Veriace snažilky a IVF. Ako to vnímate?
Ahojte baby,
týmto chcem osloviť veriace snažilky, ktoré sa snažia a nedarí sa....
Ako to vnímate v duchu viery?
A ako ďaleko ste ochotné zájsť v medicínskej pomoci?
My sa snažíme skoro rok, ja mám za sebou nejaké vyšetrenia a keďže sú v poriadku teraz nasleduje spermiogram.
Ale cirkev predsa nedovoľuje ani toto vyšetrenie!
Čo si o tom myslíte?
Máte nejaké skúsenosti?
PPR pomáha orientovať sa v cykle ženy, ale čo ak je na príčine muž? V dnešnej dobe je to predsa 50 na 50!
Teda čo ďalej?
inak smejka - ja desne túžim po dvojčatááááááách!!!! 😀 😵
Ahojte všetky !!!
Tak a ja idem zajtra na Národnú cyrilometodskú púť do Nitry 😉 obetujem sv. omšu za nás, aby sme našli vnútorný pokoj a všetko ostatné, čo potrebujeme. No zatiaľ nemám žiadny transparent 😀 😀
@cathy77 my sme boli v kostolíku ráno, aby som mohla pozerať levočskú púť, aj som pozerala 🙂 , je to naozaj sila, toľko ľudstva, je to pre mňa povzbudivé!!!!!!! Myslela som na teba !!!!!! Kázeň Mons. Zvolenského je vždy vynikajúca, je to intelektuál, štúdiá v Ríme skončil s červeným diplomom 😵 . Pritom je to mimoriadne skromný a Boží človek.
Rada sa pozriem aj na ten časopis, svedetvo, o ktorom si písala, je sila.
K tvojmu dieťatku: až ma zamrazilo, keď si napísala, že si sa modlila za duchovné povolanie svojho dieťatka a ona má teraz najkrajšie duchovné povolanie - chváliť Boha. Vidíš, Boh tvoju žiadosť naozaj zobral vážne !!!!!!!!!!!!!!!! Pre mňa je to jasná odpoveď. Pán ťa určite aj teraz vypočuje. Záhadou je mi len, prečo máš podvedomý pocit, že na teba zanevrela? Ako cyklus, v ktorom si dni, berieš stále clst?
@smejka vďaka za upozornenie na Rim 8, 28 - pokúsim sa nad tým zamyslieť hlbšie...
Ty máš teraz také príjemné a sladké starosti - sedačky, kočík, papučky, atď ... vyberte čo najlepšie 😀
AKo si mohla zaspať pri futbale ? TM nevyskakoval zo sedačky, nekopal loptu, nevykrikoval na hráčov a nekritizoval rozhodcu 😀 ???????
@tortelinka kedy cestuješ do Paríža a ako dlho sa tam zdržíš ? Ideš na dovolenku, alebo návštevu?
Nejako si sa odmlčala, napíš viac o sebe, ako sa cítiš a tak...
no idem zajtra na dva tyzdne, manzel bude pracovat, ja navstivim kamosky, pobeham vypredaje a tak 🙂 , strasne sa tesim, na dovolenku, som ucka, tak vegetim a uzivam si zaciatok leta, milujem pocit ked rozdam vysvecko a mam volno pred sebou
@cathy77 peknu tuzbu mas 😉 ...potom ti poviem ake to je 😉 ...a dakujem za link 🙂
@lakrimosa joj ked unava je mocnejsi pan 😝 ...mozem sa premahat no akosi vzdy prehram 😝 😅
@tortelinka tak si uzi dovci...odreaguj sa a spomen si nas 😉 😉
ja mam leto tiez rada....aj preto ze v lete je mnoho puti ktore nas mozu este viac povzbudit 🙂
pekny vecer vam zelam...idem kuk ten casopis 🙂
ahojte, zbežne som tu prečítala pár príspevkov, takže sa ospravedlňujem vopred, ak sa v niečom budem opakovať... v skratke - som ako vy, veriaca, a po IVF. Čo vám chcem povedať je, že by som to urobila znova, ale inak. Nedala by som zamraziť embryá, ale len vajíčka a potom, keď sa tehotenstvo podarí a neskôr si pôjdete pre súrodenca, alebo už nie, nemusíte riešiť, čo s deťmi, ktoré čakajú na svoj čas. Ja som mala 13 vajíčok, jedno bolo nedozreté, jedno sa oplodnilo nesprávne a 11 bolo úspešne oplodnených. Moje prvé slová po telefonáte boli "čo budeme robiť s toľkými deťmi". Nič. Máme len jedno, lebo ostatné sa alebo prestali vyvíjať ešte do zmrazenia, alebo sa po rozmrazení neujali a neostala som tehotná. Vyčítam si však, že je toľko obetí. Na Vianoce by mali dostať odo mňa darčeky a nie len sviečku pod kríž, lebo nemajú ani svoj hrob. Toto ma bolí, ale už sa s tým nič nedá robiť. Prosím ich o odpustenie a synovi hovorievam, že má veľa anjelikov, ktorí ho chránia a majú radi. Preto som písala, že by som druhý raz šla radšej do mrazenia vajíčok, kde ešte nejde o život, a keď budete mať detí viac a ďalšie už nebudete chcieť, nemusíte riešiť, čo s nimi. Držím palčeky, nech ste šťastní so svojimi deťmi. Je to iný, krajší život, keď ich máme, hoci nevieme, čo prinesie budúcnosť a či sa nebudeme trápiť nad ich životmi ešte viac. Môj známy má štyri deti - jeden je v base, jeden vdovec, jeden rozvedený a jeden má rakovinu. Kým nedospeli, tešil sa z nich, teraz z nich vážne ochorel aj on. Človek nevie, čo je horšie - deti nemať alebo mať... 😔
Paradox je, že som túžila mať veľa detí. V podstate sa mi moja túžba splnila... aj keď inak. Ale som vďačná aj za to. Nemali sme mať žiadne dieťa, máme aspoň jedno, hoci ich po IVF mohlo byť viac... to už neovplyvníme, je to v rukách Božích.Človek môže pomôcť vzniku nového života, ale ďalej jeho "moc" končí a zas je to len na Bohu, či sa dielo podarí.
ahojte 🙂 som veriaca, ale neriesim ivf. na povzbudenie chcem povedat, ze Pan Boh pozehnal Sare dieta, hoci uz nebola plodna a takisto Maria pocala a to dokonca ako panna. Boh je vsemohuci a ked je to Jeho vola, babatko pride. Sila modlitby je nekonecna, neberte to ako poslednu moznost, pretoze cez modlitbu tiez robi Boh zazraky. Nie som si ista, ako On vnima ivf, kazdopadne aj to ma On v rukach, teda aj ked sa podari, bol to Boh, kto vam daroval babetko 🙂 Chapem kazdu z vas, ktorej este babetko nebolo pozehnane, je to silna skuska viery, ale aj takto nam Boh ukazuje, ako sme od Neho zavili a chce, aby sme sa na Neho spoliehali. On ma tu moc dat aj neplodnemu paru dieta, uz to spravil, aj tento pribeh je v biblii a nie je jediny.
ja ivf neodsudzujem, nemyslim si, ze je to nespravne, hoci je to len moj nazor, neviem, ako to v skutocnosti vidi Boh. najlepsie urobite, ked sa za to budete modlit a On vam urcite odpovie. najtazsie je vsak niekedy prijat jeho volu. tak sa drzte a prajem vam, nech ste coskoro maminami 🙂
@jankajs ahoj 🙂 ...som rada ze si prispela.....zda sa mi ze uz soi prispievala asi na VS...ale mozno sa mylim 😉
ak ta trpapi to co sa stalo s tvojimi embryjkami tak skus odpustit sebe 😔 ....vyrozpravat knazovi ktoremu doverujes...Bohu.....a uzatvorit to....aby si sa dlho netrapila nad tym
@sabiatko paci sa mi tvoj pohlad 🙂 ...preto lebo si cerstvou maminou a napriek tomu vies aka je silna tuzba zeny po dietati...dlhodobo sa cakajucej na zazrak 😔 .....ano doverovat a odovzdat sa Mu....niekedy tak narocny krok a boj 😔
Ahojte!!!!!! Tak čo, cítili ste ako som vás - nás vložila do Božieho náručia???? Bola som na tej púti, biskup Tondra mal neskutočne výstižnú kázeň... Množstvo ľudí a vynikajúca atmosféra. Celkovo som si odniesla túto myšlienku: sme povolaní/povolané evanjelizovať. Pochopila som to tak, že beozhľadu na to, či máme alebo nemáme deti, máme rovnakú šancu a zároveň úlohu svedčiť o Kristovi a to svojím životom - aj svojou neplodnosťou. Je to asi nezrozumiteľné, ale tak nejako som to cítila...
@jankajs oplodnenie viacerých embryjí a ich následné zamrazenie bolo pre mňa jedným z dôvodov prečo som odmietla IVF, no na prvom miesto to bola "bázeň" voči Bohu ( význam slova "bázeň" som paradoxne pochopila až v tejto mojej situácii). Ale Smejka ti dobre poradila, aby si šla za kňazom a snažila sa sama so sebou zmieriť, lebo výčitky ťa budú len zožierať a nepomôžu ti. MYslím si, že by si toto všetko mohla podrobne napísať ako svoje svedectvo, pre budúcnosť a ostatné ženy. Je to veľmi silné svedectvo.
@tortelinka tak si to uži, oddýchni si a načerpaj nových síl 😉 😉 😉 a nezabudni sem občas nakuknúť, ak budeš mať chuť a priestor.
@cathy77 idem sa mrknúť na ten link. Cythy, mala by si aj ty napísať svoj príbeh a publikovať ho v tom časopise, lebo je to SILA , že si v sebe našla toľko odvahy vzoprieť sa lekárom. Mala by si ho uchovať aspoň pre budúcnosť, lebo tieto svedectvá - podľa mňa - sú veľmi potrebné pre dnešok. Čo si o tom myslíte? @smejka AHOJ!!!!!! mala by si sa pripojiť aj ty 😉
lakrimosa - myslela som na to už x - krát, že ho tam pošlem 🙂 Áno, vďala za "nakopnutie"! Urobím to 😉
Momentálne som8.DC, večer vezmem poslednu tbl clostilu a potom čakanie... večnéééé čakanie ☹ Inak teraz som tretí cyklus s clostilom... tak neviem, asi mi da teraz doki pauzu... a zas budem bez ovulky či čo... No, všetko je v rukách Božích... ako písalo sabiatko. Moja kamoška spí s manželom asi tak raz za 2-3mesiace... vraj im to stačí...a z toho otehotnela 😨 takže... niekedy mi ten sexualny maraton cez ovulaciu pripada smiešny...
@smejka, áno VS, a čo sa týka toho vyrozprávania sa kňazovi, to som už riešila. Pred IVF aj po, dostala som rôzne rady od "dôležitý je úmysel" až po striktné nie. Nebolo to bezhlavé rozhodnutie, trvalo nám to dva roky. Tri roky sme neplodnosť neriešili, potom sme šli na vyšetrenia, ktoré ukázali, v čom je problém. Keďže zázrak sa nekonal, manžel chcel túto možnosť vyskúšať, hoci som tomu nebola priaznivo naklonená. Dokonca som v deň odberu vajíčok povedala lekárovi, že idem domov. Skoro muža vystrelo, veľmi dieťa chcel. Niekedy mám také chvíľky, že mi je všelijako, a na druhej strane sme vďační za syna, ktorého máme. Posilnilo to náš vzťah, lebo MM, keď mu zistili diagnózu, sa chcel rozviesť, že nech si nájdem poriadneho chlapa. 😒 Za každým IVF je veľa, veľa vecí, o ktorých tí, ktorí toto rozhodnutie nepodstúpili nemajú ani potuchy. Preto treba vážiť slová, lebo pravda a príčina je často iná, ako sa domnievame. 😔 Snažilkám veľa zdaru, maminám ešte viac trpezlivosti a ostatným tiež veľa šťastia. 😵
@cathy77 🙂 🙂 🙂 sexuálny maratón cez ovulku mňa viedol iba k depresii a pocitom, že "to treba" lebo... degradovalo nás to na výrobné nástroje a psychicky to na nás zle pôsobilo... Mne lekar tiež po troch cykloch vysadil clts. vraj, že nie je možné vaječníky preťažovať. Vtedy - po tom trojmesačnom cykle - som sa skoro nervovo zrútila v ambulacnii, lebo som si nedokázala predstaviť, že sa nič nepodarilo a zasa mám čakať neviem ako dlho bez ovulky!!!!!!!! Ak ti to aspoň trošíčku pomôže, chcem ťa povzdudiť, aby si nemala z toho nervy a nebrala to tragicky. Ja som si tým prešla, viem, o čom to je, a viem,aké to je ťažké a bolestivé. Čím viac budeš na to naviazaná, tým to má horšie dôsledky na psychiku. Aspoň u mňa to tak bolo. Tak som sa snažila vymaniť spod tohto nátlaku. Ani nevieš, ako veľmi ťa chápem ...
@jankajs práve preto, čo uvádzaš, mala by si svoje svedectvo napísať. Je to podľa mňa dôležité a naliehavé.
@jankajs muzi to riesia radikalne(rozvod)...alebo sa uzatvoria a su apaticki 😒 ....my sme s myslienkou IVF tiez bojovali...zvadzalo nas to...mm viac ako mna....no akosi to nabralo inu dimenziu ktoru neviem opisat a sme slobodni zrazu 😔...(a da sa povedat ze o biodieta sa "snazime" takmer 5 rokov) ...akoby nam Boh chcel vynahradit tu tuzbu inak....tym ze sme v sebe objavili ten dar rozdat lasku inym....dat ju detom ktore boli "odhodene"..a tym este viac ziskat....mnohonasobne od nich
preto i ked som reptala casto tak teraz prichadzam na to ako nas ma ON rad....pomaha nam oslobodit sa od jedneho ciela tym ze nam ukazuje inu cestu krivolaku no s jasnym a krasnym cielom....su to deti....ktore tiez tuzia byt milovane.....a to je na tom tak krasne 😵
a prepacte ze som vam to tu nepriamo zaplavila adopciou 🤐 😉
@lakrimosa tesim sa ze si sa duchovne obohatila 🙂 ....a ja ked budem mat na MD cas tak snad nieco zosmolim(ak budem mat cas) 😅
@smejka, nad adopciou som uvažovala, ale MM ani počuť. Navyše bývame u svokrovcov, a matka môjho MM je falošná osoba.....a čo som pred chvíľou nedopatrením na svoju adresu počula... mám tep asi 120, o tlaku nehovoriac. Tá má rada len seba a ostatných len toľko, koľko z nich má úžitku. Preto aj ideme preč, no chvíľu to potrvá, kým dom bude stáť. Keď sa takto správa k vlastným, ako by sa chovala k nevlastnému vnúčaťu? ☹ Možno, keď budeme sami, tak trochu dúfam, že sa mi MM podarí spracovať a vzali by sme si dieťa aspoň do pestúnskej starostlivosti. Uvidíme, čo prinesie čas... Idem si urobiť kávu, ešte som to nerozdýchala, nemyslela som si, že ma až tak nenávidí 😖
@jankajs ja vo svojom okli poznam a prichadzam do reci s viacerymi ludmi ktori su taki pesimisti...nechapavci a neviem co este......zistila som ze spolocna rec s nimi nema vyznam....a ako sa tak sledujem tak sa vyhybam rozhovorom s nimi...teda ak je to nutnost tak len o beznych veciach(pocasie....praca....zahrada)
vam urcite prospeje ked sa osamostatnite a oslobodite od takeho cloveka....viem ze sa to neda prekusat len tak....ale skus sa odosobnit trosku od toho....chap to tak ze ona ma problem so svojim vnutrom...sama so sebou 🤐
drzim palce aby vo vas to rozhodnutie casom dozrelo....tiez to nie je lahke rozhodnut sa...ale ak sa rozhodnes potom to ide ako po masle(vid mna 😀 )....ak zvladneme dvojky chceme este dievcatko 🙂
okoli 😉
@jankajs nechcela som sa ťa nijako dotknút... sorry. Akú máš diagnózu, alebo manžel? Máš to ťažké so svokrou... 🙄 takí ľudia sa asi nedajú prevychovať...
@smejka máte s manželom široké srdce 🙂 Obdivujem 🙂 🙂 Ako to u vás berú svokrovci? Na materskej s dvojičkami určite nebudeš mať čas, usudzujem podľa mojej kamošky, má mesačné dvojičky a s m nevedia, kde majú hlavu...
Ahojte, ja nestíham nič... ale vás som prečítala a ĎAKUJEM za Vás 😵 Toto som potrebovala 😵
@jankajs 🙂 vdaka....ja som tiez povodne chcela a bola o tom presvedcena ze budem mat 10 deti 😕 ....no a vidis vsetko je inak 🙂
@lakrimosa ahoj 😉 ...u nas rodicia to beru dobre.....su radi i ked speci nadsenie tam nie je.....maju trosku obavy asi ako to budeme zvladat...neviem....ale zase su v tom dobri ze nas neodhovaraju a viem ze ich budu lubit.....ved Matusko je ich milacik 🙂
a svokra tiez v pohode....pomoze ked sa bude dat 🙂
@kaki a co si taka rozlietana?kedy idete a kde na dovcu? 🙂
Inak aj ja stále chcem 5 detí a nevzdávam sa tejto túžby... 😀 Čo tam po mojom veku 😀
Túžby sú túžby, dostala som ich od Boha, čo ich mám zahodiť??? Dary sa nezahadzujú 😵
Ďakujem aj za tú krásnu túžbu. Nie je ľahké žiť s ňou, ale nič čo je ľahké si človek "neváži dosť".
ahojte, inak pozrela som ten casopis, posobil na mna strasne deprimujuco, citila som sa ako najhorsi hriesnik....
sabiatko, to, ze v Biblii je vela zazracnych pribehov je pravda, a je to povzbudzujuce, ale uz vyssie som pisala, ze ano, ale mali tie zeny inu moznost? a urcite si viem predstavit ze ako mama by som uvazovala inak (asi ako ty)

smejka - jaj, to nie je ten príbeh ale nejaký iný z archivu... lebo toto nove číslo asi ešte tam nie je on - line, je to v čísle 3/2010