icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

katarina104
13. nov 2010

@dadenka1 myslím, že tortelinka 🙂

tortelinka
13. nov 2010

hej, aj ja som cakatelka, ale my sme este ani nedali ziadost...asi este cakam na zazrak 🙂

dadenka1
13. nov 2010

Na zázrak čakám aj ja ale popri tom robím všetko pre to aby sa aj stal. Mám už 34 rokov naozaj nemám na čo čakať. Aj tie najneplodnejšie páry z môjho okolia majú zázraky doma, z partie, v ktorej sme boli kamošky a denne sa stretávali som sa vydávala prvá! a ony lapajky už majú niektorá aj 3 deti. Ostala som posledná bezdetí... No brzda... Najviac ma ale mrzí, že netuším, ako sa na toto všetko díva Boh, či idem tak, ako to On naplánoval alebo mu kafrem do roboty. Tak sa aspoň za to modlím. A pridala som denne aj desiatok za to "naše" bábo a jeho rodičov /bio aj náhradných/ a hlavne teda nech sa deje Božia vôľa...

lakrimosa
14. nov 2010

@dadenka1 vitaj medzi nami 🙂 . Mňa trpezlivosti v tejto oblasti naučili roky márneho snaženia... Po prvom roku som pochopila, že to nebude "prv, ako nové gate" ako sa u nás hovorí...
Ja som čakateľka, na vlastné dieťa 4 roky intenzívneho snaženia - bezvýsledne a na adpotované asi týždeň, čo som sa rozhodla, že si adoptujeme - lebo mm ma už dlho presviedčal. Ale 14 mesiacov to je vyše roka! MM si myslel, že na Vianoce už budeme mať dieťa doma, ale ako písala Smejka na "biele" a novorodenca sa čaká najdlhšie. AKé chcete vy? A v ktorom meste bývate?

@cathy77 no to je super, blahoželám!!!!!! Ja som tiež vždy chcela "iba" dievča, ale po tom všetkom , čo som prežila som si povedala, že ak by toto mala prežiť moja dcéra, tak to radšej nie, to by ma bolelo viac, ak by moja dcéra - či vlastná či adopotovaná nemohla mať deti... chlapca by som prijala rovnako rada, možno ešte viac, lebo by si ho Pán mohol vybrať pre cestu kňazstva, ak by chcel...
čo chceš byť stále ricatá, cicatá, saratá? Čo myslíš, že je to zábava nosiť také "balvany" ako ja? Ja mám 169cm a keby som schudla na 60 kg tak nemám menzes! Raz sa mi to stalo, keď som sa snažila byť štíhla... ja musím mať najmenej 67kg inak som stratená no ale teraz mám o dosť viac, ani neviem, koľko (radšej)!
Inak ja ako dievča som nebola a doteraz nie som otcov miláčik, takže u nás toto pravidllo neplatí. Mám brata, kt. je mladší odo mňa a toho otec vždy považoval za viac, ako mňa, lebo je to syn a nepríde "domov s bruchom", kým dcéra môže prísť a to je najväčšia hanba...

@tortelinka žijete v zahraničí? Ja mám napr. iný trvalý pobyt ako mm, hoci bývame -samozrejme - spolu, ale keďže ja som si po svadbe nemenila priezvisko, tak som nepotrebovala zmenu OP..., hoci som sa presťahovala k mm len do inej ulice v rovnakej mestskej časti, nenapadlo mi meniť trvalý pobyt. Myslíš, že to môže byť problém pri adopcii?

tortelinka
14. nov 2010

no, boli sme zistovat ako je to vlastne, my mame trvaly kazdy inde na slovensku, ale prechodny mimo slovenska, aj ked je to len par km za hranicou a pracujeme v Ba, pre urady je to strasnaaa prekazka 😠

dadenka1
15. nov 2010

@lakrimosa My sme z okolia TN, a veru ma tej trpezlivosti nenaučilo an11 ročné bezdetné manželstvo.... Hnevám sa sama na seba, že sme o adopciu nepožiadali skôr. Ale mm je skvelý a keď mám zase záchvat netrpezlivosti, tak ma upokojí, že veď všetko sa deje pre niečo a aj naše čakanie má určite zmysel. tak čakám. Na úrade povedali, že momentálne sa čaká 2 roky, naposleda som volala v septembri, boli sme na 41 mieste... Takže teraz zavolám v januári...ak to dovtedy vydržím... musím vydržať. Aspoň sa modlím za babanko, možno je uť to "naše" počaté... 🙂

cathy77
15. nov 2010

lakrimosa - ja som to s otcom-dcérou aplikovala na moju rodinu-mojho manžela..., ja tiež neviem, čo to je byť milačik rodičov ako som už spomínala..... taktiež názor a pohlad tvojho otca je chorý... hanba je vobec niečo také z úst vypustiť... ale moji rodičia od toho daleko neodskočia takže pozname to

lenkove
15. nov 2010

ahojte dievcence...
ja som si bola pozriet v porodnici moju neterku, prekrasnu 😵 2 dnovu a taka tuzba ma pochytila mat biologicke dietatko, vynosit si ho, porodit 😔 az ma to zmiatlo... a vystrasilo 😔

@tortelinka drzim vam palceky s ado.. skuste si adopotovat podla pravidiel statu v ktorom mate obvykly pobyt, alebo sa to neda? 😕

smejka
15. nov 2010

ahojte

@lenkove myslela som ze navsteva v tebe necha silne dojmy... 😔

@dadenka1 zbehne to jak voda vy budete mat adopciatko doma...ja som tiez ako cakatelka na druhe babo casto myslela na nase buduce dieta.....ci uz je na svete ci este len v plane 🙂

@lakrimosa
@tortelinka
@cathy77 kuk 😎

tortelinka
15. nov 2010

lenkove- to uz vobec nie, to by sme sa nedockali konca ani do dochodku

lakrimosa
15. nov 2010

@lenkove aj ja mávam také "záchvaty", keď vidím novorodenca alebo aj batoľa.

@dadenka1 - tak ja by som povedala, že si veľmi trpezlivá čakateľka po 11 rokoch... čo sú oproti tomu 2 roky? To určite zvládneš! A hlavne sa neobviňuj, že ste si mali žiadosť podať skôr, to predsa nie je ako kúpiť si rožky!
Ja som si povedala, že čo je čas u Boha? - 1000 rokov ako včerajší deň a naopak - hovorí Písmo. Pomohlo mi to vzhľadom k môjmu veku a materstvu, čo sa už pomaly z ľudského hľadiska vylučuje... Naše vnímanie času je ľudské ale my prirodzene smerujeme k Bohu a teda berme do úvahy vnímanie času z Božej perspektívy - je to ťažké, ja viem, ale o jednu starosť bude menej, ak sa o čas prestaneš starať.

@cathy77 tak dobre ma chápeš, ako keby sme boli sestry. Už ti je lepšie, alebo ešte blinkáš?

@smejka dík za IP!

dadenka1
16. nov 2010

@lakrimosa To je fakt... Čo je čas u Boha... JA mám zase stále pred sebou pri modlitbe... Neplodná rodí mnoho ráz a tá čo má veľa detí vädne... A tak si predstavujem ako prídem do neba sv. peter mi predstaví všetky moje bábätká, ktoré sa mi "narodili" a ja som o tom ani nevedela... 😉

cathy77
17. nov 2010

lakrimosa - v tomto ohľade už to je v pohode, jem už čokoľvek... dnes sme začali 21.tt 🙂 synovu včerajšiu a dnešnú oslavu už máme za sebou a ťahám jazyk po zemi... v sobotu prídu svokrovci 😖 tráááápna pretrááápna návšteva. Budúci týžden mám 33 tak to bude pokus o blahoželanie aj mne... dostanem od nich obálku s pár eurami... veľmi chytré na to, že mám narodky a meniny v jeden deň odbité... raz sa pokúsila mi svokra niečo kúpiť, tak to bolo "pyžamo" z čiňáku na výšku cca 158cm pri mojich 170cm... A vlastnému synovi na narodky prídu s dezertom za 70sk... proste na povracanie... ale na krabičky cigariet a chutné salámky a konzervy pre psa(konečne im už zdochol)dennodenne majú obaja...

lakrimosa
17. nov 2010

@cathy77 😀 😀 😀 tak to je dobre, že to berieš z nadhľadu, vieš dobre, že s tým nič nenarobíš!!! Je to cvičenie čnosti trpezlivosti 😉 Máš Kristove roky, ja keď som ich mala očakávala som niečo výnimočné v mojom živote ale nič neprišlo. A ty čakáš nový život, no nie je to symbolické s Ježišovým vykúpením ? Blahoželám 🙂

lakrimosa
17. nov 2010

@dadenka1 prepáč, asi mi nemyslí, ale ako to myslíš s tými bábatkami? Ja neznášam to slovo "neplodná", považujem to za hanlivý výraz...

lakrimosa
17. nov 2010

@dadenka1 ak ťa to upokojí, ja som tu najstaršia, mám 37 😉

dadenka1
18. nov 2010

@lakrimosa To "neplodná" to bol citát z písma... Tiež sa mi ten výraz nepáči... No ja si proste myslím, že veľlakrát sme možno tehotné, ale ani o tom nevieme a tehotenstvo skončí menzesom. Proste som čítala nejaký odborný článok o tom, že často u žien dôjde o oplodneniu ale pre nedobré podmienky v tele matky /hormóny, maternica.../ dieťatko proste odíde normálne počas menštruácie. Niekedy mrcha mešká alebo je silnejšia a to môže byť príznak "nepodareného" tehotenstva. Najviac neúspešných tehotenstiev končí práve takto A ja som si teda takto vysvetlila ten žalm zo sv. Písma

mili78
18. nov 2010

ahojte dievcata....je tu medzi vami niektora, ktora podstupila IVF aj napriek tomu, ze je veriacou? mozno ma oplujete, budete po mne kamenmi hadzat, ale ja asi budem jednou z tych, co to podstupia....viem, je to proti kazaniu cirkvi, ale ako mi dnes povedali v CARe, ja inu moznost nemam (samozrejme, mam - adopciu, ale...) ....myslite, ze je to naozaj taky hriech? ze ma Pan Boh potrestá, ak to podstupim? Preco? Keby sa horsie hriechy na svete nepachali....som z toho hotova, neviem co spravit ☹ ☹

katarina104
18. nov 2010

@mili78 odsúdiť ťa nikto nemôže, to vieš 😉 , možno máš slabšiu vieru. Pán nás netrestá, len by bol rád ak by sme mu možno viac dôverovali,to je úplne sa poddali jeho vôli 🙂 ,skús mu odovzdať svoju ťarchu, povedz mu všetko čo ťa ťaží a hlavne nestrať vieru 😉 ,a potom uvidíš,O tvoju vernosť odmení,lebo ťa nekonečne miluje. 🙂 Ak chceš tak sa za teba a tvoje rozhodnutie pomodlím, ak budeš potrebovať pomoc som tu pre teba 🙂

dadenka1
18. nov 2010

Nemáme ťa prečo odsúdiť.. Pravdepodobne mnohé z nás denne koketujú s myšlienkou IVF absolvovať.. A mnohé ju podstúpili. A nevieme, či to zajtra aj neurobíme. Každá z nás proste po bábätku veľmi túži, ale ako povedala Katarínka - a povedala to veľmi pravdivo - už je to tam, odovzdaj to Bohu, táto skúsenosť ti možno pomôže naozaj viac veriť tomu, že On vie a bdie na nami. Dennodenne hrešíme všetci, On sa na teba díva s láskou a chápe ťa. Ak je to hriech a vidí tvoju ľútosť, nemá prečo ťa milovať menej a neodpustiť ti..
Sama veľmi chcem vedieť ako sa na to díva, a niekedy si vyčítam, či nie som moc pasívna. Ale bojím sa prekročiť hranice ... Tak nejak dúfam, že Boh vie, prečo nemôžeme mať deti, a možno ani adopcia nevyjde... Je to v jeho rukách. Pridávam sa k modlitbe za nás všetky čo máme takéto trápenie. Hlavne prosím ťa nezúfaj, všetci robíme veci, ktoré neskôr ľutujeme a niekedy omnoho horšie... A Boh aj to, čo je zlé, využije na to, aby nás niečomu naučil. Hľadaj, čo ti chce povedať a neprestávaj veriť, že ťa nikdy neopustí, ani v dobrom ani v zlom.

holly74
18. nov 2010

@mili78 Mili, poviem Ti môj názor, aj keď Ťa nemusí zaujímať, pretože do kostola nechodím a teda do tejto témy asi nepatrím. Ale myslím si, že ani dieťaťko, ktoré vznikne umelým oplodnením, nestvorí človek - je takisto božím stvorením a je božou milosťou, ak sa tak stane, a požehnaním pre rodičov. Dá sa to povedať aj tak, že keď Pán Boh nechce, tak takýto vznik ľudského života nepripustí - človek, jeho veda, moderná medicína, nič nemôže byť silnejšie ako Pán Boh...mohli by lekári v skúmavkách miešať vajíčka a spermie koľko by chceli, bez zázraku stvorenia by žiadne detičky neboli...ak by sme pripustili, že áno, potom by Pán Boh už nebol všemocný, a on predsa je, nie? Neverím, že človek môže prekabátiť Pána Boha...Prajem Ti veľa síl a správne rozhodnutia pre Teba a Tvoju rodinu....

holly74
18. nov 2010

@mili78 Mili, poviem Ti môj názor, aj keď Ťa nemusí zaujímať, pretože do kostola nechodím a teda do tejto témy asi nepatrím. Ale myslím si, že ani dieťaťko, ktoré vznikne umelým oplodnením, nestvorí človek - je takisto božím stvorením a je božou milosťou, ak sa tak stane, a požehnaním pre rodičov. Dá sa to povedať aj tak, že keď Pán Boh nechce, tak takýto vznik ľudského života nepripustí - človek, jeho veda, moderná medicína, nič nemôže byť silnejšie ako Pán Boh...mohli by lekári v skúmavkách miešať vajíčka a spermie koľko by chceli, bez zázraku stvorenia by žiadne detičky neboli...ak by sme pripustili, že áno, potom by Pán Boh už nebol všemocný, a on predsa je, nie? Neverím, že človek môže prekabátiť Pána Boha...Prajem Ti veľa síl a správne rozhodnutia pre Teba a Tvoju rodinu....

tortelinka
18. nov 2010

takisto si myslim ze nikto nikoho nesudi, aj ja stale rozmyslam co urobit, mam na stole ziadost o adopciu aj cislo do centra...ale myslim si,ze som nedozrela este ani na jedno rozhodnutie... ☹

mili78
18. nov 2010

@dadenka1
@dadenka1
@holly74
@tortelinka .....dakujem vam dievcata....ked mi to dnes lekar v centre oznamil, ze podla neho ja nemam inu sancu, len umele oplodnenie, tak som sa citila,akoby ma blesk zasiahol...ani neviem ci som dalej vnimala to co mi vravel....ja som si IVF nepripustala, dufala som, ze mi nasadi nejake hormony a ze to pojde....ale zial....ja naozaj neviem co robit....na jednej strane nam vravia, ze Boh je milostivy, ze odpusti hriechy....na druhej strane umele oplodnenie vyhlasuju za hriech....snad ak Pan dokaze odpustit vrahom, odpusti aj mne ak to podstupim 😢 nech ma on raz zato sudi...ale moja tuzba mat dietatko je velmi velmi velka...verim, ze nebudem ani prvou ani poslednou krestankou, ktora to podstupi

katarina104
19. nov 2010

@mili78 ja by som to vnímala aj tak, že by som asi neobetovala svoje 3 deti , aby som mohla mať to štvrté, ja to vidím aj takto, lebo život sa začína počatím 😒

mili78
19. nov 2010

@katarina104 ...Katka, lenze u mna to pocatie prirodzene nie je mozne....mozno sa nevies vzit do mojej kozi, mas deticky, nebola si v takejto situacii...ja som si tiez nikdy nepomyslela, ze raz budem musiet podstupit ivf...a vidis, prislo to ako blesk z jasneho neba....ak je to naozaj takym strasnym hriechom ako cirkev vyhlasuje, tak nech ma Pan Boh raz zato sudi ☹

holly74
19. nov 2010

@mili78 Mili, keď postupuješ IVF, to neznamená, že nejak "zabíjaš" svoje počaté detičky. Jednak že exisuje soft program, pri ktorom je hormonálna príprava minimálna a dozrieva iba 1 vajíčko a vzniká (ked Pán Boh dá) len 1 embryo a jednak, že aj keď by si stimulovala ako pri normálnom IVF a vzniko embryí viac, tak sa zamrazia a šancu na život môžeš dať každému z nich. To, ktoré sa má vyvíjať a uchytiť, sa uchytí 🙂

smejka
19. nov 2010

@mili78 v prvom rade by si si to mala utriedit ty vo svojom vnutri...dozriet k rozhodnutiu ci ano alebo nie....a to niekedy nepride hned....treba na to cas..vnutorny boj casto byva kruty...ak potom budes citit slobodu a vnutorny pokoj vtedy by som sla za tym....

mili78
19. nov 2010

@holly74 ....Holly ved ja to vsetko chapem, aj viem o moznostiach....aj s tym som zmierena, ze mozno raz zato budem pykat...ze ma Boh potrestá....len sa bojim toho, ci (ak by sa to podarilo a Pan Boh by sa zmiloval nadomnou) by mi bol nejaky knaz ochotny pokrstit dietatko počaté cez IVF? ☹

@smejka ....Smejka, mas pravdu...je to este cerstve, len vcera som s tym bola oboznamena...ake su moje sance a moznosti...v hlave mam strasny zmatok, neviem sa na nic sustredit ☹

smejka
19. nov 2010

@mili78 si moc vpredu...nezatazuj sa teraz tymto vsetkym...i ked viem ta pochopit pred par rokmi som tiez dostala taku alternativu 😔 ...a poviem ti prvotny sok trval dobry tyzden a zmatok omnoho dlhsie
neboj odozneje vsetko a budes sa na to divat inak
a dietatko jasne zeby pokrstil knaz...

mili78
19. nov 2010

@smejka ...Smejka aj ty si podstupila ivf? ci sa ti podarilo otehotniet prirodzene? myslis, zeby s tym knaz nerobil problem? ved by tym siel proti kazaniu cirkvi ☹