Ambulantný pôrod v Bratislave
Ahojte 🙂 Prosím vás, ak máte niektorá skúsenosť s ambulantným pôrodom v ktorejkoľvek z Bratislavských nemocníc (najlepšie Antolská) budem rada za info.
Najmä ma však zaujíma po koľkých hodinách po pôrode ste išli do domácej starostlivosti, či mali s tým lekári veľký problém a či ste rozhodnutie neľutovali. 🙂 Ďakujem!
@liana94 ja ta uplne chapem...sice ja to tak riesit nebudem, lebo tazko je to zabezpecit takyto postup u nas na Slovensku, ale presne ako ty porodu sa nebojim, iba toho pobytu v nemocnici 😕 ja som bola operovana na vajecniky, a ked mi doktori povedali, ze ked mi z drenaze zacne tiect cira tekutina, ze mozem ist domov...mala som to docielit chodenim...a ja som pozviechala vsetky sily, zabudla na bolest a chodila som po chodbach oddelenia hore, dole len aby som mohla ist konecne domov..uz sa na mne sestricky rehotali normalne 😅 ale preto chapem tvoj odpor k nemocnici a preco chces zvolit takyto postup...drzim ti palce aby sa ti to podarilo podla predstav 😊
Ja ti nepomozem ale drzim ti palce. Ja za chcvilu rodim a muz so mnou nebude ani pri porode a samozrejme pre zakazane navstevy ani po nom. A mrzi ho to velmi, myslim ze na to sa zabuda ze aj pre toho otca su tie prve chvile, prva noc prve prebalovanie atd s babatko velmi dolezite. Prveho som rodila v zahranici v uplne obycajnej nemocnici, sice ma pre komplikacie nepustili domov hned ale muz bol so mnou na izbe od prichodu po odchod 4 dni a strasne rad na to spomina. O tom ze tam nikto neriesil blbosti typu aku mas koselu alebo ci kojis nekojis ako ci robis ci nerobis atd uz ani nehovorim. Proste klud pokoj s babatkom sme si uzivali ako doma. Moj muz je dost z toho smutny ze teraz pri druhom si to neuzije a ja sa tiez netesim na tie dni v nemocnici.
Drzim palce
Bože baby, ja fakt niekedy nechápem, kde sa zo žien vytratila empatia.. len poučovanie, povyšovanie, trucovanie.. a pritom by sme si vedeli tak pekne pomáhať 🤔❤
@liana94 Zistivala som si to minuly rok ked som rodina 05/2020 (tiez Covidova situacia ale chcela by som to aj bez nej).... kyslo sa tvarili uplne vsade... obehala som este pred Koronou kvoli tomu nemocnice vsetky v Ba vratane Kocha. Mna by pustili vsade ale problem bol s dietatom. Najviac pripustny boli v Ruzinove. Gulali ocami ale nezvarili sa uplne nepriestrelne. Rodila som ale nakoniec u Kocha a ostala som tam 4 dni. Na druhy den odhalili u dietata zdravotny problem pri rutinnom vysetreni co sa skor odhalit nedalo. Uz je to nastastie OK (klop klop) ale teda ak by som mala rodit znova pojdem tam. Stoji to za tie prachy ktore si na to nasetris. Nikto ma nerusil na cakacke na porod, celu dobu bol muz so mnou a syn bol so mnou celu dobu od narodenia az po odchhod. Jedine kedy bol so sesteickami ked ma prevazali z porodneho boxu na izbu. Ako ma ubytovali tak hned ho doniesli a nebyt situacie aka bola tak mohol byt muz so mnou stale aj tam ubytovany ale aj navstevy neobmedzene
Ako niekto nerozumie ambulantnému pôrodu/reverzu/skoršiemu odchodu domov, nech si to každý nazve podľa toho, čo je jemu srdcu najbližšie, tak ja nerozumiem prečo to niekomu tak prekáža a pohoršuje ho to, teda vlastne mám teóriu...
1)Lekári, lekárky, to, že chceme ísť skôr domov neznamená, žeby sme vašou prácou pohŕdali, naozaj je cenná. 🙂
2)Rodičky, ktoré ste ostali v nemocnici tak ako je bežné, nieste o nič horšie matky než tie, ktoré chceli byť čo najskôr doma (je jedno z akých dôvodov), ale takisto ani ony.
@liana94 ja ta aj chapem, ale v tejto situacii by som asi radsej ostala v porodnici, ako sa potom vlacit s babatkom po doktoroch. Ja som tiez mala stastie, rodila som v zahranici, kde zijem, manzel bol celu dobu pri mne, u nas sa ostava 48 hod po porode. Ak rodis vecer, ako ja, tak ostavas trosku dlhsie, kym nie je ranna smena, aby pediater napisal prepustaciu spravu. Pre mna to bolo skvele, ze tam bol muz. Sestricky chodili, len ked som zazvonila. Jedlo ked mali doniest, tak najprv zavolali, ci mozu. Z restik sme si mohli objednat aj o 3. v noci a doniesli az na izbu. Teraz budem rodit v juli, ale kvoli korone nebude moct byt so mnou na izbe. Ak sa dovtedy nieco nezmeni. A dost ma to stve, pre mna bol obrovskou pomocou a oporou
@amelie2017 Ďakujem za konštruktívny názor 🙂 a držím palce pri pôrode.
@liana94 Ja len na základe vlastnej skúsenosti: veľmi záleží, či je to prvé dieťatko. Rodila som v Kochu v r. 2019 pred korona situáciou a tiež som mala svoje predstavy. Chápem snahu o to, aby bolo bábätko s matkou aj otcom: nám sa to podarilo vďaka tomu, že v Kochu bolo voľno a manžel bol so mnou na izbe aj v noci. Na druhej strane ja som bola taká neistá, že som celkom ocenila istý dozor nad bábätkom počas prvých dní a tesne po príchode domov sme dcéru neustále pozorovali, či ešte dýcha... Niekto to ale môže vnímať inak. Asi je ale dobre poriadne prezistiť nutné a doplnkové vyšetrenia novorodenca, v Kochu napríklad robia u detí ultrazvuk obličkových panvičiek a to je dosť dôležité vyšetrenie.
@liana94 Ešte ma napadla jedna vec: určite by som sa dopredu nakontaktovala na neonatológiu tam, kde plánuješ ísť rodiť, a dohodla si postup dopredu, určite nie po pôrode.
@liana94 to boli recnicke otazky, netreba na ne odpovedat. Boli napisane preto, aby si si zabezpecila vsetky potrebne vysetrenia. Vysetrenie usiel nie je len preto ci je dieta nepocujuce alebo pocujuce, dieta moze mat aj ciastocnu stratu sluchu, ked bude potrebovat nacuvaci pristroj alebo neskor keby malo problem s recou je dobre mat toto vysetrenie, aby si vedela, ze sluch je ok resp., ze nema vrodene poskodenie sluchu atd. Vysetrenie obliciek treba na to, aby lekar vedel, ze dieta nema "stihlu oblickovu panvicku" a moc sa nevracia spät. Potom je ta vysetrenie na cysticku fibrozu, fenylketonuriu atd. Ak ti toto vsetko zabezpeci pediater ok. Ano, je cesta aj nedat to spravit vobec a niest si za to zodpovednost...
@liana94 ja som to presne takto chcela. Porodiť, podpísať reverz a domov. Kľudne to môžeš urobiť, vopred im.to oznam a dohodnite sa. Vo väčšine nemocníc budú radi, majú plno.
Nakoniec som to neurobila z dvoch dôvodov.
1. Mala som sekciu a bola som rada ze sa sestričky postarali o mňa aj o dieťa a ze mam 3x denne jedlo o ktoré sa nemusím starať...v prípade normálneho pôrodu závisí ako sa cítiš.
2. Dieťa postupuje niekoľko vyšetrení, na oddelení ich porobili všetky štýlom ze sestrička prišla zobrala dieťa a o pár minút doniesla, ja som zatiaľ stihla sprchu. Prvýkrát som šoférovala a deťmi po mesiaci...bol december a s novorodencom som nechcela zbytocne z domu vychádzať...
@liana94 pane boze 🤭🤦♀️🤦♀️🤦♀️ to akoze vazne?? Podpises reverz, aby sa novorodenec isiel zoznamovat s otcom??
Akoze zamenis tie 3 dni kludu v nemocnici, kedy sa mozes ty a babo regenerovat po porode, rozbiehat kojenie....o vsetko tam mas postarane, dostanes jest, dieta je pod dohladom, urobia vysetrenia, ty sa o nic nemusis starat, iba o seba a babo...a o 3,5 dna od porodu ste mozno doma....
Ja som po druhom porode bola vo vybornom stave, ale aj tak som bola rada, ze sme sa stihli zacat zohravat spolu s babom bez rusivych vplyvov.....
Mna naopak aj po prvom porode trosku rozhodilo, ked som prisla domov, aby som si nasla system tak, ako v nemocke....
Skor ti radim, zajednat si nadstandardnu izbu, kde su rozsirene navstevy....a teda otca, ak si myslis, ze to je nevyhnutne....aj ked neviem, v tejto covid dobe, co je a nie je dovolene....
Aby sa ti nestalo, ze kazdy den stravite pol dna cakanim u nejakych lekarov na chodbe....aby ste mali za sebou novorodenecky skrining
....
A mimochodom..... pobyt v nemocnici je aj na to, aby ste boli ty aj babo este pod dohladom....v pripade nejakych komplikacii....
Co ak bude mat babo zltacku?? Alebo ine?
Prve 2 tyzdne ma novorodenec zalahnutu plodovu vodu v usiach, to si vedela? Ze sluchove vnemy.... Pri oboch detoch som si bezne fenovala vlasy a telefonovala, ani ich nehlo
@andrea_ff presne tak, dcera nemala ziadnu zltacku, a syn mal taku silnu, ze sme v nemocke zostali takmer dva tyzdne na fototerapii. Kamosku pustili domov a im sa rozvinula doma silna zltacka, skoncili v nemocke na mesiac. Mne toto rozum neberie, co niekto spravi pre "vytvaranie si kontaktu"...
Na vytváranie kontaktu s otcom bude času celý život, kontakt s otcom sa nevytvára prvé dni, ale celoživotnou výchovou, spoločnými zážitkami, byť mu oporou celý život, aj keď odíde už z domu už dospelé...to, že si myslíš, že dieťa musí byť hneď v kontakte s otcom, to neurobí z neho lepšieho človeka, ale to, keď s ním bude otec do dospelosti a slušne ho vychová, to z neho urobí otca roka,amen.
@liana94 rodila som naraz s kamoskou, uplne bezproblemove tehotenstva obe.. mne trvalo dlhsie rozkojit sa (velmi mi pomohla detska sestricka v nemocnici) a druha skusala tiez.. a na treti den zistili, ze maly nema rozdeleny hrtan a hltan.. keby boli doma, tak ho krmi do pluc... obe sme mali relativne normalny porod so ziadnym podozrenim na problemy... toto ti dula doma nema sancu zistit...
@liana94 a dalsia kamoska rodila ambulatne,, tu v zahranici sa to da ... a nedaval si na seba tak pozor ako to je v nemocnici.. lebo, ved sa citila dobre... dala este druhe babo a potom si dala vybrat maternicu, lebo jej padala az "von".. cize aj na toto treba hladiet.. v nemocnici nic nemusis, len sa starat o babo..
@makova333 presne.. moje obe mali zltacku, a vsetko sa zacalo komplikovat az treti den, ked nas mali prepustat.. ostavali sme dlhsie.. ale jasne, doma na to dula pride.. aj klbiky vysetri.. ved staci po mesiaci.. haha, nestaci, vtedy uz mozu byt napravene a netreba sa s tym trapit dlhodobo... zeny.. ved robte co je najlepsie pre babatko, nie pre vas... stanete sa matkami a je to vasa uloha teraz... 🙂
@liana94 Ahoj, ja síce neviem o ambulantnom pôrode nič, ale.. Rodila som pred 5 mesiacmi a už vtedy sa snažili rýchlo prepúšťať z pôrodnice, rýchlo prejsť všetky vyšetrenia.
Nestihli nám urobiť neurologiu - malú teda objednali o mesiac. Dostala som sa tam s nou vieš kedy? Teraz pred par dnami, má uz 5 mesiacov! Stále nám predkladali termíny, lebo covid..
Som rada ze mala je zdravá ale keby jej niečo bolo tak bohvie ako by to medzitým mohlo dopadnúť.
Radšej ostaň a vyzaduj urobiť všetky vyšetrenia tam na novorodeneckom. Píšem ti to z praktických dôvodov. A este by som dodala = na vyšetrenie sme boli objednaní a presný čas. Na ten istý čas bolo objednaných ďalších 10 deti vo veku 0-10rokov,,, asi 20 ľudí v čakárni. Niektorí dosť kaslali. Nebolo mi všetko jedno. Nechcela by som tam sedieť s par dnovým novorodencom.
@liana94 ahoj.ja som rodila v oktobri,v pondelok rano porod,v stredu na obed sme boli doma. Nadstandardna izba,bola som sama s babom,sestricky chodili v pravidelnych intervaloch a stali iba na dverach. Vsetky vysetrenia urobene. Aj zltacku prekonal. Ak by nemal uz v utorok by sme boli doma. Teraz nedrzia dlho v nemocke. Drzim prsty aby ti to vyslo aj ked s tym vnutorne nesuhlasim 👍👍
Čo ak zomrieme obe pri pôrode? :O ... Môže sa stať naozaj úplne hocičo, ale už dopredu myslieť takto na katastrofy mi príjde prehnané a úzkostlivé. Ak máte z niečoho obavy a strachy, stále sú to len vaše obavy a strachy. Možno preto máte aj skúsenosti s takými situáciami. Niektorí ľudia sú naozaj dôkazom toho, že život si tvoríme my sami, už len obyčajným zameraním sa, či už na dobré alebo zlé, potom také aj v živote vidíte, máte, jednoducho zažívate...

@liana94 ako mas zabezpeceny plan, ked dietatu na 3 den stupne silno zltacka? (nic nezvycajne, stava sa casto). Ty doma, dvoja deckarka na telefone lebo korona? Konzultovala si s nou ostatne screaningove vysetrenia ci bude ochotna ich spravit resp. tak niekam poslat (ano do kelu ta bude chciet urcite) npr. na screaning usiek, odber krvi na cysticku fibrozu a pod. Co znamena podstupime zakladne vysetrenia? Vies, ze niektore sa nerobia hned po narodeni, ale az o niekolko dni?