Ako zvládnuť režim stravovania a pohybu v bežnom živote
Chcem sa spýtať vás - normálnych žien - nie fitnesiek a influenceriek. Ako, prosím vás, zvládate dodržovať režim silového tréningu 3x do týždňa s kardiom, do toho piť 40 ml vody na kg hmotnosti, do toho trackovať kalórie a dodržovať 1,5-2 g bielkovín na kg hmotnosti?? Lebo ja mám 44 rokov s atakmi perimenopauzy. Silovo cvičím a potrebujem aj čosi schudnúť. Ale poviem pravdu, že už to niekedy nedávam - nielen fyzicky, ale tiež mentálne. Okrem full time práce, 2 deti a manžela chodím ako dobitá z toho cvičenia, naliata tou vodou a nemám šancu zjesť 160g bielkovín, ktoré vypočítala trénerka. Som z toho nonstop zapečená, každé ráno plačem na záchode lebo zo seba musím dostať doslova kamene. Áno, užívam aj vlákninu, ale tu zase treba hojne zapíjať. Sm už na nervy lebo chcem žiť zdravo, ale toto ma už úplne pohlcuje a zabíja.. a to ani nehovorím, že je to náročné aj finančne. Dnes to už na mňa opäť doľahlo (prvý deň menzesu) a mám chuť sa na všetko vykašľať. 😥😥😥😥
Určite treba stravu prispôsobiť tvojmu tráveniu
Nemáš mať režim za trest ale má byt prospešný . Treba ten plán prekopať a na to máš trenerku aby ti to nastavila na mieru
Ja 50 na krku, cvicim kazdy den polhodinu doma- striedam jogu, gumy a ketlebal s cinkami. Pijem tak 2-2,5 litra denne, tak normalne. Bielkoviny nepocitam, ale mam v oku, urcite 160 gramov denne nedam🙄, tak do 100 asi. Nejak nepriberam-171 cm a 58-60 kil. Hlavne sa nestresuj celym tym “zdravym” zivotnym stylom, nestoji to za to. Tato doba je divna🤔
vlakninu nemusis uzivat, da sa zjest normalne v strave. ak mas vela bielkovin musis zjest aj vlakninu, lebo presne potom sa proste nevyseres 😀
a teda ako to zvladname.
no ja chodim cvicit rano pred pracou
jedlo si chystam dopredu
a vodu nemam problem vypit vobec, vypijem kolkokrat aj viac.
a co konkretne ide do penazi? strava, fitko?
Zrusila by som trenerku s jej planom aj vsetkymi bielkovinami a treningom. Ty nemas mat zo zdraveho stravovania a cvicenia reholu ale doplnok k normalnemu zivotu. Clovek - matka a zena v perimenopauze nie je stroj ktory ide podla nejakych tabuliek.
Stravu by som si vypocitala sama, napr.strava pre diabetes II.typu je fajn. Ulozila by som si do kalorickych tabuliek typy jedal na cely den a vyberala si jedla podla toho.
Ranajky 1-2 platky proteinoveho peciva alebo 1/2 obycajneho rozka, zemle, a k tomu sunka, syr, salama, tuniak, jogurt alebo tvaroh. A nejaka cerstva zelenina.
Obedy napr.ak si das klasicky obed maso, priloha salat tak maso cela porcia, priloha polovicna a salat dvojnasobna (ale nie cicerovo-cviklovy - tam uz je vela sacharidov, klasika paradajky, uhorky, listova zelenina...)
Alebo fajn su aj zeleninove polievky, nie zahustene ale vyvar a v tom kopec zeleniny, kapusta, cuketa, kalerab, petrzlen, hrasok, brokolica, karfiol, mrkva....ak chces zahustit a trochu cervenej sosovice. A na doplnenie bielkovin napr zavarit stratene vajce.
Snacky - biely jogurt a drobne ovocie cucoriedky, ribezle, maliny, jahody. Zakvapnes cakankovym sirupom (ma vela vlakniny). Alebo biely jogurt a nastruhana uhorka sol kopor. Alebo 4-5 orechov.
Vecera kludne platok vecerneho chlebika alebo proteinoveho taostu a k tomu sunka, syr, vajicko, tuniak, tvaroh, mozzarela a cerstva zelenina. Alebo aj polievka od obeda. Pripadne salat ak sa ti chce robit ho. Zase cerstva zelenina a tvaroh, mozarela, vajce, jogurt.
Takto si poriesis stravu bez nahanania bielkovin
A cvicenie, najdi si nieco co ti bude robit radost. Kludne aj chodzu, nejake skakanie typu aerobik, zumba, tanec.
Hlavne nech z toho zdraveho stylu nie si strhana, unavena a nestastna.
160 g bielkovín je strašne veľa, to by som nedala ani ja 😏 nestačí 1,5 g na váhu?
ale odpoveď na tvoju otázku - normálne to dávam. nechcem chudnúť - to je podľa mňa najviac najviac demotivujúce keď chceš chudnúť a nejde ti to…
ja by som sa zamerala na to - byť zdravá - mať svaly, mať zdravé kĺby, mať zdravé trávenie… to že chudneš by nemalo byť primárne cieľom…
@anonym_autor mne staci sa pozriet do zrkadla a je to dostatocna motivacia pre mna vyzerat dobre s uprimnym usmevom ked sa na seba pozriem a nie sa snazit odvratit pohlad a vyhybat sa pohladu na seba lebo nevyzeram dobre. Co sa tyka vody to u mna nie je problem staci ku kazdemu jedlu vypit 1 pohar 250ml (ranajky, obed, vecera), pred zobudenim a spanim dalsi pohar, pocas/po treningu pol litra a este pocas prace 2 pohare (doobedu a poobede) a hned je to vyse 2l. Bielkoviny u mna fyzicky je nerealne zjest 2g takze jem len 1-1.5g
Príde mi to, že si išla do toho moc po hlave a nechala sa ovládnuť číslami... trénerku máš akú? rýchlokvasku s kurzom, ktorá používa jeden plán pre každého alebo niekoho so skúsenosťami, kto vie, že čo funguje na neho, nemusí na každého a berie do úvahy aj vek a životný štýl klienta?
Kalorické tabuľky sú super vec na to zistiť čo má asi koľko kalórií, na čo si dávať pozor pri strave a čo je naopak vhodné, ale z dlhodobého hľadiska pre mňa nefungujú, lebo ľahko prepadnem prílišnej kontrole a číslam... cvičenie mne sedí najlepšie 2x do týždňa vo fitku + cez víkend nejaký iný pohyb, plávanie, bicykel, túra... bielkoviny a pitný režim boli aj mojou slabinou, ale je nezmysel ísť z nuly na 100... ak chceš spraviť udržateľné zmeny, treba ísť krok po kroku, zaviesť do dennej rutiny jednu vec, keď si zvykneš, pridať ďalšiu a medzi tým počúvať svoje telo
Vykašli sa na dokonalosť a rob ako vládzeš. Načo budeš chudá keď prídeš o rozum a trávenie?
@anonym_autor
Kedy si s tym zacala? Ak teraz niekedy a vsetko si zacala naraz, tak to je normalne, ze si z toho unavena. Na zaciatku musis nieco vypustit, pokial si zvyknes a zavedies to vsetko do denneho stereotypu.
Manzel nech opatri deti v dni, ked chodis cvicit.
Vlakninu a bielkoviny zvysuj postupne, aby si aj creva zvykli.
Popytaj sa trenerky, ako dosla na tych 160gr bielkovin. Neskusila si ten protein vypit? Ono nie nadarmo gymbros piju shaky, tolko bielkovin do seba vpratat za den je narocne.
Skusila by som protein do jogurtu rano, jeden shake vypit hned po cviceni, a ten zvysok zjest v jedle, alebo este vhodit do smoothie ak si robis.
Ale ano, je to casovo narocne. Zober to tak, ze den si mala vyplneny aj predtym, nez si s tym zacala. A teraz musis venovatextra ccas jedlu, priprave,cviceniu - to znamena, ze ten potrebny cas musis uvolnit. Nemozes rovit ostatne vecu tak, ako predtym, den nie je nafukovaci. Preto je podpora rodiny extremne dolezita.
tiez som mala v minulosti trenerku, a vnimala som to rovnako, a mala som tie iste problemy, zapekanie, bola som znicena z treningov (a nebolo to tym, ze by som nebola zvyknuta, trenera som mala niekolko rokov), a to som vtedy ani do prace nechodila, vobec som nepocitovala priliv energie ale skor jej odliv, okrem viditelneho schudnutia som nevidela ziadny benefit
Dievčatá, trénerka ma dlhoročne skúsenosti, žiadna rychlokvaska. Už som schudla 15 kg za osem mesiacov. A fakt je, že pri silovom tréningu proste tie bielkoviny treba. Ale ja to proste nemôžem. Nedávam to množstvo, mám hrozný stres z toho ranného vyprázdňovania. Lebo v rannom zhone si musím dať glycerinovy cipok, potom čakať kým zaberie.. potom makám na wc.. Au. Chcem byt zdravá a fit, ale proste to nedokážem tak skĺbiť, stojí ma to strašne veľa energie. Do toho dvoch pubertakov a rodičov v seniorskom veku.. čistý blázinec. Neviem čo s tým. Chcem byt aj pekná pre manžela a to už je aj na koňa dosť.
Ubrať bielkovín určite.
Vyriešiť stravovanie, pridať vlákninu a veeeľa zeleniny/ovocia aj na úkor nižších dávok bielkovín. Však keď potrebuješ čípok alebo klystír alebo čokoľvek na pomoc s vyprázdnovaním, tak to jednoducho nie je pre teba.
Kľudne si od nejakých menších problémov typu zlatá žila môžeš spôsobiť aj väčšie problémy ako rakovina hrubého čreva. Takto to vyzerať fakt nemá.
Zruš trénerku, pohyb a tréningy ti majú robiť radosť. Strava ti má zlepšovať život/zdravie. To čo ty robíš je absolútny opak. Ničíš si očividne črevný mikrobióm a energie máš očividne tiež málo, čiže ani psychická pohoda... ( čo mimochodom ničí život rovnako ako jedna krabička cigariet denne).
Dievčatá, trénerka ma dlhoročne skúsenosti, žiadna rychlokvaska. Už som schudla 15 kg za osem mesiacov. A fakt je, že pri silovom tréningu proste tie bielkoviny treba. Ale ja to proste nemôžem. Nedávam to množstvo, mám hrozný stres z toho ranného vyprázdňovania. Lebo v rannom zhone si musím dať glycerinovy cipok, potom čakať kým zaberie.. potom makám na wc.. Au. Chcem byt zdravá a fit, ale proste to nedokážem tak skĺbiť, stojí ma to strašne veľa energie. Do toho dvoch pubertakov a rodičov v seniorskom veku.. čistý blázinec. Neviem čo s tým. Chcem byt aj pekná pre manžela a to už je aj na koňa dosť.
@anonym_autor ludske telo nie je stroj. Tvojmu zjavne tolko bielkovin neprospieva. Ja som sa zamerala na stravu - ta je zaklad, ale bielkoviny nehrotim a ani to, aby to bolo iba “zdrave” a pohyb k tomu ako mi vyjde. Vacsinou 2 silove tyzdenne (ale doma) a 2 plavania. Snazim sa chodit vela pesi. Ale napr teraz v lete plavame s muzom na jazere takmer denne a na silovy mi neostava cas ( a niekedy aj sila). Tak to neriesim, no tak par tyzdnov menej cvicim silovo 🤷♀️ Pre mba je dolezita aj pohoda, to, co opisujes, je trapenie. V premenopauze som schudla cca 20kg.
@anonym_autor napisem na placku. Co z tej tvrdej driny ked sa ani vys*at normalne nemozes. Ved uz toto by mal byt signal ked nie pre teba tak pre dlhorocnu trenerku ze nieco je velmi zle nastavene ak pri obycajnej ludskej potrebe takto trpis. Co z tych kil dolu ked ti zlyhava normalne vyprazdnovanie.
Toto vsetko by si mala prebrat s tou trenerkou. Ak je naozaj dobra, mala by vediet trening a prijem vsetkeho nastavit tak, aby ta to neubijalo. Mala som trenera, ktory bol fakt dobry v tom, ze vedel ludi postavit na podium, no pre mna dobry nebol, lebo zil uplne mimo reality beznych ludi. Ked aj teraz pocujem trenerov vo fitku hovorit klientom, ze vsetko sa da, len treba chciet, je to otazka priorit a zvysok su len vyhovorky (toto tvrdil aj ten moj), kopala by som ich do riti. Oni mnohi nechapu, ze to, co je ich praca, je pre nas doplnok k nasej praci a ze niekedy sa uz len doplazit do toho fitka po umornej sichte, je nadludsky vykon.
Ja som teda ta bezna zena, chudnut nepotrebujem, no napriek tomu cvicim, ked sa mi podari 3x do tyzdna, som stastna, aj si trekujem stravu, no nijako fasisticky, chcem byt hlavne zdrava a spokojna. Mimochodom, dala som si robit krvny a mocovy test zeny 40+ a vyslo mi velmi nizke zasobne zelezo, zvysok cely ok, no prave ten feritin moze byt za unavou, s ktorou v poslednom case bojujem.
napíšem ti rovno že nedávam. Chudnúť nepotrebujem - mám biedne BMI, ledva dosahujem spodnú hranicu, cvičenie nestíham - aj keď by bolo fajn kvôli svalom, a tie bielkoviny určite sú poriadne nadhodnotené. sama si skús spraviť kalor. tab. , alebo nájdi inú trénerku.
@anonym_autor napisem na placku. Co z tej tvrdej driny ked sa ani vys*at normalne nemozes. Ved uz toto by mal byt signal ked nie pre teba tak pre dlhorocnu trenerku ze nieco je velmi zle nastavene ak pri obycajnej ludskej potrebe takto trpis. Co z tych kil dolu ked ti zlyhava normalne vyprazdnovanie.
@citronove_koliesko áno, presne toto som hovorila aj jej, aj môjmu lekárovi. Ale nedá sa svietiť - bielkoviny treba. Bola som aj v ordinácii zdravého životného štýlu, zaplatila dom 250€ za vstupné vyšetrenie a testy. A opäť to iste - pri silovom tréningu treba bielkoviny, nepohneme sa. 160g bielkovín je pri mojej váhe absolútny must, lenže ja zjem tak max. 120g a som zapečená. Denne musím vypiť pri mojich 80 kg 3200 ml vody plus musím vypiť dve šálky vláknina a k tomu ešte extra ďalších 0,6 litra vody. Pomaly už nič iné nerobím len trackujem vodu, bielkoviny, vlákninu, chodím cikat a ráno sa modlim aby som sa aspoň trochu vyprázdnila. 😥😥😥 fitko, 4x do týždňa stojí mesačne 160€, tréningový plán na mesiac 100€, tréning raz do týždňa s trénerkou je 50€ jeden, krát 4 týždne - ďalších 200€ mesačne. Potraviny už ani nepočítam.. všetko je to len biznis..
No hlavne sa treba ukludnit. Nie je to zavod a to cvicenie ti ma v prvom rade robit radosť.
Aj kondicku a silu si treba postupne vypracovat.. A nie chodit po treningu dobita.
Striedaj si tréning na nohy/zadok + na zaver kardio a trening na vrchnu cast tela + na zaver kardio. Ako kardio odporucam pas tak aspon 15 minut s vyssim sklonom a rychlou chodzou. Ziadny sprint a podobne.
A bielkovinu? No proste si najdi svoj system. Opakujuce sa jedla. Ziasne vymyslanie, internetove recepty a ultra super bielkovinou nabite porcie.... Staci napr na ranajky mozzarela 25 gramov B, vecera cottage 20 gramov, ked si kupis protak a denne vypijes pol litra tak mas 40 gramov B. Takto mas 80 gramov bez rozmýšľania..samozrejme k tomu vhodné prilohy. A obed uz podľa toho ako ste doma zvyknuti...
Obycajny grecky jogurt, skyr...k tomu ovocie ktore pomoze s vyprazdnovanim.
A tych 160 gramov je podla mna prestrelenych.
Sprav si z cvicenia zalubu...potom pride aj ta chut makat..
A nehnevaj sa ale podla toho co si trraz dipisala tie ceny atdtak nemasani dobru trenerku ani dobre fitko. To kde byvas a do akeho fitka chodis ked taka sialena cena??? To by bol znechuteny kazdy......chudnutie a kondicia a zdravy životný styl sa neda rychlo rychlo...to budes kolko mesiacov vyhadzovať peniaze do vzduchu?
@citronove_koliesko áno, presne toto som hovorila aj jej, aj môjmu lekárovi. Ale nedá sa svietiť - bielkoviny treba. Bola som aj v ordinácii zdravého životného štýlu, zaplatila dom 250€ za vstupné vyšetrenie a testy. A opäť to iste - pri silovom tréningu treba bielkoviny, nepohneme sa. 160g bielkovín je pri mojej váhe absolútny must, lenže ja zjem tak max. 120g a som zapečená. Denne musím vypiť pri mojich 80 kg 3200 ml vody plus musím vypiť dve šálky vláknina a k tomu ešte extra ďalších 0,6 litra vody. Pomaly už nič iné nerobím len trackujem vodu, bielkoviny, vlákninu, chodím cikat a ráno sa modlim aby som sa aspoň trochu vyprázdnila. 😥😥😥 fitko, 4x do týždňa stojí mesačne 160€, tréningový plán na mesiac 100€, tréning raz do týždňa s trénerkou je 50€ jeden, krát 4 týždne - ďalších 200€ mesačne. Potraviny už ani nepočítam.. všetko je to len biznis..
@anonym_autor Povedala by som, ze tak trosku zdieraju... Plan na mesiac 100 €, 50 € jeden trening... chore. K potravinam tolko, ze obaja s muzom zijeme na KT a praveze prezereme menej ako kedysi, lebo kupujeme ovela menej sraciek.
@anonym_autor uff z toho, co pises, by som bola riadne frustrovana. Na tvojom mieste sa skludnim, otvorim KT a zapisujem si jedla podla nich. Vykasli sa na tolko vody - viac ako 3litre?! A vsetky doplnky okrem kreatinu. Cvic silovo, staci aj 2x tyzdenne, a hyb sa aj inak - rychla chodza, bicykel, plavanie, pilates, akebo iba nejaky tanec doma pri hudbe. Tes sa zo zivota, trav cas so svojimi blizkymi, vrnuj sa svojim zalubam. Z toho, co pises, by som bola ubita…
vlakninu nemusis uzivat, da sa zjest normalne v strave. ak mas vela bielkovin musis zjest aj vlakninu, lebo presne potom sa proste nevyseres 😀
a teda ako to zvladname.
no ja chodim cvicit rano pred pracou
jedlo si chystam dopredu
a vodu nemam problem vypit vobec, vypijem kolkokrat aj viac.
a co konkretne ide do penazi? strava, fitko?
@rk123 kalorické tabuľky ti krásne ukážu, koľko toho musíš zjesť na dostatočný príjem vlakniny. Ja som viac bylinožravec a veruže aj tak nestačilo. Takže neverím, že ľudstvo všeobecne prijíma dostatok vlákniny. Záchrana sú strukoviny.
@rk123 kalorické tabuľky ti krásne ukážu, koľko toho musíš zjesť na dostatočný príjem vlakniny. Ja som viac bylinožravec a veruže aj tak nestačilo. Takže neverím, že ľudstvo všeobecne prijíma dostatok vlákniny. Záchrana sú strukoviny.
@anonym_524fcd strukoviny mám rada, ale mám zvýšenú kyselinu močovú tak ich nemôžem veľmi jesť.. no, takto to ja mám..
@anonym_524fcd lenže to je zase len váženie, trackovanie..
@anonym_autor Ano je, no to neznamena, ze to musis robit dlhodobo. Casom uz budes mat v oko kolko coho. Urcite je to lepsie, ako platit za jedalnicek, lebo pri nom sa nemusis aktivne zamyslat, teda si tazsie vybudujes v hlave spravnu rovnicu.
@anonym_autor u mňa bolo dosť dôležité plánovanie vopred, skús hodiť vzorový jedálniček do AI, aj tvoje parametre. To množstvo bielkovín sa mi zdá veľa, možno to trénerka prehnala, neviem. Skús sa pohrať z variáciami. Napr. urob šošovicový šalát, je výborný na teplo aj studeno, máš na 2 dni. K tomu vajíčka natvrdo, buď so žĺtkom alebo bez, podľa toho ako ti vychádzajú tuky. Uvar viac vajec, sebe odlož, rodine sprav pomazánku. Alebo viac kuracích pŕs, tebe šalát, rodine rizoto. Chce to čas a pohrať sa s tým. Skús zapojiť aj manžela aj deti, šošovicu vedia vytriediť, aj vajcia uvariť, ošúpať napr. Uvar na večeru vločky deťom, sebe odlož na ráno alebo desiatu. Nevzdávaj to, nebude to hneď. Ja som mala problém z bielkovinami a tiež som sa naučila. Držím palce.
PS/ na vyprázdňovanie pi kefír, fermentuj zeleninu, má málo kalórii a zasýti. Alebo si daj do šálky na noc celé ľanové semená s vodou a ráno vypi ten sliz aj so semenami. Účinok zaručený. Neverím, že by nepomohli.
@anonym_autor opytam sa opacne, naco ti je 3x do tyzdna silovy trening s kardiom ak pri nom musis dodrziavat pravidla ktore ti nicia vyprazdnovanie? Nevie ti trenerka vymysliet nievo ine?
Toto dlho nevydržíš...!
Urob to, čo si napísala v poslednej vete svojej témy.
Jednoducho sa vykašli sa na tabuľky, prepočty... a nejaký čas počúvaj, čo Ti hovorí Tvoje telo.
Stravuj sa a cvič do pohody - každý človek je iný a nikto sa komplexne nezmestí do nejakej tabuľky.
@anonym_autor no tak ale bez toho to nepôjde. Keď začneš vážiť, oči vypleštíš, čo si si myslela a čo je realita. Čísla jednoducho nepustia. My máme malú digitálnu váhu na kuchynskej linke a muž keď robí šalát, seba krája do misy, mne dá všetky ingrediencie do inej misy a ja pred krájaním odvážim a zapisujem. Akože 2 minúty roboty. Aspoň to skús aby si bola v obraze

Ahoj, tiez 2 deti, 2 domacnosti, praca 7-10 h denne (1 den v tyzdni volno)... Po menopauze som pribrala 6 kg (mam 58kg), cely den v praci sedim, do obchodu, do prace a z prace chodim rychlochodzou, ale zial na fitko nemam cas, peniaze ani energiu. Jem vsetko, ale minimalne mnozstva. Viem, ze by som potrebovala spevnit a trochu schudnut, no nevykryvam.