Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
franina, myslim, ze vsetky ti tu rozumieme...A vsetky by sme radi mali prirodzene mimi...
U nas je to tiez paradox ci ako to nazvat, dcera bola na prvy sup a teraz to je proste nedosiahnutelne a nezvladnutitelne , jednoduchsie sa mi zda dosiahnut na hviezdu na nebi a dat ju dolu...Teraz ked tak velmi potrebujeme a chceme radost do domu,aby sme vladali ten napor, tak to nejde.
Tortelinka a co je odpust? To su hody? Aj my mame kalvariu a dnes i zajtra slavnost. Takze asi si v meste pod Zoborom?
ahojte, moze mi niekto poslat link na p.Vellu v TT, nejake dalsie info ohladom neho?
no, dnes som bola na nove odbery, doktor mal dovolenku, vysledky asi az koncom tyzdna, tak podla nich sa budem dalej riadit ale aj tak asi musim pockat na mrchu
azalka - skus si vygoogliť, čo sa dá... neviem, či Ti niekto poradí, ale lakrimosa sa chystala ísť...
lakrimosa - kde si???
Ahojte!!! 🙂
Aj my sme boli v nedeľu na kalvárii v Nitre - bola tam púť k Matke Božej, nádherná omša, biskup Judák mal vynikajúcu kázeň !!!!- je to formát, veľmi si ho vážim. No a bonbónikom pre moje hudobné ucho bola tzv.Ľudová omša - hudobné dielo od Jozefa Halma, ktorú skomponoval pred 30 timi rokmi v emigrácii. Úžasné! Dojímavé, furt som si utierala slzy... Bol to pre mňa zážitok hlboký duchovný. Zaujímavé bolo na tom, že od rána strašne pršalo, ale keď sa začala omša, prestalo. A keď - celkom na koniec - spievali Kráľovná nebies, začali padať také veľké kvapky, tak mi prišlo na myseľ, že Matke Božej vypadli slzy - iste ju dojala tá nádherná pieseň ako mňa 🙂 a mala som silný pocit, že je tam s nami...tak som cítila jej blízkosť. Bolo to krásne.
@cathy77 ahoj!!!! a vďaka 🙂 !
@franina - niet nad chápavého manžela, to je polovica úspechu! no veď materstvo je veľká vec! Mnohé baby, ktoré otehotnejú hneď , ani nevedia ako, si ho nevážia. Preto my by sme sa mali v spoločnosti zasadzovať za to, aby sa materstvo nezhadzovalo, aby sa nepovažovalo za prekážku v "kariére" ženy ale naopak , mala by sa mu pripisovať väčšia vážnosť a úcta - v tomto zmylse je materstvo veľkou vecou.
@tortelinka ako si dopadla na odberoch?
@reisi ´dakujem, cením si to!!!!!!! Aké hríbiky ste našli? Nám vônia celý byt , lebo ich už dva dni suším na sušičke!
@bobi3 na jednej strane prirodzená túžba, na druhej neschopnosť počať. Prečo toľko žien je v takejto situácii? Daň dnešnej doby?
ja zatial neviem nic, vsade dovolenky tak vysledky budu najskor vo stvrtok
Ahojte, pozdravujem všetky prispievateľky!
@azalka22 ahoj, sorry, včera som prehliadla tvoju otázku. Mrkni sa na www.jas-zv.sk
Je to 17.katolícka charizmatická obnova, koná sa 27.- 29.8.10 v Trnave. Chcela by som tam ísť v sobotu 28.8. , no uvidím, ako sa to podarí.
@tortelinka nechceš prísť tiež do Trnavy?
@cathy77 ahoj!!!!! Mám teraz veľa strááášne veľa roboty v robote aj doma, dnes som zavárala zasa uhorky, včera som mala horory v robote a tak...rozhodne sa nenudím 😀 Ako sa cítiš a tvoje bábätinko?
ahojte baby. Tak sa k vam pridavam, nakolko uz sme babo cakali, ale zistili mu tazke poskodenie a v 20. tyzdni sme on prisli. Rozhodli sme sa sami, ze pojdeme na umele prerusenie (ja som on bojovala az do konca, ale manzel a aj ostatni clenovia rodiny mi davali argumenty, ktore ma nakoniec presvedcili) ale nakoniec sa to ukazalo ako najlepsie rozhodnutie, kedze babo uz nebolo zivotaschopne (mala som vraj velmi dotrhanu placentu, asi ho nevyzivovala). Takze sme o nasho Simonka prisli. ☹ Dalsou vecou bolo, ze ja uz som mala aj vysoke teploty (38,9), takze predpokladam, ze jednoducho to tak malo byt. Potom nam robili geneticke testy kde zistili, ze ja som nosicom toho karyotypu trizomie 21 (downov syndrom) a tak nam odporucili jedine IVF. ☹ Viem ze to nie je zlucitelne s tym co hlasa cirkev, ale preco by sme aj my nemohli mat zdrave a vlastne babo ak je to v dnesnej dobe mozne?
zuzmajko... ja som bola v januari v podobnej situacii... baby tu moj pribeh poznaju.... ale ja som ju(moju malú) donosila, kym neumrela sama a bolo jedine moje rozhodnutie... ja by som si nikdy v takýchto veciach nenechala "radiť"... ale každá sme iná, ja jednoducho taká som a bola som nutená takou sa stať.
Ja som to brala ako obrovsku skúšku od Boha... každy Ťa do UPT bude tlačiť, od lekarov počnuc končiac neviemkým... a som veľmi vdacna, že som to dotiahla do momentu, ked moja malá odišla sama(od zistenia genet. vad, nutenia na UPT a pod. po 21.tt ubehlo dlhých a nekonečných 9 týzdnov)a nebudem písať opat aké to bolo pre mna hrozne a tazke a priam neznesiteľné... nosiť dietatko, ktore malo vady nezlučiteľne so životom a každe rano sa budiť s tým, či ešte žije alebo..... Odišla v svojom 21.tt. Len tolko... moja skusenosť. Ja som jednoducho presvedčená, že Boh že pánom života a smrti a i ked plod nie je životaschopný, jedine On može rozhodnuť, kedy ho vezme k sebe... a to nie som ani nejaka "fanatička" alebo skostnatelá osoba... jednoducho som k tomu dospela... My sme našťastie s manželo po genet. stránke uplne čistí, takže prečo sa to stalo takto, je len v Božích rukách.... zdravím Ťa a veľa síl Ti prajem
lakrimosa - tak je mi tak zle ako som si priala 😀 😉 tento týžden končím velku dovolenku ale nebudem schopna nastupiť do prace i ked teraz, ked ako letecký dispečer musím mať pauzu (zas 😕 ) tak ako som TI vravela budem sa len valať v kancli a driemať, ale nemam ani na to, aby som sa tam doplazila. takže sa hodim aspon na 2 týzdne na PN. proste do ust doobedu dam len opečený chlieb posolený, zo všetučkeho sa mi dviha žaludok a ked mam navariť(k čomu sa jednoducho musim odhodlať ked mm maka na dome jak otrok tak sa musí najesť) tak mam žaludok obratený naruby🙂 ale drží sa to v medziach nauzey a neryhám aspon.... z toho dedukujem a dufam, že do tretice všetko dobré 😉
@cathy77 ahoj, ja som na zakrok nechcela ist, preplakala som to rozhodnutie, no babo uz nezilo, a ja som uz aj mala problemy - tie teploty nasvedcovali zapalu v maternici, uz moje telo reagovalo na mrtve babo. Prakticky som bola na tekutych antibiotikach aj pred aj po zakroku, lebo ten zapal tam uz asi bol rozsiahly. Bol to hrozny zazitok, ale ty asi vies o com hovorim ☹ Ja viem, mozno ma s nami Boh ine plany, mozno sa nam to nepodari ani cez IVF, neviem. Bojim sa vsak, ze to psychicky nezvladnem, lebo cele tehotenstvo bol jeden velmi zly sen uz od zaciatku a tento koniec ma uplne psychicky polozil. Manzel sa aj rozpraval s knazom, ten mu povedal, aby sme za Simonka dali sluzit omsu a aby som aj ja za nim prisla. Tak sa teraz odhodlavam..
Ja som inak bola PN 3 tyzdne - tyzden pred nastupom do nemocnice mi zacalo tvrdnut brusko, tak mi nasadili magnezium a odlezala som si to doma, ale potom o tyzden som uz bola hospitalizovana. Teraz som prvykrat v praci a mam pocit, ze tu zaspim, stale mi nie je dobre.
dik za upozornenie, uvidim co bude cez we... 🙂
zuzumajko...drzim ti palce, kazdy z nas ma svoj pribeh, svoje trapenie ale urcite nikto nema pravo sudit nikoho za jeho rozhodnutia, ci sa to tyka UPT, IVF...ved to su take tazke rozhodnutia, pri ktorych je par velmi tazko skusany aj bez mudrych rad vsetkych okolo
zuzumajko, ahoj. Smutny pribeh 😔
viera ... ja tiež som toto riešila ale nakoniec sme si z manželom povedalin že to odsudzujú najme tí ktorých sa to vôbec netíka a môžu mať normalne deti 🙂 a mnohí si to aj tak nevažia , a mi ktorý sa snažime a nedarí sa založiť si rodinu nemame inu možnosť len IVF - tak aj taká možnosť je dobrá . ja som minulí rok oktobri adsolvovala IVF pretože 7 rokov čakania na zázrak nás unavovalo ☹ a teraz máme 3 mesačneho synčeka Miška a dakujem všetkým v centre asistovanej reprodukcie gin-fiv ,za takúto možnosť .
zuzumajko... asi som najprv nepochopila správne... teda si nebola na umelom prerušení ako si písala... to by muselo babo žiť... porodila si mrtvy plodík.... tak si vlastne prešla tým, čo ja a ja tým, čo ty. tiež som nastupovala do nemocnice ked som už mala krvácanie, hned mi nasadili atb a vyvolavali porod atd... nechcem spomínať. ako píšeš - moje druhe tehu bol tiež horo, od začiatku to bolo cele divne, tušila som že niečo nie je ok... S tou omšou ste spravili dobre, ja som za Miriam tiež dala odslužiť... a teraz nám vyprosila tretie🙂)) Držím Ti palce a ked sa chceš vyrozprávať, tak si tu na spravnej adrese
tortelinka - nikto nikoho nesudi, každý tu vyjadruje svoj názor a postoj,neber každý príspevok osobne...
nepisala som to voci tebe, len som reagovala na to ze kocka ma vseliake vycitky, pisala som len, ze kazdy sa rozhoduje sam za seba, napr.ci skusi IVF a pod.....a nik nema pravo hovorit co je spravne a co nie 😉
baby, ja sa toho bojim..bojim sa, ze sa to nepodari ☹ naozaj ak by sa to nepodarilo na prvy pokus, neviem si predstavit kde by sme nasetrili na dalsi pokus...splacame hypoteku, zijeme fakt od vyplaty k vyplate a este aj riesime tuto dilemu ci je to vobec prirodzene voci cirkvi a jej hlasaniu 😒 lenze tym ze mam ja geneticky podmienene nosicstvo down syndromu, nic ine nam neostava. len predimplantacna geneticka diagnostika, ktora sa robi len pri IVF ☹ bojim sa ze to nevyjde 😒
@cathy77 dakujem, si strasne zlata a dufam, ze budes mat bezproblemove tehotenstvo a krasne babo po porode 🙂
@cathy77 to je dobre, že ti je zle 🙂 vieš, ako to myslím 😉 😀 😀 Len vydrž!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!aj pri tom varení by som ťa rada zastúpila 😀 , keby si bola bližšie, poslala by som ti navarené 😵 😵 .
Ja , aby som to nemala také jednoduché, mám neočakávané existenčné problémy v práci. Myslím, že je to preto, aby som stratila motiváciu ísť na p. Vellu. Aby som sa pohrúžila do iných problémov. Ale cítim vo vnútri taký pokoj, ktorý je absolútne paradoxný k mojej situácii v robote. Dnes som rozhodnutá zajtra podať výpoveď a nepociťujem stres, čo je prekvapivé. Neviem,čo bude ďalej, ale cítim, že teraz je pre mňa najpodstatnejšie vyriešiť si svoj duchovný život a zintenzívniť ho. čo ak sa zajtra už neprebudím? Potom už nebudem mať čas pripravovať sa na stretntutie s Ním. Celý deň prosím Pána, aby mi ukázal správnu cestu, čo mám teraz urobiť v práci. Zajtra musím dať vyjadrenie. Je to až neuveriteľné, aké prekážky sa mi kladú do cesty, ale vieme prečo to tak je. Prosím ťa o jeden otčenáš. Modlím sa aj tie modlitby, ktoré si mi poslala. ďakujem.
@zuzumajko vitaj u nás!!!!! Cathy ti napísala veľkú pravdu. Vie ťa asi najlepšie z nás pochopiť, keďže prešla rovnakou zaťažkávajúcou skúškou. Je to silná žena a silu čerpá z Božej milosti, o ktorú neustále prosí. Chcem ti povedať: nestrácaj nádej, lekárske predpovede sú iba ĺudskými predpoveďami, ktoré sa môžu, ale aj nemusia naplniť. Záleží to aj od nás. Ak veríme v Božiu všemohúcnosť, môžeme prosiť a veriť aj v to, že Božím zásahom sa môžu udiať veci, ktoré sú z ľudského resp. medicínskeho hľadiska nevysvetliteľné a neprepokladateľné. Bohu nič nie je nemožné...
@lakrimosa ahojky. Dakujem a mas pravdu. mala by som sa vzchopit a skusit prekonat tu bolest a strach. Niekedy mam pocit, ze to vzdavam predcasne. Lenze nam jednoducho nevychadzalo nic. Kazde dva tyzdne sa nam v tych 20.tyzdnoch nieco pokaslalo..proste akoby som uz nemala nadej sa citim 😒 nie je to ruhanie? ☹
lakrimosa - je to milosť (ktorá vidíš v akom množstve k tebe prichádza), že si to dokážeš vysvetliť v pravom svetle... veci, čo sa okolo teba a s tebou dejú... hoc teraz v práci. Pravdaže sa pomodlím a dufam, že mi vyjde ist aj na sv. omšu a budem ju obetovať za teba, nech Ťa D.Svätý osvieti... aby si sa správne rozhodla. Som si viac než istá, že odpoved k tebe príde a takým sposobom, že ju pochopíš... ten pokoj, ako píšeš, nasvedčuje veľa... si s tým, že dokážeš opustiť svoju doterajšiu prácu akoby dopredu vyrovnaná a to je veľký dar. Akokolvek sa rozhodneš, ak sa rozhoduješ v neustalom prosení milosti a prítomnosti Božej, máš istotu, že to, čo odchádza, odchádza preto, aby uvolnilo miesto čomusi lepšiemu a zmysluplnejšiemu. Dufam, že nepíšem neskoro, ved pozerám, že si to myslela dnes---- a už je doobedu, myslím na Teba
lakrimosa, mas uzasne silnu vieru, je to obdivuhodne 😵 Vela z nas sa tu ma od teba priucit.Dufam, ze dnesne rozhodnutie a vysledok bude to najlepsie pre teba!
zuzumajko,niekedy nic ine nepomoze iba bolest prezit, prezit i tu beznadej, ktoru momentalne citis...Kazda sme ina, inak reagujeme ,inak prezivame...Mna tiez niekrore veci odpalia v case ked si myslim, ze moju vieru a silu nic nezlomi...pride obdobie ked kamen nezostane na kameni a staviam znova od zaciatku...
lakrimosa, dufam ze sa ti vyriesia problemy v praci....
ja som mala dnes vysledky, mam zasa nejaky iny bacil, zasa antibiotika, zas odklad...som uz z toho nestastna, neviete dakto poradit? ☹

@bobi3 ako vies ze mate schvalenu? prisiel ti papier ? alebo si volala?