Vysoký Anti Müllerov hormón
Ahojte, včera mi volala doktorka z CAR a oznámila, že mám vysoký AMH (okolo 10) a hodnotu TSH (hormón ŠZ) 4,2. Oba sú vraj vysoké na otehotnenie. ŠZ riešim priebežne, nakoľko o nej viem a chodím pravidelne k endokrinológovi. No čo s tým AMH? Podarilo sa vám otehotnieť s takým vysokým číslom? Chápem, že sa zrejme nevyhnem umelému oplodneniu, nakoľko ani partner nemá 100% dobrý spermiogram, no budem vďačná za akúkoľvek radu a skúsenosť. Od doktorky zatiaľ neviem nič viac, lebo sa čaká na ďalšie rozbory a musím ísť na ultrazvuk. Ďakujem.
@nafka0483 ďakujem za vysvetlenie.. veď práve tomu celkom nerozumiem, pretože mi na endokrinológii brali všetky ženské hormóny a jediná odchýlka bola pri luteinizačnom hormóne, ostatné absolútne v norme.. a ešte mám protilátky proti ŠŽ.. inak som nikdy neriešila žiadne gynekologické ťažkosti, cysty a pod
@7lenka11 No zvysena hladina LH moze tiez suvisiet s PCO - neviem aka bola odchylka, ci ho mas viac ci menej. Este nech ti urobia na endokrinologii tu inzulinovu resistenciu, ak ti to nezistovali este.
Moze byt, ze vysoke AMH naznacuje v kombinacii s vysokym LH a dalsimi vecami prave to PCO. Uvidis podla dalsich vysetreni.
@nafka0483 vôbec nič neviem, len mi prišli výsledky do systému, ale nikto sa k tomu neozval.. najbližšie mám kontrolu u lekárky v druhej polovici júna.. trochu ma zmiatlo to, že pod týmto riadkom je napísané, že norma je do 2, ja mám 0,79, no napriek tomu to tam svieti na červeno

@7lenka11 Vysoke AMH nesposobuje problemy s otehotnenim. Vyska AMH hovori o tom aku velku zasobu vajicok mas. Takze teoreticky cim viac tym lepsie. Ale - vysoke AMH moze naznacovat syndrom PCO - takze toto treba vysetrit. Na endokrinologii ti k tomu spravia dobery, napriklad na inzulinovu resistenciu, lebo to moze sposobovat PCO. Tak isto podla ultrazvuku vidno ci mas cysty na vajecniku.
Ak mas vsetko ostatne v poriadku, tak samotna vysoka hodnota AMH nepresdstavuje problem.