Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
Napriek tomu, ze tato tema bola zalozena davno vsetkym odporucam si precitat tieto 2 clanky:
http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/2017-0...
https://tehotenstvo.rodinka.sk/ked-sa-nedari/ne...
Snad to pomoze v spravnom rozhodnuti tak veriacim, ako aj neveriacim
Ahojte, potrebujem vyjadrit moj nazor k tejto teme.
Boh je milosrdny, Boh nam dal rozum aby sme vedeli ochranit svoje deti, vyliecit sa s choroby, dokazeme transplantovat oblicku, zachranit zivot atd.
Preco by malo byt oplodnenie alebo kontrola muza ci je pladny hriech ?!
Ak by cirkev povedala ze inkubator je moc "umely" nechate dietatko umriet ?
Nechcem sa nikoho dotknut ale staci sa pozriet na to ako sa cirkev vyvija, co je dnes normalne za to sa upalovalo. Cirkev sa jednoducho vyvija a staci si povedat toto:
BOH MA(NAS) NADOVSETKO MILUJE, nemoze sa teda hnevat ak ma zena napr. zdravotny problem a Dr pomoze partnerom pocat. Ved prave Boh nas obdaril tymto darom !
Vase dieta ma zapal slepeho creva, nechate ho umriet ?
Ak ide chlap na vysetrenie ci je plodny masturbuje na verejnosti ? (nie vsak)
NEBOJME SA BOHA, CINME TAK ABY SME SI POMAHALI A NEUBLIZOVALI SI. Nechajte si pomoct. Povedzte si len BOH MA MILUJE a verim ze aj veriaci clovek najde v srdci odpoved.
Moja kolegina ma dve krasne deti po umelom oplodneni, jej brat je katolicky knaz. Vsetci su stastny. Ked sa na to pozriem spat, bolo to rozhodnutie ktore spojilo ich rodinu ako nic predtym a ak niekto veri v Boha naozaj ako v lasku, nemoze to byt hriech !!
Toto je len moj skromny nazor.. 🙂
Určite maš v mnohých veciach pravdu, ja tiež pridam len moj osobny nazor, vela ludi može mat iny, čo je samozrejme v poriadku, Mne na umelom oplodneni vadia tie zmrazene embrya, ktore mnohe nemusia prežit proces rozmrazenia, ale ak by ich vložili hned mohli by sa uhniezdit a byt z nich deti, dalej selekcia embryii doktor vyberie podla momentálneho rozhodnutia jedno alebo dve embrya na vklad, ostatne zmrazi, alebo vyhodi, on ma pravo rozhodnut, ktore bude žit? Dalej, človek nikdy nevie čo sa može stat, čo ak za tych 5 dni, čo embrya kultivuju v petriho miskch žena pride o maternicu, čo potom s tymi embryami? Zničenie? Darovanie? Nahradna matka? Ja som napr prišla o žlčnik behom jedneho dna. Ja som bola tiež pacientoku centra, ale ivf som nepodstupila, kôli tomu čo som pisala vyššie. A bohužial nemala som pocit, že by mi tam chceli pomôct, išla to tam ako na bežiacom pase, pričinu neplodnosti mi nevedeli povedat, proste biznis.
@lalia1234 nemozem s tebou suhlasit a to z 1 velmi zavazneho dovodu: po oplodneni vznikaju zive bytost, ktore su takto "znasilnovane" do zivota a okrem toho, je tam vela potratov za ucelom mat deti (kedze len 1 z mnohych byva vlozene, pripadne zena chodi na IVF opakovane) co rozhodne nie je v poriadku a je tazkym previnenim.
Takze medicina moze urobit maximum preto, aby pomohla manzelom pocat prirodzene. Vsetko mimo toho je neeticke.
A co sa tyka kolegyne, je otazne ci o tom jej brat vedel a ci vobec tusi o co pri IVF ide, kedze knaz nie je biolog, ani lekar.
@katharines no inak ja som sa nad tymto tiez zamyslala, ze vsak co sa urobi s tymi oplodnenymi embryami ? zeny tu rozpravaju ze ta ma este 2, ta 3... a ked sa nepouziju tak sa hodia do kosa ? hm je to tiez tema na diskusiu...
@lalia1234 a este, ak spominas Boha, v prvom rade nad tento lekarsky ukon (IVF) je zakon NEZABIJES.
@domculik presne tak. Bud sa zabiju, alebo sa daju na pokusy (mozes pozriet na pubmed: human embryonal stem cells), ale sa zmrazia dlhodobo pre pripad "adopcie", co vyuzivaju v zahranici aj pary rovnakeho pohlavia. Napr v anglicku teraz najnovsie z takto pocatych deti "vyrabaju" kozu na testovanie kozmetickych produktov, napriek tomu, ze je koza dostupna zo somatickych buniek.
@katharines no to je pre mna nepredstavitelne. len na druhu stranu, ked si predstavim to zufalstvo ze po niekolkych rokoch sa ti stale nedari mat prirodzene dieta a velmi po nom tuzis... neviem vobec povedat, ako to ovplyvni psychiku. mimochodom, ked si tu nacrtla tu temu "znasilnovania" dusi do zivota, co si myslis o takych veciach ako akutna sekcia alebo vakuumextrakcia, alebo kliestovy porod, ked sa riesi akutny problem dietata a je nutne ho priviest na svet ? myslis si ze je to nespravne, ze by bolo z pohladu Boha spravnejsie dieta nechat umriet ? alebo napr. vymena srdca u dospelych, akakolvek zivot zachranujuca operacia... nie je to v niecom podobne ?
@domculik nie, toto nie je rovnake, pretoze tu zachranujes existujuci zivot. A ak su transplantovane organy od cloveka, ktory zomrel (nie bol zaveazdeny za tymto ucelom) tak to je tiez v poriadku.
Akurat po kliestovom porode byvaju deti psych. Zranene a neznesu dotyk, nevedia prejavic emocie, preto je im potrebne venovat vela lasky. Myslim si, ze skuseny porodnik to zvladne aj bez kliesti.
Ivf moze byt riesene aj tak,ze ziadna z hore uvedenych situacii nenastane, preto to prosim nehadzte do jedneho kosa. Par sa moze rozhodnut pre oplodnenie bez hormonov, pripadne s minimalnou davkou, kedy je odobrate jedno, popripade dve vajicka (kedze viac ich nevzniklo). Toto je oplodnene a vlozene do maternice matky. Nevzniknu ziadne embryja,ktore by bolo treba mrazit. Verim,ze toto je pre veriace pary tiez jednou z ciest,ale respektujem kazdy nazor. To si kazdy musi vysporiadat sam so sebou a s Bohom, ci do toho ist alebo nie.
@dancura nie, ivf je pre veriace pary nepripustne. Treba precitat i papezske encykliky. Avsak, ak podstupia liecbu na podporu vlastnej plodnosti, bez oplodnenia mimo tela zeny, tak potom ok.
@dancura jednou z moznosti je aj NaproTechnology.
@katharines Preco nie si teda tehotna, ked ju tak vrelo odporucas? Napro Technology ma velmi uzke vyuzitie pre minimum parov
@mircalla ani ivf nezaruci, ze vacsina zien tie deti aj porodi.
@katharines Nie, ale ma neporovnatelne vyssiu uspesnost. Keby bola Napro Technologia taka uzasna a efektivna pre vacsinu parov, tak IVF by nemuselo existovat. Osobne nepoznam nikoho, komu to pomohlo
@mircalla ja som s takym lekarom, co je na SK pisala. Je pravda, ze na rozdiel od CAR centier, NapPro klinik je malo a lekari miesto riesenia problemu zenu rovno poslu do CAR centra. No v zahranici dosahuju porovnatelnu a mozno aj vyssiu ucinnost s CAR centrami. Tiez zavisi samozrejme od problemu.
ja som veriaca do kostola sice nechodim a na umelom oplodneni som bola a nelutujem moja kolegina je tiez veriaca chodi do kostola umele odmietla a potom plakala ze nema deti netreba to niekedy prehanat z vierou na ukor svojho stastia to je uz fanatizmus
@bucko555 ako som pisala, deti nemusela mat ani po IVF, ktory nie je v poriadku, tiez kvoli veciam, co som pisala vyssie. Ide o uctu k zivotu ako takemu.
@katharines ale mohli by mat treba len vyskusat ale tak rozohnutie je na kazdom len potom nech nevyplakava ked pre to nerobila vsetko a nezavidi mne co mam nadhernu dcerku vdaka tomu
Viete mi niekto vysvetliť, z čoho vychádza názor, že Boh je proti umelému oplodneniu? Nesnažím sa rýpať, len ma to zaujíma. Verím v Boha, ale neuznávam príliš cirkev a Bibliu som čítala naposledy pred asi 5 rokmi, nie som v tom teda až tak zbehlá.
@bucko555 tak jej odporuc NaPro kliniku. Neviem odkial si, na SK su 3 lekari co sa momentalne tomu venuju.
@katharines momentálne som s ňou už neni v kontakte len sem tam keď sa stretneme
@katharines Vsak daj nejake oficialne vysledky z toho zahranicia, ked to je take mega uspesne
My sme duchovny aspekt riesili pred IVF. Rozpravali sme sa s knazmi, ziaden nepovedal, ze je to proti presvedceniu cirkvi. Povedali, ze musime poznat proces, rizika a moralny aspekt. Nasledne sa rozhodnut. Citala som oficialne brozury vydane cirkvou na tuto temu, ani tam to nie je odsudene. Opat proces je vysvetleny a rizika a moralne aspekty vymenovane. Ak niekto ma k dispozicii oficialny document, kde to cirkev odsudzuje, prosim posunte ho.
Pri umelom oplodneni vobec nemusi dojst k rozporu s moralkou. Ale moze. Je to individualne.
V jednom cirkevnom dokumente bol uryvok z citania, kde sestry nemohli mat deti a lahli si k otcovi, aby pocali (nedava mi sice zmysel, ako otec moze poriesit neplodnost), v tom citani bol odsudeny incest, cudzoloznictvo a to, ze zena bola ochotna urobit cokolvek, aby dosiahla co chcela.
@thoughtfulweirdo Boh je darcom zivota. Kazdy clovek je Bohom chceny a lubeny, akurat nie kazdy clovek je schopny rozumne s tymto jeho darom, pocatym zivotom, narabat rozumne a dobre (napr. Potraty). A dostojnost cloveka je pri IVF hrubo narusena.
@katharines Ja si napriklad myslim, ze boh neexistuje. Priam som o tom presvedcena. A teraz co? Vsak to nechaj na kazdeho uvazenie a nediktuj tu, co robit co je spravne a co je nespravne, pretoze je to z tvojho pohladu
Moju dostojnost IVF nenarusilo. Napokon som rada, ze mam 2 krasne deti, nestastna by som bola bez nich
@anavianavi ved prave ten moralny aspekt je na tom dolezity, ze je to nemoralne. A malo knazov o tom vie viacej, kedze malo knazov sa tomu venuje blizsie.
@mircalla uz som davala viacere clanky v inych diskusiach, musim teraz pohladat.

ja vobec nechodim do kostola a nie som katolicka. najprv sa pytaj a potom "sud"