáv.

noe
29. apr 2010

zuuuzana7 - dakujem, ja to tak citim.
Ze castokrat robime to co chce cirkev a pritom ta je na mile vzdialena od toho co chce BOH a co je napisane v Biblii.
majkal - DAKUJEM. Tato tvoja veta 'Ale Pán Boh ma "schladil" a ja som po dvoch rokoch márneho snaženia pochopila, že dieťa a nový život je v Jeho rukách, my sme len "prostriedky", cez ktoré má nový život prísť na svet. Nevlastníme ich ... sú nám len zverené. ' ma uzasnu myslienku a zacnem si ju pripomynat kazdy den 😉

A aj to je prekrasna myslienka, ze DIETA JE DAR, nech je splodene akou kolvek cestou. 🙂 🙂 🙂

Bambulky, neviem to vyjadrit ale tato tema a riadky ktore sem pisete, mi velmi pomohli a verim, ze dnesny den bude o to viac slnieckovy 😵 😵 😵

😵 vsetkym vam taky prajem 😵

majkal
29. apr 2010

noe: 🙂 som rada že ťa táto myšlienka oslovila, ale než som to ja sama prijala, tak mi to trvalo tiež pekne dlho - roky! 🙂

Aj ja všetkým držím palce. Rozhodujme sa tak, ako to cítime a s modlitbou v srdci. Je jedno kto má na to aký názor, ľudia, cirkev, rodina. Pán Boh dal 10 prikázaní a tých sa držme 😉

cathy77
29. apr 2010

tinafarkas - dojímavý a krásny príbeh vášho dieťatka 🙂 😉 ak si chcete prečítať podobné, tak skúste tému "Ako som otehotnela" ...veeeľmi povzbudzujúce

janemari
29. apr 2010

Ahojte
ivf je v podstate normane tehotenstvo len sa nezacina v tele zen ale v skumavke.Rovnako vybereru vyjicka co su schopne oplodnenia a vezmu muzove spermije.Ak sa vajicko oplodni v skumavke tak by sa oplodnilo aj v tele zeny,len s tym rozdielom ze ak ma zena problem tak v tele by oplodnene vajcko zahynulo/co by sa dalo povedat,ze pokial zena o tom vie ze to takto u nej chodi tak vlastne zabija svoje dieta lebo sa snazi otehotniet/a pokial sa neoplodni tak sa neoplodni ani v skumavke.A zmrazene vajicka sa nezabijaju ako sa to prezentuje ale vkladaju sa ak sa nepodari otehotniet.Pokial ma zena alebo muz problemy a ma moznost iui alebo centra a pritom sa spoliehaju na Boha je to opovazlive,lebo maju moznost vyuzit aj tuto moznost.Ale je na kazdom ako sa rozhodne.Ja npr,adopciu u mna nepripustam,lebo by som si nedokazala vytvorit k tou dietau vztah.Bolo by to skratka cudzie dieta a nechcela by som aby trpelo za to ze to bude citit.My pomaly cakame uz roky a vyskusali sme aj prirodzene planovanie s konzultaciou s doktorkou ktora je na to certifikovana.Takaze sme vyskusali naozaj vsetko.

majkal
29. apr 2010

jane prepac, ale tomu co si napisala nerozumiem .... je to zvlastny nazor, ale neberiem ti ho .... kazdy si to vysvetluje a prisposobuje inak, aby to bolo pre neho prijatelne ... Ja nie som proti IVF, ale tato verzia .... neviem ..... kazdopadne ti drzim palce, nech ti to vyjde 😉 ... viem, ze to mas tazke a do IVF vkladas velke nadeje

janemari
29. apr 2010

majkal neviem comu nerozumies.Ale v pohode.Asi sa neda stat v strede bud si veriaca a ziadne ivf,skratka bud si adoptujes dietata alebo budes bez.Alebo pojdes na ivf a tym sa v podstate vylucis z cirkvi.A co sa tyka tej opovazlivosti.Mam jednu znamu co nic neriesila vzdy povedala Boh sa postara.Raz sa vsak jeden knaz povedal ze clovek by sa mal snazi v zivote dosiahnut ciele sam a prizvat Boha aby pomohol.Ale nie ze clovek sa pre nieco rozhne ze chce a bude cakat ze Boh sa postara.Kolko je parov ktore nesli na vysetrenie lebo to viera nedovoluje a stacilo len aby si zena alebo muz nasadili jedny lieky.a potom caly zivot boli bez deti lebo Boh sa postara a pritom stacilo tak malo.Rovnako ako je cirkev proti antokoncepcii a potom kolko je potratov aj v manzelstvach.Alebo budte spolu len v neplodnych dnoch...... atd.

smejka
30. apr 2010

ahojte
pre mna je toto taka smutna tema..teda tema na ktoru neviem zaujat striktne stanovisko a v ktorej sa tak trochu stracam
preto lebo chapem vsetky zeny tuziace po dietati (tiez k nim patrim) a viem aka je ta tuzba silna a ako vie niekedy poriade potrapit
no ja sa pokladam za takeho obojzivelnika 🙂 lebo pre nas prijat dieta formou adopcie nie je problem....mame jedno dieta osvojene a sme prave v druhom procese.....tu chcem iba povedat ze vsetci co maju pochybnosti urobit takyto krok aby sa nebali ze nedokazu lubit prijate dieta..
no tak ako je to prirodzene od Boha ze zena ma donosit a porodit dieta....tak sa vo mne z casu na cas ozyva tato tuzba po spolocnom biodietatku.....uz tolkokrat som si povedala ze som "za vodou"...ale nie som a asi ani nebudem...vzdy budem mat nadej...i ked malinku
roky utekaju a ja by som este tak velmi chcela nieco podniknut v snahe za dietatom...i ked verdikt lekarov je viac menej jasny...neviem teraz povedat do akeho stadia dospieme....no viem ze IVF ako moznost mat dieta moje vnutro neprijima....
budem sa modlit o silu aby sme podnikli vsetky kroky....no hlavne aby sme dokazali niest to co nam Pan ponuka a vediet to prijat s laskou

majkal
30. apr 2010

A co je stred? Nemyslim si ze viera a IVF sa navzajom vylucuje. Som hlboko veriaca a napriek tomu by som na IVF isla, keby nebola ina moznost. Ja si myslim, ze sa to neda zovseobecnovat. Kazdy par ma specificky problem, a je x kombinacii. Konkretne v mojom pripade je IVF naozaj posledna moznost, ku ktorej by som pristupila, lebo viem, ze s Bozou pomocou mame sancu otehotniet aj prirodzene. Zatial sme preto s mm urobili takisto vsetko, podstupili sme vysetrenia, kde sa zistil problem ale aj to, ze sanca je. Ale aj tak si myslim, ze dovera v Boha nie je opovazlivost. Ved o tom viera je, nie? Bohu nic nie je nemozne. On vedie nase kroky a ukazuje nam cestu - ja verim, ze Boh mi ukazal, akou cestou ist, ze existuje este mnoho inych vysetreni a moznosti liecby. Doverovat Bohu neznamena spoliehat sa necinne na to, ze Boh ma vylieci a da nam dieta. Ale verit, ze pomoze.

Ale nejde o to. Co ma zarazilo v Tvojom prispevku bola veta v zatvorke: ... /co by sa dalo povedat,ze pokial zena o tom vie ze to takto u nej chodi tak vlastne zabija svoje dieta lebo sa snazi otehotniet/ ...

majkal
30. apr 2010

smejka - krasne si to napisala .... 🙂

smejka
30. apr 2010

majka napisala som to ako to citim.....som si vedoma ze nie kazdeho zaujimaju moje pocity...alebo nie kazdy vie pochopit zmyslanie zeny tuziacej po dietati ak tym sam neprejde alebo neprechazda.....je to tazka tema
tak ako mnohe ine temy ktore nevieme uplne pochopit a vcitit sa do nich zase my
ja si myslim ze Boh nam takto ponuka a dava prilezitost ist do hlbky.....stavat sa lepsimi a krajsimi bytostami...
a ano majka ....dovera v Neho i napriek ludskej nepochopenosti je dolezita 😔 🙂

majkal
30. apr 2010

ano, je to tazka tema ☹ a kazdy ma na to iny nazor a kazda to pocituje a vnima inak. Ale jedno mame spolocne, vlastne dve veci - tuzba po dietatku a viera v Boha.
Ja si tiez myslim, ze Boh vie preco mame tolko cakat - aby sme pochopili Jeho velkost, stisili sa a naozaj sa stali lepsimi a krajsimi bytostami ako si to napisala 🙂
Dokonca, pripustam aj moznost, ze ostaneme pri jednom dietatku, ze uz dalsie nebude. Ale uz to nevnimam ako nespravodlivost, ale ako Boziu volu. Je tazke odovzdat svoj zivot do Jeho ruk. Ale ake je to nevyslovne stastie - spocinut v Jeho naruci 😵

smejka
30. apr 2010

a prave vo chvilach bolesti a tapania nas najviac chape ON....niekedy to nemozme ocakavat ani od najblizsich...manzela priatelov....vtedy este viac je tu ON....mne toto poznanie velmi pomaha....

majkal
30. apr 2010

to je pravda ...

cathy77
30. apr 2010

majkal, smejka - krásne povedané, ani necítim potrebu nič pridávať 😵 🙂

noe
30. apr 2010

mozno janemari mala na mysli s slovami 'ze ved Boh sa postara'

... Boh nam ukazuje cestu - ukaze nam rieku a povie prejdi a ja budem cele roky cakat na zazrak, ale nezoberiem svoje 2 zdrave ruky a nepostavim si most s tym, ze sa budem na brehu cele dni a noci modli a hovorit si Boh sa postara on ma na ten druhy breh dostane. Asi tak to ja vnimam. Boh to nespravi za nas, on nam dal len prostriedky a hovori nam ako na to.

Takze aj cely proces za babatkom - Boh nam dal moznosti a je na nas ktoru si vyberieme. Poznam rodiny, ktorym ked bola dg. neplodnost, tak na druhy den davali ziadost o adopciu a nad liecbou ani neuvazovali, a potom su druhe aj tu na koniku (ktore velmi obdivujem) ktore maju za sebou nespocet IUI, IVF, a stale sa nevzdavaju a neviem skadial ale stale maju silu a nadej, ze sa to podari.

🙂 🙂 🙂

majkal
30. apr 2010

ano, ved aj ja som vzdy pisala v tom duchu, ze clovek sa ma takisto snazit a zaroven prosit Boha o pomoc. Ale koniec koncov, ak to dieta raz nie je v Bozom plane, tak sa mozeme aj rozpucit, a to babo nebude. A tu je mozno na mieste aj to co pisala smejka. Dat nasu lasku dietatku, ktore nema rodicov ... a tak ako my tuzime po dietati ... existuje na svete mnoho deti, ktore tuzia po rodicoch 😔 Aj ked ja sama na to nemam odvahu, resp. tym, ze uz jedno dieta mam, tak som nad tym nerozmyslala. Pre mna su taketo mamicky ako smejka, mamy s velkym M a este vacsim srdcom 🙂