icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

smejka
19. nov 2010

@mili78 nie...nase deti su zo srdiecka nie spod srdiecka 🙂 ...ideme cestou adopcie
a poznam deticky ktore su pokrstene i napriek uo....s tym nemaj obavy prosim 🙂

mili78
19. nov 2010

@smejka ... Smejka tak teba urcite Panbožko nezatratí, si silna...obdivujem ta, ze si nasla v sebe tolko sil a vydala sa touto cestou....ja som v porovnani s tebou velky slaboch 😒 .... aj ja poznam deticky, ktore su pocate z ivf a su pokrstene, ale osobne si myslim,ze to rodicia zatajili pred knazom...nechce sa mi verit, zeby knaz siel proti cirkvi...aj ked na druhej strane, to dietatko predsa nemoze zato, ako bolo počate...no nie?

smejka
19. nov 2010

@mili78 nemas ma zaco obdivovat....a ty nie si slaboch....len si momentalne zrutena z tej informacie...z toho stavu
ako hovorim pominie to....trosku sa vyjasni a vy sa vydate na boj..uvidis 🙂
nechaj to nech to boli....aj mna bolelo....to musi
poviem ti ze ja vsetko o uo neviem pochopit vlastnymi silami.....ze stale mi tam vychadza ze je Niekto nad tym...
ak sa dietatko narodi z lasky ja nevidim problem dieta pokrstit...neber to prilis radikalne...

katarina104
19. nov 2010

@mili78 chce to naozaj len čas, a úplnú odovzdanosť sa do Božích rúk, lebo Bohu nič nieje nemožné a dá nám v pravý čas čo potrebujeme 🙂

reisi
19. nov 2010

Ahojte , davno som tu nebola i ked som obcas aspon nakukla. Ako je tu zivo a vela novych dievcat. pozdravujem🙂 idem Vas precitat.

dadenka1
19. nov 2010

Cesta IVF je cesta, o ktorej Cirkev hovorí, že je proti prirodzenému počatiu, pretože ide o ľudskú manipuláciu so životom, kopec vajíčok, niečo vyberieme, poškodené a nekvalitné vyhodíme, čo ostane zamrazíme... a ak by to zrovna bol nejaký soft program, stále je to podľa učenia Cirkvi manipulácia - človek sa stáva Stvoriteľom napriek tomu, že Boh to z nejakého dôvodu nechce. Ja proste verím, že Boh vie, prečo nemôžem mať deti prirodzene... Ja neviem, nerozumiem ale snažím sa mu dôverovať. Stále si hovorím, veď sa z toho vyspovedám a bude dobre... Mnohokrát sa mi ale v živote stalo, že veci momentálne nelogické a mne nepríjemné sa neskôr ukázali ako akt Božej Prozreteľnosti a ja som nakoniec bola rada, že to bolo tak ako to bolo. Ak raz nejde niečo prirodzene, bojím sa to siliť. Aj keď sú to často veci, ktoré moc chcem. Proste tak ako malé dieťa sa chce veľmi hrať so zápalkami ale mama mu to nedovolí. Ono sa strašne na ňu hnevá a až po rokoch pochopí, prečo to tak myslela... Cesta typu "účel svätí prostriedky" bola odsúdená už dávno. Takto nejak chápem ja Boha a svoje nesplnené túžby. A je to naozaj hlavne vec viery - veriť v nami vnímané nelogické akty Boha ako to najlepšie, čo sa nám mohlo stať. Mnohým neveriacim ale aj hlboko veriacim to robí naozaj problémy, ja sama s tým dennodenne bojujem. Vlastne sa nič nestane ak pôjdem na IVF.. A kňaz mi ho pokrstí - veď je to živý človek. Ale potom načo chcem krstiť? Ako hovorím, je to vec viery - buď verím v Boha a jeho prikázania a odporúčania teraz predkladané Písmom a Cirkvou alebo nie. Človek má chuť všetko si logicky vysvetliť a robiť tak. Svoje túžby neraz chceme splniť aj za cenu pridrahú. Cirkev si tie prikázania nevymýšľa z brucha - nemá na to žiadny pádny dôvod. Jednoducho vychádza z Písma a samozrejme z úcty k životu... To je môj pohľad na vec. Nesmierne túžim po dieťatku, veľmi to bolí, keď príde mrcha, ale proti svedomiu nemám odvahu ísť. A ako tu mnohé povedali, čas veľmi pomôže. Či sa rozhodneš tak, či onak, samotný akt bude neskôr, na adopciu sa čaká dlho, máš čas všetko si premyslieť. Mnohé z vás nebudete súhlasiť, ja viem, to čo som písala je veľmi nelogické, mám neveriaceho manžela, mám doma často diskusie na túto tému. Ale ďakujem Bohu, že mm absolútne rešpektuje moje rozhodnutie a nechce aby som urobila niečo, čo by ma obralo o vnútorný pokoj aj za cenu, že budeme mať bábo "cudzie". Dá mi ho Boh... Možno nie z vlastnej krvi ale ani sv. Jozej nebol bio otec Ježiša a nešiel proti, a neskôr zistil, že dieťa síce nie jeho vlastné, ale Božie a aha aký poklad. 🙂 Takto to Boh chce a ja to prijímam. Prepáčte, že som tak dlho písala. Toto je môj pohľad, mnohé nesúhlasíte, ja viem. Aj tak ale na IVF ísť nechcem. Teším sa na to čo mi Boh pripravil aj za cenu toho, že ešte chvíľu to bude bolieť...Držte sa dievčence, moc a zo srdca vám prajem ozajstný pokoj v duši.

katarina104
19. nov 2010

@dadenka1 veľmi pekne si to napísala, úplne s tebou súhlasím 🙂 to čo sa nestalo to pochopíme až neskôr prečo to tak malo byť 😉 ,Boh nás neodsúdi, ale by mal veľkú radosť keby sme mu viac dôverovali 😉

katarina104
19. nov 2010

@mili78 ak chceš tak nám napíš ako to je s tvojím zdravotným stavom,prečo nemôžeš mať detičky a možno sa ti uľaví a možno ti pomôžeme, nikdy nevieš 🙂

tortelinka
19. nov 2010

aj ja si myslim, ze to riesis prilis s horucou hlavou, skus to nechat trochu stravit, viem pochopit ako sa citis, aj ja som pocula od lekarov ten ortiel, ze nikdy dieta nebude....a dlho mi trvalo to vstrebat, ale cim dalej, tym menej mam chut ist do IVF

mili78
20. nov 2010

@katarina104 ..... Kati v skratke asi tolko...ako 4-rocnu ma operovali na slepe crevo...kedze mi slepak praskol a vsetko mi to vytieklo do brusnej dutiny, bola to zlozita operacia...creva mi vyhodili na operacny stol, vsetko museli precistit a vlozit naspat...ako nasledok tejto operacie su neustale sa tvoriace zrasty v celej brusnej dutine...2 krat som podstupila laparoskopiu, pri ktorej mi lekari zaroven zrasty porusili....ale nakolko zrasty su ako pyr, tvoria sa stale znovu a znovu, tak sa s tym vela urobit neda....a tie mi sposobuju mechanicku prekazku...cize spermia sa nemoze dopracovat k vajicku...preto ziadne IUI, ale hned IVF

@tortelinka .....ja by som do toho sla hned, keby som nebola veriacou...keby som vedela, aky ma Boh nato nazor...budem sa modlit k Duchu Svatemu, aby mi pomohol sa spravne rozhodnut....verim,ze aj ty sa spravne rozhodnes

katarina104
20. nov 2010

@mili78 a vajíčkovody máš v poriadku?

lakrimosa
20. nov 2010

@mili78 vitaj ! Myslím, že žiadna z nás tu nevynáša nijaké súdy nad ostatnými babami, nech sa rozhodnú akokoľvek.
Skôr sa tu navzájom povzbudzujeme v našej ťažkej situácii. Takže chcem povzbudiť aj teba, neboj sa. Nemaj obavy o krstiny, bola som na takých, kde kňaz pokrtstil deti počaté UO, napokon prečo by mali deti "pykať" za to, že sú počaté UO? Ony za to nemôžu a preto sa im neodoporiera právo stať sa Božím dieťaťom.
Smejka ti to však povedala veľmi správne a jednoznačne. Dôležité je, aby si pri rozhodnutí pre UO cítila vnútroný pokoj, aby si s ním bola stotožnená. Z tvojich otázok cítiť obavy, aby ťa Boh nezatratil. Ale Boh je aj milujúci a milosrdný Otec, nie len Sudca, ktorý ti chce zle!
Pokúsim sa ti zjednodušene odpovedať na tvoje otázky, aby si to lepšie pochopila. Vlastne ti to už naznačila aj Katarína. Cirkev UO neodporúča preto, lebo pri ňom človek vyberá resp. rozhoduje, ktoré počaté embryo vloží do lona a ktoré nie iba podľa ľudských resp. medicínskych kritérií. Tak sa stáva, že opl.embryá , ktoré sú podľa týchto kritérií "nevhodné" na zavedenie do maternice, sú zlikvidované. Keď veríme, že človek vzniká už od chvíle počatia, tak potom zabíjame človeka v jeho zárodku. Iba Boh dokáže a môže zariadiť, že aj z nevhodného embrya podľa nás sa narodí zdravý človek. Toto lekár nedokáže urobiť... Pretože nie je ako Boh. Sú také prípady, keď lekári oznámili, že dieťa bude trvalo poškodené tými najzávažnejšími poruchami, ale modlitbami si vyprosili, že sa narodilo dieťa zdravé na počudovanie lekárov a ich prognostík (čítala som o tom 3 svedectvá rodičov), alebo poznám prípad aj presne opačný - čakali zdravé dieťa a narodilo sa s hydocefalusom a rázštepom chrbtice...
Mne lekár povedal, "dajte si oplodniť iba jedno vajíčko a iba jedno Vám vložím do maternice". Mojím najväčším problémom bolo, že som si nedokázala predstaviť vziať na seba také rozhodnutie, aby som povedala, že to oplodnené vajíčko nechcem, ak mi lekár oznámi, že je nevhodné, poškodené a pod... viem iba, že by som nemala silu povedať áno, chcem poškodené embryo!

mili78
20. nov 2010

@katarina104 ....su obrastene zrastami, preto je tam ta mechanicka prekazka, kvoli ktorej prirodzene otehotnenie nie je mozne

mili78
20. nov 2010

@lakrimosa ....ahoj Lakrimosa...dakujem aj za tvoju reakciu...ja sa o seba nebojim, ak mam byt zatratena tak budem, vsetku zodpovednost beriem na seba....len o to dietatko, ktore by sa pocalo uo...o to mam strach...ci by ho Boh mal rad ☹ ... a myslis, ze tie zeny, co ich poznas a pokrstil im knaz dietatko splodene cez uo, ze to tomu knazovi aj povedali? ze bolo pocate cez uo? ked som isla do centra tak som sa v duchu utesovala, ze snad len nasadia nejake hormony, prinajhorsom iui, ivf som si vobec nepripustala...ale ked mi lekar povedal,ze u mna ina sanca nie je....tak sa mi zrutil cely svet ☹

smejka
21. nov 2010

@mili78 vzdy je sanca...i ked to znie ako fraza 🙂 ..ty sa strasne zatazujes tym co bude ak.....ale netreba vsetko vidiet ciernobielo...skus tvoju momentalnu starost tazkost zlozit na Pana...a potom v tichu pocuvat... 😔

dadenka1
21. nov 2010

Kňaz to dieťa pokrstí, aj keby ste mu rovno povedali, že je počaté umelo... Nemá právo to neurobiť, lebo každý živý človek má právo byť Božím dieťaťom. Boh je predsa Stvoriteľom života - to že dopustil, aby to bolo v skúmavke je jeho rešpektovanie našej slobodnej vôle. a ten kňaz vás nemôže odmietnuť. Len mám pocit že ty si mili dosť ustráchaná nie len o bábo a ozaj veľmi ďalekú budúcnosť ale aj o seba samú, sama si o tom v prvom príspevku písala... Ani jedna z nás ti nezaručí, ako sa na to všetko Boh díva, každá z nás sa snažíme konať svojho svedomia a podľa toho ako najlepšie vieme. Boh nám proste dáva na výber a my ti predkladáme, ako sa na to dívame my. Ale prosím ťa, nevrav, nech ma Boh zatratí... to sú veľmi siné slová... Akoby si vravela, že zapredávaš svoju dušu za život tvojo dieťaťa... A toto Boh od nás URČITE nechce. Boh chce aby sme boli šťastné... Veľa sa modli a hoď reč s nejakým naozaj dobrým a láskavým kňazom... Vpusti Boha do svojho srdca, dovoľ mu chvíľku viesť tvoj život, upokoj sa nenechaj strachu aby ťa ovládal...

dadenka1
21. nov 2010

@mili78 Skús na chvíľku zabudnúť na IVF... Prečo sa vlastne strániš adopcii? Ja som sa dlho trápila, prečo mi Boh nepožehná dieťatko. A jedného dňa ma v práci jedna pani /zamestnankyňa UPSV/ zasiahla vetou: "A nechcete si dieťatko adoptovať?" Ako by ma zasiahol blesk. Dlho som uvažovala, modlila sa, plakala, riešila to s mm a teraz ľutujem, že som sa nerozhýbala skôr.. Boh mi pošle dieťatko, ktoré bude potrebovať mňa a mm. Dá mi ho v dôvere, že mu budem super maminkou.. Strašne sa naň teším.. A prestávam sa báť, že nebude bio... Môj strach bol vyhnaný radostným očakávaním...

dadenka1
21. nov 2010

Na rozosmiatie tejto vážnej témy niečo z nášho čakania: My sa s mm často hráme, že už máme dieťatko doma a fiktívne si ho predstavujeme, volá sa "Ondrejko" rozprávame sa s ním robíme srandy. A raz sme spolu raňajkovali a mm zahrešil /strašne to neznášam/ A tak som mu povedala: "Tatino, nenadávaj sedí tu s nami Ondrejko, naučí sa škaredo nadávať:" Mm je skvelý chlap, čo slovo, to perla, otočí sa smerom k prázdnej stoličke /akože na nej sedí Ondrejko/ a vraví: "A ty sa nesťažuj, lebo ťa vrátim, vieš dobre, že si adoptovaný" v tom momente sme sa na tom tak strašne nasmiali, že aj Pán Boh sa určite zasmial. Možno to znie takto napísané ako niečo morbidné, jasné že v skutočnosti by to nikdy nepovedal, budeme ho ľúbiť do zbláznenia a nikdy nedovolíme, aby bol nešťastný Proste sa na Ondrejka /Veroniku/ moc tešíme, akoby tu ož to naše bábo bolo, nie je dňa, kedy by sme ho aspoň duchovne nepohladkali nežným vzdychom /už aby tu bol, bola/ Možno naše "tehotenstvo" je iné, ale čakáme s radosťou.

mili78
21. nov 2010

@smejka
@dadenka1 .... mam nato mesiac, pokym to poistovna schvali...snad mi ten mesiac postaci nato, aby som sa spravne rozhodla....adopciu si zatial nepripustam, tak ako som si nepripustala ivf, ale nikdy nehovor nikdy....mozno sa raz rano prebudim s tym, ze chcem ist do adopcie

lakrimosa
21. nov 2010

Ahojte všetky!
viete mi niektorá skúsenejšia povedať, že či sa pri adopcii rodičia dozvedia, z akého genofondu pochádza ich adoptované dieťa? Napr. aké majú biologockí rodičia vzdelanie, sociálne pomery a tak podobne...

@dadenka1 vďaka za vysvetlenie toho žalmu 🙂 , je to fakt logické, nikdy som si ho takto neintepretovala... myslím v čase, keď som ešte nevedla o svojej dg, teraz sa mi pri počutí slova "neplodná" zablokuje na chvíľu myslenie...
😠
Neviem ako dlho sa čaká na dieťa v našom okrese, no prepokladám, že je to podobné ako u vás.
Berieš to s rozvahou! To je dobre, že sa viete na tom aj zasmiať 😀 , inak je to poriadne na nervy a občas situáciu treba trochu odľahčiť 😉
A to, že ťa zasiahol "blesk z neba" pri slovách kolegyne bola podľa mňa Božia milosť pochopiť isté veci, ktoré si pred tým tak nechápala alebo si si ich podvedome nepripúšťala. Myslím si, že tieto slová si mohla počuť už aj pred tým, ale to, že ťa zasiahli práve keď ti ich povedala kolegyňa znamená, že si už "dorástla" na to isté veci prijať. Preto si nevyčítaj, že si mala podať prihlášku skôr - nie, musela si prejsť určitým poznaním, aby si dospela k tomu rozhodnutiu.... "všetko má svoj čas", ako hovorí Písmo, "je čas smiať sa , čas plakať..."

dadenka1
21. nov 2010

@mili78 Modlím sa za teba každý večer aby si bola šťastná a aby si sa naozaj správne rozhodla. Aby ti to rozhodnutie prinieslo do duše pokojnú radosť. Drž sa Mili...

dadenka1
21. nov 2010

Raz som bola na spovedi u jedného gréckokatolíckeho kňaza. Skvelý chlap. Tiež nemohli mať deti. Robili všetko pre to, aby mali vlastné. Nijako to nešlo. On adopciu nechcel. Stále bojoval len za to mať vlastné. Trvalo to roky. Akonáhle sa rozhodol pre adopciu, povedal, že to bral ako úplné otvorenie sa pre život, nie len ten "bio", ale jednoducho život, ktorý ťa potrebuje, otehotneli. Akoby Boh len čakal na jeho úplné áno pre život....

tortelinka
21. nov 2010

podobna vec sa stala mojej susede..po piatich rokoch snah sa rozhodli pre adopciu,a v den ked si priniesli domov dieta, zistila ze je tehotna 🙂 ..a o rok na to znova 🙂 🙂

dadenka1
21. nov 2010

@lakrimosa Áno, tiež to tak beriem. Boh vie, čo robí a robí to naozaj dobre. Veľakrát ma o tom nežne a s láskou presvedčil. Čo sa týka genofondu bio rodičov, to ti úradníčky všetko povedia. Máš právo na info o bio rodičoch - vzdelanie, zdravotný stav, dôvod, pre ktorý je dieťa dané k adopcii... Musia ti to povedať, a ty môžeš povedať, že odmietaš, ostávaš na prvom mieste a čakáš ďalej...Tak mi to povedali na UPSVR... Ako dlho sa čaká u vás? Mne povedali že dva roky, ale podľa poradovníka to vyzerá na dlhšie ☹

katarina104
21. nov 2010

@mili78 nejde o to čo ti povie kňaz, ale ide o tvoje srdce 🙂

katarina104
21. nov 2010

@mili78 mám známu ktorá mala 2 krát mimomaternicové tehotenstvo,dostali z domova krásneho malinkého chlapčeka, z hniezda záchrany, úplne sa na nich podobá ako by bol ich, to dieťa im dal Boh,tak ako dal deti mne a iným, možno na teba čaká nejaký anjelik, otvor mu srdce 🙂 , a ver možno sa stane zázrak a otehotnieš 😉

smejka
21. nov 2010

@lakrimosa vsetko ohladom dietatka sa dozvies...v socialnej i zdravotnej sprave....avsak ak to nebude dieta z Hniezda zachrany alebo anonymneho porodu
mili musis si to ujasnit sama...ako sa povie neskratit si ten svoj kriz....ale niest prave ten svoj 😔 ...a mozno nase rady povzbudenia sa ti zdaju prave v tejto chvili nepochopitelne..

mili78
22. nov 2010

@dadenka1 ....dakujem Dadenka, snad mi aj tvoj prihovor u Boha za mna pomoze spravne sa rozhodnut

@katarina104 .... Katka mozno sa naozaj zazraky deju a ja otehotniem pokym poistovna schvali uo 😉

@smejka .... Smejka ano, mas pravdu...rohodnutie je len na mne, len ja ponesiem nasledky....rozhodla som sa, ze to nebudem teraz riesit....mam nato mesiac, este sa moze vselico stat 😉

katarina104
22. nov 2010

@mili78 budem sa za teba modliť, aj za tvoje rozhodnutie 🙂 , a modli sa aj ty o prijatie Božej vôle 😉

kamilkka
autor
23. nov 2010

ahojte,
prepačte že sa zapajam, ale neda mi....
ja som silno veriaca, ale odkedy sa nam nedarí počať, myslim, že nazor na vec ivf sa mení, iked viera ostava...
to že niekto je naplnený aj detmi adoptovanými je super vec!
aj ja by som to tak chcela a problem by bol vyriešený!
ale ja adopciu razantne odmietam, viem, že by ma to neurobilo šťastnou,
takže bud ostaneme bezdetní, alebo nam to ešte niekedy vyjde, alebo pojdeme na ivf....
tie možnosti vlastne poznate.....
ale ja si niesom uplne ista tým, že PB je proti ivf....
nespochybnujem to, že duša vznika momentom počatia, ale ludstvo ani netuší, že kolko potratov sa deje prirodzene....
a to nikomu nevadí?
Boh dopušťa, že ženy potracaju, aj tie, ktoré strašne chcu mať deti..... a o mesiac maju znova šancu otehotnieť...
a znova potratia.....
ajked niekto ide na ivf, vznikne predsa novy život, a nieje to viac ako žiadny život?
Boh ma predsa rad život.....
hačik je v tom, že nevieme, čo si mysli Boh....
a pozrite, už aj Benedikt pripušťa kondomy
http://www.sme.sk/c/5648959/papez-uz-nezakazuje...
takže podla mna je to na rozhodnuti každeho z nas....

a ešte - podla mna sa neda z embrya povedať že to bude postihnute dieťa.
takže možnosť jedneho oplodneneho vajíčka a jedneho vloženeho sa mi zda uplne v sulade aj s učenim cirkvi 🙂