Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
majkal myslela som to tak,ze ked ide zena ivf tak sa povie ze vlozia jedno alebo dve embrijka a ostatne "zabiju" a ja som to prirovnala k tomu ze ked zena vie ze plod sa v nej neudrzi alebo skratka vajicko sa oplodni ale z nejakeho dovodu sa nevyvija alebo neudrzi a napriek tomu sa snazi otehotniet tak mi to prrpada ako rovnaka vec.Ze vie ze plod zahynie ale ona sa snazi otehotniet.Neviem ci si ma pochopila.Ja som skusala vsetko mozne a ivf je posledna moznost.Dnes mi volali ziadost je schvalena.A teraz uz mozem ovedat je to v Bozich rukach,ja som urobila co bolo v mojich silach a teraz je to na nom ako to zariadi uspech,alebo neuspech.Koniec koncov ak sa to aj nepodari a ja sa rozhodnem skoncit zo snahou o dieta budem musiet kvoli mojej diagnoze nasadit antikoncepciu.Takze vlastne zase hriech lebo cirkev to nepovoluje ☹
janemari myslim ze to chapes prilis hranato....teda ak si to myslela tak ze zena ktora opakovane potrati dieta by sa nemala viac snazit otehu?
nie som priamy zastanca IVF ale viem ze embryjka sa nevyhadzuju a pary si ich nechavaju v centre zamrazit.....daju sa potom formou KET vlozit do tela zeny...a zase pary ktorym sa oplodni jedno max dve vajicka....
smejka oki ako myslis.Viem ze ma mnohy odsudia ze idem na ivf ale co uz.Mam v okoli ludi co robia velmi zle veci a kyzdy den su v kostole a prehlasuju kedze chodia do kostola oni su ti dobri.V zivote som si uz presla kadecim,tak to hadam zvladnem.Mozno po neuspechu zase najdem svoju vieru ako kedysi......
janemari citit z teba smutok 😔 .....ja nikoho neodsudzujem....na to nemam pravo...a myslim ze ani ta nesudia....len sa prilis zaoberas tym ci konas dobre alebo nie a co povedia ini....skus sa stisit a pouvazovat ako to vnimas ty v hlbke srdca....
prepac ak mas pocit ze ti radim....v podstate som ta chcela iba povzbudit ....mozno pozvat Boha do tohto rozhodnutia
ja si uplne neviem predstavit co preziva zena ktora potrati svoje dietatko....viem si predstavit iba nieco podobne co som zazila na vlastnej kozi nedavno (ohladom dietatka cez ado ktore sme mali na dosah no prisli sme on 😔 )....ale viem ze napriek bolesti ktorou prechadza taka zena neprestava tuzit nad dalsim tehu...dietatom
smejka to nieje smutok,uz nevladzem smutit.Skor po vsetko co sa par rokov v mojom zivote deje je to beznadej.Pretoze aj ked sa clovek snazi najst riesenie a stale sa nieco pokazi ci skomplikuje asi nemas velmi chut cokolvek robit,A ludia co ta posudzuju a odsudzuju za to zesa rozhodnes ako sa rozhodnes na psyhike nepridavaju.Zit s pocit ze cokolvek urobis je to zle nieje slast.Do mnohych veci ta dotlacia oni a nakoniec si aj tak zla ty.Kde hladat vieru?Pytam sa stale dookola Boha co mam urobit,kam ist ale odpoved nikde.Ale rozhodovat sa musim a potom aj niest nasledky svojich rozhodnuti.
janemari chcela by som ti pomoct...ale ako som uz pisala ja niekedy citim len Jeho....priatelia a dokonca mm su prikratki 😔
obetuj vsetky bolesti Jemu....skus sa odosobnit od okolia a nemysliet co si myslia oni....lebo to ubija a ty sa tak citis zviazana a nie slobodna
a co tm.....rozpravate sa o tom?
a este...niekedy pomoze vyrozpravat svoju bolest inemu .....mozno mas prilezitost i takouto cestou...
smejka ja mam ludi s ktorymi hovorim o vsetko,dokonca ja knazov.A myslim ze bude stacit,ked ti poviem ze sa vyjadrili ze sa cuduju ze to este zvladam,ze oni by sa zblaznili.Ale snad este vydrzim a ak vyjde ivf a v mojom zivote sa objavi ten mali cloviecik sa veci zlepsia,alebo este zhorsia.Jedno viem ze donekonecna sa takto zit neda a raz mozno urobim radikalnu zmenu a zacnem novy zivot.
Ahojte dievčatá, neviem prečo som sem vlastne preklikla,no vaša téma ma fakt zaujala. Som veriaca, viem, že niekto to tam hore riadi, či správne na to nemá nikto z nás právo to posudzovať. Príde čas a asi potom to všetko pochopíme. Ale nie o tom som chcela. Ja nie som síce snažilka, ale možno svojím názorom niekomu dám silu, či povzbudenie. Prežila som toho naozaj veľa, tak komplikované situácie , že by to bolo na romány. Ťažké a dlhodobé ochorenie rodičov , keď ochorela mama mala som 16, keď otec rovných 18., potom, rozvrátené vzťahy so súrodencami, to nebudem radšej ani opisovať, možno by som nebola objektívna.Niesla som to psychicky veľmi , veľmi ťažko. Vtedy som si povedala, pane bože, čo si si to pre mňa nachystal, to nedokážem. Pripadala som si strašne slabá. Vtedy mi niekto povedal vetu, Pán boh toho miluje, koho krížom navštevuje. No priznám sa nechápala som to vtedy. Ale našla som niekoho, kto mi nezištne pomohol - môj manžel, ktorému vďačím za to, že som sa nescvokla. Prvé bábo sa nám podarilo hneď krátko po svadbe, tehotenstvo som znášala zle posledný mesiac so preležela v nemocnici - malá sa narodila predčasne ale v pohode , potom sa nám neplánovane narodil 1,5 roka po dcérke syn / otehotnela som 2 mesiace po operácia žlčníka/ bola som strašne unavená z toho všetkého , bola som vo štvrtom mesiaci so synom, keď mi zomrela mama - dlho sa trápila. Keď som konečne nastúpila do práce - s malým som musela byť do 5 rokov, býval chorľavý v škôlke - dva dni po nástupe do práce som zistila, že som tehotná- ja viem, že teras si asi všetky poviete, že som mala poriadnu dávku šťastia - ale ja som vracala tak, že som za tri mesiace schudla 8 kg a otec už bol na tom zle - pampersky a tak a ja som bola veľmi vyčerpaná - potratila som , dva týždne na to mi otec zomrel v rukách . Ten potrat som niesla strašne, musím povedať, že som sa z toho všetkého mierne psychicky zrútila , vôbec nechápem ako to vydržal všetko môj muž. Dlho sme sa rozhodovali, či ešte sa pokúsime, ja som mala stále také prázdno , nakoniec sme sa rozhodli, že teda nie, pretože som mala aj nejaké tie problémy zdravotné, to bolo koncom novembra 2007, ale človek mieni a pán boh mení , 10 decembra som zistila, že aj ja dostanem od toho hore darček, bola som tehotná , celé tehotenstvo som bola na pn, nekonečných 6 mesiacov som vracala 8x denne potom zasa iné problémy,malá sa narodila predčasne, ale ok a bude mať dva roky, a aj keď si niekedy myslím, že to všetko akosi niekedy nezvládam, sme šťastní , že sa máme. Tých troch by som nevymenila za nič na svete, stáli za všetky tie prúsery, no a konečne sa dostávam k vám - neviem aké to je nemať deti , ale viem isto , že by som urobila čokoľvek , aby som ich mala. zvažovali sme aj adopciu. Klobúk dolu pred všetkými, čo si adoptujú, je to ďaleko ťažšie, ako vychovávať vlastné podľa mňa. A určite by sme zvažovali aj umelé oplodnenie. Poznám aj pár veľmi veriacich párov a využili túto možnosť . Túžba je silnejšia, než nejaké zákony, čo niekto vymyslel. Potom by nebolo prirodzené podľa mňa ani liečiť akúkoľvek chorobu, veď to potom tiež môžeme považovať aj lieky ako niečo umelo vyvinuté a chorobu ako vôľu božiu, nie? To je práve tá božia moc a vôľa, že on ti ukáže cestu, dovolí ti skúsiť a on rozhodne, či ti dá silu a vyliečiš sa, alebo či tvoj čas už uplynul. To je môj názor. Je na každom, ako sa s tým vyrovná. Život prebehne príliš rýchlo, aby sme na čokoľvek strácali čas. Čo je krajšia priorita ako mať dieťa. Všetko je pominuteľné. Viete ja som brala všetko tragicky, stále som hľadala odpoveď , prečo ja. No v podstate som sa mala tešiť, všetko je tak ako to má byť, dostala som rodinu, po ktorej mnohí túžia, máme krásne deti s manželom sa ľúbime a to je omegou života.Len konajme tak, aby sme sa nemuseli za svoje činy hanbiť. Všetkým Vám držím palce , prajem veľa dobrých rozhodnutí. Veľa, veľa, veľa krásnych detí.
Ahojte a sorry , že som sa tak rozkecala, asi so to potrebovala tiež zo seba dostať.
womankc ako vidim aj ty si to mala pestre.No mas jednu velku vyhodu,ze mas milujuceho manzela a deticky o ktore sa mozes opriet,alebo ked uz nemas sil si povies ze kvoli nim sa ti oplati ist dalej.Mas surodencov aj ked nemas asi s nimi dobre stahy ale mas.Ja Bohuzial nemam ani jednu z tychto veci resp.osob.Bolo by to tu tazke rozvadzat,ale v skratke nemam surodencov takze od malicka som vsetky radosti aj starosti musela znasat sama.Rodicia nemali cas sa somnou nejako laskat,chodili na smeny a tak som bola od mala odkazana sama na seba.Niekto si povie a jedinacik ako jej ke dobre.Ale ked som nieco chcela musela som si na to nasetrit peniaze,soboty ziadne vylihovanie rano vstat ist k starkej poupratovat do zahrady domov sme chodili vecer atd atd.Ziadne zabavy,disco iba ak na fare.A v podstate stale samota aj ked som mala kamaratov.Ale skus si predstavit ze nieco pekne zazijes a nemas sa skym o to podelit ked prides domov,alebo ked ta nieco trapi nema ta kto polutovat,ale pomoct riesit problemy.Skratka na vsetko si sama.Potom som sa vydala a verila ze budem mat peknu velku rodinu.A ako som dopadla?Mam muza ale ten skoro vsetok volny cas travi s rodicmi,takze zase som len sama.A je toho strasne vela keby som to popisala ani by ste neverili.Poviete si nie si sama je tu Boh.Ale ked sa snim rozpravam,potrebujem pomoc a ziadna odpoved neprichadza je to deprimujuce.
janemari zelam ti aby si bola v zivote stastna aby si nevahala urobit vo svojom zivote zmenu ak to bude potrebne...niekedy to naozaj stoji za to
nemat oporu vo svojom partnerovi je velmi tazke....popracuj na zmene tm este pred prichodom dietata....lebo sa obavam ze dieta vyriesi problemy
womankc cesty krivolake a nie priame maju ten spravny smer 🙂 ...vela stastia 😵
...ze dieta nevyriesi problemy...
smejka ja nechcem dieta aby riesilo nejake problemy.Prave naopak ocakavam,ze sa to moze zhorsit.Este nie som tehotna ani ho nemam.Mozno ak bude tak sim muz uvedomi co je a kto je jeho rodina,mozno nie.Ale budem mat niekoho v zivote pre koho budem moct zit,komu dat lasku a bude zmyslom mojho zivota.Asi si nevies predstavit ake je to byt v zivote sam a nemat komu dat svoju lasku.....
janemari prepac .....mozno si naozaj neviem predstavit co prezivas...
ja by som to asi tiez tazko niesla.....preto dakujem Panovi ze mi do cesty poslal mm a ukazal cestu adopcie....tam ta laska sa da rozdavat do nekonecna 😔
no zelam ti aby si nasla svoje stastie....zmysel zivota..
smejka uvidime,ak je to jeho vola pozehna nam dieta cez ivf.Dnes som sa dozvedela ze moja choroba sa zhorsila a este sa bude zhorsovat.Tehotenstvo vsetko by vsetko mohlo zmenit.Uvidime.
janemari, ja ti fakt veľmi držím palce... môžme si navzajom. Dufam, že Ti nie je niečo vážne...
cathy nieje to nic zivot ohrozujuce,je to endometrioza vo vysokom stadiu a este narasta.Sposobuje strasne bolesti a su obdobia ze som na tabletkach od bolesti a niekedy ani tie nezaberaju.K tomu sa pridruzuje prehananie a zvracanie a tak.
janemari ☹ ja Ti veľmi veľmi prajem nech Ti to vyjde, aspon tak ako sebe 🙂
cathysun dakujem 🙂
dievcata
nechce sa mi citat vsetki prispevky,
som praktizujuca veriaca, no pre IUI a IVF som sa rozhodovala uplne bez zavahania....
netusim preco by tuna nemohli vyuzit schopnosti sucastnej mediciny, a pri transpaltacii organov, lieceni antibiotikami a dalsimi neprirodzenymi liecebnymi postupami ano....
My ako par sme na adopciu nedozreli, a asi ani nedozrieme.... no preto aby sme mali vlastne dieta urobime vsetko co sa bude dat.....
janemari aj ja mam zadost schvalenu, vcera som si doniesla domov arzenal 😉 drzime si navzajom palce....
Stotožňujem sa s Vami, ktoré túžite po bábätku a dali ste sa na cestu umelého oplodnenia.
Ale nedá mi nepovedať, že sa nedá porovnávať pokrok medicíny v dvoch veciach: na jednej strane liečba antibiotikami, alebo transplantácie orgánov či hocičo iné pokrokové a na druhej strane tvorba nového života.
Lebo pri IVF ide o tvorbu nového života, novej nesmrteľnej duše a život predsa dáva Boh.
Tak myslím, že je rozdiel tvoriť život a liečiť antibiotikami. Nemyslím, že toto prirovnanie je vhodné a ospravedlňujúce.
Treba hľadať iné dôvody, ale hlavne mať to jasné v svedomí.
Ja sama ak sa nám dieťa nepodarí prirodzenou cestou, budem važovať o IVF ale budem mať veľký problém s tým, že by mali oplodniť viac vajok a potom nejaoé zmraziť, asi by som chcela, aby oplodnili iba jedno alebo dve a tie vložili....
a ak to nevyjde tak znova iba jedno alebo dve... dúfam, že mi rozumiete 🙂
Ono ked prejdes stimulaciou a odberom tak pochopis, ze je hlupost hovorit do toho dobornikom, kolko vajok oplodnit, pretoze co ked oplodia prave tie ktore sa nebudu dalej vyvijat....
neznamena ze ked je vela vajok tak sa vsetki budu vyvijat..
su babz ktor emali 20 vajok oplodnilo sa 18 ale vydrzali len do druheho dna potm im ostali len 2 embrijka ktore im vlozili a z tych sa chytili len 1..
Ale ved aj pri umelom Boha dava zivot.
PO odbere aj 20 vajok este neznamena ze sa oplodnia.....
Sam embriolog mi povedal, ze to je vyssia moc, ktora urcuje kolko sa podari oplodnit a kolko prezije....
Ale ked sa oplodní 18 vajok, tak potom mam už vlastne 18 detí....
a z toho 16 umrie do druhého dňa - pana beka!
a ked vydrží do druheho dna všetkých 18, tak kedy ich potom stihnem všetky vynosiť!!!???
ved aj to sa može stať že uspešnosť bude 90%...
mala pravdepodobost pri takom velkom pocte
No ved das si ich zmrazit,, /ked ich bude viac/
a po narodeni dietatka po urcitom case pojdes uz len na KET - vlozenie rozmrayenych embrii....
Nebudes uz musiet stimulovat..... len tio maternicu pripravia na vlozenie a je.....
ono nie vsetki musia prezit rozmrazenie.....
Cirkev to berie povrchne, nie je detailne oboznamena s tym procesom....
Inak to iste sa stava prirodzene, ze oplodnen vajicka potrati zena do tyzdna, lebo nie su zivota schopne,. a je to vraj dost vysoke percento.....
marad presne si to napisala cirkev hovori o tychto veciach povrchne.Dokonca som citala list nejakeho knaza na tuto temu ivf a on pise ze do tela matky sa vlozia vsetky oplodnene vyjicka a potom sa vyberie jedno alebo dve a ostatne zabiju v tele matky.Tak potom aby ludia neodsudzovali ivf.A oplodnene vajicka co preziju a sa nevlozia dam tiez zamrazit a potom ich vlozit ked ivf nevyjde alebo ked bude mat dieta npr,2roky.
janemari
ano jas om pocula od fanatickych veriacich taketo nezmysli.
ja som krestan katoli ale na tejto cirkyv mi vadi, aka je netolerantna koli inemu svetonaru inym cirkvama podobne...
Jedna nasa pribuzna, ktor aje bigotne veriaca nam zahlasila otazku:
A to budete mat take umele dieta ...
No coment, odvtedy to neriesim z ludmi, ktori pre toto nemaju pochopenie....
ja som presvedcena, ze taketo neymyselne vzhlasenia cirkvy su do neba volajuca kravina....
No priznam sa ze akurat som stimulovala na 1. IVF a v kostole bol pastierky list ohladiom umeleho oplodnenia ajeho domietavemu stanovisku cirkvy.
Vtedy asi pod vplyvom hormonov som mala hlavu v smutku, no mm mi povedal, ze co sa nevykaslem na nazory neinformovanzch dedkov....
marad presne si pamatam tento pastiersky list,brala som asi zrovna liecbu decapeptylo-diphereline a som mala tiez hormony niekde ... som sa v kostole skoro rozplakala.Clovek v sebe riesil co a ako dalej,nedarilo sa otehotniet,ktomu ta liecba choroba a uz vtedy bol viac menej jasne ze to bude mozne len cez ivf ak to vobec bude mozne.A vtom si vypocut list a ze to je len vypocitavost aby sme dosiahli to co chceme a podobne mala som dost.Oni si vobec neuvedomuju aka zataz je to na psyciku ze sa nedari,potom rozhodnutie pre ivf a koniec koncov podstupit stimulku a vsetko stym spojene 😠
Baby skúste sa modliť za cirkev, nesúdte prosím cirkev.... 😔
Ani my nemáme radi keď nás niekto súdi - či konáme dobre alebo zle. 😔

majka nie sme o nic ine ako vy "biomamimy" 🙂
clovek vzdy v podvedomi chce a tuzi po tom co nema....takze ja s istotou viem povedat ze keby sme my mali biodeti tak by sme chceli i dieta(deti) z domova.....co je lahsie dosiahnut .....i ked niekedy sa clovek nevyhne komplikaciam a nie kazdy pokus ziskat dieta musi vyjst 😔