icon

Ako prekonať hanbu ísť cvičiť do fitka?

18. máj 2026

Ahojte, mám 38 rokov, po dvoch deťoch som pribrala asi 18 kg a chcela by som začať chodiť do fitka, vyhliadla som si Fit Up v Petržalke. Len sa strašne hanbím, že nebudem vedieť používať stroje a všetci budú pozerať. Viem, že asi nebudú, ale v hlave to mám úplne zablokované. Pomohlo vám ísť prvýkrát s trénerom alebo kamarátkou? Vďaka za povzbudenie

zojazoja
18. máj 2026

@anonym_autor jasné, že nebudeš vedieť používať stroje. odkiaľ by si to vedela, keď si nechodila nikdy do fitka. a takisto nebudeš vedieť ako správne sa tie cviky na tých strojoch vykonávaju. zaplať si trénera. sama to nespraviš.

anjelicek26
18. máj 2026

Urcite prvy mesiac s trenerom a potom uvidis, ci dalej s trenerom alebo uz sama... vsetko ti ukaze, nebudes sa tam citit stratena, ja som tak platila aj synovi, ked zacinal. Po troch mesiacoch sam. .

alzb1
18. máj 2026

Ahoj, určite nebudú pozerať 🙂 Každý si tam ide svoje. Ale určite pomôže, ak pôjdeš napríklad s kamarátkou, ktorá to tam ako tak pozná a ukáže ti to.

zuzacka16
18. máj 2026

tiež súhlasím s názormi vyššie..zaplať si trénera a potom po mesiaci už budeš cvičiť sama 😉

anonym_8e0a73
18. máj 2026

Keď absolútne nevieš čo tam máš robiť tak tam sama určite nechoď. Buď vezmi niekoho kto vie čo a ako - zloženie tréningu a ukázanie techniky. Alebo si zaplať trénera aspoň na mesiac. Ľudom vo fitku je to jedno, len aby si si ty neublížila.

bomba36
18. máj 2026

Neboj, nebudeš tam sama. Do fitka nechodia len vysekaní svalovci a aj tí si tam hľadia svoje. Na začiatok ti tréner ukáže ako cvičiť, aby si si nenarobila viac škody ako úžitku

alex_v
18. máj 2026

Ja som kedysi začala tým, že som zo začiatku bola len na chodiacom páse a sledovala som, čo sa na ktorom stroji robí, aby som mala predstavu, potom som išla s trénerom.

anonym_911fb2
18. máj 2026

alebo chod niekde na skupinove treningy

thirstymonk
18. máj 2026

@anonym_autor Počuvaj, fakt sa neni za čo hanbiť. V posilke nájdeš ľudí vychrtlých aj tlustých, vymakaných aj nediferencovaných. To je úplne normálne. Nikto sa ti tam nikdy smiať nebude. Aj ten najväčší svalnač vie, aký je to mordor, kým sa dostal do aktuálneho stavu. Takže fakt sa neboj.

Ak nevieš ako fungujú stroje, odporúčam ti pozrieť si Valihoru - Fitmagazin (Hoď do youtube), má tam dva zoznamy videí - Ako nabrať svaly a Ako nabrať svaly 2.0. Pozri si to celé a budeš vedieť. Tohto týpka sledujem už snáď aj 10 rokov.

Ja som teraz tiež na 31% tuku, 64,6kg pri 180cm výške. Pupek ma predchádza... ale na to je posilka, aby sa to zmenilo ;)

Keď chceš, píš správu

anonym_40ec04
18. máj 2026

@anonym_autor Ja som bola naposledy vo fitku na VŠ cize ako mlada baba. Potom dlllho dllllho nic, medzitym 3 deti som porodila, pribrala 20kg a ...v mojich 48r. som sa natvrdo odhodlala. Vedela som ze u nas v meste je zenske fitko. Tak som si ich kukla na nete. Sefka-trenerka ponukala aj osobny individualny trening. Tak som tam raz zbehla a kupila si permanentku resp. 15 vstupov a dohodla si s nou trening. A tak sme dali asi 5x individualne treningy, naucila ma co a na com ako cvicit. Velmi zlata zienka, hned si so mnou potykala. A teda naozaj je tam taka fajn atmosfera, uvolnena, same zeny aj kocky s perfektnou postavou ale teda aj v mojom veku a aj s takou nadvahou-obezitou. Takze som tam zacla chodit a veru citim sa ovela lepsie, nikto na nikoho nejak hnusne nezazera, kazdy si cvici to svoje a teda ak potrebujem pomoct vzdy pomoze trenerka. Ako fakt som veeelmi rada ze som nasla odvahu a odhodlala sa. Nevychadza mi to sice velmi casto, len 1x do tyzdna ale beriem to zatial aspon ako budovanie navykov vobec cvicit a hybat sa. Je to super. Odporucam, najst si zenske utulne mensie fitko.

anonym_8ee704
18. máj 2026

Jedna vec je čo sa na strojoch robí a druhá ako sa to robí správne a hlavne ako vyskladať cviky v jednotlivom tréningu zmysluplne… takže najlepšie aspoň na zaciatku tréner, aby pozrel techniku a potom sa dá veľa veci už doštudovať aj individuálne, ale treba fakt citat, pozerať videá, rozmýšľať nad tým a nie robiť hocičo, ak chces vidieť výsledky

petulda333
18. máj 2026

Mam tolko rokov co ty,potrebujem dat dole este 20kg. Chodim na cross cvicenie pre zaciatocnikov. Je tam s nami trener ktory vsetko pekne vysvetli. Cvicime s cinkami rozne cviky co by som cvicila aj v posilke. Chcem ist aj do posilky ale zatial som nenabrala odvahu,ani nie hanba len blby pocit ist sama. Zistila som na cviceniach,ze hanba je zbytocna. A to som tam najtucnejsia 🫣 drzim palce,oplati sa

tenerifka
18. máj 2026

Zacala som chodit do fitka pred mesiacom, mam 52 rokov. Prvykrat som isla s dcerou v Madride, ona uz chodi dlho, vysvetlila, poukazovala.... Cez internet som si vyhladala a vyskladala, ako zacnem tu na ostrove sama... Robim jeden deñ ruky, chrbat a brucho, dalsi deñ nohy, zadok a bezecky pas....vahy postupne zvysujem, ale som opatrna. Chodim 4 x do tyzdña na cca hodinu. Chlapik co tam robi (asi majitel) je neskutocne ochotny, vzdy mi vysvetli na stroji spravnu techniku, odhadol moje moznosti a schopnosti, na zaciatku pozeral, ci to robim dobre a ak nie, opravil ma. To ale nie je pravidlo, inde by ma poslali do haja..... Vyhovuje mi to zatial takto, ide mi hlavne o zlepsenie kondicie, spevnenie postavy, a mat z cvicenia radost navzdy ako investicia do zdravia

uhnakova
18. máj 2026

Určite sa ti oplatí ísť prvé dva-tri razy do fitka s niekým, komu dôveruješ. Kamarátka, manžel alebo zaplatená trénerka. Práve preto, aby si si zvykla na stroje, zistila ako čo nastaviť, akú hmotnosť závažia si dať. Inak bežne sa začína v posilke na kardio trenažéroch - eliptický trenažér, bežecký pás, stacionárny bicykel alebo aj schody. Na týchto strojoch stači stlačiť tlačítko štart a ono sa to samé spustí behom asi 3 sekúnd. Obvykle si vieš zvýšiť obtiažnosť vyklikaním číselka na displeji, no pri prvom cvičení to ani riešiť nemusíš. Po aspoň 10 minútach na kardio strojoch sa môžeš presunúť na samotné posilovanie a teda pokiaľ sa fakt bojíš, že to nedáš, nechoď prvé razy sama. Okrem nastavenie stroja je dôležité aj dýchanie, obvykle nádych je s uvoľnením svalov a výdych s napnutím. Držím palce, nech ti to vyjde podľa tvojich predstáv 🙂

anonym_83ff4b
18. máj 2026

Mna do fitka vytiahla 1x kamoska, ktora sa roky venovala sutazne sportu, tak ma naucila ako co cvicit. Tiez mam 38 a potrebovala by som zhodit, no od decka neznasam telocvicne, takze pre mna je uspech, ze tam vobec idem 1x tyzdenne (viac to casovo nedavam). Sama sa nedonutim, no s kamoskou vzdy. Tak sa tak vzajomne tahame. Vobec sa nemusis bat, ze ta budu ocumovat, kazdy si tam ide svoje (vacsina mladych len tuka do mobilu 😂). Uz som si na fitko celkom zvykla, paci sa mi, ze tam chodia mladi aj starsi, o dost od nas starsi, ktori chcu byt fit a robia to pre svoje zdravie. Jasne, ze sa tam objavuju aj baby s upravami ako z casopisu a aj namakani borci, no prave vcera sme boli a som sa zamyslela, ze este tam nedosiel chlap, z ktoreho by sme boli realne namakko 🙂
Poviem ti, ez najtazsie je zacat a potom vytrvat. Drzim palce!

klotildabazarik
18. máj 2026

@anonym_autor mozme isr spolu😂

michaela329
18. máj 2026

@anonym_autor choď s trénerom - prvé mesiace aspoň raz do týždňa určite tréner, aby si cvičila správne. A neboj sa, tam sa každý pozerá hlavne na seba. Ja práve kamošku moc neodporúčam, lebo často sa stáva, že jedna prestane a stiahne druhú. Radšej si vypracuj rutinu sama a ak sa niekto pridá - tak super.

earlgrey
18. máj 2026

Tréner na začiatok - ukáže aj správne držanie tela, čo je veľmi dôležité...a hanbiť sa nemusíš, každému tam budeš ukradnutá, ver mi 😁

akvi
18. máj 2026

Jednoznačne tréner. Tiež keď som začala chodiť, tak ja by som ani omylom nevedela, že čo a ako mám robiť. Nakoniec som celé 4 mesiace makala s trénerom, pretože on ma aj riadne motivoval, sama by som sa tak nehecla. A pravdupovediac, používali sme dokopy asi 4 stroje, nič viac. Väčšinou skôr iné pomôcky a mne to vyhovovalo, lebo aj doma som časť cvikov vedela odcvicit. Zaplať si trénera, nebudeš isto ľutovať, veľmi ti to pomôže. A hlavne, oni nemajú absolútne predsudky, snažia sa pomôcť, je to ich práca a pre väčšinu aj zábava, čiže radosť spolupracovať.

anonym_afcf8e
18. máj 2026

A čo na začiatok skupinové cvičenia napríklad fitworld a neskôr to fitko

anonym_bba1f2
18. máj 2026

S trénerkou určite zvládneš. Ja som začala chodiť v polke marca chodím 2x týždenne som migrenicka s ktorou sa točí celý svet na každom tréningu 😄 mám trénerku aj naďalej. Ideme spolu vie ake tempo a aké váhy zvládnem zohľadňuje môj zdravotný stav. Sama by som nevedela na každom stroji cvičiť. Také základy áno. Ale občas sa stane ze zabudnem dýchať alebo ze prvá séria je taka neohrabana. 🙂

anonym_4830ca
18. máj 2026

@anonym_autor obavy ze sa na Teba budu vsetci pozerat- realne nikoho vo fitku nezaujimas. Kazdy si hladi svojho

richard_polak
18. máj 2026

Tréner kvôli cvikom ( dôležitejšie je správne cvičiť) a riešiť seba...

nikussss
Včera o 06:30

Ja tam tiež chodím, za mna velka výhoda, že je tam ladies zona. Ja som z nej ešte nevyliezla 😄 mne pomohlo vopred si nastudovat nejaky fullbody trening s jednoruckami, velkou cinkou a kladkou a detailne napozerat techniku z videi na nete. Rozhodne chod, rychlo sa otukas a ziskas sebadoveru.

tenerifka
Včera o 19:28
@nikussss

Ja tam tiež chodím, za mna velka výhoda, že je tam ladies zona. Ja som z nej ešte nevyliezla 😄 mne pomohlo vopred si nastudovat nejaky fullbody trening s jednoruckami, velkou cinkou a kladkou a detailne napozerat techniku z videi na nete. Rozhodne chod, rychlo sa otukas a ziskas sebadoveru.

@nikussss vidis, u nas ziadna zenska zona nie je, ale vobec mi to nevadi, asi som exhibicionistka😂..... Skratka cvicim, oddychujem, pozeram.... A chlapi detto....

ankare
Včera o 19:35

@anonym_autor určite tréner

nikussss
Dnes o 09:52
@tenerifka

@nikussss vidis, u nas ziadna zenska zona nie je, ale vobec mi to nevadi, asi som exhibicionistka😂..... Skratka cvicim, oddychujem, pozeram.... A chlapi detto....

@tenerifka teším sa s tebou, ale asi nie sme všetky rovnaké, ze... Ja reagujem presne na to fitko, co autorka spomina, chodím presne tam. Mozno jej to pomoze osmelit sa.