Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
Ahoj Janemari, ako je to s tvojou žiadosťou o IVF? Máš to schválené?
ahojte. nahodou som nazrela do tejto temy a tak vam napisem aj ja svoj zazitok. snad s nim niekoho povzbudim 😉 .s manzelom sme sa vzali v r.2006. po 4 mesiacoch snazenia o babo som otehotnela. velmi sme sa tesili, avsak nie dlho, o babo som v 11tt prisla 😔 . bolo to hrozne, a ako sa blizil moj "termin" bola som na tom psychicky dost zle a ked som videla tehulky bolo mi do placu... o babo sme sa snazili zo vsetkych sil. presiel vsak rok, dva a stale nic. robila som vsetko mozne, dokonca aj stojky, aby sa to podarilo. bola som na mnohych vysetreniach aj spermiogram sme absolvovali. najprv doktor povedal,ze tam nevidi nijaku zivu spermiu - krv mi stuhla v zilach. zobral teda druhu vzorku, a tam ich uz videl, a skonstatoval ze podla nalezu je mozne aby som otehotnela...ale nic sa nedialo... mesiace ubiehali a uz som stracala nadej a akosi som sa s tym vyrovnala. uz ma nebavilo robit testy, ktorych som urobila nespocet. prestala som sledovat plodne dni, teplotu... povedala som si, ze ked nastane ten spravny cas, vtedy otehotniem. povedala som si, ze je to v Bozich rukach. prestala som chodit aj sem na konika a poslala som si prihlasku na vysku. zacala som konecne zit bez neustalej myslienky na babo a na to, ci to tento mesiac nahodou nevyslo. no proste akosi som rezignovala,zacala som zit pre ine, ako babo.
asi o mesiac po tejto mojej "rezignacii" /bolo to 2,5 roka od potratu/ zacal knaz po omsi davat pozehnenie pre tehotne zeny. nikdy predtym ani potom taketo specialne pozehnanie nebolo. vravel, ze "tehotne zeny su aj tu medzi nami",... atd. a ja som mala silny pocit ze to patri mne. bolo to take zvlastne...no ked sa blizil termin kramov, zacalo slabsie krvacanie. tak som myslela, ze idu kramy a uz nicomu neuverim... o 2 dni to vsak prestalo. spravila som si teda test, len tak, ze naposledy - A BOLI TAM //. sice slabunke, no ja som vedela na 100 percent, ze som tehu. 🙂
...a malinky je uz na svete a ja som velmi stastna. kazdy den za neho dakujem. je to pre mna zazrak ktoremu este stale nemozem uverit 😵
. ..tak dufam, ze niekoho moj pribeh povzbudil, drzim vam palce babulky 😉
...len este dodam, ze ak by to inak neslo podstupili by sme IUI. o ivf sme sa nebavili, no mozno casom, ked by sme boli uz v koncoch by sme do toho sli 😉
pekný a povzbudzujúci príbeh, Zuzanka. Ja som na tom nejak podobne... u mna potrat druhého bába a teraz nič. Ale ja, žiaľ, kvoli veku nemôžem už čakať a čakať a rada by som ešte aspon dve dietky... takže som na tom asi tak, ako si bola Ty + tie roky, ajajaj...
Ahojte,ja sa nechcem k tejto téme veľmi vyjadrovať,lebo môj postoj je ortodoxný a nemenný,ale nikohu nesúdim.Iba vám chcem dodať nádej.Môj manžel je podľa troch na sebe nezávislých lekárov neliečiteľne definitívne neplodný a napriek tomu sme rodičmi trojročnej dcérky a šesťmesačných dvojičiek-dievčeniec.našich prirodzene počatých biologických detí.Takže môj "neplodný"manžel má doma tri princezny.Neprestávajte veriť,zverte svoje trápenie a pochybnosti Bohu,lebo ON je stopercetný Lekár pre telo i dušu 😉
indzes, maš pravdu, ale povedz to ženám, ktoré sa 10 rokov snažia a spoliehajú tak isto a ich túžba ich mučí a privádza k zúfalstvu... ľahšie sa býva ortodoxným s troma pokladmi doma... prešla som si už kdečím, nedávno potratom v piatom mesiaci, aj liečbou neplodnosti tak viem, o čom hovorím... a nedôverujem Bohu menej... je to už ale v mnoooohom iné
tiez suhlasim s cathy, nie je tazke byt ortodoxny, ked mas doma tri deticky, poznam nazory mnohych parov, bola som na prednaske o tom ake zle je IVF, ale po informacii, ze prednasajuci ma 5 deti som odisla, je pre mna uplne ine bavit sa s niekym, kto si nieco podobne prezil, ale nie s rodicmi deti, oni nikdy nemozu vediet ako by sa rozhodli keby....
Ahojte🙂)))
Ja nemám, žiaľ, žiadne deti, ani nádej, že budem mať - diagnóza neplodnosť - lekári nevedia, ktorý enzým je "na vine" a navyše mám 37 rokov na krku -, napriek tomu som IVF odmietla z morálneho dôvodu. Bol to pre mňa dosť tažký vnútorný zápas, ale keď som sa definitívne rozhodla, ako by mi odpadol kameň zo srdca a mimoriadne sa mi uľavilo 🙂 . Neznamená to, že netúžim mať dieťa, naopak, niekedy mi z tej túžby po ňom až šibe, no zároveň vnútorne cítim, že IVF nie je pre mňa. Je to zložité vysvetliť. No neodsudzujem nikoho, kto sa rozhodne ísť touto cestou, práveže ma to zaujíma, kde berie na to silu a odvahu. 🙂 🙂 🙂 .
Ahojte,
môj názor na IVF sa počas posledných rokov zmenil, lebo viem ako silno žena túži po dieťatku.
Čakáme na dieťa takmer 3 roky. Nemáme žiadnu vážnu diagnózu a ja mám už 31 rokov.
Ale IVF nie je pre mňa cesta.
Myslím, že pre všetkých zodpovedných rodičov IVF nie je jednoduchá cesta. 😔
Poznám pár krásnych detí z IVF, sú to Božie dietky.
Myslím že Boh je aj pri všetkých dietkach z IVF. Veď kto by dal bunkám dušičku?
Neviem ako je to naozaj, prečo sa cirkev stavá odmietavo k IVF presne.
Ale ja mám pocit, že sa snaží cirkev zabrániť tomu že sa bude manipulovať so životom a smrťou. IVF dáva do rúk ľuďom ďalšiu veľkú moc. Sme pripravení sa postaviť (ako ľudstvo) zodpovedne k takejto sile? Tak ako k eutanázii??
Ani ja sa necítim na takúto ťažkú cestu, ale nebudem súdiť nikoho.
Každý kto koná s láskou - nekoná zle. Láska je Boh.
kaki pekne napisane 🙂
urcite pre nikoho nie je lahke sa rozhodnut pre IVF, ani ja nie som definitivne rozhodnuta pre ani proti, aj ked uz viem ze diagnoza mi inu sancu nedava
@kaki, aký máš názor na IVF, keď píšeš, že sa zmenil? A neboj sa, si na tom o niečo lepšie ako ja, si bez diagnózy a máš iba 31 🙂 🙂 🙂
@smejka, si tehotná 😵 😵 ?
@tortelinka , akú máš dg?
Lakrimosa, zmenil sa moj názor. Poznám ženy ktoré IVF podstúpili....
Presne im rozumiem. Nemyslím že konali hriešne.
Dnes sa na IVF nepozerám ako na kategoricky zlý krok (ako kedysi).
Viem, že pre mna to nie je vhodná cesta, ale...
mam turnerov syndrom, a nenasla som tu nikoho s touto chorobou, je to geneticke ochorenie(nieco ako davnov syndrom, ale nema to nejake vyrazne vonkajsie prejavy, sposobuje to vsak takmer100 %neplodnost),a ako kazde geneticke ochorenie sa neda liecit ☹
@tortelinka a neda sa to nijak riesit?
cesta IVF by bola pre vas riesenim?
@tortelinka držím ti moc palečky - vím co je to za syndrom - studuji to 😉
@kaki, tak prečo ešte váhaš? Myslela som aj na to, že čo ak to bude ako s Galileim, ktorý povedal, že "aj tak sa točí" a musel za to položiť život - no a po 400 rokoch sa za to cirkev ospravedlnila, pravdaže oveľa skôr uznala, že mal pravdu. Možno cirkev o niekoľko rokov bude súhlasiť aj s IVF 😀 , no ak mám byť celkom úprimná, neverím tomu.
@smejka , gratulujem k tehu 🙂 a ako sa ti to podario? Alebo neparíš do našej kategorie - dlhoročné snažilky bez výsledku 😀 ???? A ešte: prepáč, asi som menej chápavá... dvojičky si chcete osvojiť?
@tortelinka , lekári ti odporučili IVF?
@lakrimosa ty vtipkarka 🙂 ....tehu mam trosku neobycajne ale krasne....paradoxne som pred porodom schudla ako nabrala 🙂 .....a verim ze bude co najskor ukoncene porodom 🙂 .....dvojicky chceme zobrat do pestunstva a v pondelok mame prvy ultarzvuk 🙂 .....tak drzte palce az je to zalubenie obojstranne 🙂
ivf sa v podstate moze skusit, vysledok je vsak viac ako neisty...
jancica74..si lekarka? ja som sa o tom dozvedela len nedavno, ked mi to zistili..no radsej by som bola vynimocna inym sposobom, je to asi dost neobvykle ochorenie, no co uz
@smejka , neboj sa, to určite bude obojstranné zaľúbenie 🙂 moja poklona, že ste takí veľkorisí pre prijatie novej rodiny takto. Ja toto - zatiaľ - dokážem iba obdivovať 🙂 . Budem sa za teba - vás - modliť a čo sa týka tehu v pondelok daj vedieť, ako dopadol ultrazvuk 🙂 a mimochodom - starú pesimistku si velice potešila výrokom vtipkárka 😀 ! Dakujem.
@tortelinka , myslíš, že nie je u teba šanca aj keby ste sa pokúsili o IVF? Ak by si bola "výnimočná iným spôsobom" to by si nebola ty. Zrejme to má zmysel 😲 . Aký? to, žiaľ 🤐 , nevieme. Napíš niečo viac o tvojej dg, vplýva iba na reproduckiu a na nič iné? To mi je záhada. Kedy si to vlastne zistila? Nemáš žiadne iné príznaky?
@jancica74 napíš nám niečo viac o tom syndróme. VDAKA 🙂
@smejka , OK teším sa 🙂 🙂 🙂 , že sa ozveš. Musí to byť veľmi krásne na utz.! Vychutnaj si to 😉
"žiarim optimizmom?" to asi spôsobuje tvoje krásne meno "smejka" - inak - to sa asi veľmi zle a nepresne vyjadrujem, mm by ti povedal 🙂 ako ho "mučím" záchvatmi sebaľútosti...hrozné!!! Musím si dať - ako jedno z predsavzatí zo sv. spovede - pozitívne myslenie 😀
mne je zahada ze sa to zistilo az v mojich 27 rokoch, je to ochorenie, ktore v prvom rade sposobuje neplodnost, ale ma to vela vonkajsich priznakov,"turnerky" nemaju vyvinute ziadne pohlavne znaky, niekedy slabsia mentalna zaustalost, trochu zdeformovane usta a velmi maly vzrast...no na mne sa okrem toho posledneho (mam len 150 cm) nic ine neprejavilo, vyzeram ako zena so vsetkym co k tomu patri, tvar mam normalnu a diplom z VS tiez..takze je to cele divne a nikto si s tym nevie rady, rady lekarov zneju asi tak, ze budte rada ze ste nedopadli horsie, my vlastne nevieme preco nie ste postihnuta 😒

Smejka možno ti moje vyjadrenia pripadajú ako predsudky. Ja hovorím len za seba ako to cítim. Osobne teba a magimary neskutočne odbivujem, pretože ja by som nikdy nebola schopná toľkej lásky, oddanosti a obetavosti ako vy. V podstate som aj napriek zlému pocitu z IVF do toho išla, pretože iná možnosť nebola. Dnes som neskutočne šťastná, že som to urobila. Držím vám všetkým palce a verím, že z nás všetkých budú raz super maminy (či už biologické alebo nie).