icon

Zmrazenie vajíčok a možnosti otehotnenia s IVF

mimka2797
25. feb 2025

Ahojte
Mám 31 rokov, som zdravotne na tom dobre a rozmýšľam nad zmrazením vajíčok, keďže nemám partnera. Je mi jasné, že po 35 kvalita vajíčok bude nižšia a nebude sa dat porovnať s aktuálnou situáciou . Chcem sa opýtať:
1. Je tu niektorá, ktorá si dala zmraziť vajíčka a neskôr otehotnela ?
2. Keď si dám zmraziť vajicka, v budúcnosti sa vyhnem ďalšej hormonalnej stimulácii ? Pripadne aj iným vysetreniam ?
3. IVF sa dá robiť aj s vlastnými vajíčkami?

Ďakujem

Strana
z2
eliska13
25. feb 2025

2 nie, musia telo pripraviť na vklad iba ti nebudú robiť znova odber vajíčok a stimulovať ta čo je veľká výhoda kvôli tej hormonálnej šupe.
3 ano
Určite by som si dala zmraziť vajicka

mimka2797
autor
25. feb 2025

@eliska13 Ďakujem

lila246
25. feb 2025

wau, tak toto ma zaujalo, nemam zaidnu skusenost, vedela by si prosim kolko € to vyjde odhadom?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
mimka2797
autor
25. feb 2025

@lila246 social freezing aj nad 1000 eur ale konkrétna suma závisí od daného pracoviska

mimka2797
autor
Autor odpoveď zmazal
mimka2797
autor
25. feb 2025

@monsterablue Ďakujem. Len potom , prečo sa odporúča zmraziť si vajicka ?

joannita
25. feb 2025

@mimka2797 veď lebo po 35 ich kvalita prudko klesa takže keď ti ich odoberú teraz, budú určite v lepšej kvalite.
Stimulovat ťa budú tak či tak ale oveľa menej. Budú ti len pripravovať maternicu čiže budeš užívať estrogén a progesterón.
Jasné že ivf je možné s vlastnými vajickamiy ale aj s darovanymi.

dobryden
26. feb 2025

No neciem si precitaj aky ma volyv toto na telo,ma to neziaduce ucinky,ja sim otehotnela aj v 37 a uplne ze lahko a dobre,Nepanikár, este nemas najvyšší vek,ja by sim pockala a mozno strešné sniekoho a bez problémov otehotnieť po 35 ,aj teraz mozes mat nekvalitne,to su len vzirky nemusi sa to na teba vzťahovať.Alw dobrovolne by som nesla na ziadne odobratie vajec a nedavala do seba tu chémiu.Nemas na to dovod.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
mimka2797
autor
26. feb 2025

@dobryden ovarialnu rezervu mam veľmi dobrú. Otázne je, že či takú rezervu budem mat aj v 35 a viac, keďže vekom to ide dole. Pokiaľ viem HS sú zvýšené hormóny produkované v našom organizme resp počas ovulácie

mimka2797
autor
26. feb 2025

@monsterablue co sa týka etických otázok, určite budem hľadať partnera, kde budeme mat podobne názory, nie rozdielne . Zvyšok určite stojí na zamyslenie

joannita
26. feb 2025

Ale zabudla som napísať, pred odobratím vajíčok ťa stimulovať zrejme tiež budú. Aby si ich mala či najviac. Čiže stimuláciu podstupis asi takú istú ako ženy podstupujú pri IVF.
Ja napríklad v 30 som mala ovarialnu rezervu veľmi dobrú a 2 roky na to mi extrémne klesla. Mala som ju ako žena v prechode a absolvovala som niekoľko IVF.
A teraz má toto veľmi veľa žien.

mimka2797
autor
26. feb 2025

@joannita to viem, ze pred zmrazenim vajicok sa podstupuje hormonalna stimulácia . Bohužiaľ, vek a je mi to ľúto a toho dá tiež obávam

babushkaem
26. feb 2025

ja by som dodala, ze potom ked vklad nie je tak strasny, mne davali progesteron, nemyslim, ze to nejak velmi skodi telu, najhorsia je ta stimulacia. ale ani ta nie je zla, aspon ja som to mala ok.
ono v tomto veku su aj tie vajicka kvalitnejsie, je vacsia pravdepodobnost, ze sa ti urobi zdrave embryo ako vo vyssom veku, bez ohlasu na ovariarnu zasobu.

sono2
26. feb 2025

@mimka2797 akú máš hodnotu?
Nemyslím, že o 4 roky bude zásoba rapídne horšia.

procrastique
26. feb 2025

Ja som si dala mraziť, cena bola cca 1700 eur vrátane všetkého. V budúcnosti sa nevyhneš stimulácií ale stále ešte za tým bude tortúra...
Jasné že sa dá IVF robiť vlastnými, však na to si si ich dala mraziť či na čo? Na rozdávanie pre cudzích?

Ešte dodám, že aj ja som mala rezervu vysokú, aj stimulácia vyrobila vysoký počet vajíčok, ale súcich mrazenia nebolo až toľko. Resp. nechcela som mraziť zbytočne " haraburdy" .

mimka2797
autor
26. feb 2025

@procrastique Ďakujem

joannita
26. feb 2025

@mimka2797 podľa mňa kľudne chod do toho ak máš peniaze, už len pre tvoj kľud.
Ja niesom za syntetické hormóny, ale jedna stimulácia nemyslím že tí nejak ublíži.

dobryden
26. feb 2025

@mimka2797 Asi by sim si smor hladala ženícha.
Treba si precitat aj neziaduce ucinky tejto procedúry,tusim je tak zvysene riziko karcinómu.
Za druhe aj tie mrazené vajicka nebudu asi tak kvalitne ako vajicka v 37,kedze predsa bud podliehať nejakym,neprirodzeným podmienkam.Tieto umele oplodnenia nie su ako prirodzene,tiez to vajce ci embryo podlieha inym podmienkam ako v tele.A do tedy isto otehotnela aj spontánne.Kebyze mas 40…. alw 31?

babushkaem
26. feb 2025

@dobryden praveze treby kym ma kvalitne vajicka, potom uz nemusi mat taku kvalitu a nakoniec skonci s darovanymi alebo ziadnymi..

dobryden
26. feb 2025

@babushkaem no ked myslis ja poznam aj zenu co v 44 porodila zdrave dieta.Moja babka toez v 42 posledne a samozrejme ze zdrave…

babushkaem
26. feb 2025

@dobryden a ja poznam babu, co isla v 35 predcasne do prechodu.. kazdy niekoho pozna... ja nikde netrvdim, ze cim starsia zena, tym chorsie dieta, len ked nad tym uvazuje, tak by som do toho sla. Sama som to podstupila a nie je to nic zle.

lin_a
26. feb 2025

@dobryden ten argument, ze ty si pocala rychlo a lahko aj v 37 (super, gratulujeme, lucky you), este neznamena, ze je to uplne bezne. V sucasnoti kazdy 5ty par bojuje s neplodnostou. Predstav si, ze pomoc lekarov s otehotnenim potrebuju aj omnoho mladsie zeny, na IVF chodia aj baby okolo 25ky.
Co sa tyka tej hormonalnej stimulacie, tak ja som sa toho obavala, na co mi doktorka povedala, ze ak raz budem tehotna, telo sa bude musiet vysporiadat s mnohonasobne vyssou davkou tychto hormonov, ako su pri HS 😉
A dalsia vec, ako vieme, na pocatie dietata treba dvoch - muza a zenu. Ak sa bavime pricinach neplodnosti, tak 40% pricin je na strane zeny, AZ 40% na strane muze a v 20% pripadov su tam priciny na oboch stranach. Takze sa kludne moze stat, ze o par rokov, ked sa budete s partnerom prirodzene snazit o dieta, tak ty budes v poriadku,ovar. rezervu mozes mat este stale velmi dobru, ale nepojde to kvoli jeho zlym spermiam. A vtedy to vacsinou smeruje k IVF....a teda, lepsie je mat zamrazene 31rocne vajicka vo vyssom pocte a lepsej kvalite, ako ich dolovat neskor.

kiki68
26. feb 2025

Mozes to podstupit a stale mozes skusit tehu prirodzene, ked to nepojde, tak mas prvy krok isty a material tam bude.

kiki68
26. feb 2025

@dobryden ano su zeny, co v 40 otehotneju, ale toto neni automaticke vacsina zien od 34 moze mat problem. Ja som mala v 35 prve, druhe bude v 40, prirodzene. Ale vies, ten material v 40 uz nesie rizika a 30-40% mozneho postihnutia. Ja som trpla nez prisli vsetky vysledky veru

dobryden
26. feb 2025

@kiki68 ale ano,ja beriem vsetky argumenty,len zbytocne do seba ochat tieto hormony a este aj tie mrazené vajcia ktovie ako to ma kvalitu,…Fakt v 31 by sim takto este nestresovala.

joannita
26. feb 2025

@dobryden a ja som mala v 32 vajíčka ako v žena v prechode. V 30 tke boli ešte úplne ok.
Samozrejme že sú ženy ktoré v 45 porodia dieťa ale percento rapídne klesá.
Mala si niekedy problémy s plodnosťou?

snowflakenel
26. feb 2025

Vyberu najkvakitnejsie vajicka. Ja som bola v 35 na ivf, mame z neho jedno dieta. A v 40 som rodila druhe, prirodzene ani neviem kedy sa podariko. Neplati, ze musis mat nekvalitnejsie vajicka vo vyssom veku.
A ivf davky hormonov nemusia byt vysoke, budu ti brat krv kazde 2-3 dni a podla toho nastavia liecbu. Je to casovo narocne. Mam s tym skusenosti, lebo vysiel az 4 vklad. A 4 roky snahy...

snowflakenel
26. feb 2025

A si este mladaaaaa, radsej sinajdi partnera, ak tuzis byt mama.Uplne zbytocne teraz rozmyslas nad zamrazenim.

Strana
z2