icon

Je bezpečné držať dieťa v aute na rukách?

17. aug 2024

Reagovali by ste? Najprv som neverila vlastnym ociam, ale momentalne pravidelne vidavam na parkoviskach ako ludia nasadaju do auta a spolujazdec si berir dieta na ruky. Mam chut sa ich opytat, ci si uvedomuju riziko, ze takto v milisekunde moze byt z dietata kasa....ale fakt nerada sa miesam do inych ludi. No toto mi nejako neda spavat sa priznam 😅

1mata
18. aug 2024

@liv1 zienky, netreba sudit. Ja som videla ovela horsie. Napr.ako matka v dedine soferovala s dietatom v nosici. Je to kazdeho vec, nech si svoje deti priputaju, nepriputaju, nedaju do sedaciek...nerozumiem co koho do toho. Definovat nemusim nikomu nic, ja viem preco som tak konala ✌️

beronsche
18. aug 2024

@1mata dojčenie počas jazdy autom rozhodne nepatrí do kategórie "musela som".
Hlúpo si ohrozovala seba a aj svoje dieťa.
A smutné je, že ešte stále si to nepripustas...
Ale v jednom s tebou súhlasím - tvoje dieťa, tvoja zodpovednosť.

gab1sol
18. aug 2024

Okrem osobného auta máme aj pracovnú 3-miestnu dodávku, ktorú parkujeme na našom parkovisku pri bytovkách. Deti často nastúpia k mužovi do auta a odvezú sa s ním. Pár metrov - presunú sa z parkoviska ku garáži rýchlosťou, že ja idem krokom vedľa nich. Akonáhle máme opustiť náš areál, deti sú v aute poriadne pripútané vo svojich sedačiach. 🤷‍♀️

lulu0123
18. aug 2024

Aj ja to obcas vidim a nechapem.Alebo pri skolke da rodic dieta dopredu bez sedacky a ani ho nepriputa a vyrazi.Ved tam staci prudke zabrzdenie a dieta sa moze zranit.Je to hlupe a nezodpovedne. Minule mi kadernicka rozpravala,ze jej takto pred rokmi zomrela dcera.Este v zadu neboli ani pasy.Havarovali, dieta vyletelo z auta cez okno.Oni co boli vpredu priputani prezili bez ujmy.

annm81
18. aug 2024

@1mata No práveže musíš. Nie nám tu, ale policajtom, ak ich stretneš áno, pretože tu máme nejaké zákony a niektoré tie zákony majú chrániť bezbranné dieťa pred nebezpečným konaním rodičov. Dojčenie by ti u nich ani náhodou neprešlo. Jediná výnimka by bola urgentný stav, kedy by dieťaťu hrozila vážna ujma na zdraví, ak by si ho autom bezodkladne nepreviezla (teda presun do nemocnice alebo únik z nebezpečného miesta).

rivini
18. aug 2024

@minenkak Myslim, ze ak by ta niekto na verejnosti upozornil, ze to, co robis, je nielen nebezpecne pre tvoje dieta, ale aj protizakonne, nastvala by si sa, mozno aj zahanbila a pri najblizsom nutkani vziat dieta na ruky na to sponenula. Samozrejme, ze existuju ludia „jednym uchom dnu a druhym von“, ale teda ja si vacsinu neprijemnych situacii v obchode, na parkovisku, ci inde na verejnosti vcelku dlho pamatam. Raz som sla s kocikom na nakup a jedna mamicka ma slusne upozornila, ze je uz velmi teplo na fusak, ze dieta sa moze prehriat. Mala pravdu, sama som doma zvazovala, no prve dieta, ja este neista a v zhone som totalne zabudla vybrat z kocika. A dodnes si to pamatam a aj v sportovom kociku vcas vymenim.

rivini
18. aug 2024

@annm81 nie, taketo extremne situacie som fakt nezazila a predpokladam, ze zena na spominanom parkovisku nebola ani v strede palby, ci poziaru…

minenkak
18. aug 2024

@rivini ja by som sa vôbec nezahanbila a naštvala tak na pár minút,že čo sa tá osoba do mňa stará a to ,že na druhých to pôsobí nepríjemné,no hold každý sme iný ,ja našťastie mám jedným uchom dnu druhým von a ešte od ľudí čo nepoznám

minenkak
18. aug 2024

@rivini mne je skôr nepríjemné za tých ľudí,že sa starajú

vroni
18. aug 2024

@minenkak, no,ak by ta osoba bol policajt a za poradenstvo zinkasoval pár tisíc, tak o jedným uchom dnu druhým von trochu pochybujem. Veď kľudne hod svoje decko z útesu, keď ho nutne chces zabiť, ale neohrozuj ďalších ľudí na ceste.

minenkak
18. aug 2024

@vroni píše sa tu o ľuďoch na parkovisku nie o policajtoch a kde píšem ,že idem decko zhodiť z útesu a ohrozovať niekoho na ceste

minenkak
Autor odpoveď zmazal
minenkak
18. aug 2024

@vroni napísala som,že či si niekto myslí,že si bude niekto pamätať cudziu ženskú čo sa stará do iných a nie,že netreba pripútať decká a hádzať ich z útesu hneď,už niekto má zas deň a takto to hneď hrotit

vroni
18. aug 2024

@minenkak, pretože nepriputane dieťa v aute je rovnako rozumný postup ako to hádzanie z útesu. Keď na cudzí človek upozorní, tak sa naekundu zamyslím a potom do zaradím do kategórie: ups, asi ma pravdu alebo: blbi lidi taky lidi. Ale keď uznávam, že keď mi to isté povie polis vrátane pokuty ako tetka na parkovisku, asi bude mať tetka kus pravdy.

aurora33
18. aug 2024

Autorka, buď taká hrdinka a ozvi sa priamo keď to uvidis. Musíš mať strašne nudny život, keď ta dôkazu rozhádzať takéto veci. Su to tvoje deti? Nie. Tak nerieš.

gabrielkaa
18. aug 2024

Autorka@ Tak ja som rada že ľudia do aút pozerajú. Zachránili tým už pár deti ktoré zodpovední rodičia nechali počas nakupovania v horúčavách v aute. Chvalabohu že ľudia sa starajú ani nechajú hoc aj cudzie dieťa upiecť v aute.

beronsche
18. aug 2024

@gabrielkaa nuž, tu na koni sa ľahostajnosť a ignorácia ostatných považuje sa ten správny prístup...
V opačnom prípade si chudera, čo ma vlastný život príliš nudný.. veľmi smutné.

aurora33
18. aug 2024

@gabrielkaa podla mňa je obrovský rozdiel samé dieťa v aute a dieťa na kolenách u dospelého.

zuzanockamt
18. aug 2024

@beronsche Zle si si to vysvetlila. Iné je všimnúť si a zasiahnuť do situácie - bitka, násilie na ulici, stratené dieťa, nevoľnosť, ležiaci človek na ulici. Tu ľahostajnosť miesto nemá.

minenkak
18. aug 2024

@vroni no ja sa pozerám z tej strany,že keď niekto vozi decko na kolenách, tak mu to je uplne jedno a ani upozornenie od cudzieho človeka mu nič nepovie ,presne tak ako nepriputat seba v aute, chodiť rýchlo a bezohľadne a na to vo veľkej miere upozorňujú policajti a aj tak to ďalej ľudia robia

gabrielkaa
18. aug 2024

@aurora33 dieťa na prednej sedačke na kolenách? Neni to proti predpisom? Keď ta chytí polícia takto jazdiť ? To fakt?

jana_eyre_2
18. aug 2024

Do áut nenakukam, ale nechcite mi vravieť že keď soferujete, alebo idete po parkovisku a sledujete premávku, nepadne vám pohľad na autá vedľa.. úplne bežné vidam že niekto má na rukách dieťa a šoféruje po dedine, úplne bežné vidam že niekto cumi do mobilu a na cestu sa ani nepozre

Nie som dokonalá, na ceste som aj ja urobila už chybu.. ale nerozumiem ako dokážu takéto nezodpovedne chovanie ľudia ospravedlnovat, v každej téme o porušení pravidiel sa zbehne toľko žien čo takéto chovania bagatelizuje a ja som z toho šokovaná..

Veľa sa s tým robiť nedá to je pravda.. čo sa však dá je zvyšovať povedomie o Tom, aké je nebezpečne takéto konanie - ANO napríklad aj takouto diskusiou..

Keď niekto založi tému o Tom ake si nejaká suseda obliekla saty a je obézna, tak sa ženy predbiehajú ktorá takú ženu skôr zhodí a poučí.. ale pokiaľ ide o to, ze niekto v aute ohrozuje svoje deti a ostatných na ulici, tak to "jaaaaj nestaraj sa".. nikoho nenapadne že sa starať máme do veci ktoré môžu niekomu reálne ublížiť, nie do veci ktoré náš život nijako neovplyvnia? Vidíte v tých situáciach rozdiel? Lebo ja áno..

aurora33
18. aug 2024

@gabrielkaa ved áno, je. K tomu som sa nevyjadrila. Ale už tam proste ten dospelý je. Tak nech si robí ako uzná za vhodne. Ale samé dieťa v aute v horúčave tak to by urcite zakročil každý. Rozumieš tomu rozdielu?

aurora33
18. aug 2024

@gabrielkaa a aby som to upresnila. Ja tak nejazdím. Moje deti sedia v sedačkách a zapásané. Dobre vedia, že pokiaľ nebudú mať pas tak auto nenaštartujem. Ale ak tak ide nejaký dospelý s dieťaťom na kolenách, pomyslím si o ňom svoje, ale nebudem sa preto rúcať a nespať 😀😀😀 je to ich vec, ich sprostosť.

rivini
18. aug 2024

@aurora33 Lenze to nie je o tom, ze ten dospely moze rozhodnut „ako uzna za vhodne“. Jemu zakon o cestnej premavke jasne prikazuje, co smie a co nie. Rovnako, ako by som reagovala na to, ze vidim opiteho cloveka sadat za volat, reagovala by som na to, ze niekto soferuje s nepriputanym dietatom. To nie je vec osobneho nazoru, to je porusenie zakonov trestnej premavky a ohrozenie ucastnikov premavky. Dnes zomrel v KE cyklista…len preto, ze sofer sa na ceste rozhodol jazdit v strede, namiesto toho, aby zostal v pravom pruhu. Tak takto to je s tym „ako uznam za vhodne“…

gabrielkaa
18. aug 2024

@aurora33 rozdielu ja rozumiem. Ty asi nerozumieš prečo som tak napísala. Na čo asi tak reagujem? Keď niekto napíše , že ma asi niekto nudný život keď sa pozerá do aút….

gabrielkaa
18. aug 2024

@rivini presne tak. Nie je to jeho vec, je to proti pravidlám cestnej premávky keď už…

aurora33
18. aug 2024

@rivini ale vsak o tom snáď každý vie, nie? Pre mňa za mňa, tak reaguj a poučuj dospelých. Ja nie.

aurora33
18. aug 2024

@gabrielkaa v poriadku.

vroni
18. aug 2024

@minenkak, no, tak to je fakt. Ale človek niekedy tak naivne dufa.....