icon

Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?

kamilkka
27. apr 2010

Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?

janinuska
27. mar 2015

Mne pripada hrozne, že gynekologovia neurobia žiadne vyšetrenia a hned posielaju do centier asistovanej reprodukcie a tam hned IUI a potom IVF. Pričinu ani nezistia, všetky vyšetrenia dopadli dobre, aj u mna aj u manžela a hned IVF??? Však, ked sa to 6 rokov nedari niekde predsa musi byt chyba. Mne proste vadi, že neporobia podrobne vyšetrenia a nesnažia sa odstranit prekažku, napr. vyvolanie ovulacie, odstranenie zrastov na vajcovodoch a pod. a potom by mohli pary skušat aj normalne. Proste oni tam robia len pokusy a pokusy, stale len dookloa IUI a IVF.

maminka1986
27. mar 2015

@silviarepanova AJ JONASA SOM SI DALA ANIC...KED JE PROBLEM NA OBOHC STRANACH NEPOMOZE...
@gagik ano aj ja to tak hovorím...ty siotehu prirodzene či? 🙂))

holfina
27. mar 2015

@janinuska Súhlasím s Tebou, aj ja som mala tento pocit až kým som nevyskúšala naprotechnologiu. Je chyba, že sa tak málo o nej hovorí, ved aj ja som otehotnela len vďaka nej po ôsmich rokoch snaženia.

janinuska
28. mar 2015

@holfina Aj ja som už niečo o naprotechnologii počula, ja nechcem ist na ivf, nemam z toho dobry pocit, bojim sa tych hormonalnych injekcii, vedlajšich učinkov z nich, odberu vajičok v narkoze, vzniku embrya v skumavke.... Napiš mi prosim o tej naprotechnologii niečo viac, ako sa to realizuje, lebo neviem na koho sa obratit. dakujem.

gagik
28. mar 2015

@maminka1986 ja po ivf a som rada ze take nieco existuje.keby nebola tato moznost asi by som sa od smutku uplne zblaznila.

mircalla
28. mar 2015

@janinuska tak ja neviem, kde si bola, nam vystrenia robili
k tym zrastom - uz sa to takmer nerobi, je to neefektivne a malokedy to zabera

kamilkka
autor
28. mar 2015

@holfina a ako je na tom naprotechnologia na slovensku? maju nejake centrum? lekara?

maminka1986
28. mar 2015

@gagik jeej super gratulujem!!! TY SI AKO JA aj ja ak nebude babo to je na zblaznenie a aj ja fakujem že take niečo je... ved Boh dal človeku rozum talent aby ho rozvijal a pomahal druhým atd no to je zase na iné... a kde si bola?? Martin? my chodime do martina

karkana
28. mar 2015

@gagik no pozerajú sa ako na hriech,,,lebo to povedal farár,,,hrozné, že niekto nemá svoj názor na tieto veci a už vôbec by som sa s tým nezdôverila niekomu, čo nikdy nemôže mať dieťa a nevie čo všetko je s tým spojené a ako človek trpí touto bezradnou situáciou ,,to ťažko tam pochopia,,,,,,,,,jedine prosiť toho hore,,,

gagik
28. mar 2015

@maminka1986 ja v brne a predchadzali tomu roky trapenia a smutku a nepodarilo sa to na prvykrat. A to ze sa to podarilo povazujem za zazrak a dakujem za to kazdy den Bohu. A nazory ze aky je to hriech maju ludia co vobec nevedia o technologiach ivf, ze sa absolutne nejedna o plytvanie embryami ani nic podobne, je to liecba ako kazda ina.

maminka1986
28. mar 2015

@gagik som rada za Teba 🙂) že si tehu ja viem čo to je trapenie smutok slzy atd zufalstvo....hlavne nech ste zdravíí ...ja verim že nam to vynde na prvý krát som ešte mladá a aj mi povedali že by malo lebo som mladá mam do 30 rokov... 🙂 tak drž palce 🙂

d0m1n1k
16. apr 2015

Milé dámy, chystam sa napisat dlhsi prispevok do tejto temy, snad niektora z vas bude mat trpezlivost ho docitat cely a niecim ho inspiruje ako mna inspirovalo celych 44 poctivo precitanch stran, vela mi to dalo, presla som vasimi starostami, pocitmi, radostami atd., mala som mnozstvo "fáz v hlave", zatial dietatko nemam, ale verim, ze uz je to na dobrej ceste. Zacnem od zaciatku, zacali sme sa snazit asi pred 2 rokmi, po roku uz som zacinala byt trochu smutna, ze v com je problem, o pocitoch nejdem pisat, lebo kazda z vas do dobre pozna, budem pisat len fakty. S mojim gynekologom som nebola velmi spokojna, ale som typ cloveka, co dava vela sanci, stale mi za nieco nadava (jeden priklad za vsetky: ma hlupy system poradovnika, bola som uz 2 hodiny prva na rade, ale stale ma predbiehali tie, co si zaplatili a trebalo mi uz aj na malu, ale som si hovorila, ze uz urcite pojdem dnu, no a ked uz som sa konecne dnu dostala a robil mi USG, tak mi ukazuje obrazovku a nahucal na mna, ze "viete co je toto?? (cierna machula) to je vas plny mechur, cez ktory nevidim nic!!!" No a takychto zazitkov mam vela). No ale k veci, vynadal mi na co cakam s tym snazenim, neporadil absolutne nic, ziadne postupy, rovno ma poslal do CAR. Tak ja ako poslusny pacient som aj isla, robili spermiogram, prvy - astenoleukocytozoospermia (zly pohyb, nejaky zapal), pocet ledva nad pomyselnu hranicu - 7 mil./ml. Doporuceny len urologicky caj!!! A povedane, ze nikdy mat deti prirodzene nebudeme a nielenze mame ist na IVF, ale dokonca na ICSI (pri ktorom sa spermia vpichne ihlou rovno do vajicka). Mne robili kopec vysetreni (cely zaklad - anamneza, krv na hormony atd., USG, folikulometria...). U mna vsetko ok. Druhy spermiogram cca o 3 mesiace - oligoastenoleukocytozoospermia (tzn. k predchadzajucemu sa pidal este nizky pocet - len 5 mil./ml) - doporuceny Folandrol, bez instrukcii ako dlho to brat, proste nic. Brali sme to teda 3 mesiace (ja Inofolic len tak preventivne). Potom som objavila toto forum, nakolko som veriaca a metody CAR mi neboli vobec po voli a este som sa dozvedela, ze aj spermiogram je hriech... :( Ale neviem si predstavit ako inak vysetrit muza, takze napriek tomu dalsi spermiogram - oligoastenoteratozoospermia (cize k predoslemu sa pridali aj patologicke spermie nad 96%, pocet este nizsi, ale teda ubudol zapal). Mm bol aj u urologa, ktory mu ziadnu sancu nedal a ze jedine ICSI. Uz ma zacali planovat na HyFoSy (to je akoze prefuk vajickovodov, ale s nejakou penou a pod USG kontrolou, takze bez ziarenia), cela procedura okolo toho, akoze antibiotika, diazepam atd. To uz som sa trochu zlakla, nie ze by som to nebola ochotna spravit, ale proste som citila, ze nieco tu nehra... Moja viera trochu upadala, bola som aj na spovedi, zacala som sa modlit modlitbu sv. Dominika. Zacala som patrat intenzivnejsie na internete a zmenili sme komplet strategiu - podla odporucenych latok a doplnov na kvalitu spermii som kupila nejaky neznamy doplnok Maxatin, ktory splnal zlozenim moje predstavy, bol v zaklade podobny Folandrolu ale v ovela vyssich davkach. Zacali sme trochu cvicit (nic zavratne, ale trochu bicykla, viac prechadzok, mm sem-tam do posilky), upravili sme jedalnicek - ziadne obilniny, muka, cukor, prilohy, len maso, vajicka, mliecne vyrobky a kooooopec zeleniny a ako sladkosti horka cokolada, cukor brezovy alebo kokosovy, agave, orechy, mm sa sprchoval v chladnej vode a chodil naostro 🙂 A prichadza zaver... Zrazu sa mi do cesty priplietol jeden urolog, co sa 20 rokov venuje neplodnosti. Po necelych 2 mesiacoch danej "mojej terapie" isiel mm k tomuto urologovi, dal mu skontrolovat spermiogram a co tak mojmu prekvapeniu bolo: pocet 28 mil/ml. !!!! (norma sa povazuje nad 15) A patologicky pohyb len 75% (patologia je nad 96). A urolog povedal, ze mame brat aj ten Folandol a Inofolic, su na to studie, ale minimalne pol roka, kratsie nema velky vyznam, plus kludne kombinovat s inymi doplnkami hlava-nehlava (teda nie nad odporucane davkovanie, ale pocet druhov), plus doplnit Qoenzym Q10, vitamin E, kyselina listova. HyFoSy som zrusila, taktisto zatial cele CAR, hladam noveho gynekologa a skrsla mi nova iskra nadeje, ze nie je vsetko stratene. Viem, ze cas je najvacsi nepriatel a tuzba je taka silna, ale sme si povedali, ze pokial sme nevyskusali vsetko co sa da, tak IVF/ICSI nie je nasa volba. 🙂 A co sa tyka penazi, ked je niekto ochotny investovat 1500 eur do IVF, neviem preco najprv nie je ochotny investovat do snahy o riesenie problemu doplnkami, liecbou, dietou atd. IVF je pre mna nie je lahsia cesta, lebo ani to by nemuselo vyjst a to by ma o to viac mrzelo. Tolko moj dlhy predlhy nazor a skusenosti.
Budem sa hlasit s novymi vysledkami 🙂

d0m1n1k
16. apr 2015

pardon, este som zabudla na kotvicnik (tribulus terrestris)

gagik
16. apr 2015

@d0m1n1k no ale niekto poskusa vsetko mozne a jednoducho to nejde, pochybujem ze niekto ide na ivf len tak ze sa mu nechce skusat vitaminami a vsetkym moznym. Pre mnohych ako aj pre mna bolo ivf posledna moznost,tiez som skusala najprv vsetko mozne aj nemozne. Je to o hraniciach ktore ma kazdy inde. Niekto trpezlivo skusa aj viac ako 5 rokov a niekto je uplne odrovnany uz po roku.A zavisi aj od veku zeny, 25 rocna moze skusat bez ivf roky, ale asi 35 rocna si nemoze dovolit odkladat navstevu caru.

karkana
16. apr 2015

@d0m1n1k niekedy fakt nepomôže nič,,,,a hlavne roky bežia,,,,,mne vybrali oba vajcovody,,,chceš -nechceš musela som riešiť hned ivf,,,,,,,,,,,,,,a to je pekné,,ako píšeš,,,,ale môžeš len dúfať a čakať a čakať ,že sa to podarí,,ked problémy môžu byť úplne aj v niečom inom, 😒 ale držím palce,nech sa Vám to podarí,,,,,,,,,,,,,,,a ako píše,má pravdu,
@gagik o čom je to ako ja napr. prvé dieťa ako 41ročná?toľko rokov som dúfala, ,,,teraz by som všetko ináč riešila,moje rovesníčky sú už aj babičkami 😖

d0m1n1k
16. apr 2015

@gagik to nebolo mojim cielom nieco take tvrdit, len som prezentovala na vlastnej skusenosti, ako nas lekari niekedy vedia odpisat a kebyze sama nehladam riesenia, uz by som asi teraz bola po prvom cykle ICSI, na ktory ma tlacili lekari, ze spermiogram sa nema sancu zlepsit a v momentalnom rozpolozeni by som s tym asi nebola stotoznena. Ak vsak tieto hrste tabletiek a rezim nezaberu, odkladam si to tiez ako poslednu moznost. A ako som spomenula, viem, ze cas je najvacsi nepriatel...

papricka33
16. apr 2015

@d0m1n1k ...ak si este nezmenila gynekologa, zmen ho. Ja som to urobila kvoli otehotneniu 2x. Stres je v tejto vojne najhorsi nepriatel 😠

papricka33
16. apr 2015

@janinuska ja mam opacnu skusenost. Mala som jedno dieta, snazili sme sa dlho o druhe, prezila som 2 potraty, tahalo mi na 36 a nikto so mnou nic nerobil. Nevedela som preco potracam, preco neotehotniem len tak... Zmenila som dr, sami sme sa dotrepali k znamemu, ktory nas vysetril od hlavy az po paty, poslal na genetiku. aj na nas vek bolo vsetko o.k. az super, a potom mi zistili genet. predispoziciu na zvysovanie zrazanlivosti krvy pocas tehu 😠 teraz uz mam doma k dcerke rocneho pampucha 🙂 ale keby som sa vtedy nezatala a nesla za tym sama... neviem ako by to cele dopadlo. Nastastie nebolo IVF nutne, otehotnela som prirodzene, ale vdaka tej informacii mi nasadili liecbu a stastne som donosila.

janinuska
17. apr 2015

@papricka33 Nam sa druhe dietatko nedari 6 rokov, my sme chodili do Gyn Fiv, ale tam som nebola spokojna. Nepripadala som si ako pacient, ale iba ako čislo. Strašne by som chcela duhe dietatko, neviem už čo mam robit. Podstupila som dve IUI a nič. Na IVF som nešla. Nakupila som si všelijake vitaminy na podporu otehotnenia, ovulačne testy mi ukazuju, že ovulaciu mam a menzes pride každy mesiac ako hodinky. Som z toho strašne zufala, mam už aj dost rokov, super, že sa ti to podarilo a maš dve detičky.

marianna44
21. apr 2015

Ahojte, ja plne suhlasim s babami, co si myslia ze treba riesit priciny. Existuje predsa nejaka pricina, preco sa prirodzene nedari a som presvedcena ze min. 90% tych pricin sa da odstranit. Je to velmi zjednodusene riesenie, ist hned na IVF, samozrejme na klinike vam nepovedia furu zavaznych informacii - a preco by aj mali? Centra su IBA BIZNIS, bavila som sa s par normalnymi doktormi a ti priznali "medzinami", ze velka vacsina parov v dnesnem dobe do centra vobec nepatri a pred takymi 15 rokmi, ked to este biznis nebol, by sa tam ani len nedostali. Takisto sa skuste spytat na statistiky uspesnosti, oficialne cislo neexistuje, asi preco? Z vlastnej skusenosti som pochopila ze sa na vas pozeraju ako iba na tovar. Je to proste masovkove riesenie, navyse s dost devastacnymi dosledkami na organizmus. Ved schvalne si skuste nieco zistit o fungovani vasho hormonalneho systemu. Skuste sa spytat napr. endokrinologa ako supercitlivo vam funguje a aku spust dokazu urobit tie tony umelych hormonov. Ja som napriek 3 rocnemu snazeniu a obrovskemu tlaku nepodlahla, mala som viacero dovodov - bala som sa sklamania, rozhadzaniu horm. systemu a takisto som veriaca. Ako riesenie babam odporucam Creightonovu metodu, je to uzasna vec, tam sa priciny ukazu do 3 mesiacov http://www.plodar.sk/. Toto je odpoved pre veriace. Pre manzelov odporucam sa zamerat na spermiogram. Referencne hodnoty boli od 80. rokov asi 180.krat poznizovane, original: 80-130mil. spermii celkovo, min. 60% pohyblivost a max. 20% abnormalych (patologia). Ak vam niekto bude tvrdit ze menej staci, tak ja by som povedala ze s tazkostami. Pred 10 rokmi si toto myslela aj vacsina urologov. Teraz asi maju nejaku tajnu dohodu s centrami asi. Lebo ved staci aj jedna spermia 🙂 My sme nasadili ovocno zeleninove mixy kazdy den, Folandrol a takisto 1mesacnu kuru pre muzov z www.fertility.sk. Takisto stres robi svoje, zmenila som pracu za menej psychicky narocnu a isli sme na exoticku dovolenku (vyjde vas to menej ako tie horibilne sumy ktore zaplatite v centrach) Cuduj sa svete, pomohlo a na teste mi vysli dve ciarky 🙂 Prajem to vsetkym, ktori po tom tuzia. Ja som toho nazoru ze sa to da aj prirodzene, ked sa clovek zamysli takym zdravim sedliackym rozumom 🙂

gagik
21. apr 2015

@marianna44 a mne napriklad by si aku metodu odporucila, ked mam uplne nepriechodne vajcovody koli endometrioze, ktora sa mi kazdy mesiac zhorsuje, cize neustale bolesti, spinenie atd....asi vitaminami by sa to neporiesilo..

janinuska
21. apr 2015

@marianna44 Uplne s tebou suhlasim, ja som bola len v jednom CAR a biznis, boli sme tam len ako čislo, ako tovar, nam sa nedari 6 rokov, mne nefunguje dobre štitna žlaza, mam hypothyreozu, niesla som tam aj spravu z endokrinologie, doktor to vobec neriešil, ked som sa ho pytala, či to može ta hypothyreoza ovplyvnovat, jeho odpoved bola "to ja neviem". Podstupila som tam dve IUI- neuspešne. Potom už sa robi IVF a to už som odmietla. Nepačilo sa mi to tam, mala som pocit, že im ide len o peniaze a pričinu, že prečo nemožem 6 rokov otehotniet mi tam nikto nepovedal. Na druhu stranu chapem, že ked ma žena napr. nepriechodne vajcovody, muž velmi zly spermiogram, tak može pomoct len IVF, ale myslim, že do toho tlačia aj pary, ktore by mohli počat aj normalne, len to by niekto musel patrat po pričinach.....

holfina
21. apr 2015

@marianna44 Aj ja som otehotnela vdaka Creightonovej metode po 9 rokoch snaženia a tiez nám v centre povedali, že nemáme šancu mať dieťa prirodzene. Ani jeden z nás nebol v poriadku a aj napriek tomu to vyšlo.

marianna44
23. apr 2015

@gagik ahoj, no to neviem co by som ti poradila, az tak sa v tom nevyznam. Ale asi to bolo skor provokacna otazka, vsak. ale aj endometrioza ma svoje priciny, ktore ked klasicki lekari nemaju napisane v skriptach neznamena, ze neexistuju. Sila prirody v tychto veciach je az prekvapivo uzasna niekedy. Uvadzam jeden priklad, podotykam skutocna udalost z jednej nemenovanej nemocnice a mam to od cloveka, co bol pri tom: jedna pani sa rozhodla pre podviazanie vajcovodov, mala uz tri deti. Tak absolvovala chirurgicky zakrok. Napriek tomu ale otehotnela este raz a rodila v tej istej nemocnici. Na porodnej sale sa jej lekar opytal, ze: "to ktory fuser vam to podviazanie vajcovodov robil?!" A ona mu odpovedala: "no vy pan doktor!" 🙂 Takze asi jej telo si myslelo nieco ine ako jej rozum a niekedy by nezaskodilo ho pocuvat. Ja to mam overene na vlastnej skusenosti, ze pocuvat vlastne telo treba za kazdych okolnosti, nie mu nasilu nieco vnucovat. A hlavne ze je mudrejsie tisickrat ako nas rozum, to je fakt.
@janinuska ahoj, drzim palce. Skuste este mozno tu Creightonovu, je to fakt super. Plati sa sice zato, ale nie az take drahe (my sme dali za zaciatok 130eur, co sme ani nevycerpali nakoniec). A co sa tyka spermiogramu, tak to je velmi premenlive, spermie dozrievaju za 75 dni, takze nikto nemoze povedat ze je to zle a uz sa to nezmeni, prave naopak.

karkana
23. apr 2015

@marianna44 dobre by bolo ,keby zisťovali dr. prečo sa nedarí otehotnieť,,,ale nerobí sa to tak nie len v centrách, ale aj gynekolog len hormony mi dával ,až po rokoch laparoskopia , vajcovody von,...........................no v terajšej dobe musí byť tá žena pomaly lepšia dr., aby sa zistila príčina a ona aktívna ,čo vyšetriť,,,, 😖 ,,,

lia1
26. aug 2015

ako nič v zlom dievčatá (som na tom podobne ako Gagik) Nechcem brat ilúzie,ale keď to nejde, tak to nejde. prečo si potom zlomenú ruku dáte do sadry a neliečite si ju cajikmi a vitaminmi? Prečo keď mame iné choroby sa ich snažíme vyliečiť a neberieme to tak, že tak to má byt a nenecháme to tak? Ved je to tiez zásah do života. A ak je vyšetrenie spermií tiež hriech, tak ak sa tu bavíme ako dospelé, nie ako pubertiacky, tak si povedzme, že to ani žiadny farár nemal nikdy výrony? Veď je to prirodzene. A ak mám nepriechodne vaječníky, nemôžem s mužom spať lebo spermie idu nanivoc a ja o tom viem? Budem čakať kým nepremrham šancu a za pár rokov povie pápež je to OK. Ani o rozvodoch nechcela cirkev ani počuť a dnes keď sa rozvádza každý druhý,a vidia že to inak nejde, tak už chcú viac sprístupniť aj anulácie. Ale je to len môj názor... Každý mame na vec svoj pohľad a neberiem nikomu ten jeho 🙂

janinuska
26. aug 2015

Podla mna vyšetrenie spermii vôbec nie je hriech, ja som absolvovala hormonalny profil u svojho gynekologa, manžel spermiogam u urologa, v CAR som absolvovala vyšetrenie priechodnosti vajičkovodov, 2x IUI neuspešne, ale IVF som odmietla, z moralneho aj naboženskeho hladiska. Je to len moj nazor, ale ak by som mala viac vajičok a všetky oplodnili, vzniklo by viac embryi, tak nejaky človek v laboratoriu by rozhodol, ktore embryo mi vloži do maternice, ktore zmrazi a potom nemusi prežit proces rozmazenia, ale ak by ho vložili hned mohlo by sa vyvyjat, ktore da na predlženu kultivaciu, ale neprejde do štadia blastocysty, zastavi sa vo vyvoji, ale ak by ho vložili skôr mohlo by sa vyvyjat. Samozrejme, že ked ma žena obidva vajičkovody nepriechodne, viem, že ina možnost nie je. Ja osobne riešim sekundarnu neplodnost, jedno dieta bez problemov, 7 ročne, otehotnenie prirodzenou cestou, druhe sa nedari 6 rokov. Toto je tema veriace snažilky a IVF, ako to vnimate, ja to vnimam takto. Mam kamošku, nemohli mat dieta normalnou cestou su veriaci, dieta velmi chceli, ona sa vyjadrila, že ona na umele oplodnenie nepôjde,že ona nebude podstupovat taketo zakroky, adoptovali si chlapčeka, mal 10 dni, ked si ho zobrali. Samozrejme, že ked je človek chory musi sa liečit, ale toto( IVF je ine, ked žena nechce, tak to podstupovat nemusi. A samozrejme hormonalna stimulacia vaječnikov nie je bez rizika, ani odber vajičok. Je to len moj nazor, nikoho neodsudzujem kto ide na IVF, ja mam jedno dieta, ak by som bola bezdetna, tak by som si dietatko radšej adoptovala.

gagik
27. aug 2015

@janinuska samozrejme ze ivf ma kopec zdravotnych rizik pre zenu, ako kazda ina liecba ako aj antibiotika, hocijaka operacia, alebo chemoterapia, proste kazda liecba moze mat neziaduce ucinky. A ani hocijaku inu liecbu nemusi clovek podstupit ani ivf, ak je clovek ochotny zmierit sa ze nebude mat svoje dieta. Co sa tyka tej adopcie, necitila som sa na to, tuzbu po vlastnom dietati by mi to nenahradilo plus manzel o tom nechcel ani pocut. Proste ak by som nemala moznost ivf asi by som sa uplne zblaznila. A to ze sa mi to podarilo berem ako obrovsky zazrak mozno ovela viac ako niekto komu sa to podarilo na prvy sup. Ja na ivf nic zle nevidim, pre mna je nazor, ze je to hriech nepochopitelny.

janinuska
27. aug 2015

@gagik To je super, že sa ti to podarilo. Ja som na ivf nechcela ist, dost zle som znašala stimulacie pred IUI. Tri mesiace po neuspešnych IUI sa mi spravil na maternici myom, žlčnikovy kamen, vybrali mi žlčnik, na pečeni cysta, štitna žlaza mi dobre nefunguje, ja mam dost citilvy organizmus, neviem čo by to so mnou spravilo a celkovo som z toho mala zly pocit, že zo skumavky. No velmi mi je luto, že synček je jedinačik a nema surodenca Ja stale verim,že sa ešte zadari normalnou cestou. Prajem ti, aby sa vam druhe čo najskor zadarilo normalnou cestou.

karkana
27. aug 2015

@gagik no ja môžem povedať po 12rokoch skúšania ivf, že adoptované dieťatko mi to úúúúplne nahradilo,,,všetko a ani nás nenapadne, že som ju neporodila,máme ju od malička ,,,,,,,,,,,,,,dakedy pred tým som aj ja tak hovorila ani muž nechcel,,,,,,,,,,,ale ked všetko, čo môžem urobiť som vyčerpala a už vôbec nie je iná možnosť,,,,,,,,,,,,,,skoro som sa zbláznila, že zrazu som už fakt bezmocná,,,,,,,,neželám nikomu 😢 ten pocit,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,až týmto ked človek prejde,,,,,,,tak adopt.bábo je ten najkrajší dar,,,,,,,čiže nahradilo tak ,,,že chceme dalšie 😉
@janinuska a čo sa týka že zo skúmavky- však to sa len tak hovorí,,tam je len bud chcem dieťa alebo nie,,čo preto všetko robíme,,,,,,,,,je to práveže šanca ,,,,,,,,,,,,prajem ,by Ti to vyšlo prirodzene,,,,,,lebo čo ak len tá možnosť Ti zostane?určite by si ju využila,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 😉