Spoločné bývanie so svokrovcami na dedine
Dobrý deň, nedávno som sa prisťahovala k priateľovi- už manželovi- do jeho rodinného domu. Bývame tu spolu so svokrovcami- sú úžasní, nemôžem sa sťažovať. Áno, viem, táto situácia nikdy nie je ľahká, no my máme super vzťahy, zatiaľ :D Horné poschodie je naše, máme kuchyňu, kúpeľňu, všetko... a teraz otázka: predtým som bývala v meste, chýba mi mestský život, kaviarne, kníhkupectvá, posedenie s kamoškami, jednoduché cestovanie.. teraz bývame na dedine, kde nie je absolútne nič- rozum. ani obyčajné potraviny, ani škola, škôlka, pošta, proste nič. Cestovanie autom je pre mňa komplikované, keďže mám oooobrovký strach zo šoférovania (vodičák mám, ale nikdy som poriadne nešoférovala). Rodinu a kamarátky, bývalé kolegyne, kolegov mám cca. 200 km ďaleko. :/ Ako sa dá, podľa vás, vyrovnať so samotou? S novým životom? S pocitom, že žijem v dome, ktorý patrí niekomu inému (aj keď sme rodina). Boli ste už v podobnej situácii?
Ďakujem. 🙂
dome nie dobe
Autorka: a kde ste predtym zili? Pises, ze v meste. Boli ste v podnajme? Tam kde si Ty mala pracu, teda ak som to spravne pochopila 200km daleko?
Ale za mna, ked si sa uz rozhodla tam byvat, tak si poziadaj o kondicne jazdy a hned to bude o trochu lepsie ked budes soferovat.
Mne je aj návšteva dlhá.
Takže ja si to predstaviť neviem. Pár dni ok. Ale viac nie. Ale to aj moj muž povedal že on by tam nevydržal.
Tvojmu je tam dobre. Má zazemie. Je vo "svojom". Aj keď vám nič nepatri. A tebe už vobec.
Rozideš sa a možeš isť s jednou taškou.
@anonym_autor tvoj muz nema kamosov so zenami na dedine? By som ho nahovorila na nejake obnovenie vztahov, zavolala ich na koláčik a kavu. S babami vymenila cisla a nejako sa začlenila. Mozno chodia cvicit niekam. Ak nie, tak by som skusila napisat na fb dediny, ze hladas kamosku na walking, kavicku, cvicenie, pokec. Uz som to nie raz videla u nas na fb stranke pre nase mesto, ze pisali, ze su pristahovane, nikoho nepoznaju a hladaju partacky.
@anonym_autor no chlap ťa dobre odrbal
Ako dlho ste tam?pracujes v meste ci kde?
Je to o tom ako sa nastaviš,ako si zvykneš,ako si najdeš kamaratku trebars v susedstve alebo v praci.ci sa budes chciet zaclenit niekam alebo budes len doma sedieť.Soferovat nie je problem,kondicne jazdy sa vybavit daju,len ako pisem treba sa inak nastavit...idem,riešim,snazim sa,chcem....
Je najjednoduchsie sa sfuniet,hodiť flintu do žita,co tam budem robiť,nič tu nie je,nemam blizku dušu a nastaviť sa na mód nešťastnice,ktorá skončila v cudzom dome so svokrou za zadkom.Máš muža,ktorého lúbiš,zrejme pridu aj deti,najdi si konicka,asi tam maju zahradu,nakup kvety zatial v crepnikoch,na jar nieco posadiš,budes soferovat,budete chodit na vylety,mozes odbehnut do kina,divadla...
Ak v dedine skapal pes trochu sa rozkukaj a mozes byt aktivna ty,môzes zalozit knižnicu,brigadovat na detskom ihrisku,zisti si cez starostu miestne aktivity a niekam sa pridaj
Vsetko sa dá,ak clovek chce....
@janinah založiť knižnicu?to má nakúpit knihy zo svojho alebo vziať vlastné z domu a platiť niekomu nájom za priestory?ak je to taká malá dedina asi by to ani starosta nechcel a neprispel.a brigáda na detskom ihrisku?tk ako mysliš?s malými deťmi sme prešli niekoľk uhrisk aj mestské aj dedinske, ale nikde sme nestretli žiadneho.brigadnika.deti sa hrajú, rodičia dávajú pozor.pldľa mňa tam ani žiadne ihrisko nemajú.
@janinah založiť knižnicu?to má nakúpit knihy zo svojho alebo vziať vlastné z domu a platiť niekomu nájom za priestory?ak je to taká malá dedina asi by to ani starosta nechcel a neprispel.a brigáda na detskom ihrisku?tk ako mysliš?s malými deťmi sme prešli niekoľk uhrisk aj mestské aj dedinske, ale nikde sme nestretli žiadneho.brigadnika.deti sa hrajú, rodičia dávajú pozor.pldľa mňa tam ani žiadne ihrisko nemajú.
@anonym_bee016 je tu x prispevkov ako by zeny nikdy nešli na zapadakov bývať ku svokrovcom...a poradili by dámy čo? Zobrať dieťa a odisť¿? No.rada za milion...lebo manzel neodíde.
Ak som dobre postrehla nik neradi čo robiť.aby sa tam dalo existovať a nezblazniť sa.Ak ak poradim byť aktivnym,zapadnuť do spoločenstva a zlepsit podmienky tak niektore nechapu ako a preco vlastne....
No,tak veľa stastia...vyplakavanie.rozchody.odchody urcite nie je lepšou cestou ako snaha prispôsobiť sa,vidieť to pozivne na situacii aj v prostredi a sam urobiť co sa dá,aby to tam bolo lepšie.
@anonym_bee016 je tu x prispevkov ako by zeny nikdy nešli na zapadakov bývať ku svokrovcom...a poradili by dámy čo? Zobrať dieťa a odisť¿? No.rada za milion...lebo manzel neodíde.
Ak som dobre postrehla nik neradi čo robiť.aby sa tam dalo existovať a nezblazniť sa.Ak ak poradim byť aktivnym,zapadnuť do spoločenstva a zlepsit podmienky tak niektore nechapu ako a preco vlastne....
No,tak veľa stastia...vyplakavanie.rozchody.odchody urcite nie je lepšou cestou ako snaha prispôsobiť sa,vidieť to pozivne na situacii aj v prostredi a sam urobiť co sa dá,aby to tam bolo lepšie.
@janinah áno to je cesta byť aktívnym a zapadnúť. Ak ale bývajú na konci sveta, kde nie je s kým tú komunitu vytvárať a podľa reakcií autorky to tak je, potom čo? Toto riešenie nemá. Autorka neodpovedala ani na kľúčové otázky či má dieťa v okolí rovesníkov, ako to bude so školkou a školou, s krúžkami? Áno niekomu stačí iba úzky rodinný kruh, iní by sa zbláznil bez kontaktu s rovesníkmi. Každý to má inak.
A ďalšia veľmi podstatná vec starousadlíci na tých nových pozerajú s nedôverou. Nemajú v tej dedine nič a zrejme to bude pár domov, kde je síce super sa prísť zrelaxovať na dovolenku z rušného prostredia mesta, ale žiť trvalo je už o úplne inom
@janinah a čo tak. keby sa prispôsobil manžel?
@anonym_autor nuž, ja ri napr. tíško závidím ( v dobrom). Bývam v meste, no túžim strašne žiť naspäť na dedine, kde je kľud, príroda je bližšie. Jednoducho nie som mestský typ, chýba mi záhrada, sadenie, kosenie a všetko čo sa dá užívať na dedine…
Z toho hľadiska chápem keď niekto to má opačne aj tebe zase chýba mestsky život.
Skús si nájsť v tom dedinskom živote tie pozitíva, a vyskúšaj tam také veci robiť, ktoré si pred tým nerobila… možno sa ti to zapáči.. 🙂
Ber aj pozitíva, nemuseli ste brat asi hypo na dráhy byt/ dom v meste… a užívajte si život ( cestovanie, túry a pod…).
S tým soferovanim by som na tom strachu popracovala, aj ten strach sa dá zdolať a môžeš byť super šoférka. Všetko je len o zviku 🙂

Používam smajlíky= téma je vymyslená? To fakt?
Áno, vlastním byt na dedine, ale s ex sme bývali v meste.. neviem, prečo je to také zvláštne 😒 a to, odkiaľ mám na vlastný (maličký) byt na dedine, je hádam moja vec.. nie je to podstatné.
Ja som prišla pre tipy a rady od niekoho, kto už bol/ je v takejto situácii. Neviem, prečo je to problém!
@anonym_autor No proste dala si sa chytiť do pasce priateľovi že si tam išla bývať a ešte ti urobil dieťa aby sa poistil a jeho stade nedostane ani stádo volov. Fajn že svokrovci sú fajn, ale neznamená že takí budú aj na starobu. Rovnako bude to vždy ich a keby chceš napríklad altánok alebo bazén na dvore a oni nie máš smolu a rovnako naopak oni si rozšíria napríklad pole alebo začnú chovať sliepky lebo vajcia drahé a ty nebudeš mať kde parkovať auto ak sa prinútiš šoférovať. Rovnako si mladá, prispôsobivá, ale ver že ak budeš mať nad 30 a nejaké skúsenosti životné bude ti prekážať že proste nič nebudeš môcť mať podľa seba bez súhlasu svokrovcov. Proste toto nie je problém mesto alebo dedina, to je banalita, človek vie bývať v meste ak sa mu tam nepáči a napríklad voľný čas tráviť v prírode aby si vykompenzoval a rovnako vie človek bývať na dedine ak je mestký typ a proste voľný čas tráviť v meste. Tu je oveľa vážnejší problém že celý život prežiješ v cudzom dobe kde ti nepatrí nič.